Stiri Cupa României Masculin

Opinie. Noul sistem al Cupei României este unul injust, incompatibil cu principiile sportive

Opinie. Noul sistem al Cupei României este unul injust, incompatibil cu principiile sportive

În ultimele trei zile, București, Voluntari, Ploiești și Mediaș au fost gazdele a cinci grupe de calificare în Final 8-ul Cupei României. În urma celor 15 partide disputate, s-au aflat șase formații care vor lupta în februarie pentru trofeu: CSM Oradea, FC Argeș Basketball, U-BT Cluj-Napoca, CSO Voluntari, SCM Timișoara și CS Rapid București.

Începând cu acest sezon, Liga Națională de Baschet Masculin are 18 echipe în componență, după promovarea lui CSM Târgu Mureș și Lagunei București. Prin urmare, Federația Română de Baschet a decis să schimbe sistemul de desfășurare al Cupei României. Cele 18 trupe au fost împărțite în șase grupe, urmând ca fiecare să joace cu fiecare. Câștigătoarele acestor grupe se califică automat în Final 8-ul Cupei României, alături de cei mai buni doi lucky-losers.

În opinia mea, acest sistem este extrem de nepotrivit și injust, pentru că este incompatibil cu principiile sportive, încurajând jocurile de culise și non-combatul.

În primul rând, formațiile sunt obligate să joace două meciuri eliminatorii la început de sezon, când sistemele nu sunt puse la punct, când relațiile de joc încă nu funcționează conform așteptărilor și, cu o singură înfrângere, o echipă bună poate rata șansa la calificarea în Final 8-ul Cupei României.

Dacă ne uităm la campionatele mari ale Europei, Barcelona a pierdut în prima etapă, Virtus Bologna a fost aproape de a ceda în fața lui Napoli, Real Madrid a avut un start slab împotriva Gironei, în timp ce o echipă nou-promovată în Franța a bătut mai multe forțe din Hexagon.

Cu meciuri eliminatorii programate după doar prima etapă oficială, riscăm să avem un Final 8 al Cupei României cu trupe care profită de conjunctură și nu cele mai puternice grupări din țară.

În al doilea rând, noul sistem al Cupei României este unul în care coșaverajul joacă un rol extrem de important. Într-o grupă cu două sau trei formații puternice este de așteptat ca meciurile să fie mai echilibrate și, astfel, echipele să nu aibă un coșaveraj foarte mare. În schimb, o grupare nu la fel de solidă poate prinde o grupă mai ușoară, unde să obțină un succes categoric și apoi, cu o înfrângere la puncte puține, să ajungă în Final 8.

Acest lucru se putea întâmpla și în anii trecuți când, în lipsa unor capi de serie, puteau să pice echipe foarte puternice care să se dueleze încă din primul tur. Însă, cel puțin, atunci formațiile depindeau doar de jocul lor. De exemplu, dacă pierdeau în tur la 5 puncte, aveau nevoie de o victorie la 6 puncte în retur. În schimb, în sistemul actual, poți să pierzi la 4 puncte un meci și să ai nevoie de o victorie la cel puțin 20 de puncte în celălalt joc.

În al treilea rând, sistemul Cupei României este unul care crează situații în care echipele nu mai sunt motivate să lupte, nemaiavând nicio șansă la Final 8. Să luăm, de exemplu, cazul grupei A. CSM Oradea s-a impus la 28 de puncte în fața lui CSM Ploiești și la 18 puncte în fața lui FC Argeș Basketball. Prahovenii, cu un coșaveraj de -28, n-au mai avut nicio motivație să dea 100% și, astfel, au pierdut la 38 de puncte în duelul cu trupa lui Milan Mitrovic. De asemenea, echipele pot face înțelegeri sau pot să influențeze jocurile în așa fel încât să elimine anumite adversare din Cupă.

În cazul particular al acestui sezon, din pricina participării Craiovei în preliminariile FIBA Europe Cup și a unui lot incomplet al Constanței, una dintre cele șase grupe nu s-a jucat în același timp cu celelalte. Prin urmare, SCM U Craiova, CSM Constanța și ABC Laguna București au un avantaj pe care celelalte grupări nu l-au avut: faptul că știu care este situația celorlalte turnee.

Sunt de-acord că nu trebuie să se creeze un sistem care întotdeauna să favorizeze echipele puternice, că e nevoie ca și echipele din mijlocul sau coada clasamentului să fie motivate pentru a participa în Cupa României, o competiție recunoscută pentru surprizele sale. Însă noul sistem al competiției nu face acest lucru, ci, dimpotrivă, oferă și mai puține șanse formațiilor mai slabe.

Un sistem pe care, personal, îl admir foarte tare este cel din Italia sau Spania, acolo unde primele opt echipe din clasament până la o anumită dată se califică automat în Final 8-ul Cupei. În acest fel, federațiile de specialitate din respectivele țări obligă grupările puternice să trateze serios prima parte a sezonului, păstrând un dram de suspans și speranță și pentru alte formații. De exemplu, Emi Cățe și Murcia au reușit în sezonul trecut să se califice în Final 8-ul Cupei Spaniei și au ajuns până în semifinale, oferind o replică solidă în fața Barcelonei.

