Stiri Cupa României Masculin

Editorial. De câte ori trebuie să mai scriem despre cât de slab e formatul Cupei României?

Editorial. De câte ori trebuie să mai scriem despre cât de slab e formatul Cupei României?

Duminică, 17 septembrie, s-a încheiat prima fază a Cupei României, opt echipe calificându-se mai departe la Final 8-ul competiției. În același timp, meciurile de aseară nu au fost lipsite de controverse, consemnându-se câteva rezultate dubioase.

Mai exact, CSM Oradea, CSM Corona Brașov și CSM Constanța au câștigat la diferențe de 82, 53, respectiv 40 de puncte duelurile cu CS Dinamo București, ABC Laguna București și CS Vâlcea 1924.

Aceste partide au stârnit o mulțime de reacții atât pe rețelele sociale, cât și pe site-ul nostru, cele șase echipe fiind acuzate de blat. Personal, eu m-aș feri să pun această etichetă, însă tot consider că ce s-a întâmplat aseară a fost rușinos pentru baschetul românesc.

Unul dintre principiile de bază ale sportului este competitivitatea, care presupune ca adversarii să lupte, într-un mod corect, pentru a obține un rezultat cât mai bun. Ei bine, aseară, din cauza mizei inexistente, trei formații au ales să nu dea ce au mai bun și această decizie a dus la o luptă a punctelor între Oradea, Brașov și Constanța.

Fiecare din cele trei învinse poate să își justifice în vreun fel evoluția. Cei de la Dinamo pot spune că nu i-au avut la dispoziție pe Sean Evans, Zarko Djuric și Shaquillo Fritz și că au fost descoperiți, mai ales, sub panou. Cei de la Vâlcea, prin intermediul lui Hristu Șapera, antrenorul principal, ne-au transmis că au întâmpinat probleme medicale, care au afectat modul în care au abordat jocul. Cei de la Laguna pot spune că sunt o echipă nouă, în formare, și că nu se pot bate de la egal la egal cu alte trupe din LNBM.

Cu toate acestea, consider că se puteau face eforturi mai mari pentru a se asigura că fiecare duel are parte de două grupări competitive, nu de una singură. Eu am fost prezent în Oradea Arena și am văzut un antrenor al dinamoviștilor lipsit de reacție, care nu s-a comportat precum un tehnician al unei echipe care își propune să dea totul. Sotiris Manolopoulos a cerut puține time-out-uri, a dat puține indicații și a jucat în multe momente cu patru autohtoni, deși avea și alte soluții pe bancă.

O situație similară s-a consemnat și la Brașov, acolo unde, după sfertul al treilea, Milan Minic, antrenorul Lagunei, s-a dus și a dat mâna cu Ionuț Bâscoveanu, antrenorul principal al galben-albaștrilor, probabil crezând că e gata meciul. Pe filmare se vede cum tehnicianul Coronei îi arată tabela și îi spune că mai este încă o secvență. Întrebarea mea este: „Cât de concentrați au fost jucătorii Lagunei la meci când antrenorul echipei nu știa în ce sfert este?”.

O altă întrebare este cum a reușit CS Vâlcea, fără Stephaun Branch, să o învingă pe BC CSU Sibiu la Memorialul Elemer Tordai și o săptămână mai târziu, cu americanul sosit la echipă, a pierdut la 15 puncte cu galben-albaștrii și la 40 de puncte cu CSM Constanța?

Reprezentanții celor trei formații ar putea să răspundă întrebând pentru ce să joace? Deja calificarea la Final 8 părea pierdută, fiecare se confrunta cu diverse probleme de efectiv, fiecare își face calculele pentru Liga Națională, de ce să fie competitivi?

În primul rând, din respect pentru baschet. Trebuie să îți iei meseria în serios, indiferent de situație. Cum va putea Sotiris Manolopoulos să meargă la jucătorii lui într-un meci decisiv pentru playoff și să le ceară să lupte când ieri a fost fără reacție la -70 de puncte?

