Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. CSM Oradea e prima echipă cu lotul definitivat

Adrian Micinic

Adrian Micinic
18.07.2012

În așteptarea ultimului transfer dinspre Sibiu, respectiv a legitimării noului conducător de joc al echipei din Mediaș, respectiv a completării loturilor pentru celelalte echipe prim divizionare, CSM Oradea este prima formație din România care și-a definitivat efectivul de jucători cu privire la abordarea sezonului competițional 2012/13.

Desigur există posibilitatea ca formația pregătită de către Cristian Achim să mai opereze o modificare. Aceasta se va concretiza în cazul în care fundașul William Franklin se prezintă la reunirea lotului, programată pentru 5 august, incomplet refăcut. În cazul în care el este declarat sănătos, CSM Oradea va avea un nou conducător de joc în sezonul următor.

Tocmai de aceea trebuie precizat faptul că indiferent dacă Franklin este sănătos sau nu, CSM Oradea va trebui să integreze în sistemul de joc trei jucători noi. Chiar dacă a efectuat doar două transferuri în această vară. Franklin nu are niciun joc oficial în echipamentul roș-albastru. Meciul din Cupa României cu BC Miercurea Ciuc, în care accidentarea lui Will a recidivat nu poate fi pus la socoteală. Genunchiul americanului a cedat în câteva minute.

Astfel, Achim va avea multe lucruri de pus la punct.

Are un nou conducător de joc și acest lucru este extrem de important. Franklin joacă pe cel mai important post în jocul de baschet, iar atunci când vorbim despre un sistem colectiv elaborat rolul celui care joacă poziția 1 este cu atât mai important. Rămâne de văzut dacă el va putea să joace așa cum a făcut-o în presezonul ediției precedente de campionat. Capacitatea și forța de pătrundere, îmbinate cu un stil de joc foarte matur, la un jucător capabil să paseze și să vadă jocul, vor fi probate din nou. Dacă americanul va fi același Oradea are motive să spere la un sezon lung.

Apoi antrenorul va trebui să se îngrijească de cei doi nou veniți. Jeremy Hunt și Ivan Stefanovic.

Dacă în cazul sârbului lucrurile vor fi mai simple, Stefanovic fiind un jucător foarte inteligent și care este un exemplu de jucător foarte util fără minge. În ultimii ani, puțini jucători au reușit să fie atât de utili și să aibă un rol atât de important în angrenajul unei echipe fără să fie caracterizați de faptul că domină mingea. Pe de altă parte, cu jucătorul venit de la Pitești pot fi probleme în cazul în care există jucători care nu respectă idea că rezultatul echipei primează. Dar sunt premise pentru o bună colaborare cu atât mai mult cu cât va face parte dintr-un grup în care se regăsesc alți trei jucători sârbi. El joacă pozițiile 3-4 și cu siguranța, dacă accidentările nu vor măcina efectivul de jucători, Stefanovic începe sezonul în calitate de rezervă. Însă va avea șanse și minute importante, atât pe postul lui Rareș Pașca, cât și pe cel al lui Milos Pesic. Cel mai important este faptul că îi poate oferi minute de răgaz lui Pesic, jucător care ar putea oferi multe momente de satisfacție într-un timp de joc ceva mai limitat decât a avut în sezonul precedent. Dar aici va interveni priceperea antrenorului. Mai precis, este de urmărit modul în care sistemul de joc se va schimba atunci când Pesic nu se va afla pe parchet. 

Jeremy Hunt este, la prima vedere, adevărata lovitură pe care CSM-ul a dat-o în această vară. Un absolvent al universității Memphis, fost elev al lui John Calipari, primul antrenor din istoria baschetului care se poate mândri că în aceiași ediție a NBA Draft (2012) doi dintre jucătorii săi au fost aleși pe primele două poziții! Rămâne de văzut în ce măsură americanul se adaptează la rigorile baschetului românesc după ce a jucat suficient de bine la un nivel mult mai bun. Aici va fi important de urmărit cum se adaptează la stilul de viață din România și mai ales la modul în care va fi mulțumit cu rolul în echipă. Scântei ar putea să iasă în relația cu Pesic. Va fi interesant de văzut dacă unul, celălalt sau chiar amândoi vor fi dispuși să accepte un rol mai puțin important decât cel de vioara întâi.
Un lucru mi se pare evident: un baschetbalist nu vine din primul eșalon elen, după doi ani în Bundesliga și după ce a jucat pentru Memphis Tigers în NCAA sub comanda lui Calipari pentru a fi un jucător oarecare în România. Dar vom avea timp să-l descoperim pe Hunt împreună începând cu luna august.

Alte aspecte ce merită urmărite sunt următoarele:

1). Cum va răspunde concurenței Nemanja Maric?

2). Cum va juca Silviu Lupusavei în al doilea sezon la Oradea în condițiile în care CSM-ul se pregătește pentru un sezon în care va miza pe doi jucători americani în mod evident mai puternici din punct de vedere fizic pe pozițiile 1 și 2, cele pe care evoluează lunetistul bihorenilor?