Evident că, în acest moment, împărțirea în cele două conferințe nu permite aplicarea unui astfel de sistem. Însă, având în vedere că aceste conferințe au fost construite destul de echilibrat, o variație a sistemului din Spania și Italia ar putea fi următoarea: primele patru formații din fiecare conferință până la finalul anului 2022 să se califice în Final 8.

Aceasta este doar una din variantele care ar putea fi implementate dar, în orice caz, sistemul actual nu este unul potrivit, norocul având un rol mult prea mare.

*foto: csmploiesti.ro

10 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    M-as fi asteptat la mai mult...
    ...interes din partea "colegilor comentatori" vis-a-vis de acest articol.

    De bună seamă că David are dreptate. A exprimat, după părerea mea, un punct de vedere corect, bine argumentat la care achiesez. Sistemul de anul ăsta e profund vicios, având ca punct central de pornire hazardul. Norocul. Chestia aia datorită căruia echipa mea de suflet s-a calificat (foarte norocos!) mai departe în final 8. Sau din cauza căruia tot echipa mea de suflet a fost nevoită să joace niște meciuri în condițiile în care nu a avut nici măcar o săptămână de antrenamente la dispoziție cu lotul întreg. Și bune și rele, ai zice că s-au echilibrat, dar nu-i tocmai așa.

    Mult mai bine era să nu fie cazul de așa ceva iar meciurile ori să se joace mult mai târziu în timpul campionatului ori deloc. Iar final 8 să fie, așa cum sugerează autorul, implementat după exemplul din Spania sau Italia (chiar și adaptat la varianta cu cele două conferințe). Oricum ar fi, eu îl felicit pe David că a ”zis cu voce tare” ceva ce am presupus că mulți gândeau. Faptul că nu s-a comentat prea mult, cum ziceam șa început, îmi ridică niște semne de întrebare. În fine, rămâne să vedem dacă vocea asta ajunge la urechile celor care sunt în măsură să facă ceva pe tema modificării formulei de accedere în Final 8.

    cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      final 8
      pe de-o parte are dreptate dar si cu meciurile eliminatorii e acelasi hazard, prinzi o zi slaba si in al doilea meci nu mai poti recupera diferenta, aici ai meci cu 2 echipe, si na poate ai noroc ca si pina acu, deci io nu vad mare diferenta. si mai e ceva daca raminea U acasa oare articolul mai era scris?. De comentatorul de la tv zicea careva ca parca are alergie la U dupa cum comenteaza, dar si comentatorii, si federatia cam are alergie la ardeal nu doar la U.

      cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Păi da, se pot întâmpla surprize...
      ...și cu meciuri eliminatorii. Dar chiar și dacă se întâmplă o surpriză, poți să zici că există returul, unde echipa ce-a pierdut poate încercă măcar să recupereze. Cu toate astea, nu cred că-i neapărat cea mai bună idee cu meciuri eliminatorii. Am să detaliez intr-un comentariu mai jos la ce m-am gândit.

      Ah, legat de scrierea articolului și dacă s-ar fi întâmplat dacă rămânea U acasă. Citesc ce se scrie pe baschet.ro de ceva ani. Și, cum am mai spus, l-am văzut pe David Istrate evoluând și scriind din ce în ce mai bine. Însă o chestie am remarcat la el încă de pe la începuturi - e un tip echidistant. Nu mi-a făcut impresia cum că ar căuta să protejeze / promoveze interesele vreunei echipe în detrimentul alteia. Povestea e un pic diferită când vine vorba de Emiluț (omul cu alergia), e drept.

      Cât despre federație și sentimentele vis-a-vis de cluburile din Transilvania, spun doar atât: fără investițiile și eforturile din zonă din ultimii 5-6 ani putea FRB să pună lacătul pe intrarea de la sediu. Ăsta e adevărul.

      cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu undercat _ :

    nu-i vorba
    de lipsa de interes neaparat, dimpotriva am apreciat articolul dar eu de exemplu nu stiu in ce mod au fost implicate cluburile in definirea formatului actual, daca au avut ceva de spus fie pozitii pro sau contra sau chiar posibilitatea de a veni cu propuneri si cat timp nu stiu treaba asta, ma abtin. In situatia in care formatul a fost agreat cu ele, cam asta e.
    Cat despre perspecitva d-lui Istrate, de acord cu ea, fie si din prisma exclusiva a afinitatilor cu CSU si a rezultatului obtinut, dar de fapt sunt de acord pe fond cu ce s-a spus.
    Ce ar fi fost interesant, de dragul cultivarii publicului :), sa prezinte si alte cateva modele inafara celor din Spania si Italia, atat ca alternative dar si daca modelul folosit de noi e unul original sau tot o copie.

    cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Nu știu dacă...
      ...au fost implicate cluburile. Dacă e să mă gândesc logic, nu cred. Prea mult noroc la mijloc (exact ideea articolului) ca să convină multora dintre echipe. La fel, programarea grupelor/meciurilor a fost extrem de inoportună din punct de vedere al momentului în an (adică fix acum la începutul campionatului).

      cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Eu am o idee...
    Pornim de la premisa că avem cele două conferințe, A și B.
    Se ia clasamentul după primele 9 jocuri. Asta ar fi cândva Decembrie / maxim Ianuarie.


