Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa 22: Victorie importantă pentru CSM București. Mediaș câștigă derby-ul cu Sibiu

Adrian Micinic

Adrian Micinic
24.02.2012

MVP - Garry Gallimore

Runda a 22-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin, prima după pauza cauzată de turneul final al Cupei României, a programat cinci meciuri. S-au consemnat victorii pentru echipele mai bine clasate. Un rezultat foarte important este cel de la Pitești, unde e posibil ca formația locală să fi suferit o înfrângere ce poate cântări decisiv în vederea calificării în playoff.

CSȘ Giurgiu - U Mobitelco Cluj-Napoca 77-88

Campioana în exercițiu și-a consolidat prima poziție în clasament prin succesul repurtat asupra nou promovatei CSȘ Giurgiu, chiar în fieful acesteia.

În continuare lipsită de aportul a trei jucători de bază, U Mobitelco a avut resurse de a se menține la conducere în marea majoritate a timpului de joc. Diferența s-a făcut în sfertul 3, la capătul căruia tabela de marcaj consemnat un ecart de 13 puncte în favoarea vizitatorilor.

Antrenorul Marcel Țenter nu s-a sfiit să folosească diferite sisteme defensive pentru a frâna anumite momente de explozie în jocul echipei gazdă. De altfel acest lucru a avut darul de a-l împiedica pe Brian Burrell să-și desfășoare acțiunile individuale.

Clujenii au avut chiar și 17 puncte la un moment dat însă au terminat la +11. Zoran Krstanovic a avut o contribuție majoră la această victorie. El a avut 33 puncte și 6 recuperări fără să fi pierdut posesia mingii. Acesta a fost împerecheat cu Shakir Johnson, noul pivot al giurgiuvenilor, care a debutat cu această ocazie în Divizia A.

Kyndall Dykes a avut 22 puncte și 8 recuperări, iar Vladimir Mijovic a terminat cu 13 puncte și 6 pase decisive.

De cealaltă parte Kevin Simms a izbutit 24 puncte și 3 pase decisive, fără să piardă posesia mingii. Shakir Johnson a avut 5 puncte și 3 recuperări cu o posesie pierdută în 21 minute de joc. La giurgiuveni a absentat Damon Powell, întrucât alți cinci străini au fost rulați.

Gaz Metan Mediaș - CSU Atlassib Sibiu 102-94

Derby-ul Sibiului a fost adjudecat de către formația care a câștigat cele mai multe confruntări directe dintre aceste echipe în ultimii ani atunci când s-au confruntat la Mediaș.

Formația pregătită de către Ovidiu Teleabă a învins pentru a doua oară în acest sezon pe CSU Sibiu. Acest lucru a fost posibil și pe fondul punctelor aduse de rezerve, unde raportul a fost de 40-6. De asemenea, Gaz Metan a dominat căciula, având 54-30 la puncte marcate și s-a impus la recuperări cu 46-30, incluzând 15 recuperări ofensive pentru gazde.

Sibienii au încercat să țină pasul cu adversarul, însă în pofida faptului că au provocat o serie de greșeli în joul gadzelor (30 faulturi și 20 posesii pierdute), nu au izbutit să pună la îndoială superioritatea Mediașului.

Gaz Metan a avut 61% la aruncările din acțiune și raportul paselor decisive a fost concludent: 23-9.

Titus Nicoară a izbutit al 11-lea double-double, iar Ivan Tomeljak și Ivan Ivanovic au contribuit cu câte un double-double pentru Mediaș.

De cealaltă parte, Jay Wisseh a avut 29 puncte, iar Nikita Khartchenkov a terminat cu 23 puncte pentru Sibiu.

BCM U Pitești - CSM București 77-84

CSM București a avut nevoie de finalizări precise pentru a avea șanse în acest meci din moment ce Virgil Căruțașu, o piesă att de esențială în jocul de baschet, nu a fost prezent în joc. Însă mai important era să nu rămână în urmă. Pentru că în condițiile unei absențe importante și cu orgoliul rănit respectiv un moral nu foarte bun un început modest ar fi putut fi fatal pentru bucureșteni.

Nu a fost să fie. CSM-ul a început bine și chiar dacă nu a conectat din afara semicercului în prima secvență, procentajul la aruncările de două puncte a fost suficient de bun. Goran Martinic a început excelent marcând opt puncte. Dar trebuie să punem la socoteală cele două posesii pierdute sau cele două aruncări de la distanță irosite.

Gazdele au avut probleme să reacționeze. Sfertul al doilea a fost unul catastrofal pentru BCM U Pitești. A înscris 13 puncte și a încasat 28. Gallimore și Martinic nu au putut fi opriți. Aruncările jamaicano-canadianului au descumpănit echipa adversă și s-a ajuns la pragul psihologic de 17 puncte în favoarea bucureștenilor. Repriza s-a încheiat cu un ecart de 16 lungimi între cele două, procentajul aruncărilor de două puncte fiind excelent pentru oaspeți (15/23 - 65%). La asta se adaugă numărul dublu de posesii pierdute de gazde, recuperările ofensive dar și defensive mai multe ale CSM-ului. Echipă care a evitat problemele cu greșelile personale. A comis doar șase faulturi în primele 20 minute de joc.

