Stiri Cupa României Masculin

Cum au motivat oficialii FRB modificarea legii jucătorului naturalizat în timpul sezonului

Cum au motivat oficialii FRB modificarea legii jucătorului naturalizat în timpul sezonului

Decizia Federației Române de Baschet de a schimba regula cu jucătorii naturalizați în favoarea sportivilor și, indirect, în favoarea celor de la CSM CSU Oradea, a creat rumoare în baschetul românesc.

Astfel, CSU Sibiu, U-BT Cluj și „Asociația al 6-lea Jucător” au reclamat faptul că oficialii români au schimbat regula în timpul campionatului.

În cadrul întâlnirii Consiliului Director din 20 ianuarie, FRB și-a motivat decizia prin prisma faptului că cei doi sportiv s-au adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, iar pe data de 16.01.2020 CNCD a emis o adresă prin care a considerat art. 56 ca fiind discriminatoriu.

„Referitor la memoriile inaintate de BC CSU Sibiu, U-BT Cluj-Napoca si Asociatia al 6-lea jucator, Dl Doru Toma prezinta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, comunicata prin adresa nr. 282/16.01.2020:

- Colegiul Director al CNCD, in sedinta din 15 ianuarie 2020, in dosarul nr. 69/2019, s-a pronuntat ca art. 56 din RS LNBM constituie fapte de discriminare directa, pe criteriul de cetatenie, conform art 2, alin 1 si art 6 din OG 137/2000;

- sanctioneaza FR Baschet doar cu avertisment, avand in vedere ca FRB, in sedinta Consiliului Director din 25.11.2019, a anulat acest articol, eliminand discriminarea creata”, se arată pe site-ul FRB.

Potrivit portal.just.ro, Art 6 din OG 137/2000 apare în Capitolul II Dispoziții Speciale – Secțiunea 1 Egalitatea în activitatea economică și în materie de angajare și profesie și notează:

„Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, condiționarea participării la o activitate economică a unei persoane ori a alegerii sau exercitării libere a unei profesii de apartenența sa la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială, respectiv de convingerile, de sexul sau orientarea sexuală, de vârsta sau de apartenența sa la o categorie defavorizată”, arată legea.

Astfel, ca urmare a informării FRB, memoriul celor două cluburi a fost implicit respins.

*foto: facebook CSM CSU Oradea

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Super tare
    Las la o parte faptul că în 25 noiembrie 2019 s-a luat hotărîrea FRB, " acordată" sau în concordanță cu hotărîrea CNCD din 15 ianuarie 2020. Dacă sunt așa vizionari, poate ne spun cei din FRB cînd vine apocalipsa! Din cîte știu la CNCD se votează. Orice student la Drept din anul 1 putea să demonteze argumentația. Rezultă acum că pot fi introduși cîți naturalizați se pot suporta de buget. Să fim serioși nu e vorba de nicio discriminare sau îngrădire a dreptului la muncă cei doi sportivi puteau juca ( muncii ) prin rotație, la fel că doi șoferi pe autocar sau orice altă ocupație unde se lucrează în schimburi.
    P.S. Și antrenamentele fac parte din obligațiile de muncă ( asta pentru cei care vor continua să susțină îngrădirea dreptului la muncă )

    cu 4 ani în urmă (25.01.2020)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Era să uit !
      Dacă tot nu mai au rost regulile și regulamentele sportive, eu propun că FRB să se adreseze Curții de la Haga împotriva regulamentelor FIBA ( cel cu in singur naturalizat ) sau să permită desfășurarea jocurilor de baschet din Campionatul intern cu toți jucătorii în teren. De ce să fie discriminată o rezervă neutilizată. :))

      cu 4 ani în urmă (25.01.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    ce gluma
    Doar ca aici nu e conditionata participarea nimanui in competitie. Putea participa - asa cum a facut-o si pana acum - in calitate de cetatean strain. Sau roman si Watson strain, Ca, daca continuam in aceasi idee, chiar regula obligativitatii folosirii unui jucator roman e regula care conditioneaza participarea in competitie si trebuie eliminata.
    Iar in memoriu de aici era vorba de o modificare a unei reguli dupa inceperea cometitiei!

    cu 4 ani în urmă (25.01.2020) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca M F :

    si ceilalti
    Sa intelegem ca se duce pe copca toata regula cu maxim X jucatori straini? (pentru ca nu se poate discrimina)
    Apoi nu trebuiesc naturalizati jucatorii croati, lituaniei, letoni, etc, ei sunt jucatori "intracomunitari" eu au implict drep de munca in Romania. Sunt curios daca lucrurile raman asa - mai ales ca Oradea are un avantaj sportiv prin aceasta decizie (vizibil in competitii).

    cu 4 ani în urmă (25.01.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!