Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa 19 - Oaspeţii au învins în patru din cele şase meciuri disputate

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
31.01.2012

MVP - Goran Martinic

Runda a 4-a din retur, totodată ultima din luna ianuarie, în Divizia A masculin a oferit câteva meciuri sau rezultate interesante. Campioana în exerciţiu a suferit cel mai drastic eşec stagional şi una dintre cele mai severe corecţii în propriul fief din ultimii ani. CSM Bucureşti a câştigat mult aşteptatul duel cu CSM Oradea, în vreme ce BCM U Piteşti şi Energia Rovinari au bifat victorii importante în deplasare în această etapă. 

U Mobitelco Cluj - BC Mureș 54-76

Derby-ul etapei a 19-a în Divizia A masculin a fost adjudecat în manieră impresionantă de către oaspeți. Tigrii mureșeni nu au lăsat nicio speranță formației campioane, una care a avut o serioară problemă de atitudine în cursul serii de sâmbătă.

Lipsită de Jason Forte și Adrian Tudor, BC Mureș a jucat foarte bine din punct de vedere defensiv, practicând o apărare zonă pe care adversarul nu a avut posibilitatea de a o dejuca. Clujenii au mizat din nou foarte mult pe acțiunile individuale ale lui Kyndall Dykes, în vreme ce Zoran Krstanovic a avut la rândul său probleme împotriva apărării adverse. În plus, Vladimir Mijovic a fost din nou cel mai neglijent om al echipei sale în ceea ce privește posesia mingii.

JuJuan Cooley a fost mult mai sigur în acțiunile ofensive ale amfitrionilor și a găsit oamenii echipați în albastru cu relativă ușurință. El a primit ajutor din partea lui Calvin Watson, în vreme ce Virgil Stănescu a semănat panică în spațiul de trei secunde. Prezența sa pe parchet a dus la bun sfârșit acțiunile ofensive care altfel s-au încheiat cu aruncări hazardate de la distanță sau din situații dificile.

Elevii lui Marcel Țenter au avut procentaje modeste atât la aruncările din interiorul cât și din afara semicercului. În schimb, Mureșul a aruncat decent dar cel mai important este că a avut grijă de minge, nu a permis adversarului să profite de greșelile din jocul de construcție, frecvent întâlnite în alte ocazii și a provocat un număr dublu de posesii pierdute în jocul campioanei.

U Mobitelco suferă cea mai drastică înfrângere pe teren propriu în campionat de la numirea lui Marcel Țenter în funcția de antrenor principal al acesteo formații. Pe de altă parte, BC Mureș realizează a 3-a premieră absolută în acest sezon, învingând la Cluj într-un meci de campionat după succesele repurtate la Timișoara respectiv asupra Asesoftului.

BC Mureș este prima echipă care învinge de două ori în acest sezon pe U Mobitelco Cluj-Napoca.

CSM Bucureşti - CSM Oradea 83-72

Confruntarea ce a opus două cu aceeaţi denumire a fost adjudecată de către amfitrioni. Echipa din capitală a controlat jocul de la Arena de Baschet şi a bifat, în mod logic, a 11-a victorie stagională.

Hristu Şapera a folosit o rotaţie mai lungă decât în mod obişnuit şi în afara disciplinei de care a dat dovadă întreg grupul, CSM-ul a beneficiat de presta'ie excelentă din partea lui Goran Martinic, jucător care a punctat din orice zonă a terenului pentru a stabili un record personal în Divizia A cu 39 puncte marcate.

De cealaltă parte, deşi a beneficiat de o bancă mai productivă, CSM Oradea a suferit atât din punct de vedere tactic cât şi din cel al inspiraţiei individuale. Acest lucru se întâmplă pentru a doua oară consecutiv. Totuşi, trebuie menţionat că bihorenii au avut două deplasări succesive pe terenuri mai mult decât dificile.

Învingătorii au fost mai puternici din punct de vedere fizic, lucru vizibil şi din statistică. Gazdele au izbutit 15 recuperări ofensive, iar blocajul defensiv a funcţionat extrem de bine. La modul general, CSM Bucureşti a permis adversarului să obţină doar 23 de recuperări.

Bucureștenii au fost confruntați cu greșelile personale ale lui Virgil Căruțașu, jucător esențial în apărare, dar la fel de important și util în faza de construcție a gazdelor. Însă, fiind vorba despre tactică, CSM Oradea nu a avut nicio soluție optimă de a-l încetini pe Martinic. Cristian Achim a încercat să schimbe de mai multe ori apărătorul direct și în unele situații a forțat cu apărare zonă, fie clasică cu doi oameni, respectiv trei oameni sus, fie box and one. Nimic nu a funcționat împotriva lui muntenegreanului.

CSU Sibiu - BCM U Pitești 65-68

Succes important obținut de formația argeșeană, pe terenul unei contracandidate la calificarea în playoff-ul campionatului. Piteștiul a avut un sfert al 3-lea excelent la modul general și a reușit să oprească ritmul accelerat al adversarului pentru a-și impune stilul.

Tudor Costescu a câștigat acest meci din punct de vedere tactic pentru că în afara faptului că a dus jocul în termenii agreați de echipa din Pitești, a găsit soluții de a-l încetini pe Jaytornah Wisseh. Oaspeții au schimbat apărătorul la fundașul american și au folosit diferite sisteme defensive, fie de apărare om la om, dublaj, zonă sau apărare combinată.

CSU Sibiu părea capabilă să se desprindă într-un moment al jocului, atunci când deciziile din ofensiva Piteștiului nu au fost cele potrivite ori finalizarea a lăsat mult de dorit.

