Stiri Cupa României Masculin

Plângere penală pe numele lui Florin Nini și împotriva Clubului Sportiv Phoenix Galați

Baschet .ro

Baschet .ro
20.10.2020

Plângere penală pe numele lui Florin Nini și împotriva Clubului Sportiv Phoenix Galați

În ultimele două luni, site-ul nostru a relatat cum Clubul Sportiv Phoenix Galați și Florin Nini au reușit să ocolească regulamentele Federației Române de Baschet și să înregistreze datorii de peste 70.000 de euro către foștii colaboratori fără a putea fi obligați să le achite respectiv fără ca activitatea sa să fie afectată de neplata datoriilor. Mai exact, după devalizarea Clubului Sportiv Phoenix Galați, Florin Nini a înființat un club similar precedentului cu adăugarea în denumire a cuvintelor "Academia de Baschet". Clubul denumit așadar Asociația Club Sportiv Academia de Baschet Phoenix Galați a fost afiliat pe repede înainte de către Federația Română de Baschet prin decizia Consiliului Director din data de 09.07.2020. 

Cu scopul de a menține aparența că noul club de baschet este de fapt precedentul falimentar, deși o astfel de continuitate este imposibilă din punct de vedere juridic, Florin Nini s-a perindat pe la mai multe emisiuni locale unde a afirmat că brand-ul Phoenix a aniversat 20 de ani de existență. Pentru ca ipocrizia să atingă cote maxime, Florin Nini a afirmat în cadrul unei emisiuni elogiative la adresa sa că acesta este mânat în activitate de "a construi lucrul perfect" fără a descrie cum a devalizat în realitate "brand-ul" Clubul Sportiv Phoenix Galați.

Cum astfel de aspecte nu pot fi trecute cu vederea de către colaboratorii indignați de practicile lui Florin Nini, foștii jucători Dragoș Andrei și Cătălin Petrișor, cărora Clubul Sportiv Phoenix Galați le datorează peste 40.000 euro, au formulat o plângere penală împotriva clubului și a lui Florin Nini. Motivul invocat în plângere de cei doi sportiv este legat de art. 287 Cod Penal care prevede că nerespectarea hotărârilor judecătorești privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare se pedepește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Cei doi sportivi au notificat prin executor judecătoresc pe Clubul Sportiv Phoenix Galați respectiv pe Florin Nini și i-au solicitat achitarea drepturilor salariale restante. La mai bine de o lună distanță de la notificare, cei doi sportivi nu au primit niciun răspuns fiind nevoiți să apeleze la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

Cu toate că prevederile legale sunt clare în sensul nerespectării hotărârilor judecătorești, este de așteptat ca autoritățile locale să tergiverseze soluționarea plângerii penale în același sens cum Primăria Galați îi este complice lui Florin Nini și îi ascunde urmele devalizării Clubului Sportiv Phoenix Galați. Mai exact, conform legii de acordare a fondurilor nerambursabile 350/2005, un club sportiv poate primi finanțare nerambursabilă de la autoritățile locale sau județene. Pentru a justifica această finanțare, beneificiarul este obligat să depună un decont de cheltuieli la instituția care acordă fondurile nerambursabile, iar în baza decontului analizat sub aspectul legalității raportat la existanța cheltuielilor eligibile de către Primărie urmează ca beneficiarului să îi fie rambursate sumele cheltuite. Pentru a observa ce s-a întâmplat cu banii în sezonul devalizării Clubului Sportiv Phoenix Galați, mai mulți colaboratori au formulat o cerere în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice către o Primăria Galați solicitând deconturile depuse de către Phoenix Galați prin președintele Florin Nini. Primăria Galați a răspuns în sensul că documentele solicitate sunt voluminoase, iar pentru copierea acestora va trebui achitată o taxă. Cu toate că s-a dorit achitarea acelei taxe, Primăria Galați nu a mai furnizat niciun document solicitat. În același sens și foștii jucători Dragoș Andrei respectiv Cătălin Petrișor au solicitat deconturile de cheltuieli, însă în cazul lor Primăria Galați nici măcar nu le-a mai răspuns solicitării.

