Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Gaz Metan Mediaș se numără printre echipele cele mai harnice în această vară. Formația de pe Târnava Mare a încheiat campania de achiziții și este cea de-a doua echipă din Divizia A masculin cu lotul conturat în proporție de 99.9% în vederea abordării noului sezon competițional.
Nu putem afirma că totul este bătut în cuie pentru că mai avem de așteptat două luni și jumătate până la primul joc oficial al lui Gaz Metan și în această perioadă jucătorii nu vor sta ci unii dintre ei joacă pentru echipa națională, iar alții se vor pregăti intens în vederea startului noului sezon competițional. În acest răstimp pot apărea accidentări nedorite ce ar putea conduce la eventuale modificări.
Gaz Metan este echipa cea mai harnică prin prisma faptului că a schimbat în primul rând antrenorul. Marcel Țenter a fost numit în funcția de antrenor principal al formației care s-a oprit în penultimul act al Diviziei A de fiecare dată în ultimii trei ani. Din punct de vedere al antrenorilor, Gaz Metan a dat lovitura în această vară. Asta nu pentru că Dragan Petricevic și Niksa Bavcevic nu sunt antrenori de valoare ci pentru că pur și simplu echipa din Mediaș are și buget pe măsura valorii noului antrenor.
După 'semnarea' lui Țenter atenția s-a concentrat asupra efectivului de jucători. Și aici au intervenit mai multe modificări esențiale. Concret, Gaz Metan are șase noutăți. O enormitate, dar ceva perfect normal dacă ținem cont de faptul că echipa are un antrenor nou, unul foarte ambițios și care își cunoaște meseria.
În sezonul 2012/13, Gaz Metan Mediaș va avea doi conducători de joc complet noi. Este vorba despre Andrei Mandache și Slobodan Dundjerski.
Primul revine după un an de absență din Divizia A. Mandache are experiență în Divizia A, trecut fiind pe la CSM Oradea, CSU Brașov, CS Otopeni și Steaua București. El ajunge încet-încet la o vârstă optimă pentru a conduce jocul unei echipe cu pretenții și cu siguranță va putea fi util echipei atât pe poziția 1 cât și pe 2. El va aduce puncte de la distanță, are capacitatea de a-și bate adversarul în relația unu la unu, dar va fi interesant de văzut cum se va înțelege cu noii colegi de echipă. Un aspect de altfel important dacă ținem cont de atmosfera din lotul Mediașului sub comanda lui Ovidiu Teleabă.
În schimb, Dundjerski este o noutate pentru campionatul României. El are 24 de ani și a jucat în mod evident la un nivel mai bun decât cel de la noi. În primul rând provine dintr-o școală de baschet celebră și în același timp, dacă ne uităm la conducătorul de joc al lui CSU Ploiești, putem să ne întrebăm, îndreptățit, dacă nu cumva Mediașul a pus mâna pe noul Vlahovic. Însă acest lucru rămâne de demonstrat. Cert este că antrenorul a riscat puțin prin legitimarea unui jucător tânăr, dar din moment ce nu știm nimic în plus față de ceea ce scrie în CV, trebuie să așteptăm până la toamnă ce și cum în legătură cu acest jucător.
Dacă vorbim despre poziția 2, aici vor apărea mai mulți jucători pe parcursul sezonului pentru Gaz Metan. Printre ei se numără și americano-portoricanul Paul Graham. Un jucător provenit din Polonia, acolo unde a avut un randament foarte bun. El aduce ritm și un joc atletic echipei. Va fi interesant de văzut în ce măsură Graham se va afla în același timp în teren cu Mitchell. Dacă va fi cazul, viteza va crește în jocul echipei ardelene. Dar ca și în cazul lui Dundjerski avem de urmărit cum se va comporta concret în sistemul de joc al echipei și cât de scurtă va fi perioada de acomodare la noul campionat.
O altă noutate este Adrian Guțoaia. El este un jucător care nu va avea viață ușoară la Mediaș. În special pentru simplul fapt că îl va înlocui pe fostul căpitan, Tudor Jucan. Un baschetbalist care a petrecut opt ani pe Târnava Mare. Însă, fanii trebuie să țină cont de faptul că indiferent cum te numești, nu este vina ta că aceste lucruri se întâmplă. A fost pur și simplu o decizie a staff-ului tehnic. Iar noul antrenor consideră că Guțoaia se potrivește mai bine în noua echipă a Gazului decât Jucan. Așadar, Guțoaia trebuie tratat ca oricare alt jucător. Și să nu uităm de faptul că vorbim despre un jucător de doar 22 ani, foarte atletic, capabil să ajute pe latura fizică a jocului. Tocmai prin legitimarea lui, alături de ceilalți jucători care se remarcă pe aspectul fizic, sunt de părere că formația de pe Târnava Mare va arăta foarte bine din punct de vedere al ritmului de joc.
Aici am să revin puțin la conducătorul de joc. Din punct de vedere propriu și personal nu consider că Mandache este genul de fundaș sigur care nu pierde mingea. Însă această problemă a avut-o însuși Jarrett Howell, un etalon al postului de conducător de joc pentru Mediaș. Dar nu știm cum stă la acest capitol Dundjerski. Pentru că statistica nu spune totul. Da, a avut 2.5 posesii pierdute în 41 de meciuri jucate în liga din Serbia. Cum transpunem această cifră la baschetul românesc? Care e diferența de nivel de joc? De unde știm cum a jucat Vojvodina în sezonul precedent. Nu știm. De aceea va fi extrem de interesant să urmărim dacă Dundjerski e genul de jucător capabil să dinamiteze o ofensivă ce se anunță extrem de periculoasă și ritmată. Sau este el un jucător menit să controleze și să tempereze o echipă ce arată extrem de periculos. Într-atât de periculos încât îi poate fi dăunător în primul rând propriului bine. Dar să nu ne grăbim cu afirmațiile până nu vedem această echipă cel puțin de câteva ori în această formulă.
