Stiri Cupa României Masculin

F8. Patrick Richard, mesaj pe Instagram despre publicul de la Final 8-ul Cupei României

F8. Patrick Richard, mesaj pe Instagram despre publicul de la Final 8-ul Cupei României

Duminică, 18 februarie, U-BT Cluj-Napoca a izbutit să câștige Cupa României pentru a doua oară la rând, la capătul unui Final 8 organizat chiar în orașul de sub Feleac. Alb-negrii s-au impus în actul decisiv în fața lui CS Rapid București, scor 84-70, și și-au adjudecat primul trofeu al stagiunii.

Chiar dacă MVP-ul finalei a fost Jarell Eddie, care a adunat 23 de puncte și 6 recuperări, cel mai bun jucător al turneului pentru U-BT a fost Patrick Richard. Căpitanul ardelenilor a avut medii de 12.3 puncte, 5.7 recuperări, 3.7 pase decisive și 13.3 la eficiență.

În noaptea de duminică, la câteva ore după câștigarea Cupei României, Richard a postat un mesaj pe pagina sa personala de instagram în legătură cu numărul de spectatori prezenți la meciurile de la acest Final 8:

Random! Avem cei mai frumoși fani și cea mai bună susținere din România! Haide U! Dar trebuie să arătăm mai multă dragoste pentru baschet și la alte cluburi! În cadrul turneului, sala nu ar trebui să fie plină doar la meciurile noastre dacă îl găzduim. Uitați-vă la ce se întâmplă în Cupă în Europa și veți vedea că există susținere și când nu joacă echipa favorită. E nevoie ca fanii din toată țara să se îndrăgostească de ce se întâmplă în ligă și în baschetul din această țară. Noapte bună!

Într-adevăr, cum menționează și liderul lui U-BT, fanii clujeni nu s-au înghesuit să vadă partidele de la Cupa României în care nu au jucat favoriții lor. Mai exact, cele patru meciuri de la Final 8 în care nu a evoluat U-BT au însumat 1350 de spectatori.

În schimb, jocurile formației lui Mihai Silvășan au fost urmărite de 2400 de spectatori (vs. CSO Voluntari), 5312 spectatori (vs. CSM Constanța) și de 7126 de spectatori (vs. Rapid București).

Așadar, din totalul de 16.188 de spectatori care au asistat la acest Final 8, 14.838 au fost la cele trei meciuri ale lui U-BT. Asta demonstrează că fanii clujeni au fost interesați, în mod special, de duelurile echipei lor.

Evident, există mai multe motive pentru această situație. Primele patru jocuri s-au disputat joi, 15 februarie, la următoarele ore: 12:15, 15:00, 17:45 și 20:30. Prin urmare, puțini fani au ales să își ia liber de la serviciu și să vină la Sala Sporturilor ”Horia Demian” pentru a urmări niște jocuri în care nu au evoluat favoriții lor.

În al doilea rând, la acest Final 8 au participat mai multe formații cu probleme: CSM Târgu Mureș a avut trei absenți iar CSM Petrolul Ploiești a venit la scurt timp după despărțirea de antrenorul principal. Așadar, sferturile de finală probabil că nu au fost prea atractive pentru suporterii din Cluj.

În al treilea rând, chiar dacă pare dur, iubitorii baschetului din Cluj-Napoca s-au obișnuit în acest sezon cu duelurile din EuroCup, cu echipe din campionate puternice ale Europei, și aceasta este o altă cauză pentru care confruntările din sferturi sau chiar din cealaltă semifinală nu au prezentat un interes atât de mare. De altfel, acest lucru se poate observa și la diferența între media de spectatori a lui U-BT în EuroCup și cea din Liga Națională.

În ciuda acestor aspecte, la această ediție s-a consemnat cel mai mare număr de spectatori prezenți la un turneu final al Cupei României. Iată cum arată clasamentul ultimelor zece Cupe ale României:

  1. F8 2024 (Cluj – Sala Sporturilor și BTarena): 16.188
  2. F4 2019 (Cluj – BTarena): 10.300
  3. F8 2017 (Sibiu): 9450
  4. F8 2018 (Sfântu Gheorghe): 8300
  5. F4 2020 (Cluj – Sala Sporturilor): 6400
  6. F4 2016 (Oradea): 5630
  7. F8 2023 (Constanța): 5423
  8. F4 2022 (Craiova): 3050
  9. F4 2015 (Pitești): 2700

*F8 2021 de la Cluj a fost fără spectatori.

