Stiri Cupa României Masculin

F8. Carmen Tocală: „Constanța a cerut organizarea, este dreptul lor”

F8. Carmen Tocală: „Constanța a cerut organizarea, este dreptul lor”

În perioada 11-15 februarie, la Constanța, a avut loc Final 8-ul Cupei României, câștigat de U-BT Cluj-Napoca, după o finală cu CSM CSU Oradea: 78-65. Turneul a fost organizat în premieră de CSM Constanța, formație aflată la prima prezență într-un Final 4/Final 8.

La actul decisiv, în Sala Sporturilor „Simona Amânar”, s-a aflat și Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet. Am profitat de această ocazie și am realizat un scurt interviu legat de acest Final 8.

Final de turneu la Constanța. Cum vi s-a părut finala și acest turneu final?

A fost inedit și formatul de opt echipe la turneul final, și plecând inițial de la turnee cu trei echipă. Diferă mult. Părerea mea personală e că ar fi trebuit să jucăm și finala mică pentru că, până la urmă, de aceea este turneu și ar trebui, în sensul acesta, să facem câteva modificări dar vom ajunge la forma ideală, la un sistem de competiție ideal pentru Cupa României. Sunt bucuroasă dacă au jucat atâția jucători români. Mă refer și la Vescan, Szentkuti, Lăpuște, vorbeam și cu Roschnafsky. Deci este îmbucurător că există viitor și trebuie să investim în acești copii. Meciul în sine a fost disputat, jucând două echipe extrem de puternice pentru campionatul nostru, poate cele mai puternice din campionat, cu jucători valoroși. Un duel între cei doi antrenori, benefic și acesta, doi antrenori români, doi antrenori valoroși. Ne bucură.

Totuși jucătorii U23 nu au avut linii statistice prea bune.

Nu au rol în echipă. Szentkuti și-a asumat astăzi și aruncare de trei puncte. Jucătorul trebuie să își asume. Antrenorul îl bagă în teren și nu are de ce să fie temător în vreo acțiune. Din contră, dacă nu îți asumi riscul, nu ai ce să faci. Baschetul înseamnă risc, până la urmă, la fiecare minge. Trebuie să știe toată lumea că mingea este pentru o secundă în brațele noastre. Sunt convinsă că, pentru toți, rămâne toată viața în inima lor și atunci trebuie să joci inima pentru că acolo este mingea, acolo este jocul de baschet. Să știți că astăzi au fost copiii îmbucurători, ca evoluție. Nu știu ce s-a întâmplat, am vrut să întreb ce s-a întâmplat cu Tudor Gheorghe, nu știam ce s-a întâmplat că nu a evoluat dar în meciurile trecute am văzut că a evoluat. O să crească și jucătorii români, sunt convinsă.

În zilele trecute, mai multe echipe s-au plâns de frigul din sală.

Da, cred că în prima zi au fost ceva probleme cu centrala sau cu sistemul de termoficare. Este sala Ministerului Sportului și, având această problemă în sistemul central că am vorbit cu toată lumea, s-a deblocat după două zile dar, într-adevăr, în primele zile a fost mai frig. A fost singura echipă care a cerut organizarea Cupei României. Eu, personal, am spus: mergem pe teren neutru, mergem la Sfântu Gheorghe, unde aveam sală nouă, dar Constanța a cerut organizarea. Este dreptul lor așa că au primit organizarea. Financiar, eu cred că ne-am achitat cu tot ceea ce înseamnă partea de sponsorizare și partea socială și tot ce înseamnă mingi, panouri de baschet, pachete pentru toți copiii din casele de copii. Deci, împreună cu CSM-ul, activitatea socială și de caritate pe care sponsorul a cerut-o a fost îndeplinită.

Cei de la Oradea s-au arătat nemulțumiți de faptul că s-au schimbat regulile de atribuire în timpul sezonului.

Ei au o ligă, au un reprezentant și nu Federația a schimbat regulile de atribuire. Eu, personal, vă spun că exact cât am găsit sponsorizare, exact atât am cheltuit. Federația nu rămâne cu niciun ban. Dar s-a hotărât acest lucru pentru că vom avea un mentorat pe comunicare pentru Liga Națională și nu numai, pentru Federație. S-a hotărât acest lucru și această contribuție mergea acolo. Organizatorul primea totul înapoi de la Federație dar pentru activitate socială și caritabilă, iar taxa a fost destinată marketing-ului online și comunicării pentru toate cluburile din România. Trebuie să știm că suntem rivali pe teren. În afara terenului trebuie să fim împreună ca să creștem online. Rivalitatea este numai pe teren. Apoi, indiferența este cea mai cumplită. Să nu-ți dai un like, să nu-ți dai un comment se cheamă că nu suntem din același sistem. Vrem să creștem baschetul? Comentăm. Că e mai cu ură, că e mai cu pasiune... Atunci trebuie să vină cineva din afară să ne predea și să ne educe în spiritul acesta. Este benefic, este totul pentru cluburi și pentru baschet.

*foto: Bogdan Isailă

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!