În al doilea rând, din respect pentru cei ce urmăresc baschetul. Sportul, în general, oferă modele, inspiră, duce la apariția unui cadru în care, în ciuda circumstanțelor, lucruri extraordinare se întâmplă. Prin faptul că lupți, indiferent de problemele cu care te confrunți, poți oferi o lecție de viață, poți să inspiri. Și inversul este adevărat: când nu depui efort, îi dezamăgești pe cei care se uită la tine.

Repet: personal, nu cred că au fost blaturi. Nu cred că cele șase echipe au făcut înțelegeri pentru a obține rezultate favorabile. De aceea, nu îmi permit să acuz formațiile care au câștigat. Ele au profitat de această conjunctură, au luptat pe teren, și-au făcut treaba și au reușit niște victorii la diferențe mari. Iar aceste diferențe mari erau absolut necesare, din pricina formatului Cupei României.

Astfel, fac trecerea înspre ultima parte a acestui material: rolul Federației Române de Baschet în această seară rușinoasă pentru baschetul românesc. Anul trecut, după terminarea primei faze a Cupei României, am criticat formatul acestei competiții, explicând de ce îl consider incompatibil cu principiile sportive.

Atunci, una dintre cele șase grupe s-a desfășurat mai târziu decât celelalte, iar SCM U Craiova și CSM Constanța au știut exact care este coșaverajul de care au nevoie pentru a se califica la braț în Final 8-ul Cupei României.

Apoi, anul acesta, la începutul săptămânii trecute, am scris încă o dată despre formatul acestei competiții, menționând că este greșit să se facă departajarea în funcție de coșaveraj.

Nici sezonul trecut și nici în acest sezon nu am fost băgat în seamă. Poate a treia oară e cu noroc.

De această dată, ce s-a întâmplat la Oradea, Brașov și Constanța a ilustrat perfect faptul că formatul Cupei României duce la situații în care echipele nu mai sunt motivate să lupte. În schimb, adversarele lor intră într-o cursă de „care dă mai mult”, iar diferența e făcută de noroc.

Astfel, se ajunge la niște „masacre” publice, la diferențe de peste 40, 50, uneori chiar 80 de puncte, pentru că niciuna dintre formații nu știe când să se oprească. De exemplu, dacă CSM Oradea ar fi câștigat la „doar” 50 de puncte, nu la 82, atunci nu s-ar fi calificat la Final 8. Practic, ești obligat să îți consolidezi avantajul și să fii mereu cu un ochi pe celelalte jocuri pentru a afla dacă e de-ajuns sau nu.

  • Poate că sunt naiv că sper să avem competiții cu un format corect.
  • Poate că sunt naiv că sper la echipe care să lupte, indiferent de circumstanțe
  • Poate că sunt naiv că sper să văd modele în baschetul românesc.
  • Poate că sunt naiv că sper să nu văd exemple de non-combat începând încă de la juniori.
  • Sau poate că sunt naiv că sunt de părere că nu au existat înțelegeri între cele șase echipe.

În orice caz, îmi doresc să nu mai prind meciuri la care șocul să fie atât de mare încât să nu știu ce să întreb la conferința de presă sau dueluri în care dezamăgirea să se simtă atât de puternic încât să îmi vină să părăsesc sala.

P.S. Sezonul acesta retrogradează patru echipe așa că în stagiunea următoare vor rămâne doar 16, prin urmare probabil că formatul va fi schimbat.

*foto: Facebook – CSM Constanța Baschet

14 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea The Optimiser :

    Un sistem găunos
    Așa poate fi considerat sistemul actual de cupă al României, care duc la situații neonorabile cum au fost cele 3 meciuri de aseară și care instigă doar la ură și la stupefacție intre suporteri și echipe, nicidecum la spectacol sportiv...
    Nici sistemul actual de LNBM nu e cu mult mai fericit...
    Cel mai simplu și mai eficient: LNBM 16 echipe, tur-retur, 30 etape, după aceea play-off și play-out. Iar în cupă cele 16 echipe o echipă are doar o adversară tur-retur și apoi final 8 la gazda uneia din echipele rămase...
    Și acest sistem cu tur-retur în cupă(în prima fază) a fost cu bine folosit până sezonul trecut, dacă nu mă înșel, de ce a trebuit schimbat cu unul așa putred cum e cel prezent?