De asemenea, duminică, în BTarena, s-a realizat un nou record de spectatori la o finală a Cupei României: 7126. Iată cum arată și acest top:

  1. F8 2024 (Cluj): 7126
  2. F4 2019 (Cluj): 3800
  3. F4 2020 (Cluj): 3000
  4. F8 2018 (Sf. Gheorghe): 2200
  5. F4 2016 (Oradea): 1890
  6. F8 2017 (Sibiu): 1800
  7. F8 2023 (Constanța): 1500
  8. F4 2022 (Craiova): 1350
  9. F4 2015 (Pitești): 1000

În același timp, conform unui sondaj INSCOP, comandat de news.ro, doar 1.5% din români au spus că baschetul este sportul lor preferat. Drept urmare, baschetul este de-abia pe locul 9, după fotbal (29.6%), handbal (7.5%), tenis (6.4%), gimnastică (4.7%), înot (4.2%), atletism (3.8%), volei (2.4%) și patinaj (1.9%).

În aceste condiții, este extrem de greu să sperăm că vom vedea în curând, în România, la un turneu final al Cupei României, o atmosferă precum cea din Spania, unde se adună fanii tuturor echipelor și este o adevărată sărbătoare a baschetului.

Este nevoie ca fiecare formație să depună eforturi serioase pentru a populariza baschetul în orașele lor și pentru a crește numărul fanilor care vin în sală. În ultima vreme, un motiv de bucurie e faptul că tot mai multe grupări au început să investească în marketing, iar comunicarea este tot mai bună. De asemenea, echipele din Liga Națională de Baschet Masculin participă cu succes în cupele europene, ajung în fazele superioare ale competițiilor și asta, cu siguranță, va aduce mai mulți oameni la baschet.

Însă e nevoie de o muncă constantă, de oameni implicați și pasionați și de rezultate pentru a construi ceva. În orice caz, mesajul lui Patrick Richard este admirabil și arată că, adoptat fiind de această țară, și-a asumat noua identitate și își dorește să contribuie la dezvoltarea baschetului românesc.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

16 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    F8 vs F4
    A fost dezolant sa vezi sala goală la cele 3 meciuri, dar era de așteptat, joi la prânz, nici măcar în săptămâna de vacanță a elevilor!
    Rămân la părerea ca sferturile trebuiau jucate în orașele echipelor și doar semifinala și finala în turneu, și neapărat în week-end!
    Ca să nu mai spun de intensa promovare din media, cum deschideai tv sau radio, altceva nu auzeai, decât anunțuri cu ce urmează sa se întâmple în baschet, și apoi după meciuri a fost plinde reluări și știri despre rezultatele echipelor! Deja te și enervau cu repetarea lor!

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    Meci nationala
    Poate se anunță și meciul de joi! Pe Gigi tv! Și nu după meci, e timp marți, miercuri, fiind vacanta în jud Cluj, poate vin copii măcar!

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • pipzn :

    Re
    Deja cred ca ati dat in articol explicatiile posibile sau deja s-au dat in comentarii la diverse articole pe subiectul Cupa Romaniei.

    Din punctul meu de vedere un Final 4 disputat la un sfarsit de saptamana (vineri seara, o zi pauza si o finala duminca care sa permita meciuri disputate) ar fi mai in regula din toate punctele de vedere dar daca se va merge tot pe varianta Final 8 sa nu asteptati vreodata sa fie prea multa lume intr-o zi de joi la orice ora care este anterioara terminarii unui program normal de serviciu pentru spectatori. Eu, abonat care incerc sa vad toate meciurile (si cu atat mai mult cele de pe teren propriu) in cazul in care meciul are loc inainte de ora 17:30 nu merg pentru ca as pierde o buna parte din el fiind pe drum, asa ca, decat nimic, prefer sa il vad pe FRB Tv.
    Si, nu, nu exista destule zile libere pentru astfel de situatii intalnite intr-un sezon complet, si unii avem nevoie de zile libere pentru alte situatii familiale deosebite.

