Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Gaz Metan Mediaș a avut mai multe opțiuni. De aceea a învins

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.03.2012

Derby-ul etapei a 26-a în Divizia A masculin s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Meciul dintre Gaz Metan Mediaș și U Mobitelco Cluj-Napoca a aliniat la start două echipe supra motivate și dornice de a obține o victorie importantă atât în clasament cât și din punct de vedere moral.

Conform așteptărilor s-au confruntat două echipe radical diferite. Mediaș este formația ce dispune de cea mai lungă rotație și a folosit-o în drum spre victoria, scor 83-77. În schimb, U Mobitelco Cluj este în continuare bântuită de accidentări și nu a avut o rotație prea bogată. În plus, putem vorbi despre faptul că s-au confruntat o echipă ofensivă și una defensivă.

Din punct de vedere tactic Marcel Țenter a pregătit acest meci foarte bine. Campioana a început cu Mihai Paul apărându-se agresiv la Tudor Dumitrescu în sistemul box and one încă de la prima fază de joc. Acest mod de apărare a continuat pe toată desfășurarea primei secvențe cu mici excepții și a fost vizibilă din nou în continuare, chiar dacă ceva mai ponderat. Astfel, țintașul Mediașului nu a avut posibilitatea de a arunca la coș și s-a întâlnit foarte rar cu mingea în aceste condiții. Cei de la Gaz Metan au sesizat acest lucru și l-au izolat pe Dumitrescu undeva pe extremă acceptând provocarea de a juca patru la patru. De fapt mingea a fost aruncată la bătaie, în spațiul de trei secunde, acolo unde devine tot mai limpede că este cea mai puternică echipă din România.

Revenind la abordarea de ordin tactic în jocul lui Gaz Metan aș preciza faptul că Ovidiu Teleabă nu a încercat alte variante în primul sfert. Mă refer la o eventuală introducere a lui Craig Moore, în locul lui Dumitrescu sau chiar să încerce cu ambii jucători pe parchet. Nici măcar în primul sfert, atunci când scorul era echilibrat și o eventuală variantă de acest gen dovedită deficitară s-ar fi putut remedia pe parcurs.

Însă Mediaș a făcut ceea ce știe să facă mai bine. A împins mingea în spațiul de trei secunde și a recuperat. Chiar și atunci când mingea nu a intrat în coș Gaz Metan a beneficiat de a doua șansă. Zigeranovic a luat prim planul extrem de des, iar din punct de vedere al recuperărilor a beneficiat de ajutor din partea lui Tudor Jucan.

De cealaltă parte, U Mobitelco Cluj a beneficiat de trei aruncări extrem de precise de la distanță din partea lui Mihai Paul, respectiv de o atitudine mult mai bună din partea jucătorilor. Dar acest lucru era normal ținând cont de numele adversarului. Altfel, ofensiva oaspeților a fost din nou previzibilă, iar acest lucru s-a simțit în special în modul în care Krstanovic a fost "înghițit" de apărarea masivă a lui Gaz Metan. În schimb, Kyndall Dykes a forțat și de cele mai multe ori a oferit satisfacție.

Meciul a avut momente modeste și aș risca să spun că aceasta a fost consecința abordării multor acțiuni pe joc pozițional. În astfel de situații au fost destule ocazii în care s-a văzut că ambele pot fi previzibile, defensivele fiind alerte și acest lucru, precum și faptul că cele două echipe se cunosc foarte bine, s-a văzut.

După un prim sfert în care U Mobitelco a fost la înălțime din punct de vedere al recuperărilor situația s-a schimbat esențial. Gaz Metan a recuperat și decizia lui Marcel Țenter de a renunța lui Jerome Lagrange pentru a avea la dispoziție mai multe variante s-a dovedit a fi deficitară. Asta pentru că Philip Jones nu a produs nimic în cele nouă minute de joc. El a comis rapid trei faulturi și prin faptul că s-a dovedit a fi complet inutil antrenorul Clujului a optat pentru o scurtă perioadă pentru Szabolcs Santa, pentru a-l odihni pe Krstanovic.

