Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa a 24-a: Mediaș urcă pe prima poziție a clasamentului, iar campioana pierde la Târgu-Jiu

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
06.03.2012

Jucătorul etapei: Porter Troupe

Runda a 24-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a rezervat o nouă înfrângere pentru echipa campioană și totodată urcarea pe prima poziție a clasamentului pentru Gaz Metan Mediaș, formație ce a dispus de BC Timișoara. Etapa a rezervat un succes important pentru CSM Oradea, iar SCM U Craiova a spulberat pe CSU Sibiu în primul joc al acestei etape.

Energia Rovinari - U Mobitelco Cluj-Napoca 80-70

Lupta pentru șefia clasamentului, pozițiile urmăritoare respectiv calificarea în playoff a fost alimentată de victoria surprinzătoare, a doua consecutivă în acest sezon competițional, repurtată de formația pregătită de către Slobodan Nikolic asupra actualei campioane a României.

Meciula început sub semnul echilibrului și a continuat sub aceșeali auspicii cu excepția ultimelor câteva minute, atunci când experiența unor astfel de finaluri ar fi trebuit să ajute echipa de pe Someș. Situația a fost cu totul alta, Energia având avantaj din mai multe puncte de vedere și a gestionat cu maturitate sfârșitul partidei.

Marcel Țenter a ales să joace cu Philip Jones în detrimentul lui Vladimir Mijovic, dar această decizie nu a fost de mare ajutor campioanei. U Mobitelco nu a jucat disciplinat pe faza ofensivă, iar acest lucru a costat-o foarte scump. Într-o seară în care Krstanovic a fost departe de prestațiile obișnuite din punct de vedere ofensiv, iar cursivitatea jocului a fost afectată și mai mult de absența lui Mijovic, un jucător înzestrat pe parte de construcție.

Porter Troupe a arucat excelent toată seara și a terminat cu un total de 18 puncte, 7 recuperări și 7 pase decisive. Louis Darby, deși contruntat cu probleme la capitolul greșeli personale, a jucat excelent pe faza defensivă în sfertul decisiv și s-a descurcat admirabil la recuperare pe defensiva zonă jucată de gorjeni pentru a proteja tandemul Darby-Mocanu. Americanul a avut 19 puncte și 13 recuperări, iar Stefan Nikolic a terminat cu 15 puncte, 7 recuperări și 7 pase decisive.

De cealaltă parte Kyndall Dykes a reușit 22 puncte, 9 recuperări și 4 pase decisive însă și-a însuțit foarte multe acțiuni individuale, o bună parte dintre ele dejucate cu inteligență de adversar. Astfel, Dykes a avut sub 50% la aruncările din acțiune în acest meci și a pierdut posesia de cinci ori. Krstanovic a terminat cu 14 puncte, 8 recuperări, având 1/9 la aruncările de două puncte. Asta în condițiile în care David Lawrence, și el parțial, a fost singurul care a reușit să compenseze pe parte de finalizare.

În urma acestui rezultat se animă lupta pentru pozițiile fruntașe în clasament, cum de altfel este și cea pentru poziția a 8-a.

Gaz Metan Mediaș - BC Timișoara 83-78

Echipa de pe Târnava Mare a urmărit mult timp acest succes. Asta deoarece pierduse de două ori cu CSU Ploiești, a cedat la Timișoara și Cluj, pentru ca apoi să fie eliminată din Cupa României. Era nevoie extrem de mare de un succes împotriva unui adversar de calibru. Capabil să ajute moral echipa din Mediaș, una care dispune de material de cea mai bună calitate la nivel de Divizia A.

Formația gazdă a avut ritm mai bun și a executat cu mai multă precizie pe parte de finalizare. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că mingea a ajuns în dese rânduri sub coș. De fapt Gaz Metan a câștigat cu 52-26 duelul punctelor marcate din spațiul de trei secunde. Asta se datorează pătrunderilor impetuoase rezultate de pe urma acțiunilor purtate în viteză, ori de pe urma unor recuperări ofensive pe situații de atac pozițional rămase neconcretizate în puncte din prima încercare. În aceeași zonă a terenului s-a consemnat o altă superioritate evidentă, chiar decisivă. Mediaș a câștigat, cu 42-31, lupta la recuperări. Ardelenii au strâns 17 recuperări ofensive și 60% la aruncările de două puncte.

Timișoara a fost mai mereu în joc și a oferit o replică demnă de statutul și poziția în clasament. Echipa de pe Bega a avut grijă de minge, a distribuit-o așa cum trebuie și a avut destule situații în care a găsit soluția optimă pentru a pune puncte pe tabela de marcaj. Tocmai de aceea s-a consemnat egalitatea de 10 ori pe tabela de marcaj, iar de 18 ori s-au succedat cele două echipe la conducere.

