Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa 21 - Liderul pierde pe teren propriu. Oradea întrerupe seria negativă

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
13.02.2012

MVP - Milos Pesic

Etapa cu numărul 21 în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a fost prima completă după ce precedentele trei au consemnat, din diverse motive, reprogramări ale unor partide. Campioana a stat și în aceste condiții atenția s-a îndreptat spre Timișoara, acolo unde am fost martori la eșecul liderului la zi al campionatului. Pe de altă parte runda nu a avut parte de alte surprize, echipele din Mediaș, Ploiești, Sibiu respectiv București (CSM) bifând victorii importante dar scontate. Pe de altă parte, Oradea a pus punct unei serii de trei înfrângeri consecutive, cu ocazia meciului disputat pe teren propriu împotriva echipei din Târgu-Mureș.

BC Timișoara - BCM U Pitești 69-70

Etapa cu numărul 21 s-a încheiat cu o surpriză pentru unii. BCM U Pitești s-a impus pe terenul liderului la zi în Divizia A masculin, BC Timișoara, scor 70-69. Meciul a fost transmis în direct pe DigiSport 3.

Meciul de la Sala Constantin Jude din Timișoara a opus două echipe aflate în situații diferite și despărțite de opt poziții în clasament. Uitându-ne la clasament exista riscul de a considera meciul cu o favorită certă și cu o victima sigură. Dar cunoscând seriozitatea cu care formația din Pitești se pregătește pentru meciurile de genul celui de la Timișoara a fost limpede pentru cei care urmăresc cu atenție fenomenul baschetbalistic din țara noastră că există șanse reale ca meciul să fie unul echilibrat cu două protagoniste.

Vizitatorii au intrat foarte hotărâți în meci și s-au instalat la conducere devreme. Cu mici excepții BCM U Pitești a condus pe tabela de marcaj în primele 20 minute de joc. În aceste condiții era foarte interesant modul în care se va desfășura repriza a doua dar mai ales secvența a 3-a. Una în care Timișoara a venit mai energică decât în primele 20 minute, foarte aproape de nivelul cu care ne-a obișnuit în acest sezon. În prima parte singurul care nu a făcut rabat de la efort a fost Bogdan Popescu. Jucător care pare că se alimentează cu energie din contactele fizice pe care le caută în permanență, bucureșteanul a strâns șapte recuperări ofensive în prima jumătate și a terminat meciul cu un record stagional din acest punct de vedere: 10 mingi câștigate sub coșul advers. Cu alte cuvinte prestația defensivă foarte bună a Piteștiului putea fi completată de un blocaj defensiv mai bun. Însă aici e cu totul altă poveste, întrucât Piteștiul nu folosește în același timp aproape deloc doi oameni specializați pe jocul în spațiul de trei secunde (adică un pivot și o extremă de forță sau doi pivoți).

Piteștenii și-au revenit la timp, jucând excelent pe parcursul sfertului 4. Acest lucru mi se pare ceva deosebit. Echipa lui Costescu s-a văzut condusă la intrarea în sfertul decisiv și vâzându-se ajunsă din urmă după ce a muncit serios în prima repriză a primit o altă lovitură. Uros Velickovic a fost descalificat pentru cinci greșeli personale. Nu a trecut mult și Costescu s-a văzut și cu căpitanul său, Ivan Stefanovic, descalificat din joc. Nu mai vorbesc despre absența lui Dani Popescu, jucător agreat de către antrenor pentru disciplina tactică de care a dat dovadă de la sosirea sa în Pitești. În plus, absența lui Dani a contat și din alt considerent. Echipa argeșeană are probleme la capitolul jucători români consacrați. Asta în condițiile în care Isleam Șenai nu poate juca decât un număr limitat de minute. Astfel, finalul jocului a fost extrem de greu pentru oaspeți. Și tocmai de aceea să reziști în maniera în care Piteștiul a făcut-o este impresionant. Timișoara a reușit să pună doar 10 puncte pe tabela de marcaj în ultimele 10 minute de joc efectiv. În condițiile în care mare parte din sfertul decisiv l-a jucat fără trei oameni importanți această realizare trebuie apreciată. Analiza completă AICI.

Dinamo București - Gaz Metan Mediaș 65-100

Gaz Metan Mediaș a obținut o victorie mai mult decât convingătoare în București, pe terenul celei maititrate echipe din baschetul românesc. Ardelenii au atins pragul de 100 puncte în mod impresionant.