Gazdele păreau să se desprindă în sfertul al doilea, însă Kyndall Dykes a explodat în secvența a doua, mai ales pe finalul ei, pentru a apropia pe U Mobitelco la 4 lungimi. Finalul primei reprize, coroborat cu startul celei de-a doua a consemnat un parțial de 15-0 pentru U Mobitelco. Deși părea să aibă inițiativa, nu doar pe tabela de marcaj, lucrurile au revenit rapid. De la minuz șapte, Gaz Metan a preluat conducerea datorită unui parțial propriu de 14-3. După acest parțial Clujul a mai egalat de câteva ori însă nu a mai condus nici măcar o dată.

O vreme s-a mers cap la cap, însă Mediaș a avut mereu ceva în plus. Probabil prospețime datorită personalului suplimentar disponibil. Dar în același timp, Gaz Metan are mai multe variante și opțiuni în jocul ofensiv decât adversarul. Și chiar dacă nu are un sistem defensiv atât de bne pus la punct precum U Mobitelco, formația din Mediaș are suficiente arme de a se apăra eficient.

Câteva acțiuni defensive colective, pe o apărare zonă sau chiar om la om, dar foarte agresiv, au condus la intercepții. Ele au fost transformate în puncte la celălalt capăt al terenului pe acțiuni purtate în mare viteză. Mitchell a fost vârf de lancie și de această dată a avut foarte multe decizii inspirate. Replica a venit de la Dykes, dar el nu a primit susținere în mod constant.

Din punct de vedere statistic Gaz Metan a fost clar mai bună la aruncările din interiorul semicercului, dar U Mobitelco a echilibrat balanță la aruncările de la distanță. Acest lucru se datorează atenției acordate de apărare aruncărilor Mediașului. Din acest punct de vedere tactica lui Țenter a dat roade. Însă, forța în spațiul de trei secunde, rezultată din jocul pivoților, ori de pe pătrunderi solitare sau combinații între oamenii scunzi, au garantat mai multe vizite la linia de pedeapsă. Gaz Metan a avut probleme la acest capitol dar a pus mai multe puncte pe tabela de marcaj din acest procedeu decât a făcut-o adversarul.

Gaz Metan a avut 46-31 la recuperări incluzând un număr de 19 mingi câștigate sub coșul advers. Asta în condițiile în care U Mobitelco a avut echipați patru jucători capabili să joace pozițiile 4-5.

Referitor la acest aspect trebuie notat faptul că Țenter a cam riscat cu Jones. Și nu i-a prea ieșit. Jones a fost mână moartă din toate punctele de vedere, iar în momentele în care Mihai Paul se afla pe bancă responsabilitatea căratului mingii a revenit unor jucători prea puțin spre deloc obișnuiți cu acest rol. Ceea ce e posibil să fi creat anumite probleme. Pe de altă parte, U Mobitelco nu este o echipă dependentă de aportul conducătorului de joc. Având un baschet axat pe joc pozițional, în care miza se pune pe finalizările lui Dykes și Krstanovic, cu apariții mai rare din partea celorlalți jucători din rotație de bază, respectiv cu viziunea lui Mijovic, Clujul nu a resimțit foarte tare lipsa lui Lagrange. Mai ales că acesta nu este o forță din punct de vedere al inspirației pe faza de construcție.

În schimb, Gaz Metan este o echipă extrem de bine organizată. Poate nu este la fel de bine antrenată pentru U Mobitelco. Dar cu siguranță dispun de câte un organizator fin pe ambele faze. Tomeljak este șeful pe atacul pozițional, iar Ivanovic pe apărare. Cu contribuții extrem de importante din partea mai multor jucători. E limpede că nicio altă echipă în România nu are atât de multe variante precum Gaz Metan. Fie că vorbim despre ofensivă sau defensivă. Acțiuni individuale, ori colective. Relație unu la unu sau pe combinații. Apărare om la om sau una zonă.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!