Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Aco Todorov a prezentat jurnaliștilor un material cu greșelile de arbitraj în favoarea lui Darko Planinic. Video

Aco Todorov a prezentat jurnaliștilor un material cu greșelile de arbitraj în favoarea lui Darko Planinic. Video

Sâmbătă, 16 noiembrie, se dă startul etapei a 6-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Până în acest moment, U-BT Cluj-Napoca este liderul necontestat al clasamentului, având cinci victorii din tot atâtea partide.

Totuși trei dintre confruntările de până acum au stârnit frustrarea adversarilor, iar Șerban Sere și Ilie Trițoiu au declarat după duelurile împotriva Clujului că echipele pe care le reprezintă au fost dezavantajate. De asemenea, Dan Fleșeriu a avut o pornire nervoasă la adresa lui Darko Planinic, în timpul unui time-out din jocul câștigat de alb-negri cu scorul de 92-64.

Pentru U-BT Cluj-Napoca urmează disputa cu SCM U Craiova, iar antrenorul oltenilor a ținut o conferință de presă foarte interesantă. Aco Todorov a declarat că elevii săi sunt dezavantajați de către arbitri și că delegările sunt făcute cu intenția clară de a da șanse mai mari echipelor bogate.

Vom juca împotriva Clujului, echipa cu cel mai mare buget din România în ultimii cinci ani. În acest an, în special, au un lot foarte puternic. Anul trecut am demonstrat că ne putem bate cu acele formații bogate, dacă primim șanse egale. Hai să vorbim despre ce s-a întâmplat în meciurile noastre de până acum. În primele două jocuri am avut parte de arbitraje foarte bune și unul l-am pierdut, altul l-am câștigat. Chiar dacă am pierdut în Timișoara, nu am avut nimic să le reproșez arbitrilor pentru că au fluierat excelent. Apoi am avut o confruntare pe teren propriu și unul dintre arbitri a încercat să ne dezavantajeze. Cu toate că știam despre acest aspect de dinaintea meciului și chiar dacă managerul nostru l-a sunat pe cel ce se ocupă cu atribuirile arbitrilor înainte de startul partidei, am reușit să câștigăm. Însă, a venit duelul cu Dinamo unde, din nou, nominalizarea a fost foarte ciudată, o numesc așa pentru că este cel mai bun termen pe care îl pot utiliza. A fost trimis un arbitru care se trage din același oraș ca cel al adversarei. El nu a mai arbitrat de șase-șapte luni și dintr-odată a apărut la acel meci, care era decisiv pentru calificarea noastră în Top 6. În acel joc el a luat 19 decizii, iar 14 au fost în favoarea lui Dinamo și 5 în favoarea noastră. A ratat de șase ori ocazia de a fluiera: 5 dintre acestea ar fi trebuit să fie în favoarea noastră și una ar fi fost în favoarea lui Dinamo. La finalul zilei, am pierdut disputa la șapte puncte, care reprezintă exact echivalentul acelor greșeli nefluierate. Am jucat slab, dar am fi putut să ne impunem dacă am fi avut șanse egale. După meci, am urcat în autobuz și i-am spus lui Marius Toma că în următorul meci, cel cu Clujul, îl vom avea drept arbitru pe Grigoraș. Astăzi am aflat atribuirile și ghiciți cine ne va arbitra? Aparent, există o tendință de a nominaliza arbitri care vor fluiera împotriva noastră. Eu nu pot accepta asta pentru că nu contează că nu suntem cea mai bogată echipă din ligă. Noi muncim din greu, avem familii pe care le întreținem din banii pe care îi câștigăm aici și dorim ca persoana care se ocupă cu atribuirile arbitrilor să ne dea șanse egale, indiferent de bugetul adversarei.”

În plus, tehnicianul macedonian a declarat că știe ce se va întâmpla luni în întâlnirea cu U-BT Cluj-Napoca. Todorov a pregătit un video cu greșelile de arbitraj consemnate în favoarea lui Darko Planinic, spunând că, în cazul pivotului croat, regula de trei secunde nu există.

Astăzi, joi, vă voi spune ce se va întâmpla luni. Vă voi arăta și un video pe care vi-l voi și trimite cu ce se va întâmpla luni. În special, în cazul unui jucător care câștigă într-o lună la fel de mult ca toți străinii noștri cumulat. În loc să ni se dea ocazia de a juca împotriva lui, un baschetbalist de mare clasă în această ligă, el este și mai protejat. Așa cum veți vedea în video, atunci când se află în ofensivă, regula de trei secunde nu există. Veți observa clipuri scurte în care acel jucător stă nu 3-4 secunde, ci 6-9 secunde în spațiul dedicat pivoților. Veți vedea un jucător căruia nu i se dau avertismente pentru „flopping”, chiar dacă simulează tot timpul și care nu este sancționat cu faulturi ofensive, chiar dacă le face mereu. Vă spun sincer că dacă noi am avea un astfel de jucător în echipa noastră, ar fi eliminat în cinci minute. De aceea, doi dintre adversarii Clujului s-au plâns public despre maniera de arbitraj favorabilă echipei din Cluj. Exact din această cauză. De asemenea, am auzit opinia antrenorului de la Sibiu la acel timeout. Nu sunt de acord cu cuvintele alese de acesta, însă 100% sunt de acord cu punctul de vedere pe care și l-a exprimat. Vorbesc astăzi public pentru că în ultimul an și jumătate mi s-a spus neîncetat să nu afirm ce cred. Însă, ori primim șanse egale, ori să ni se spună să renunțăm și să nu ne mai folosim banii, energia și timpul petrecut departe de familie pentru a încerca să facem un lucru care nu ne este îngăduit. Anul trecut am jucat un meci de 44 de minute. În orice țară normală, acea partidă s-ar fi rejucat sau ar fi fost câștigată prin forfait. Aici nu s-a întâmplat nimic. Aceste lucruri nu se întâmplă nici măcar în liga din Mozambic și nu vreau să îi ofensez pe oamenii din Mozambic. Însă, când vezi o intenție împotriva ta timp de un an și trei luni, aparent este ceva intenționat. De acum înainte, voi vorbi clar chiar cu riscul de a fi pedepsit. Dar, înainte, vreau să văd dacă îi vor pedepsi și pe managerii Oradiei și ai Timișoarei care și-au exprimat și ei frustrarea.”