    cu 1 an în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • Benjamin :

    ...
    Nefasta exprimarea: 'au luptat pe teren'. Despre ce lupta vorbim?

    cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    • Benjamin:

      ...
      Sa ma explic: habar n-am daca au fost blaturi. Am presupunerea mea, dar asta e o alta discutie.
      Da cum poti sa zici ca Oradea a luptat cand antrenorul Dinamovist a zis 2 cuvinte inspre jucatorii lui? sau cand antrenorul lui Laguna nu mai are chef de meci dupa 3 sferutri..Sunt convins ca exista intensitate mai mare a jocului la 80% din antrenamentele echipelor.
      Lupta e atunci cand se intalnesc doua echipe care lupta/muncesc/doresc acelasi lucru, dar aseara e clar ca nu a fost cazul.

      cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Răspunsul corect
    la întrebarea din titlu este : mult și bine. Și nu este caterincă, chiar trebuie să scrieți mult, bine și mai ales corect. Cît despre reacția ferebeului, aceasta este sintetizată de vechiul proverb chinezesc, încă netradus : " Cîinii latră, șatra trece " ( nestingherită, nepăsătoare ).
    La anul treaba se rezolvă simplu, cele 16 echipe vor fi împărțite în 16 grupe. În ordinea tragerii la sorți obligatoriu nedirijate, echipele vor arunca la coș timp de 40 de minute și cînd termină ferebiștii de luat chiolhanul la maț se stabilește ierarhia celor 8 sau poate 14 echipe care vor participa, după caz, la Final 8 pînă la 14. Hotărîtor va fi coșaverajul...

    cu 1 an în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu tudu :

    Bună ziua
    După mult timp revin pe site.
    Rezultatele de aseară au fost și vor rămâne o pată neagră asupra imaginii baschetului autohton. Sunt un afront pentru celelalte adversare, calificate sau nu, pentru comunitatea baschetbalistică din fiecare oraș în parte, asupra sponsorilor actuali sau celor care doresc sa își asocieze imaginea cu baschetul romanesc. Aceste rezultate arată, indiferent dacă au fost plănuite sau nu, oglinda baschetului autohton, cât și adevărata capacitate de organizare, management și pricepere a conducătorilor din baschet.
    Ne dorim sponsori, vrem sa dezvoltăm baschetul? Cine dorește, în urma rezultatelor de ieri, cu siguranță de acum au mult mai multe semne de întrebare înainte de a-și face asocierea alături de un club. Cluburile o să aibă de suferit, comunitatea, tinerii care ar putea beneficia de condiții mult mai bune.
    Din păcate nu avem soluții pentru prezent, nu gândim în perspectivă, nu dorim să evoluăm. Deschidem anchete în urma cărora adevărații vinovați nu o să plătească.
    Ps: Rog redacția baschet.ro să încerce să își găsească eventualii sponsori, sponsorizări, donații din altă parte, nu din asocieri din care oamenii, familii, cluburile, sportul au de suferit pe termen scurt, mediu, lung. Știu, e o coardă sensibilă, dar sunt comunități sănătoase de baschet în țară, ma refer în principal la Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova de unde puteți să vă luați ceea ce ar fi necesar dezvoltării.
    Mulțumesc, o zi plăcută tuturor.

    cu 1 an în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • bela57 :

    D-le Istrate,
    Nu sunteti de loc naiv si sunt convins ca realizati si dvs ca a fost blat la Oradea - Dinamo . Ati explicat perfect atitudinea antrenorului de la Dinamo, care practic nu a dat indicatii si a folosit 4 romani cand avea alte oportunitati . Bine, ziceti ca dezinteresul echipei care era practic eliminat din competitie a facut sa fie non combat . La asta vin cu o intrebare simpla : in amicale, un antrenor se comporta asa ? Pai acest meci nu era pt Dinamo macar un meci de pregatire ?
    Pai asta e, n-a fost meci de pregatire, pt ca atunci se trata meciul in mod serios, cum is toate amicalele din presezon . Dar cand decizi sa pierzi la cat vrea adversarul, faci tot posibilul pt asta, nu dai indicatii, folosesti rezervele autohtone etc .
    Si d-le Istrate, mai stiti ce a declarat Achim dupa infrangerea cu UBT ? Ca nu mai este NICI O SANSA PENTRU CALIFICARE ! Iar acum, cand Dinamo s-a dat la o parte, zice saracu ca 100% n-a fost blat ?!

    cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    • varu silvois:

      exista multe neajunsuri in toate
      sectoarele ce tin de Romanica si acestea apar mereU , doar cand se intampla ceva semnificativ, cu impact si cand realizam in ce hau ne aflam. Evident ne aflam in aceeasi situatie, cu diferiti vinovati ce incearca eschivari. Din pacate nici articolele de presa nu au fost cele mai fericite si tot acest cumul de factori converg spre colaps. Desi toata vara m-am pland de lotul UBT, trebuie sa recunosc ca in acest context generalizat, Clujul este totusi privilegiat si ar trebui sa multumim sortii ca avem o sala deosebita, un sponsor, public si...ceva rezultate. Faptul ca Dinamo, un fost club legat de un minister represiv a ajuns sa piarda la 80 pct, nu este vina neaparat a celor de la CSM, vina este una sistemica. Oradea daca avea fler, putea refuza sa fie partasa , dar nu au fost inpirati.

      cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    Raspunde
  • bela57 :

    varu silvois,
    Adica Dinamo din proprie initiativa non-combat iar Oradea nu trebuia sa fie de acord ?!

    cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    • varu silvois:

      Oradea putea castiga la 40 pct si ii ajungea
      dar nu are sens sa-ti raspund mai departe.

      cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Nu prea
      le ajungeau 40. Parca 56 era o cifra corecta, dar vorba lui Achim : "Daca cistigam la diferenta minima necesara, zicea lumea ca e BLAT ". :))) Asa la 80 si ceva , clar nu e blat, dar nici meci de pregatire cum zicea Bela. A fost noncombat, combinat cu "focu' la ei" ( vorba unui Oradean celebru din folbal ) ! :))

      cu 1 an în urmă (18.09.2023)
    Raspunde
  • bela57 :

    PS
    Asa mesaj nici chiar oradenii n-ar fi in stare !!!

    cu 1 an în urmă (18.09.2023) Raspunde
  • gabriel.eftimie :

    Fair-play
    Ce ma surprinde pe mine este agitația suporterilor clujeni. Au devenit ceimai aprigi susținători ai sportivitatii. Oradea dacă era fair-play ar fi trebuit sa se opreasca și sa nu mai marcheze pt ca echipa adversa nu își apară sansele.
    Interesant ca atunci când a fost vorba de lipsa de fair-play și de violenta intr-o sala de sport, aproximativ aceeași suporteri clujenii au sărit în apărarea individului. La fel ca și antrenorul și conducerea clubului respectiv. Cerem respect și corectitudine doar când vrem?
    Lasati-o ca măcăne!!!

    cu 1 an în urmă (19.09.2023)
    • Broscoi:

      Extraordinar
      Acelasi argument ca restul suporterilor oradeni. Fani adevarati ai sportilui, halal!

      cu 1 an în urmă (19.09.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @gabitza
      o sa ai impresia ( gresita ) ca te urmaresc :), dar cind afirmi : "aproximativ aceeași suporteri clujenii au sărit în apărarea individului." poti da si exemple ? Vad ca iar ne intoarcem la generalizari si chestiuni vagi de gen "aproximativ aceiasi " sau "multi dintre ". Ca sa nu mai spun ca doresti inchideri de subiecte, dar revi la subiectul Guzman, care vad ca doare, mai tare ca pierderea Capionatului desi ati iesit pe locul 1. Chiar daca noi clujenii "behaim " ( vorba unui 'telectual de marca, din pacate oradean ), nu putem sa ne exprimam niste nedumeriri ? Au fost TREI MECIURI total aiuritoare si in acelasi timp jenante. Dar cum remarca cineva, chiar daca echipele "incalificabile" nu aveau nicio sansa, tot puteau trata jocurile ca intilniri de presezon, ca tot s-au plins multi ca nu au avut meciuri de pregatire. Case closed ?

      cu 1 an în urmă (19.09.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!