3). Așteptările în legătură cu aportul lui Bogdan Țibîrnă, în primul rând, respectiv Laci Lazar, vor spori în noul sezon. Pot ei să le confirme și să ofere suport consistent în spațiul de trei secunde în condițiile în care Sasha Topcov nu se află la prima tinerețe? Să nu uităm faptul că poziția 5 solicită fizic mai mult decât oricare alta în baschet.

4). Milos Pesic a avut o problemă la Cluj. Se spune că a plecat de acolo din cauza lui Krstanovic și Dykes. Cu alte cuvinte din cauza rivalilor pentru statutul de vioara întâi. Sau altfel spus, nu a putut accepta că va trebui să fie un jucător din rotație și nu jucătorul în jurul căruia se construiește faza ofensivă. Cert este că Pesic nu a dorit să vorbească niciodată concret despre motivele pentru care a plecat atât de repede de la U Mobitelco. Oricum ar fi, rămâne de urmărit în ce măsura Pesic și Hunt vor trăi dintr-o singură minge.

5). Cum va reacționa Rareș Pașca? El se potrivește profilului jucătorului român ale cărui minute ar putea scădea semnificativ în conformitate cu noul regulament. Să ne reamintim faptul că din sezonul 2012/13 echipele nu sunt obligate să trimită români pe parchet. Astfel, dacă jucătorul nu va da randamentul scontat atunci el s-ar putea trezi pe bancă în scurt timp. Stefanovic și Hunt pot juca pe poziția 3. 
Ce înseamnă să joci bine dacă te cheamă Rareș Pașca? Să continui să te dezvolți și să lucrezi la finalizare. Pentru că în actuala formulă defensivele adverse ar putea fi tentate să se concentreze asupra altor jucători. Astfel, bistrițeanul Pașca ar putea pedepsi echipa adversă. La celălalt capăt al terenului extrema lui CSM Oradea a arătat multe lucruri bune și acest lucru ar trebui să se confirme în noul sezon. Important este ca Pașca să vină hotărât pe 5 august și să demonstreze că este gata să se lupte cu jucători mai bine cotați, veniți la Oradea să-i ia locul în mod indirect. Înainte ca fanii orădeni să dezaprobe acest paragraf ar face bine să se gândească la ce s-a întâmplat cu Vasile Ștefan în sezonul 2011/12, primul după ce a fost convocat la echipa națională (chiar dacă ea nu i-a cuprins pe jucătorii prezenți la Universiada din China).

Cu siguranță în acest moment devine tot mai clar faptul că la Oradea greșelile individuale, în special cele elementare, vor fi sancționate cu statul pe bancă.

Pe lângă toate aceste aspecte un lucru e sigur. Oradea va avea alt ritm de joc în noul sezon competițional. Franklin, dacă e sănătos, respectiv Hunt aduc acel plus în ceea ce privește aspectul fizic, atletic în jocul de baschet. Chiar și prin legitimarea a doi jucători americani alături de o armadă de baschetbaliști ex-iugoslavi se consemnează o adevărată premieră pentru CSM Oradea în 'regimul Achim'.

Iar dacă vorbim despre antrenorul echipei, trebuie notat și faptul că tehnicianul originar din Râmnicu-Vâlcea a refuzat oferta FR Baschet de a fi antrenor secund al naționalei de seniori. Acest lucru înseamnă că Achim va fi prezent alături de echipă încă din prima lună de pregătire. Lucru ce nu i-a fost la îndemână anul trecut, când a pregătit reprezentativa universitară la Shenzhen, în China.

Cu siguranță lotul echipei din Oradea este unul puternic înaintea sezonului 2012/13. Nu putem face supoziții sau să preconizăm unde se încadrează între echipele din prima divizie în acest moment. Asta pentru că pur și simplu nu avem suficiente informații cu privire la efectivul celorlalte protagoniste. Însă Oradea se anunță o nucă tare cu condiția ca antrenorul Cristian Achim să izbutească integrarea armonioasă a tuturor pieselor. Dacă toate cele trei noutăți dau satisfacție în așa fel încât ceilalți jucători să rămână la fel de productivi atunci Oradea va fi o echipă de urmărit în noul sezon.

Un aspect important pentru CSM Oradea se referă la rotație. Mai precis la lungimea ei. În actuala configurație CSM-ul pare să fie una dintre echipele lungi ale campionatului. Cel puțin pe hârtie rotația ar putea cuprinde 9 sau chiar 10 jucători. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va concretiza și pe terenul de baschet.

Lotul lui CSM Oradea pentru sezonul competițional 2012/13:

- fundași - William Franklin, Nemanja Maric, Silviu Lupusavei, Jeremy Hunt, Horia Hora
- extreme - Rareș Pașca, Milos Pesic, Ivan Stefanovic, Andrei Pascu
- pivoți - Sasha Topcov, Bogdan Țibîrnă, Laszlo Lazar

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!