La final, Aleksandar Todorov a explicat motivele pentru care echipele bogate sunt avantajate și a făcut o comparație cu liga de baschet din Mozambic.

Vă voi spune de ce se fac astfel de delegări. În societatea noastră sunt oameni bogați și oameni săraci. În orice segment al vieții, oamenii bogați sunt mai protejați decât cei săraci. Multe federații sportive încearcă să dea șanse egale doar pentru a nu îngădui ca ce se întâmpla în viața reală să se întâmple și în sport. În sport, cel ce este mai bun ar trebui să câștige. Asta cred că ar trebui să se întâmple și la noi. În țara asta, era o echipa care a câștigat ani de zile și atunci când nu puteau obține victoria, proprietarul intra la mijlocul terenului și întrerupea jocul. Asta se întâmplă cu echipele care au cel mai mare buget. Credeți că este posibil ca aici să învingă o formație precum Leicester, care a luat titlul în Anglia la fotbal? Se poate câștiga campionatul în România cu astfel de atribuiri? Vă spun și știu că vorbesc în numele a cel puțin patru echipe din această ligă, cel puțin patru, că nu ni se dau șanse egale.”

Întreaga conferință de presă poate fi urmărită mai jos.

Rămâne de văzut care va fi reacția Federației Române de Baschet care, până în acest moment, a ignorat declarațiile lui Șerban Sere și Ilie Trițoiu. De asemenea, va fi interesant de urmărit felul cum se va fluiera la Darko Planinic de acum înainte.

Confruntarea dintre SCM U Craiova și U-BT Cluj-Napoca are loc luni, 18 noiembrie, de la ora 19:00.

Citiți și:

Ilie Trițoiu, acuze la adresa arbitrului Dragoș Nicolae: „Tot timpul când reveneam la două-trei puncte venea cu o decizie nefavorabilă”

Șerban Sere, reacție dură la adresa arbitrului Marius Ciulin

Branko Cuic îi răspunde lui Șerban Sere: „Asemenea declarații nu sunt deloc în spiritul sportiv”

Dan Fleșeriu, exasperat de Darko Planinic: „Simulează tot timpul”

*foto: sportuldoljean.ro

3 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca M F :

    Mizerabil
    Ba da cat antena3 pe Todorov asta. M-am uitat la prima faza , unde zice ca intra in 3secunde la 9:57 si iasa la 9:51 deci (6 secunde). Unde p#1@ era la 9:54 (0:10 pe film) ...???

    cu 4 ani în urmă (15.11.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      hmm
      e greu de spus la faza aia daca a iesit cu ambele picioare din 3 secunde, dar e posibil. Oricum ca observatie generala, abaterea asta se fluiera in putine cazuri, nu doar lui Planinic, dar in general pivotilor.
      In fine, chiar sunt curios cum se va arbitra meciul asta...

      cu 4 ani în urmă (15.11.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca sm77 :

    free62
    pe langa ca fazele is cam ca si bancurile/stirile de la Radio Erevan, ar mai fi si dilema daca acest mare antrenor european de baschet stie regulamentul care suna cam asa:

    Trebuie să fie tolerate situaţiile pentru un jucător care:
    - Încearcă să părăsească zona de restricţie.
    - Este în zona de restricţie atunci când el sau coechipierul lui se află în acţiune de aruncare la
    coş şi mingea este pe punctul de a părăsi sau tocmai a părăsit mâna (mâinile) jucătorului la
    aruncarea pentru un coş din acţiune.
    - Driblează în zona de restricţie ca să arunce pentru un coş din acţiune după ce s-a aflat în
    această zonă pentru mai puţin de 3 secunde consecutive.

    Si sa fim clari, aici nu discutam de "torelare" ca in cazurile Griffith/Obradovic la asesoft care stateau aproape tot atacul acolo. Aici discutam de faze normale in care un pivot intra si iese aproape non-stop fiindca acolo e zona lui de actiune, neffind un pivot cu mana care sa iasa prea mult in afara...el se plimba pe acolo cautand pozitia ideala sau adversarul mai slab pe vreun mismatch. Asta face si Barro, asta fac si ambii pivoti ai Sibiului, uneori chiar in acelasi timp( si astia doi chiar imping si trag ca au si cu ce vorba aia fiind probabil cei mai puternici fizic din liga asta). Miercuri planinic a facut acelasi joc si nu tin minte sa fi fost fluierata nicio simulare, nicio abatere de 3 secunde si nu prea tin minte sa fi avut meciuri cu mai mult de un fault ofensiv indiferent de competitie. Dupa ce iti da Dinamo cu terenul in cap ii muuult mai bine sa taci.

    cu 4 ani în urmă (15.11.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!