Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
CSM Oradea a învins pe Gaz Metan Mediaș în derby-ul etapei a 27-a din sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin. Formația pregătită de către Cristian Achim a jucat un baschet de excepție în special din punct de vedere defensiv pentru a obține poate cel mai prețios succes în actuala ediție de campionat.
Trebuie precizat faptul că în drum spre această victorie echipa de pe malul Crișului Repede a ținut adversarul la un minim stagional în ceea ce privește numărul punctelor marcate. Echipa din Mediaș a marcat sub 70 de puncte pentru a doua oară în acest sezon. Precedentul consemnându-se în ultima etapă din tur, la Pitești, atunci când ardelenii nu au jucat în formulă completă.
Cum de altfel s-a întâmplat și de această dată în condițiile absenței lui Tudor Dumitrescu. În aceste condiții Teleabă a ales să înceapă partida cu Moore pe bancă, adică fără niciun aruncător de renume pe parchet.
În schimb, Cristian Achim nu a putut miza pe Gediminas Navickas, iar acest lucru a limitat opțiunile gazdelor pe parte de organizare, coordonare a mingii și acțiunilor ofensive și chiar din punct de vedere al finalizării. Totuși CSM-ul a început mai bine și s-a instalat la conducere alimentată fiind de coșurile lui Silviu Lupusavei. Din punct de vedere ofensiv amfitrionii și-au văzut foarte bine de treabă, profitând de ajustările imprecise și de breșele din apărarea de tip zonă a Mediașului. Însă acest lucru s-a consemnat doar în primul sfert.
Dar cel mai important factor al acestui meci a fost apărarea gazdelor. CSM-ul a schimbat mai multe sisteme defensive și a reușit să-și sufoce adversarul prin jocul extrem de agresiv prestat. S-a folosit pe alocuri box and one, fără a fi foarte vizibil atunci când Moore a jucat poziția 1, dar a folosit o zonă foarte mobilă. Dispunerea într-o zonă mobilă a avut darul de a pune presiune atât pe omul cu mingea cât și pe limitarea opțiunilor pe faza de construcție. Astfel, orădenii și-au ales cu multă atenție oamenii pe care să se concentreze în acest sistem defensiv colectiv. Au jucat inteligent și acest lucru le-a fost de mare ajutor. Cum ajustările în modul de exprimare din jocul lui Gaz Metan au întârziat să apară diferența a continuat să crească pe tabela de marcaj. Atât timp cât Mediaș nu a avut un aruncător periculos pe teren Oradea a avut grijă să blocheze spațiile către zona de trei secunde. Iar acest lucru i-a reușit suficient de bine.
Oaspeții au încercat să forțeze pe anumite aspecte, cum ar fi jocul mai ritmat, axându-se pe calitățile atletice de excepție ale lui Mitchell, însă americanul a pierdut de multe ori posesia, fie în dribling, dar mai ales datorită faptului că a comis de prea multe ori abatere de pași. Gaz Metan a avut probleme la început cu greșelile personale ale lui Ivan Zigeranovic, dar nu a găsit soluții nici în alte zone.
În măsură ce jocul a avansat și pe fondul angajamentului extraordinar era limpede că lucrurile vor ajunge într-o situația favorabilă formației mai lungi din punct de vedere al opțiunilor. Astfel, Gaz Metan a început să fie mai incisivă și s-a apărat mai exact pe parcursul sferturilor 2 și 3 reușind astfel să anuleze handicapul de 12 puncte. Ba chiar a trecut la conducere, însă nu a izbutit să se mențină acolo.