    Altfel, am fost in sala la meciul dintre Oradea si Rapid si, in afara de a fi martorul surprizei aparute nu pot spune ca am facut o alegere prea buna.

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Chiar crede cineva
    ca pe onor ferebeu il intereseaza aspectele astea cu sistemul de disputare ? Pe alde marinescu, burlacu, berceanu ii intereseaza NUMARUL de zile de sprituri. Ei au pregatita totdeauna pilnia mare si larga. Da-i sa curga...
    In alta ordine de idei, cred ca daca abonatii U ar fi avut acces liber la orice meci s-ar fi strins inca citeva sute poate o mie, doua de spectatori ( in total). Cu exceptia Spaniei, din ce am putut urmarii si in alte parti numarul spectatorilor a fost destul de mic, cu exceptia finalelor si citeodata si a semifinalelor.

    In ceea ce priveste sondajul cu sporturile preferate, eu am citeva dubii. Nu stiu cum a fost pusa intrebarea si daca se refera si la audiente si/sau prezenta in tribune sau sporturi practicate efectiv. Unele sondaje dau baschetul pe locul 2 la sporturi practicate. Iar ca audienta, snookereul si ciclismul pe Eurosport tin audientele, peste atletism. Pe plaja, da, voleiul este numbar one, peste fotbal.
    Unde sunt perfect de acord cu sondajul si cu locul ocupat de baschet, da, fiind un sport complex care solicita si intelectul ( nu la fel ca sahul) locul 9 refecta gradul de inteligenta a boborului. Ca nu-i usor sa pricepi baschetul, d'apoi sa-l si practici. Neuronasul stingher ne va da replica in stilul incultural caracteristic !

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca M F :

    Bilete individuale ...
    S-au vandut bilete pt fiecare meci, au fost scosi oamenii din sala sa intre in 10 minute cu urmatorul bilet. Am pus botu' o data, dar apoi am mers evident doar la meciurile lui U. Ce porcarie ii asta sa nu fie bilete pe zi, in contextul meciurilor consecutive. #ferebeu

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca msarto:

      Sa ne ierte Petrica, dar
      o sa mai curga ceva apa pe Someș pana o sa faca clujenii coada la 30 lei biletu la Sibiu-Constanta +20 lei popcornu....

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Clar
      s-a mizat pe prezenta a cel putin cite 100-200 de mureseni, oradeni, sibieni ( in ordine alfabetica ). Dar ce sa vezi ? Tzeapa, ca lumea se mai si face ca munceste in tara asta. Din pacate cred ca si daca Oradea era in finala, la starea de spirit pe care o arata suporterii oradeni, nu cred ca se stringeau mai mult de 100, desi se miza pe 3-500.

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Aici e cea mai mare parte din problema.
      Si sambata, trebuia sa fie un event cu doua meciuri. Si federatia sa promoveze in Sibiu, Oradea si Bucuresti. Voluntariul a venit cu mascota, majorete si entuziasm si nu le-a lipsit mult sa ne suprinda pe toti. Daca faceau toti asa, lucrurile ar fi stat diferit.

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    TİTİDİOT
    stai liniştit câ eşti tu cultural ptr toți. Cap de lemn cu neuronii ıntre picioare cât de inteligent trebuie sâ fii sâ urmaresti cum circulâ mingea şi este trimisâ la coş, câ toate necunoscutele tehnice ți le spune comentatorul. Sau handbalul, locul 2,este mai puțin complicat ca baschetul?ai şi tu dreptate, atat de duc biluťele cu care gândeşti.

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • wemby:

      Iertati-ma ca intervin
      Imi cer scuze ca ma bag in polemica dvs cu dl Titi, dar referitor la afirmatia "câ toate necunoscutele tehnice ți le spune comentatorul", aceasta se aplica doar daca comentatorul este Cosmin Petrescu.
      Altfel, la orice meci de baschet pe care l-am urmarit la tv, cu un alt comentator decat cel sus sus-mentionat, comentatorii au facut multe gafe, uneori chiar au demonstrat ca nu stiu nici macar regulamentul sportului pe care il comenteaza.