Aruncările de la distanță au fost marea dilemă a vizitatorilor. Cel mai bun exemplu în acest sens fiind statistica lui Darko Vujacic - 2/9 la trei puncte. BCM U Pitești a avut 18% la acest procedeu.

CSU Sibiu nu a găsit soluții și nu a fost capacilă să schimbe registrul jocului pentru că nu are un stil de joc diversificat. Împotriva adversarilor care se opun baschetului în viteză formația lui Cătălin Vulc are serioase probleme.

Astfel a rezultat numărul foarte mare de posesii pierdute și seara dificilă pentru Wisseh, jucător pe care e posibil să-l fi ajuns din urmă și perioada în care nu s-a pregătit deloc.

În urma acestui rezultat se echilibrează lupta pentru accederea în playoff, dar trebuie subliniat faptul că CSU Sibiu este avantajată în cazul unei egalități în doi cu Piteștiul datorită victoriei mai consistente obținute în confruntarea directă din turul campionatului.

Dinamo București - Energia Rovinari 81-88

Meciul de la Arena de Baschet din capitală a fost adjudecat de echipa mai bine poziționată în clasament. Elevii lui Slobodan Nikolic au gestionat foarte bine repriza a doua pentru a se impune în fața noii promovate bucureștene.

Energia a înscris 25 de puncte în sfertul al 3-lea și a încasat cu zece puncte mai puțin pentru a se instala la conducere. Totuși, oaspeții au avut un moment de cădere în sfertul decisiv, Dinamo reușind să revină în joc și chiar să preia conducerea pe tabela de marcaj. Situația s-a schimbat din nou pe final, coșul de trei puncte al lui Porter Troupe având darul de a decide soarta acestui meci.

Dinamo a avut iarăși probleme cu banca, aceasta producând doar patru puncte, față de cele 24 ale adversarului. Gazdele au prestat excelent în lupta la recuperare cu precădere sub coșul advers, unde au strâns 18 mingi.

Porter Troupe a bifat 24 puncte, incluzând patru reușite de la distanță. El a fost secondat de către Rajko Kljajevic, autor a 15 puncte și 6 recuperări, în vreme ce Louis Darby a totalizat 13 puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive cu 5 posesii pierdute.

De la Dinamo s-au remarcat Antonio Haymon, 20 puncte, 5 recuperări, respectiv Paul Nelson, cu 16 puncte și 17 recuperări. De notat că Andrei Bădilă a stabilit un record personal la puncte marcate cu 10 puncte la care a adăugat 4 recuperări.

Energia bifează a 10-a victorie stagională și a 3-a consecutivă. În schimb, Dinamo pierde pentru a 12-a oară în acest sezon competițional.

CSU Asesoft Ploiești - CSȘ Giurgiu 86-54

Formația pregătită de către Dado Arnautovic a obținut a doua victorie consecutivă. După ce a trecut de CSM oradea în urmă cu o săptămână, fosta campioană a jucat din nou pe teren propriu, adversar fiind, de această dată, o echipă nou promovată.

CSȘ Giurgiu s-a autodepășit în prima secvență, una pe care a câștigat-o cu 16-13, însă nu a izbutit să mențină ritmul. Au urmat 30 de minute în care gazdele au controlat jocul și au construit un avantaj de peste 30 lungimi.

Darius Hargrove a avut 24 de puncte și a alimentat ofensiva echipei ploieștene, una ce a produs zece reușite de la distanță respectiv un procentaj de peste 60% la aruncările din interiorulsemicercului.

Deși a păcătuit la linia de pedeapsă Asesoftul a controlat situația prin alte aspecte. Vicecampioana afost mai bună la recuperări și a obținut 16 mingi sub coșul advers, iar din punct de vedere defensiv a produs 21 de greșeli în jocul de construcție al adversarului. În plus a folosit o rotație lungă, banca oferind mai mult de jumătate din punctele echipei.

CSȘ Giurgiu nu a reușit să marcheze prea mult, având mari dificultăți în fața jocului defensiv al adversarului. Niciun jucător nu a excelat din punct de vedere statistic. Cel mai bun a fost Cătălin Vlaicu, autor a 10 puncte și 9 recuperări.

CSU Ploiești bifează a 10-a victorie stagională. În schimb, CSȘ Giurgiu suferă al 13 eșec la prima participare în Divizia A.

BC Miercurea Ciuc - Gaz Metan Mediaș 78-100

Gaz Metan a repurtat o victorie categorică pe terenul uneia dintre codașele campionatului. Echipa de pe Târnava Mare a dominat în manieră categorică sferturile 1 și 3, pe care și le-a însușit la o diferență total de 30 puncte.

Ovidiu Teleabă a folosit o rotație similară celei utilizate în victoria de la mijlocul săptămânii, consemnată la Târgu-Mureș. Ivan Ivanovic a avut 20 puncte și 8 recuperări, alți cinci jucători marcând 12 puncte pentru gruparea din Mediaș. Acest lucru a fost posibil pe fondul execuției excelente pe faza ofensivă, procentajul aruncărilor de două puncte fiind concludent: 70%.

De la gazde a excelat Enrico Tucker, autor a 24 puncte, în vreme ce Emmanuel Dies a bifat 15 puncte și 8 recuperări. În schimb, nou venitul Ashley Champion a avut cel mai modest joc în echipamentul formației ciucane.

Vizitatorii au jucat din nou foarte bine pe ambele faze, permițându-și să joace agresiv pe faza defensivă. Acest lucru s-a văzut în statistică la coloana faulturilor comise, respectiv la aruncările libere acordate.

Formația din Mediaș terminat luna ianuarie cu patru victorii, adică cu unbilanț similar celui pe care l-a avut și în prima parte a sezonului regulat. În schimb, Miercurea Ciuc rămâne cu doar două victorii, ambele pe mâna echipei din Iași. 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!