Elevii lui Ovidiu Teleabă nu au fost conduși deloc pe parcursul acestui meci și au avut un avantaj maxim de 37 lungimi. Rezervele echipei din Mediaș au pus 58 de puncte pe tabela de marcaj. Adică aproape la fel de mult precum toată echipa adversă. Victoria convingătoare a ardelenilor a fost posibilă în condițiile în care aceștia au irosit 13 aruncări libere și au terminat cu 57% la acest procedeu.

Titus Nicoară a realizat al 10-lea double-double stagional și este lider absolut la acest capitol. Deven Mitchell a realizat un double-double și a fost principalul marcator al echipei sale. În schimb, Paul Nelson a realizat un double-double, iar Antonio Haymon a fost cel mai bun marcator al gazdelor.

Echipa din Mediaș a învins din nou și are un bilanț perfect în retur.

CSM Oradea - BC Mureș 90-80

CSM Oradea a depășit pe BC Mureș, scor 90-80, într-un meci desfășurat joi (09.02) și contând pentru etapa cu numărul 21 în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Confruntarea a fost transmisă în direct la DigiSport 3 și s-a desfășurat la Arena Antonio Alexe din Oradea.

Formația pregătită de către Cristian Achim a fost mult mai bună pe parcursul celor 40 minute de joc. Lucru vizibil încă de la început. De fapt, sunt de părere că începutul excelent al orădenilor a fost cheia succesului în acest meci, unul în cadrul căruia mureșenii au avut o serie de probleme în modul de exprimare.

Gazdele au executat foarte bine acțiunile ofensive pe care le-au avut. Majoritatea dintre ele executate pe atac pozițional cu o circulație a mingii care a expus, din nou, defensiva adversă dispusă în sistem zonă. Asemenea partidelor precedente, cu precădere în turul sezonului regulat, în care adversarul a folosit acest sistem defensiv, CSM Oradea a găsit foarte ușor antidotul.

Așa cum însuși antrenorul învingătorilor a admis la finalul meciului, CSM-ul a respectat cu sfințenie registrul tactic, unul împotriva căruia adversarul a rămas impasibil. Execuția acțiunilor ofensive ale bihorenilor nu putea fi atât de eficientă dacă aruncările nu ar fi intrat. Iar la acest capitol Oradea a stat excelent. Aproape 90% la aruncările de două puncte în prima jumătate și 76% pe parcursul celor 40 minute de joc efectiv. Spune multe despre execuția ofensivă de o parte, respectiv despre apărare de cealaltă.

Gazdele au fost mult mai inspirate pe parte de joc ofensiv decât adversarul. CSM-ul a beneficiat de seara magică a lui Milos Pesic. Însă acesta nu a fost singurul care s-a autodepășit în acest joc. Milos Markovic a prestat extrem de bine, cu precădere pe parte de finalizare, în vreme ce Silviu Lupusavei și Sasha Topcov au adus puncte importante din zonele preferate de acțiune. Primul cu aruncări de la distanță precum și de la linia de pedeapsă. Al doilea din spațiul de trei secunde, acolo unde se simte extrem de bine pe sistemul ofensiv al CSM-ului. Analiza completă AICI.

CSU Ploiești - Energia Rovinari 78-64

Energia Rovinari a pierdut meciul susținut la Brazi, în compania lui CSU Asesoft Ploiești și contând pentru etapa cu numărul 21 în Divizia A masculin - ediția 2011/12. Rezultatul final al partidei a fost de 78-64.

Gorjenii porneau clar cu șansa a doua în pofida faptului că un ochi neavizat ar fi avut tendința să acorde șanse sensibil egale celor două protagoniste cu un ușor avantaj pentru prahoveni pentru simplul fapt că erau gazde. Uitându-se exclusiv pe clasament și fără să cunoască mai multe detalii despre cele două echipe.

Adevărul îl știm foarte bine. Este dificil pentru oricine să învingă Ploieștiul. Spun asta chiar în cursul acelui sezon în cadrul căruia multipla campioană a României a avut o serie de cinci înfrângeri consecutive în campionat. CSU Ploiești, dacă suntem onești, este o echipă mult mai puternică decât o indică bilanțul și poziția în clasament.

La mai bine de 24 ore de la terminarea meciului dintre CSU Ploiești și Energia Rovinari putem să spunem că elevii lui Slobodan Nikolic au dat cu piciorul unei șanse uriașe de a câștiga pentru prima dată un meci de campionat împotriva fostei campioane.

Cătălin Burlacu, indiscutabil cel mai vocal și totodată valoros jucător al Asesoftului în ultimii ani, nu a jucat. El a suferit o întindere a ligamentelor din cauza căreia este nevoit să facă o pauză de câteva zile.

