Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Un sezon "aşa şi aşa" pentru echipele româneşti în Europa. Cu ce am rămas la final?

Adrian Cojocaru, Adrian Micinic

Adrian Cojocaru, Adrian Micinic
13.03.2012

Rivale în campionat, Clujul şi Timişoara ne-au reprezentat sezonul acesta în Europa

Anul acesta, România a fost reprezentată de două formaţii la nivel european. Clujul şi Timişoara au fost mesagerii baschetului românesc în FIBA EuroChallenge şi Liga Balcanică, a treia, respectiv a patra competiţie ca valoare la nivel european. Cele două echipe nu au reuşit să treacă de faza grupelor, asta deşi Timişoara a jucat cu calificarea pe masă până în ultima etapă. E drept, depindea şi de jocul rezultatelor. În total, cele două formaţii au obţinut 6 victorii (una Clujul şi cinci Timişoara) şi au arătat, pe alocuri, momente de baschet bun în faţa unor adversari mai puternici decât ceea ce au întâlnit în campionat, în special cei ai Clujului. 

FAZA GRUPELOR - "U" Mobitelco în EuroChallenge

U Mobitelco Cluj-Napoca, campioana în exercițiu a României, este singura echipă care s-a înscris în FIBA EuroChallenge pentru stagiunea 2011/12, indiferent că vorbim despre masculin sau feminin. Ardelenii au fost repartizați direct în grupele din sezonul regulat fără a fi nevoiți să joace în turul preliminar al competiției. Sorții au scos în cale echipe din ligi puternice cu statut profesionist.

U Mobitelco a avut la dispoziție lunile septembrie și octombrie pentru a se obișnui cu gândul că o așteaptă un calendar infernal în ultimele două luni ale anului 2011 și a se lega ca echipă înainte de a intra în focurile aventurii europene.

Primul adversar a fost Elan Chalon sur Saone, formație ce începuse excelent campionatul Franței. Compatrioții noștri s-au autodepășit în acest meci, practicând un baschet curajos în care un merit deosebit i-a revenit staff-ului tehnic ce a știut cum să anihileze câteva dintre armele adversarului. Totuși, francezii au lăsat impresia că dispun de suficiente valori încât să termine meciul în calitate de învingători.

Aceștia s-au apărat excelent în sfertul decisiv, iar de faza ofensivă s-a îngrijit Malcolm Delaney, secondat de către Blake Schilb. Astfel, Chalon s-a impus cu scorul de 85-81.

După acest eșec pe compatrioții noștri îi așteptau trei deplasări succesive. Câte una în Belgia, Rusia și Franța. Un adevărat tur de forță pentru o echipă de baschet din România. Vorbim despre țări cu baschet cu statut dar și cu ligă profesionistă. Echipe redutabile din punct de vedere financiar, care dispun de loturi de jucători valoroase, săli impresionante și condiții de excepție din toate punctele de vedere.

U Mobitelco s-a autodepășit în Rusia, acolo unde a reușit să obțină singura victorie în aventura europeană. Rezultatul a fost obținut în condițiile în care Krstanovic și Chetreanu nu au jucat.

Cu un bilanț de o victorie și trei înfrângeri, respectiv cu nevoia unei victorii la peste 24 puncte diferență, fanii echipei ardelene nu aveau prea multe motive de optimism împotriva lui Antwerp Giants.

După un joc echilibrat, în cadrul căruia a lăsat impresia că ar putea obține o victorie de prestigiu, chiar dacă nu în termenii care să o mențină în lupta pentru calificare, campioana a avut un nou ghinion. De această dată de proporții mult mai mari. Tyler Morris, eroul din vară al Clujului, a suferit a doua ruptură la ligamentele încrucișate de la genunchiul piciorului stâng și în aceste condiții deznodământul partidei cu Antwerp nu a mai contat. Oaspeții au fost mai concentrați și s-au impus, scor 74-72, bifând un loc între cele mai bune 16 echipe ale competiției cu o etapă mai devreme. În schimb, U Cluj era eliminată din cursa pentru calificare.