Garnitura de start a Timișoarei a avut niște probleme în acest meci dar chiar și așa a marcat cu 19 puncte mai mult decât cea a gazdelor. Pe de altă parte trebuie notat faptul că Zlatko Jovanovic, cel mai influent jucător din punct de vedere ofensiv în sistemul lui Badnjarevic și poate cel mai bun coordonator pur din Divizia A, a avut o nouă seară mizerabilă la aruncările din afara semicercului. Analiza completă AICI.

BCM U Pitești - CSM Oradea 59-62

Bihorenii au învins la Pitești, scor 62-59, la capătul unui meci în care au fost foarte aproape de a pierde din nou după ce au muncit serios pentru a construi un avantaj important. CSM-ul a pierdut de două ori cu BC Timișoara după ce a dat cu piciorul unor avantaje de 14, respectiv 16 puncte. Și ceea ce este mai interesant se leagă de faptul că bihorenii au supraviețuit, după ce au avut chiar 20 de puncte în plus pe tabela de marcaj, pe terenul echipei care a revenit de la -17 și -13 în Final Four-ul Cupei României.

În primele 20 minute de joc efectiv CSM Oradea a avut 12/16 la aruncările de două puncte, adică 75%. Situația a fost ajutată de cele patru reușite din spatele semicercului care a condus la un procentaj de 36% la acest procedeu. Jocul colectiv a produs 14 acțiuni colective finalizate cu coș într-o perioadă în care CSM-ul a totalizat 16 reușite din acțiune.

Pe parcursul reprizei a doua lucrurile s-au schimbat. Oaspeții au avut doar 4 coșuri de două puncte marcate în ultimele 20 minute de joc efectiv! Ceea ce este foarte puțin pentru orice echipă. CSM-ul a adăugat 3/11 la trei puncte și a mai pus cinci puncte de la linia de pedeapsă. În a doua jumătate CSM Oradea a avut 7/23 la aruncările din acțiune. Adică 30%. Foarte modest. Atât în raort cu prestația din prima repriză cât și cu modul în care această echipă finalizează de regulă.

Argeșenii au jucat de 11 ori în actuala ediție de campionat la Sala Sporturilor din Trivale. De opt ori au pierdut. Și sunt numeroase exemple în ceea ce privește căderile inexplicabile din joc.

Antrenorul Tudor Costescu a spus și la capătul meciului cu CSM Oradea că nivelul de determinare nu a coborât la acest meci. Jucătorii sunt conștienți de valoarea proprie și de cea a adversarului, unul tratat cu multă seriozitate. Totuși, există prea multe și dese căderi în jocul Piteștiului. În special din punct de vedere ofensiv: 58 puncte cu Clujul, 59 cu Oradea, 60 cu Timișoara. Toate sunt meciuri de pe teren propriu

Echipa din Pitești a fost condusă cu scorul de 20-40 în minutul 19, dar în prima parte a secvenței decisive a găsit-o la conducere pe tabela de marcaj. A realizat un parțial de 31-10 în doar 14 minute de joc efectiv. Ceva extraordinar. Însă este grav că Piteștiul are nevoie de prestații senzaționale sau ca echipa să se autodepășească de atâtea ori pentru a acoperi perioadele frecvente de rătăcire în joc. Analiza completă AICI.

SCM U Craiova - CSU Sibiu 97-70

Echipa pregătită de către Andjelko Mandic a obținut una dintre cele mai categorice victorii în acest sezon competițional. Craiova a spulberat pe CSU Sibiu jucând aproape perfect în prima repriză și a avut grijă de minge și rezultat pe toată durata jocului.

După un început echilibrat formația gazdă a înscris 32 puncte în sfertul al doilea și s-a impus mai mult decât categoric la capătul unui joc ce a evidențiat din nou problemele foarte mari pe care Sibiul le are în special din punct de vedere defensiv.

Craiova a avut 22/29 la aruncările de două puncte ceea ce este echivalentul unui procentaj de 76%. Din punct de vedere individual fiecare jucător al Craiovei a avut cel puțin 62% la aruncările de două puncte.

Aici se adaugă faptul că echipa gazdă a acestui meci a avut un control fantastic asupra mingii. Cred că este prima echipă care izbutește ca în 36 de posesii din care au rezultat 39 de aruncări la coș, să aibă o singură minge pierdută! Ceea ce este fantastic.

BC Miercurea Ciuc - CSU Ploiești 77-94

CSU Asesoft Ploiești a stabilit un record de puncte marcate într-un meci din acest sezon competițional. Acesta se referă la jocurile terminate în timpul regulamentar de joc (40 minute de joc efectiv).

Prahovenii au învins la Miercurea Ciuc, scor 94-77. Echipa lui Arnautovic a înscris 97 de puncte în victoria de la Mediaș (meci câștigat prin forfait), respectiv 95 în înfrângerea de pe teren propriu cu U Mobitelco Cluj.

Precedentul record la capitolul puncte marcate într-un meci încheiat după 40 minute de joc a fost stabilit în meciul cu Politehnica Iași, din tur, încheiat cu scorul de 92-40.