Datorită acestei absențe CSU Ploiești a forțat cu Vladimir Tica pe foaia oficială, un jucător sosit la echipă în preziua meciului. El nu cunoștea jucătorii, antrenorul, sala. Nimic. Nu mai vorbesc despre sisteme de joc sau cunoașterea în amănunt a adversarului. E și normal ca el să fie folosit puțin și randamentul să îi fie afectat de toate aspectele enumerate mai sus, de impactul psihologic ce poate apăsa în aceste condiții, respectiv despre faptul că sârbul a jucat doar cinci meciuri în ultimele șase luni. Analiza completă AICI.

CSM București - CSȘ Giurgiu 81-76

Formația pregătită de către Hristu Șapera rămâne cea mai bună echipă din Divizia A în propriul fief. CSM-ul a depășit pe CSȘ Giurgiu la doar cinci lungimi.

Gazdele au început foarte bine desprinzându-se la 19 lungimi pe parcursul primelor 20 minute de joc efectiv, având la un moment un avantaj maxim de 23 puncte. În partea a doua tânărul antrenor al gazdelor a riscat, folosind întreg lotul disponibil, incluzând jucători extrem de rar folosiți în turul campionatului sau în edițiile anterioare. astfe diferența a scăzut simțitor și meciul a luat sfârșit cu victoria CSM-ului, scor 81-76.

Gazdele au aruncat foarte bine din interiorul semicercului însă nu au fost la fel de precise din spatele semicercului. În schimb, CSȘ Giurgiu a avut 10 reușite din afara semicercului cu un procentaj de 42% la acest procedeu.

Din punct de vedere individual Bryson McKenzie a realizat un nou double-double însă mai impresionant este faptul că domină la recuperări ofensive, oferind astfel șanse importante echipei sale de a puncta.

CSM București a obținut un succes scontat dar necesar pentru a se menține cu șanse reale la calificarea în playoff.

SCM U Craiova - BC Miercurea Ciuc 79-70

Trupa pregătită de către Andjelko Mandic a câștigat un meci în cadrul căruia nu avea voie să se împiedice. Și nu a făcut-o. Oltenii au dominat disputa cu BC Miercurea Ciuc în special pe parcursul primei reprize.

Craiova a construit un avantaj de 26 puncte pe tabela de marcaj însă la final s-au consemnat doar 9. În drum spre acest rezultat gazdele au reușit un parțial de 19-0 înainte de a se desprinde decisiv.

Titularii echipai gazdă au avut 75 din totalul de 79 puncte. Principalii realizatori, în condițiile în care Branislav Tomic a lipsit din nou, au fost Steve Ross și LeVar Seals, ambii cu câte 23 puncte, respectiv Iulian Orbeanu, autor a 17 puncte și 19 recuperări în această partidă.

De cealaltă parte Ashely Champion a izbutit 19 puncte cu 7 recuperări, iar Emmanuel Dies a terminat cu 13 puncte și 7 recuperări.

Echipa din Harghita continuă să aibă probleme împotriva oricărui adversar care nu se numește Poli Iași. În aceste condiții ciucani rămân tot mai mult în urma celorlalte echipe.

Politehnica Iași - CSU Sibiu 71-102

Echipa de pe Cibin a învins, cum era de așteptat, fără mari emoții la Iași. Este un succes în cadrul căruia adversarul nu a avut nici măcar un avantaj. Totuși, moldovenii au izbutit să se impună în sfertul al 2-lea, atunci când au pus 23 de puncte pe tabela de marcaj.

Oaspeții au dominat la recuperări, unde au strâns 26 de mingi sub coșul advers și au terminat cu 56 la general. În schimb, ieșenii au avut doar 34. Totuși, gazdele au aruncat mai bine din afara semicercului respectiv la linia de pedeapsă.

Kaylone Riley a avut 28 puncte și 11 recuperări pentru 38 la eficiență, fiind cel mai bun jucător al etapei din acest punct de vedere. De asemenea, Cortney Scott a adăugat un double-double în această partidă.

Cu ocazia acestei confruntări a debutat William Funn. El a avut 6 puncte, 8 pase decisive și 12 recuperări la primul meci în Divizia A.

De cealaltă parte s-a evidențiat Mădălin Nicolae, autor a 16 puncte și 5 recuperări.

Echipa din Iași rămâne fără victorie, iar cea din Sibiu se menține în lupta pentru un loc în playoff.

Cu ocazia acestei confruntări a debutat William Funn. El a avut 6 puncte, 8 pase decisive și 12 recuperări la primul meci

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!