Acest lucru le-a permis probabil oaspeților să aibă mai multe variante la startul reprizei a doua. Adică ne putem imagina cât este de avantajos să ai un plus de 16 lungimi la pauză și doar șase faulturi de echipă, cu un singur jucător (chiar dacă el este McKenzie) având două greșeli personale.

Însă Piteștiul a încercat să joace așa cum îl știm în acest sezon. Să contrazică pe toată lumea și să câștige. Adevărul este că le-a intrat de la distanță în repriza a doua. Nu am văzut meciul dar cred că știu de ce CSM-ul a rămas expus pe semicerc. Mai ales când vedem pe statistică cine a fost cel care a punctat cu regularitate din spatele semicercului. Totuși, la sfârșitul sfertului 3, CSM-ul avea în continuare peste 60% la aruncările de două puncte, iar adversarul era undeva sub 40% la același procedeu. Echilibru la recuperări, dar cu un mic plus pentru oaspeți însă un număr de posesii în creștere alarmantă pentru vizitatori.

În secvența decisivă gazdele s-au pripit și astfel au terminat meciul cu 20 posesii pierdute. Astfel e greu să învingi mai ales dacă procentajul la aruncările de două puncte (de atâtea ori decisiv) nu îți este favorabil. Chiar din contră. CSM-ul a pierdut teren pe final, dar cred că a gestionat suficient de bine situația în așa fel încât să nu se repete istoria de vineri de la București. Analiza completă AICI.

BC Mureș - SCM U Craiova 97-71

Echipa lui Srecko Sekulovic a dominat-o pe cea a lui Andjelko Mandic într-un duel al antrenorilor care și-au petrecut o parte a carierei de jucători în Ungaria. Meciul a fost la discreția lui BC Mureș.

Ardelenii au construit un avantaj de 15 puncte pe tabela de marcaj în prima secvență. Jocul a fost practic decis în actul inaugural. Din punct de vedere ofensiv BC Mureș a executat extrem de bine în primele două sferturi respectiv în actul decisiv.

Ofensiva echipei gazdă a fost alimentată de către tandemul Stănescu - Dumitru. Amândoi au trecut de pragul 20 în dreptul punctelor marcate și au fost cei mai eficienți jucători au echipei învingătoare. Mureșul a avut 48% la aruncările de trei puncte, 63% la cele de două puncte și a dominat lupta la recuperări, raportul fiind de 41-29.

De cealaltă parte, LeRoy Dawson a avut 18 puncte, iar Iulian Orbeanu a avut double-double. Craiova a avut doar 12 posesii pierdute dar nu a putut ține pasul datorită problemelor din apărare și în special prin prisma faptului că nu au putut opri ofensiva adversă.

De fapt, raportul eficienței a fost concludent 132-61!

BC Miercurea Ciuc - Dinamo București 77-82

Echipa din județul Harghita a înscris primele 16 puncte ale partidei cu cea mai titrată echipă din baschetul românesc, însă nu a reușit să mențină ritmul și a terminat meciul în calitate de învinsă.

Dinamo a început să recupereze din sfertul al doilea, diferența coborând la două puncte pe tabela de marcaj când mai erau 10 minute de joc. Oaspeții au preluat conducerea în secvența decisivă și nu au mai cedat-o până la final.

Echipa lui Nicolae Toader a pierdut posesia mingii de 25 ori, însă a beneficiat de un aport important de la Jerel Blocker și Paul Nelson. Alți trei jucători ai oaspeților au atins pragul de 12 puncte cu precizarea că Antonio Haymon a pierdut posesia mingii de nouă ori.

Baris Aktas a avut 12 puncte și 15 la eficiență pentru Dinamo, fiind desemnat cel mai bun jucător sub 22 ani al etapei.

Enrico Tucker a avut 24 puncte pentru gazde, iar Adrian Roșu a avut o contribuție extraordinară în primul sfert când a pus 13 puncte pe tabela de marcaj.

De notat că Ashley Champion și Dino Erceg nu au jucat pentru Miercurea Ciuc.

1 comentariu la aceasta stire:
  • crysty1970 :

    alooo....federatia....raspunde cineva????
    Ciulin le-a dat m...e spectatorilor

    Confruntarea dintre cele două echipe a fost arbitrată de o bri­­gadă compusă din Marius Ciu­lin, Alin Faur şi A­drian Ha­bor. De­ciziile aces­tei brigăzi de flu­ie­raşi i-au iritat pe spec­tatori, care i-au apostro­fat de cîteva ori pe cavalerii fluierului. Cel mai rău i-a ener­vat pe spec­ta­tori con­stăn­ţea­nul Ma­rius Ciu­lin, care nu a văzut do­uă fa­ul­turi gro­solane comise chiar în faţa lui. Spec­tatorii au început să-l huiduie şi să-l în­jure. Ar­bitrul nu a vrut să rămî­nă dator şi le-a arătat specta­torilor de­ge­­tul mijlociu. Supor­terii au tur­­bat cînd au văzut a­cest gest şi s-au abţi­nut cu greu să nu intre pe teren. La finele parti­dei, Ciu­lin a fugit la ves­tiar, de teamă că va fi tras la răspun­dere pentru acest gest golă­nesc.

    cu 12 ani în urmă (24.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!