Vladimir Tica, noul pivot al Asesoftului a petrecut 40 minute în teren la Miercurea Ciuc. El a avut 10/21 la aruncările din acțiune și 4/8 la linia de pedeapsă pentru un total de 24 puncte. Sârbul a adăugat 8 recuperări (patru ofensive), o pasă decisivă și trei intercepții cu o posesie pierdută pentru un indice de 20 la eficiență.

Arvydas Cepulis a bifat 30 minute de joc și a terminat cu 1/3 la două puncte, 6/12 la trei puncte și 5/5 la linia de pedeapsă. Balticul a terminat în calitate de principal marcator cu 25 puncte. A bifat 2 pase decisive și 4 posesii pierdute pentru 15 la eficiență.

Cristian Jakab, pivotul echipei BC Miercurea Ciuc, a realizat primul său double-double stagional. Jucătorul de 2.05 metri nu a reușit să-și ajute echipe să producă surpriza etapei, întrucât harghitenii au pierdut, scor 77-94, meciul disputat împotriva lui CSU Asesoft Ploiești.

În 38 minute de joc, Jakab a avut 7/13 la aruncările din acțiune și 3/4 la linia de pedeapsă pentru un total de 17 puncte. El a adăugat 10 recuperări (trei ofensive), o pasă decisivă, o intercepție și două posesii pierdute pentru un indice de 20 la eficiență.

Croatul Dino Erceg a revenit în angrenajul echipei harghitene cu ocazia acestui meci, dar a bifat doar două minute de joc.

Drasko Albijanic nu a fost trecut pe foaia oficială a acestui meci pentru CSU Ploiești.

Astfel, CSU Ploiești bifează cea de-a 14-a victorie stagională și pe cea de-a 6-a consecutivă. De notat că în tur prahovenii au avut o serie de nouă succese înlănțuite (însă la finalul turului rezultatul cu CS Otopeni a fost anulat). Așadar, alb-albaștrii se apropie de recordul de victorii succesive din prima jumătate a sezonului regulat.

BC Mureș - Dinamo București 92-63

BC Mureș a completat seria de trei meciuri succesive disputate pe teren propriu. Ardelenii au dispus de Dinamo București cu scorul de 92-63, pentru cel de-al 3-lea succes consecutiv. Prin prisma acestui rezultat formația pregătită de către Srecko Sekulovic ajunge la a 15-a victoria stagională.

Alb-albaștrii au depășit pragul de 90 puncte marcate în fiecare dintre cele trei partide susținute pe teren propriu în ultimele două săptămâni. A fost 97-71 cu SCM U Craiova, 95-83 cu BC Miercurea Ciuc, înaintea succesului cu Dinamo. Echipă care a jucat pentru prima dată în acest sezon cu doar doi jucători străini.

Bucureștenii au jucat fără Paul Nelson, titularul postului de pivot. De altfel Dinamo nu are niciun jucător capabil să joace pe această poziție. Din această cauza raportul recuperărilor de scutește de orice fel de explicații suplimentare. BC Mureș a strâns 53 de recuperări față de 35 ale adversarului, iar raportul celor ofensive a fost de 16-6.

În plus, Nicu Toader a jucat cu Baris Aktas pe poziția de conducător de joc și acesta a jucat acceptabil însă alb-roșii nu pot emite pretenții la victorie în astfel de meciuri cu un jucător lipsit de experiență la nivel de Divizia A.

BC Mureș urmă pe locul al 2-lea în Divizia A, chiar dacă de conjunctură. În schimb, Dinamo așteaptă sfârșitul sezonului pentru că în această alcătuire nu poate fi competitivă.

Politehnica Iași - CSM București 52-97

Partida a decurs conform așteptărilor, cu reprezentanta capitalei la timonă de la început și care a construit avantajul pe tabela de marcaj în permanență. Formația gazdă nu a condus nici măcar o dată singura egalitate consemnată fiind cea cu care a început partida.

Daniel Tudosă a avut 22 puncte, 5 pase decisive și 3 intercepții. El a stabilit recorduri personale în echipamentul lui CSM București la puncte, eficiență și coșuri din acțiune. Ivan Bosnjak a contribuit cu 20 puncte și 10 recuperări. Bosnjak a avut 1/1 la aruncările din interiorul semicercului și 6/7 la cele din afara lui pentru un total de 20 puncte. Ivan a adăugat 10 recuperări, 2 pase decisive, o intercepție și un capac cu trei posesii pierdute pentru un indice de 30 la eficiență. El a realizat primul double-double în Divizia A masculin.
Garry Gallimore a adăugat 20 puncte și 7 recuperări, iar Goran Martinic și Erik Rhinehart au avut câte 11 puncte fiecare.

De cealaltă parte Constantin Amărghioalei a avut 13 puncte, iar Ionuț Hurjui și Vlad Popovici au izbutit câte 12 puncte fiecare.

De notat că Virgil Căruțașu și Bryson McKenzie, tandemul care a jucat tot sezonul pe posturile 4 și 5 în garnitura de start a lui CSM București nu au evoluat în această partidă. Amândoi au probleme medicale.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!