Pe parcursul secvenței a 3-a s-au întâmplat multe lucruri interesante. Cel mai important ar fi jocul foarte prost cu care a început repriza a doua Nemanja Maric. El nu a avut nicio decizie favorabilă echipei sale până în momentul schimbării sale cu Vasile Ștefan. Fără Navickas era foarte greu de crezut că prin Lupusavei se poate juca bine din punct de vedere colectiv, așa cum o face Oradea în general. Dar aici a intervenit Milos Pesic. Vorbim despre un jucător care a irosit șapte aruncări de trei puncte în această seară și multe alte din interiorul semicercului. Însă are calități de excepție și este unul dintre cei mai versatili și moderni jucători de poziția 4 în Divizia A. El a instrumentat mai multe combinații de mare efect cu pivotul Sasha Topcov. Execuții de senzație pentru acest cuplu care au menținut în viață pe CSM chiar atunci când unicul fundaș de creație al CSM-ului în acest meci se afla pe bancă.
De asemenea, nu trebuie omis și ajutorul involuntar oferit de Gaz Metan echipei gazdă prin cele două greșeli tehnice comise.
Un alt aspect foarte important care se impune menționat este că niciun jucător al lui Gaz Metan nu și-a intrat în ritm. Mitchell a ajuns la 20 de puncte, însă a avut opt posesii pierdute și a exagerat cu aruncările de la distanță, procedeu la care el nu excelează. În ceea ce privește armele ofensive ale Mediașului trebuie subliniat și faptul că a avut 6/25 la aruncările din spatele semicercului, jumătate dintre acestea fiind semnate Ivan Tomeljak. Adică exact acel jucător pe care defensivă orădeană l-a neglijat cel mai mult pe semicerc.
În plus, prin agresivitatea de care a dat dovadă, zona mobilă și care a surprins echipa adversă, respectiv prin atitudinea foarte bună, CSM Oradea a echilibrat foarte bine disputa la recuperări. A cedat 13 mingi sub propriul coș, dar nu a fost dominată așa cum se întâmpla odinioară. De asemenea, raportul general al recuperărilor (34-42) a fost decent din punct de vedere al unei formații situate pe locul al 12-lea în Divizia A la acest capitol și atunci când joacă împotriva unei reale forțe din acest punct de vedere.
În ceea ce o privește pe Gaz Metan meciul de azi a fost un examen foarte important și pe care nu l-a trecut. Nu pentru că Oradea ar fi cel mai bun sau periculos adversar din Divizia A, ci pentru faptul că o echipă limitată de accidentări și cu destule de puține variante din punct de vedere al personalului pentru un asemenea meci, a avut atitudine și agresivitate, plus momente de inspirație din punct de vedere ofensiv, dar mai cu seamă un joc de apărare prin care a surprins. Cel mai important pentru o echipă cu valorile individuale ale lui Gaz Metan este să aibă capacitate de a juca în aceiași termeni de agresivitate. Forță fizică are acest grup. Rămâne de demonstrat forța mentală. Pentru că la Oradea jucătorii lui Teleabă au cedat.
Dacă va putea folosi acest meci ca pe un material didactic atunci Gaz Metan poate fi bine, în special în vederea unor eventuale meciuri cu Timișoara sau Ploiești, capabile de a juca la o intensitate similară dar care dispun și de rotații mai lungi și opțiuni mai multe.
Oradea a folosit din plin avantajul terenului propriu și a jucat exact ce trebuia din punct de vedere defensiv pentru a limita armele ofensive și forța la recuperări a adversarului. CSM-ul a repurtat un succes foarte important și mare în special datorită faptului că a întâlnit una dintre favoritele certe la titlu, echipă care venea după o perioadă foarte fastă din punct de vedere al rezultatelor. A învins pentru că a pregătit meticulos acest meci. A speculat greșelile adversarului dar cel mai important a limitat și pe alocuri anulat avantajele Mediașului în materie de lungime a rotației, talie, forță ofensivă și la recuperare. Baschetul inteligent, promovat de tehnicianul vâlcean al CSM-ului, a triumfat.
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
FR Baschet, obligată să reinstituie regula cu doi jucători români în perman...
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Oficial. Arturo Alvarez rămâne antrenorul principal al lui CS Vâlcea 1924
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!