Stiri Cupa României Masculin

SCM U Craiova primește luni vizita lui U-BT Cluj-Napoca, liderul LNBM

SCM U Craiova primește luni vizita lui U-BT Cluj-Napoca, liderul LNBM

Etapa a șasea a Ligii Naționale de Baschet Masculin se încheie cu două partide foarte echilibrate: CSA Steaua București – CS Dinamo Știința București și SCM U Craiova – U-BT Cluj-Napoca. Pentru moment, miza mai mare o are cea de-a doua întâlnire, care se va desfășura în Sala Polivalentă din Craiova.

După cinci etape, U-BT Cluj-Napoca este neînvinsă și se află în vârful clasamentului, având zece puncte. Pe locul patru se găsește SCM U Craiova, echipă ce a acumulat până acum trei victorii și două înfrângeri. Așadar, în cazul unui succes al oaspeților, trupa lui Mihai Silvășan își consolidează prima poziție în campionatul intern, în timp ce, în eventualitatea în care gazdele se impun, situația echipelor din top se echilibrează.

Așa cum menționam și în subtitlu, lupta dintre cele două adversare a început deja cu un duel al declarațiilor. Joi, 14 noiembrie, Aleksandar Todorov, tehnicianul lui SCM U Craiova, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre felul în care formația sa este dezavantajată de arbitri. De asemenea, macedonianul a susținut că echipele bogate sunt favorizate și, pentru a demonstra acest aspect, a prezentat un videoclip cu „tratamentul special” de care Darko Planinic, pivotul clujenilor, se bucură.

„Astăzi, joi, vă voi spune ce se va întâmpla luni. Vă voi arăta și un video pe care vi-l voi și trimite cu ce se va întâmpla luni. În special, în cazul unui jucător care câștigă într-o lună la fel de mult ca toți străinii noștri cumulat. În loc să ni se dea ocazia de a juca împotriva lui, un baschetbalist de mare clasă în această ligă, el este și mai protejat. Așa cum veți vedea în video, atunci când se află în ofensivă, regula de trei secunde nu există. Veți observa clipuri scurte în care acel jucător stă nu 3-4 secunde, ci 6-9 secunde în spațiul dedicat pivoților. Veți vedea un jucător căruia nu i se dau avertismente pentru „flopping”, chiar dacă simulează tot timpul și care nu este sancționat cu faulturi ofensive, chiar dacă le face mereu. Vă spun sincer că dacă noi am avea un astfel de jucător în echipa noastră, ar fi eliminat în cinci minute. De aceea, doi dintre adversarii Clujului s-au plâns public despre maniera de arbitraj favorabilă echipei din Cluj.”

La o zi distanță a sosit și replica lui Dusko Vujosevic, antrenorul coordonator de pe banca alb-negrilor.

„Bineînţeles că nu îmi place să cobor în noroi, dar nu doresc nici să rămân curat atunci când este atacat clubul la care lucrez şi în special jucătorul Darko Planinić. Referitor la Darko, vreau să întreb de ce nu este sancţionat în cupele europene, acolo unde noi încercăm să ridicăm rating-ul baschetului românesc? De ce nu se fluieră abatere de trei secunde şi în respectivele partide? Sau cei care arbitrează meciurile nu cunosc baschet? Poate că U-Banca Transilvania are cel mai mare buget, dar eu niciodată nu m-am uitat în curtea altcuiva. […] În schimb, este imoral să o ataci pe U-Banca Transilvania după partidele cu Oradea şi Timişoara şi apoi să lansezi atacuri înaintea meciului de la Craiova. Colegul din Macedonia de Nord face o presiune clasică înaintea unui meci, ceea ce este nepotrivit.”

În urma acestui schimb de replici, disputa dintre SCM U Craiova și U-BT Cluj-Napoca va fi și mai intensă și va fi de urmărit maniera de arbitraj. Oficialii delegați pentru meciul de luni sunt Laurențiu Grigoraș, Șerban Rașoga și Mate Andraș Stretea, în timp ce comisar este Marian Oprea.

Din punct de vedere al formei de moment, ardelenii stau mai bine, având 11 victorii în 12 partide oficiale. De partea cealaltă, oltenii au pierdut ultima întâlnire în fața celor de la Dinamo, scor 80-73.

De asemenea, U-BT Cluj-Napoca domină la toate capitolele statistice: puncte (76.8 – 89.0), recuperări (33.8 – 40.6), pase decisive (19.0 – 19.6), intercepții (6.6 – 8.2), capace (1.8 – 2.4), eficiență (82.6 – 107.6), procentaj din interiorul semicercului (56.4% - 58.5%), procentaj de la distanță (30.4% - 39.6%) și procentaj de la linia de libere (66.3% - 76.3%). Singurul domeniu în care SCM U Craiova stă mai bine este cel al turnoverurilor (14.0 – 18.0).

În această stagiune, Aco Todorov dispune de un lot format din mulți baschetbaliști de valoare, precum Omari Gudul, Porter Troupe, Monyea Pratt sau Tyler Laser. Aceștia se vor confrunta cu Darko Planinic, Patrick Richard, Kerron Johnson sau Artis Ate.

Din punct de vedere al autohtonilor, va fi interesantă confruntarea dintre Dragoș Diculescu și Nandor Kuti, doi dintre cei mai de perspectivă U23. În plus, Bogdan Țibîrnă și Andrei Calnicenco pot face diferența pentru echipele lor.

Meciul dintre SCM U Craiova și U-BT Cluj-Napoca este programat luni, 18 noiembrie, de la ora 19:00, și nu va fi transmis.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!