Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză. Rapid București, în fața celui mai important sezon din istoria echipei

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
06.08.2022

Analiză. Rapid București, în fața celui mai important sezon din istoria echipei

CS Rapid București a fost una dintre cele mai active echipe din LNBM în această perioadă de transferuri. Giuleștenii și-au construit lotul pentru stagiunea următoare de la zero. Odată cu transferul lui Tyler Stone, aceștia au definitivat contingentul de străini și au un total de 12 oameni în lot, deci nu ar trebui să ne așteptăm la alte mutări prea spectaculoase din partea lor.

Rapidiștii sunt deja în toiul reunirilor pentru noul sezon. Spre deosebire de stagiunea precedentă, obiectivele echipei probabil vor fi ceva mai ridicate, în urma transferurilor realizate și a bugetului investit în construirea noii echipei.

Alb-vișiniii au promovat în Liga Națională după 12 ani de pauză, în 2021. La primul sezon după multă vreme pe prima scenă a baschetului românesc, aceștia s-au descurcat onorabil și au terminat pe locul 13, cu un bilanț de 9-21.

Rapid a bifat câteva victorii memorabile în stagiunea precedentă. Pe lângă thriller-ul cu CSM Galați, ce a consolidat o revenire de la -17 în condiții nefavorabile pentru gruparea din capitală, mai putem vorbi despre succese în fața unor echipe de play-off precum SCM Universitatea Craiova, BC CSU Sibiu sau CSM Oradea. De asemenea, o altă victorie sonoră a fost cea împotriva marii rivale, Steaua București.

Prima mutare oficializată de bucureșteni a fost numirea lui Tudor Costescu pe banca tehnică. După două sezoane în care a dus-o pe FC Argeș în semifinalele campionatului, acesta revine în orașul natal. Planurile serioase ale clubului au fost anunțate astfel prin aducerea unui astfel de antrenor, care are în palmares aurul la Campionatul European U20 – Divizia B din 2017.

Costescu nu a putut veni la Rapid fără Mladen Jeremic, pe care îl va antrena la a patra echipă diferită în Liga Națională, după experiențele de la FC Argeș, SCM Timișoara și Dinamo București. Jerry este unul dintre cei mai experimentați jucători străini din campionatul nostru, bifând peste 200 de prezențe aici.

Cel mai sonor nume adus de feroviari este cel al lui Darius Johnson-Odom, jucător cu experiență în Euroligă și în NBA, dar și în câteva dintre cele mai puternice campionate ale Europei. În ultimii ani el s-a aventurat în Italia și Franța, unde nu a dat semne că ar fi scăzut prea mult nivelul de joc.

Un alt jucător cunoscut transferat este Chris Evans, care în urmă cu doar patru ani juca la Monaco. El a trecut apoi și pe la Pinar Karsiyaka și Gran Canaria. Deși nu a jucat prea mult odată cu începerea pandemiei, experiența sa și dorința de reafirmare vor fi decisive în ascensiunea echipei.

Tudor Costescu și-a păstrat strategia de a construi un nucleu de străini format nu numai din americani. Tyler Stone a fost al treilea jucător de peste ocean adus de Rapid. Nici CV-ul lui nu este unul de dat la o parte, având sezoane petrecute în Italia, Franța și Israel.

Nucleul jucătorilor internaționali este completat de Josip Bilinovac și Filip Barovic. Primul este bosniac și vine din al doilea eșalon al Ligii Adriatice, unde a impresionat prin prestațiile sale, în special din play-off. Cel de-al doilea a jucat la Buducnost în ultimele trei sezoane, căpătând experiență la cel mai înalt nivel.

Spre deosebire de stagiunea trecută, jucătorii străini din lot sunt mult mai experimentați. În ediția precedentă de campionat, Rapid s-a bazat cu preponderență pe jucători cu cel mult trei sezoane de experiență pe bătrânul continent. Excepția a fost Nikola Stanojevic, care a ajuns aici în a doua jumătate a sezonului. Chiar dacă ne-am putut bucura de prestațiile încântătoare ale unor jucători precum Devon Bookert, Jordan Swopshire sau Jagan Mosely, probabil în acest sezon vom vedea un joc mai închegat de echipă la Rapid, întrucât noile achiziții nu mai au aceeași foame de afirmare individuală ca jucătorii amintiți anterior.

La capitolul jucătorilor autohtoni, bucureștenii au început furtunos perioada de transferuri și i-au semnat pe Alexandru Olah și Marcu Badiu. Pivotul Timișoarei a fost al patrulea cel mai bun marcator român anul trecut și a terminat sezonul pe locul 22 la capitolul indicelui de eficiență. De cealaltă parte, Badiu vine după două sezoane excelente la Voluntari, timp în care a câștigat și două distincții de MVP al Finalei în Cupa României.

Tudor Gîrbea s-a alăturat și el echipei. El vine după un sezon la Steaua București, în care minutele sale au venit mai mult în a doua jumătate din cauza regulii U23. De asemenea, bucureștenii i-au mai acontat pe tinerii Matei Dorneanu, Mihnea Andrei și David Oprea de la Știința București.

Paul Helcioiu este team managerul echipei începând cu acest sezon, iar într-un interviu postat pe rețelele de socializare ale clubului, a afirmat obiectivele mărețe ale echipei. Alb-vișiniii se văd în lupta la titlu și consideră că, alături de U-BT Cluj, ocupă statutul de cea mai puternică echipă din Conferința A.

Rapid București este repartizată în Grupa F a Cupei României, alături de CSM Focșani și CSM Galați și va organiza pe teren propriu turneul de calificare în Final 8 dintre 1 și 3 octombrie. De asemenea, giuleștenii vor intra în Conferința A din LNBM, alături de U-BT Cluj, FC Argeș Basketball, SCM Universitatea Craiova, BC CSU Sibiu, CSM Petrolul Ploiești, CSM Târgu Jiu, CSM Miercurea Ciuc și CSM Târgu Mureș.

 

Noutăți Alex Olah SCM Timișoara
Darius Johnson-Odom Le Mans
Tyler Stone Gravelines
Chris Evans Hapoel Eilat
Josip Bilinovac HKK Siroki
Filip Barovic Buducnost Podgorica
Tyler Stone BCM Gravelines-Dunkerque
Marcu Badiu CSO Voluntari
Tudor Gîrbea CSA Steaua București
Mladen Jeremic FC Argeș
Matei Dorneanu Știința București
David Oprea Știința București
Tudor Costescu (antrenor) FC Argeș Basketball
Mihnea Andrei Știința București
Plecări Luca Vasile CSA Steaua București
Bogdan Penciu CSM Târgu Jiu
Sub contract    

*foto: Răzvan Păsărică/Sport Pictures

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!