Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

59 de meciuri europene pentru formațiile din LNBM în sezonul 2022-2023

59 de meciuri europene pentru formațiile din LNBM în sezonul 2022-2023

Miercuri, 29 martie, odată cu înfrângerea suferită de U-BT Cluj-Napoca pe terenul lui ratiopharm Ulm (91-71), s-a încheiat participarea grupării ardelene în 7DAYS EuroCup și, implicit, participarea formațiilor românești în cupele europene.

În sezonul 2022-2023, baschetul masculin din România a avut cinci reprezentante în competițiile europene inter-cluburi: U-BT Cluj-Napoca (EuroCup), CSO Voluntari (Basketball Champions League & FIBA Europe Cup), CSM CSU Oradea (FIBA Europe Cup), SCM U Craiova (FIBA Europe Cup) și SCM Timișoara (Alpe Adria Cup).

În total, cele cinci grupări au disputat 59 de meciuri: U-BT Cluj-Napoca (18 partide), SCM U Craiova (15 partide), CSM Oradea (12 partide), CSO Voluntari (8 partide), SCM Timișoara (8 partide). Aici trebuie menționat că SCM U Craiova și CSO Voluntari s-au întâlnit de două ori în prima fază a FIBA Europe Cup și, de aceea, dacă adunăm numărul jocurilor disputate de fiecare echipă, apar două meciuri în plus.

Dacă din cele 59 de confruntări le scoatem pe cele două în care s-au întâlnit formații românești, înseamnă că au existat 57 de meciuri în care echipele din România au avut adversari din străinătate. Cele cinci reprezentante ale Ligii Naționale au adunat 27 de victorii și 30 de înfrângeri pentru un procentaj al victoriilor de 47.36%.

Iată cum arată un clasament al grupărilor, în funcție de procentajul de victorii:

  1. SCM Timișoara (6-2) – 75%
  2. CSM Oradea (8-4) – 66.7%
  3. SCM U Craiova (7-8) – 46.7%
  4. CSO Voluntari (3-5) – 37.5%
  5. U-BT Cluj-Napoca (5-13) – 27.8%

În total, trupele din România au avut 28 de adversare din 19 țări. Iată care au fost oponenții din fiecare țară:

  1. Germania Brose Bamberg, HAKRO Merlins Crailsheim, Chemnitz 99ers, ratiopharm Ulm
  2. Franța Cholet Basket, JL Bourg
  3. Polonia Anwil Wloclawek, MKS Dabrowa Gornicza
  4. Lituania Cbet Jonava, Lietkabelis
  5. Turcia Tofas Bursa, Bursaspor
  6. Slovenia KK Rogaska, Cedevita Olimpija Ljubljana
  7. Italia Umana Reyer Venezia, Brescia
  8. Bulgaria Rilski Sportist
  9. Belgia Kangoeroes Mechelen
  10. Cipru Keravnos
  11. Austria Kapfenberg Bulls
  12. Estonia Kalev/Cramo
  13. Suedia Norrkoping Dolphins
  14. Portugalia FC Porto
  15. Marea Britanie Leicester Riders
  16. Croația KK Zabok
  17. Slovacia Spisski Rytieri
  18. Spania Joventut Badalona
  19. Ucraina Prometey

Cele mai multe dueluri s-au dat, evident, cu formațiile din Germania – 10 (3 victorii, 7 înfrângeri). Apoi au mai fost șase confruntări cu echipele din Franța (1-5) și patru partide cu grupările din Polonia (1-3), Suedia (4-0), Slovenia (4-0) și Italia (1-3).

Să trecem încă o dată în revistă povestea sezonului european al trupelor din România:

U-BT Cluj-Napoca a evoluat pentru prima oară în istoria clubului în EuroCup și a avut un bilanț de 5-13, terminând pe poziția a noua în grupa A. Rămân memorabile succesele cu Joventut Badalona și Bursaspor, dar și alte jocuri echilibrate din BTarena.

CSO Voluntari a început stagiunea în preliminariile Basketball Champions League, a câștigat primul meci cu Leicester Riders, însă apoi a pierdut cu Tofas Bursa. A ales să continue sezonul în FIBA Europe Cup, având un bilanț de 2-4 în grupe.

CSM Oradea a evoluat, ca de-obicei, în FIBA Europe Cup și a adunat cinci victorii și o singură înfrângere în prima fază a competiției. Apoi, în cea de-a doua grupă, trupa lui Cristian Achim a avut un bilanț de 3-3, ratând calificarea în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. Remarcabile au fost victoriile cu Cholet Basket și Brose Bamberg.

SCM U Craiova a fost una din poveștile frumoase ale FIBA Europe Cup. Echipa lui Vitaly Stepanovsky a jucat trei tururi preliminarii, izbutind să se califice în grupele principale ale competiției. Apoi a avut un bilanț de 5-1 și a reușit să își asigure biletele pentru a doua fază a FIBA Europe Cup, unde nu a consemnat nicio victorie.

SCM Timișoara a revenit, după multă vreme, în competițiile europene și a avut o prestație foarte bună în Alpe Adria Cup. Elevii lui Dragan Petricevic au câștigat cinci din cele șase jocuri din faza grupelor și s-a calificat mai departe de pe prima poziție. Apoi, în lupta pentru Final Four, SCM Timișoara a fost depășită de MKS Dabrowa Gornicza, care avea să câștige trofeul, însă evoluția bănățenilor a fost remarcată iar oficialii competiției i-au invitat să participe și în următoarea stagiune.

*foto: fiba.basketball, Facebook – Leii din Banat – SCM Timișoara, Manases Sandor/u-bt.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!