Ultimele două noutăți sunt pe posturile înalte. Mike St. John este un 4-5 de forță. Un jucător pe care cred că îl putem compara într-un fel cu Bogdan Popescu ca și stil de joc. Vom vedea în ce măsură această caracterizare i se potrivește americanului venit din nord-ul Europei. Este un alt jucător de fizic, care se potrivește cu o bună pate dintre jucătorii transferați în această vară.
În fine, Aleksandar Mladenovic este un pivot clasic. Un jucător pe care sunt sigur că mulți antrenori din România își doresc să-l aibă în echipă. Marcel Țenter este norocosul. Un baschetbalist cu procedee clasice pentru poziția 5. Un baschetbalist cu talie, extrem de precis și capabil să aducă multe puncte. Rămâne de văzut cum se potrivește în sistemul dejoc, dar prin inteligența baschetbalistică de care dispune și prin acele procedee, e limpede că Mladenovic poate juca în orice echipă din România.
Dintre jucătorii care au evoluat și în sezonul precedent au rămas Ivan Ivanovic și Titus Nicoară. Cu alte cuvinte poziția 4 rămâne neschimbată. Prin dispariția lui Drăgușin, dar și a lui Zigeranovic, Titus va avea și mai multe apariții în zona de trei secunde. Acolo unde nu are talie pentru a se bate 40 de minute cu jucători mai masivi, dar va putea să fie eficient pe ambele faze ale jocului în timp limitat. Despre Ivanovic sunt prea puține de spus în acest moment. Ca și o opinie personală, este cel mai complet baschetbalist din România după Cătălin Burlacu, capabil să joace trei poziții și totodată să fie un bun organizator al jocului în ambele faze.
De asemenea, continuă Tudor Dumitrescu și Deven Mitchell. Două extreme foarte diferite ca stil de joc. Primul un lunetist pur sânge, capabil să marcheze din orice zonă a terenului. Rămâne să vedem în ce măsură Tudor poate evita accidentările, mai ales că există posibilitatea unei toamne foarte încărcate pentru Gaz Metan. În schimb, Mitchell va juca pentru al 4-lea sezon consecutiv și al 3-lea antrenor la Mediaș. Primii doi nu au reușit să-l convingă spre un joc mai altruist. Ce-i drept se dăruiește și contribuie în special din punct de vedere ofensiv. Dar până nu va înțelege cu adevărat că jocul de baschet presupune mult mai mult decât băgatul mingii în coș cu orice preț vor exista dubii asupra capacității sale de a fi un adevărat jucător de echipă. Cu tot respectul pentru sacrificiul și implicarea sa din punct de vedere fizic.
Așadar, chiar dacă a fost eliminată regula jucătorului român, Gaz Metan va miza și în sezonul 2012/13 pe o rotație ce cuprinde patru jucători autohtoni. Au venit doi români noi și doi au rămas din anii precedenți. Cert este că Mediașul va avea în continuare o rotație adâncă. Concepută în primul rând cu speranța unei aventuri de durată în cupele europene, acolo unde noua echipă a lui Gaz Metan va fi serios testată în duelul cu câștigătoarea Superligii Rusiei (a doua competiție ca valoare în această țară). Marcel Țenter și-a construit o echipă atletică și destul de lungă.
Rămâne să descoperim în ce măsură atâtea noutăți:
- trei jucători străini aflați la primul sezon în România
- unul revenit după o absență de un an
- un autohton revenit în Divizia A după o absență de un sezon
- o schimbare importantă și poate chiar de generație pentru poziția 3
- un antrenor nou de la care așteptările sunt mari atât dinspre jucătorii vechi cât și din partea publicului, fie că vorbim despre fani ai echipei sau observatori ai jocului
pot afecta și în ce măsură (pozitiv sau negativ) modul în care Gaz Metan Mediaș se va exprima în sezonul 2012/13. De asemenea, pentru a avea un sezon lung pe plan continental ardelenii vor trebui să treacă de turul preliminar, ceea ce poate fi dificil dacă ținem cont de adversar. În plus, atâtea noutăți ar putea necesita ceva mai mult timp pentru a fi 'sudate' cum trebuie.
Componența lotului:
- fundași: Andrei Mandache, Patrick Marcu, Slobodan Dundjerski
- extreme: Deven Mitchell, Tudor Dumitrescu, Paul Graham, Adrian Guțoaia, Ivan Ivanovic, Titus Nicoară
- pivoți: Aleksandar Mladenovic, Mike St. John.
Citiți și
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Nathan Mensah, din Euroligă direct la U-BT Cluj-Napoca
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Kadre Gray a semnat cu Slask Wroclaw și va juca în BKT EuroCup
1 comentariu la aceasta stire:
adi te-ai grabit
cu 13 ani în urmă (19.07.2012) Raspundemai trebuie sa vina minim 1, 2 jucatori din fosta Gazu B (juniorii)
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!