    1. Locurile 1-3 din fiecare grupă, A1, A2, A3 respectiv B1, B2, B3, merg direct în Final 8.

    De ce e bine: echipele care au ca obiectiv și Cupa României trag să se găsească pe un loc de podium în clasament.

    2. Locurile 4-7, din fiecare conferință, vor juca un turneu, astfel:

    Meci 1: Loc 4 vs. Loc 7
    Meci 2: Loc 5 vs. Loc 6

    Meci 3: Câștigătoarele meciurilor de mai sus între ele.

    Pentru fiecare conferință va rezulta câte o câștigătoarea de turneu, să le zicem TA pentru conferința A și TB pentru conferința B.

    Dar, atenție la un factor nou!
    Strict la Meci 1 și Meci 2, se ia în considerare și rezultatul meciului din campionat dintre acele două echipe!
    Așdar meciul din campionat are rol de ”tur” iar cel din turneul de departajare de ”retur”.

    De ce e bine: ar fi încurajată o competiție mai strânsă în timpul campionatului. Echipele vor avea interes să nu cedeze jocuri ușor sau să lase diferențe mari de coșaveraj. Asta ar însemna probabil meciuri mai echilibrate, disputate și spectaculoase.


    3. FINAL 8

    Se vor împerechea astfel:

    (A1 vs. TB) vs (B2 vs. A3)
    (B1 vs. TA) vs (A2 vs. B3)

    Apoi, evident, finala mare între câștigătoare, cea mică între perdante.

    De ce e bine: e un sistem de împerechere bazat pe clasament, așadar tot performanță / rezultate sportive.
    Totodată, s-ar pune față în față echipe din conferințe diferite, ceea ce cred că ar face mai interesante jocurile, nefiind echipe ”obișnuite” unele cu altele.

    Cam asta e ideea mea. Sunt curios ce păreri aveți.

    cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      ideea
      e buna dar echipele si asa se pling ca au jocurile pre inghesuite, mai ales echipele care joaca si in cupele europene. pt a pune in aplicare ideea ta ar trebui refacut tot calendarul campionatului si prelungit cu citeva saptamini. si cind e de munca cei responsabili in federatie se cam feresc am impresia. in legatura cu investitiile de aici ar trebui si federatia sa-si dea seama. cred ca socotesc ca echipele din Bucuresti au o eplasare prea lunga pina la Cluj sa Oradea.si atunci incep sa apara voluntari, laguna, si altele in inprejurimi, ca si la fotbal unde au reusit sa scoata pe timpul cooperativei toata partea asta de tara.
      sper ca nu asta e intentia si aici

      cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Legat de calendar înghesuit...
      ...sau refacere nu cred că e cazul sa se poată spune asta. De ce zic asta.

      În primul rând, echipele care joacă în cupe europene nu cred că ar fi nevoite să joace turnee de calificare.
      Adică eu cred că Voluntari, Craiova, Oradea sau Cluj au șanse mari să fie măcar în top 3 în conferința lor după 9 meciuri.

      Dar, să zicem că n-ar fi în top 3 și ar trebui să joace turneu. Oricum fiecare echipă ar juca maxim 2 meciuri, adică:
      a) tot cât joacă și după actualul sistem (cel de anul ăsta)
      b) mult mai puține ca și după sistemul de anii trecuți cu tur-retur, mai multe faze.

      Cât despre loc în calendar - loc este, pur și simplu în loc să fie turneele la început de an s-ar muta pe mai încolo. Și-atunci în loc de un weekend de turneu (cum a fost acum) ai un weekend cu etapă și pui turneul în locul unei etape mai târziu.

      cu 1 an în urmă (05.10.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    sistem
    Daca ne uitam la echipele calificate (la care se adauga probabil Craiova + Constanta/Mures) practic avem cele mai bune formatii - la cum se prezinta loturile de acum) Fata de anul trecut (primele 8), nu au prins loc Dinamo si Sibiu - si a intrat Rapid. Prin prisma campaniei de transferuri, singura "surpriza" e Dinamo - si daca castiga cu Steaua, "surpriza" era "U"; dar si anul trecut Oradea a fost eliminata prematur (nu a prins sferturile).
    Nu e sistemul perfect - nici pe departe, dar nici dezastros nu e - si e de discutat alte alternative - mie si sistemul cu final 8 mi se pare "aglomerat"

    cu 1 an în urmă (05.10.2022) Raspunde
  • CSM Focșani Lex 8 :

    fain articol
    din actualul sistem lipseste cu desavarsire spectacolul iar unele echipe importante au plecat mult prea devreme, fara sa arate de ce sunt capabile

    cu 1 an în urmă (05.12.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!