Aparent, un rol important în devalizarea Clubului Sportiv Phoenix Galați l-a avut și Federația Română de Baschet, unde Florin Nini a susținut orice demers al conducerii primind în schimb diverese poziții de conducere precum președintele colegiului central al antrenorilor (chiar dacă într-un an calendaristic nu a avut nicio activitate fiind în cele din urmă destituit de către Marcel Țenter), membru al consiliului director, antrenor a multor loturi naționale. După cum știți, Clubul Sportiv Phoenix Galați a cedat locul în prima ligă Clubului Sportiv Municipal Galați, iar conform regulamentelor FRB, CSM Galați ar fi trebuit să își asume preluarea datoriilor în cazul insolvabilității CS Phoenix Galați. Conform surselor noastre, o astfel de clauză nu se regăsește în contractul de colaborare dintre CS Phoenix Galați, CSM Galați și CSU Galați. Conform acelorași surse, Federația Română de Baschet ar fi acceptat un astfel de contract care nu prevedea clauza preluării datoriilor în schimbul ca CSM Galați să achite datoriile "istorice" pe care CS Phoenix Galați le înregistra la forul românesc. Un astfel de mecanism ar fi fost posibil, ipotetic analizând, doar prin emiterea unor facturi fictive de către Federația Română de Baschet sau a unor taxe supradimensionate, deoarece un club public precum CSM Galați nu ar fi putut achita legal o serie de datorii dinaintea înfințării acestuia. 

Cert este că acel contract de colaborare dintre Clubul Sportiv Phoenix Galați, Clubul Sportiv Municipal Galați și Clubul Sportiv Universitatea Galați a fost încheiat de către părți la data de 24.08.2018, însă CSM Galați a fost afiliată la Federația Română de Baschet ulterior, la data de 03.09.2018. Conform aceluiași regulament de organizare al competițiilor de baschet, contractele de colaborare se pot încheia doar între echipe afiliate la Federația Română de Baschet, iar la data înregistrării contractului la FRB în registrul intrări având nr. 1905/28.08.2018 CSM Galați nu era afiliată la FRB. Astfel se pune problema validității contractului de colaborare și implicit a clauzei de preluare a locului în prima ligă de către CSM Galați. În cazul stabilirii unei nulități a contractului de colaborare, CSM Galați va fi retrogradată în eșaloanele inferioare ale ligii. Acest scenariu s-ar putea petrece chiar și în aceast sezon competițional, dacă o persoană interesată solicită instanței judecătorești anularea contractului de colaborare dintre CSM Galați, Phoenix Galați și CSU Galați deoarece nu respectă condițiile de fond respectiv solicită, pe calea ordonanței președințială, suspendarea dreptului de a evolua în LNBM a Clubului Sportiv Municipal Galați.

Așadar rămâne de văzut care vor fi implicațiile practice într-o nouă situație care pătează imaginea baschetului românesc cât și a Federației Române de Baschet.

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

5 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    ...
    oameni haini jucatorii astia... cum distrug ei reputatia lui dom' profesor elnino.

    cu 3 ani în urmă (20.10.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Lit Iliescu :

    Inchisoare
    Mare jigodie de om acest Florin Nini, sper sa plateasca pentru ceea ce a facut

    cu 3 ani în urmă (21.10.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Lit Iliescu :

    Inchisoare
    Mare jigodie de om acest Florin Nini, sper sa plateasca pentru ceea ce a facut

    cu 3 ani în urmă (21.10.2020) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Jucatori
    Respect Dragos Andrei si Catalin Petrisor !

    cu 3 ani în urmă (21.10.2020) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    Niciodata nici un coment din partea lui ..
    Florin Nini acest Dragnea al baschetului romanesc, la inceput mi-a atras atentia cu injuraturile si modul lui urat e a se comporta, daca asa face cand este public si televizat cred ca in spate este si mai rau si vulgar.

    cu 3 ani în urmă (23.10.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!