Stiri Cupa României Masculin

Cupa României: Avancronica grupei D (Voluntari, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc)

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
01.10.2022

Cupa României: Avancronica grupei D (Voluntari, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc)

La mijlocul acestei săptămâni au avut loc șapte partide din prima etapă a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Campionatul național ia acum o scurtă pauză, iar în weekend-ul prelungit se joacă 15 meciuri din Cupa României, la capătul cărora vom afla 6 participante la Final 8.

În această vară, Federația Română de Baschet, odată cu promovarea a două grupări în Liga Națională, a decis schimbarea formatului Cupei României. Așadar cele 18 trupe au fost împărțite în șase turnee a câte trei echipe, urmând ca fiecare să joace cu fiecare câte un singur meci. Câștigătoarele grupelor, alături de cele mai bune două locuri doi, se califică la Final 8-ul Cupei României.

Grupa D este alcătuită din CSM Târgu Mureș, CSM VSKC Miercurea Ciuc și CSO Voluntari. Vicecampionii României vor organiza turneul din 1-3 octombrie, iar meciurile se vor disputa conform următorului program:

  • 1 octombrie – CSO Voluntari vs. CSM Miercurea Ciuc – ora 18.30, FRB TV
  • 2 octombrie – CSM Miercurea Ciuc vs. CSM Târgu Mureș – ora 18.30, FRB TV
  • 3 octombrie – CSM Târgu Mureș vs. CSO Voluntari – ora 19.00, FRB TV

În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt fiecare echipă, axându-ne pe Regulamentul Specific care va fi aplicat în Cupa României. Din acest sezon, grupările sunt obligate să joace în permanență cu doi români pe teren, dintre care unul trebuie să fie U23.

CSO Voluntari

Străini: Tekele Cotton, Rasheed Moore, Terry Larrier, Darko Planinic, Sharas Vasiliauskas, Eric Thompson, Toddrick Gotcher

Români (peste 23 de ani): Lucas Tohătan, Rolland Torok, David Vida

Români U23: Dragoș Axinte, Ionuț Voicu, Ștefan Ionescu, Robert Dan, Dragoș Zbîrcea

Favorita clară a acestei grupe este gruparea de la marginea capitală. Trupa pregătită de Sașa Ocokoljic are în palmares ultimele două trofee ale Cupei României, după finale câștigate în fața celor de la CSM Oradea, respectiv SCM U Craiova. Spre deosebire de cele două sezoane cu pricina, Voluntari nu îl va mai avea la dispoziție pe Marcu Badiu, dublu MVP al finalelor amintite. De asemenea, echipa l-a pierdut și pe Vlad Moldoveanu, jucătorul cu care, practic, a fost început acest proiect.

Pe de altă parte, alături de ilfoveni a ajuns Lucas Tohătan, unul dintre cei mai buni autohtoni în sezonul trecut. În acest sezon, CSO Voluntari are șapte jucători străini, deci la fiecare meci intern echipa va avea cel puțin un international în afara foii de joc. Echipa a ratat deja două dintre obiectivele pentru noul sezon: SuperCupa României și accederea în grupele BCL, dar cu toate acestea s-a prezentat onorabil în ambele competiții.

Rămâne de văzut cum se va descurca Sașa Ocokoljic în aceste condiții, întrucât Dragoș Axinte este singurul autohton de la categoria U23 cu o oarecare experiență la acest nivel.

CSM Târgu Mureș

Străini: Jakob Lowrence, Goran Gajovic, Goran Martinic, Jonathan Person

Români (peste 23 de ani): Szabolcs Santa, Tamas Boloni, Alin Borșa, David Engi-Rosenfeld, Vladislav Șolopa, Solyom Botond

Români U23: Răducu Blaga, Robert Bot, Roland Kiss, Cristian Mureșan, Vlad Nistor, Szilvezster Botond, Robert Trif

Nou-promovata a bifat o victorie sonoră în prima etapă a Ligii Naționale. CSM Târgu Mureș a câștigat la 20 de puncte disputa cu CSM Târgu Jiu. Deși la pauză gorjenii erau în avantaj, adversarii lor au impus un ritm defensiv excelent și au mai primit doar 22 de puncte în ultimele două sferturi.

Deși Person a fost cel mai bun marcator al echipei, la rampă a ieșit veteranul Szabolcs Santa, care a bifat un double-double monstrous, cu 19 puncte și 17 recuperări. În partida de la Târgu Jiu, singurul roman U23 care a înscris a fost Mureșan, cu 3 puncte. Rămâne de văzut cum va fi acoperit acest post în Cupa României, dar per total, gruparea lui George Trif stă bine la capitolul jucătorilor autohtoni. 35 de puncte au adunat aceștia în meciul din prima rundă.

CSM VSKC Miercurea Ciuc

Străini: Haris Cucovic, Meshack Lufile, Vladyslav Frolov, Nemanja Manojlovic, Andrija Draskovic

Români (peste 23 de ani): Amedeo Casale, Lucian Țîbîrnă, Cezar Stănescu, Laszlo Arnold

Români U23: Tamaș Adorjan, Zoltan Zerkula, Mate Korossy, Laszlo Botond, Daniel Marton, Lehel Szabo, Zoltan Zonda

Problema legată de experiența dobândită de jucătorii de la categoria U23 o întâmpină și CSM Miercurea Ciuc. Harghitenii l-au pierdut pe Sebastian Ionescu în această vară și au acum un gol în acest rol pentru Cupa României.

Elevii lui Laszlofy Botond au debutat cu stângul în noul sezon. Miercurea Ciuc a avut cea mai slabă defensivă din prima etapă și a încasat 100 de puncte de la Rapid București, fiind prima echipă care atinge această bornă negativă în noul sezon. Singura bilă albă a echipei a fost evoluția lui Andrija Draskovic care a înscris mai bine de o treime din totalul de puncte al echipei.

Așadar, Grupa D pare la prima vedere cea mai dezechilibrată dintre cele șase ale Cupei României. CSO Voluntari nu ar trebui să întâmpine mari dificultăți în a obține calificarea în Final 8-ul competiției, pe când CSM Târgu Mureș și CSM Miercurea Ciuc au șanse mici de a obține accesul în turul următor din postura de unul dintre cele mai bune două locuri doi.

*foto: Facebook/CSO Voluntari, CSM Târgu Mureș

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!