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • Ciucâ:

      Wemby
      Polemica mea este cu țâranul, prost crescutul, nesimțitul,pâcâliciul,clovnul titi. Domn o fi când doarme.

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    Meci de baschet la ora 12 nu am mai văzut.
    Chiar am fi venit mai mulți din Sibiu sa vad meciul de baschet, daca era după ora 16
    Dar de la ora 12 mai greu asta nu era ora de meci. Nu poți să încurajezi sa vina oameni la baschet și apoi să pui meciul la ora 12.

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    Bilete
    Abonamente de o zi, abonament de eveniment, abonament de familie, erau niște soluții mai viabile. Deci, 3 meciuri joi, la ore..., sa mi iau zi liberă, la U avem abonamente, revin 3 meciuri x 4 bilete x 30 lei, ies din sala 20 minute după fiecare meci, iau ceva de mâncare, chiar de 2 ori, iau apă, suc, etc, în pauza dintre meciuri le las pe scaun, ca nu le pot aduce înapoi în sală, se face curat, arunca tot, revin, cumpăr iar la doi copii, ați înnebunit? Alo, organizare de doi bani, cheltuiesc cât pe un concediu în 3 zile de meciuri!
    Și vreți sală plină! Coborâți în realitatea economică a României, organizați evenimente pentru oameni, nu pentru politicieni!
    Îmi pare rău că în loc sa vorbim de meciuri frumoase și realizări, vorbim de proasta gândire a Frb, care au venit toată gașca să se facă că muncesc! Campionatul e pe măsura celor care conduc! Limitat!

    cu 2 luni în urmă (21.02.2024) Raspunde
  • 'mpepo :

    Organizare
    În decembrie anul trecut am avut ocazia să asist la semifinalele Campionatului Mondial de handbal feminin în Danemarca, la Herning. Sala de 12000 de locuri( deci ceva mai mare decât cea de la Cluj), cea mai mare din Danemarca. Biletele și abonamentele erau valabile pentru ambele meciuri. Multe bufeturi, cu mâncare, băuturi ( berea " obligatorie"). Lumea binedispusă, când la meci, când la socializare la un hotdog cu bere. Suporterii danezi ciocnind pahare și urând succes celor norvegieni și viceversa. În tribune însă, fiecare își susținea cu ardoare echipa țării lui. În pauze muzică, atmosferă plăcută,antrenantă, o după-amiază de neuitat pentru unul ca mine care nici nu eram vreun suporter al uneia dintre cele patru semifinaliste. E drept, organizare de către Federația Mondială de Handbal, nu de către FRB.

    cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Evenimente și bilete
      Aici compari mere cu pere. Da, tot fructe dar ...
      In primul rand, la acest F8 abonații U-BT au putut intra cu abonamentele, deci acele locuri erau deja rezervate (cum mai poți scoate bilete de meci / turneu doar pe celelalte locuri? Da, poți scoate abonament pt turneu / zi, dar fara loc, iar la meciurile lui U te muti unde exact - că vin abonații și au loc asigurat.
      Una peste alta au fost cei mai mulți spectatori doar pt că a fost U. La o înfrângere în sferturi, pt restul meciurilor nu erau mai mult de 5-600 spectatori în sala, ținând cont și de orele de desfășurare
      Cum la fel de valabil era că numărul era mai mare cu o calificare a Sibiului in semifinale sau Oradea in finala. Din păcate fenomenul baschetbalistic se reduce la ... 6 orașe, daca punem și fetele

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    David istrate
    Te rog frumos lâmureşte ne de cine râspunde cu vanzarea şi pretul biletelor, pretul sucurilor,scoaterea publicului intre meciuri la acest turneu final.eu cred câ clubul organizator.
    @mpepo eşti mortal de mult nu am mai râs atât. Deci Fed int de handbal ia educat pe spectatorii danezişi norvegieni sâ se respecte şi bomba mare tot FIH a hotarat ce sâ bea lumea unde şi când,sa ocupat cu muzica şi atmosfera plâcutâ antrenantâ.interesantâ poveste

    cu 2 luni în urmă (21.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!