Campioana s-a afișat în fața propriilor susținători pentru ultimul meci din aventura europeană, unul împotriva lui Enisey, cu lotul decimat. Mihai Silvășan s-a alăturat pe lista indisponibilităților datorită unei hernii.

Astfel, în afara celor cinci titulari niciun alt jucător nu a fost folosit cu regularitate în acest sezon, indiferent că vorbim despre campionat sau cupele europene. Consecința a fost evidentă, U Mobitelco a mizat, oarecum forțat, pe jucătorii tineri, unii dintre ei achitându-se cu brio de sarcini, dar a pierdut și meciul cu gruparea din Siberia, 75-82, pentru a termina cu un bilanț de o victorie și cinci înfrângeri, pe ultimul loc în Grupa E.

FAZA GRUPELOR - BC TIMIŞOARA în Liga Balcanică

Leii din Banat au participat în premieră în acestă competiţie. Conducerea clubului a decis împreună cu noul antrenor că e nevoie de competiţie în plus, faţă de campionat şi Cupa României, care să ofere posibilitatea omogenizării noului lot al alb-violeţilor, iar Liga Balcanică reprezenta o soluţie perfectă. Meciuri destul de puternice în care toţi cei 9 jucători aduşi să poată exersa relaţiile de joc. Oficialii timişoreni au declarat de la început că nu au un obiectiv impus în BIBL, dar că vor juca la victorie orice partidă, asta pentru a reprezenta cu bine România în a patra competiţie ca valoare în baschetul masculin european. De altfel, BC Timişoara a fost singura noastră reprezentantă în Liga Balcanică.

Timişorenii au fost repartizaţi în grupa A, alături de formaţii ca Rilski Samokov (BUL), Mornar Bar (MUN), Torus Skopje (MAC), OKK Belgrad (SRB) şi Galil Gilboa (ISR). O grupă de nivel mediu din care primele 3 clasate mergeau mai departe.

Bănăţenii au debutat în competiţie pe terenul bulgarilor de la Rilski Samokov, cu un meci din etapa a 2-a. Alb-violeţii au făcut un joc peste aşteptări în faţa finaliste din 2010 şi au condus aproape pe toată durata jocului. Pe final de meci, trupa lui Badnjarevic a avut 7 puncte avans, dar bulgarii au revenit. Timişorenii au ratat 3 libere din 4, iar Rilski a dat lovitura în ultima secundă, atunci când a marcat un coş de trei puncte şi s-a impus cu 80-78. Leii din Banat au acuzat şi arbitrajul, dar au avut doar parţial dreptate, pentru că echipa nu a putut gestiona avantajul din final de meci.

A urmat apoi primul meci pe teren propriu. În sala Olimpia au venit macedonenii de la Torus Skopje. A fost cel mai prost joc făcut de BC Timişoara până atunci şi unul dintre cele mai slabe din toate competiţiile în acest sezon. Alb-violeţii au fost de nerecunoscut, cu multe ratări, o apărare visătoare şi mingi pierdute copilăreşte. Chiar şi aşa, meciul s-a decis pe final, când, din nou, s-a repetat istoria din Bulgaria. Torus a câştigat cu 74-72 după ce a marcat cu 2 secunde înainte de final, iar încercarea lui Jovanovic de a înscrie de la jumătate a fost sortită eşecului. Alb-violeţii vorbeau deja de blestemul ultimelor secunde.

A urmat apoi partida cu OKK Belgrad, restanţa din prima etapă. Deşi s-au temut mult de forţa sârbilor, jocul a arătat altceva pentru trupa lui Badnjarevic. Timişorenii au evoluat bine şi nu au avut mari emoţii în faţa lui OKK. Leii din Banat s-au impus cu 85-67 şi obţineau astfel primul succes din istorie în Liga Balcanică.

A treia paridă consecutivă pe teren propriu a avut loc în etapa a 4-a. Atunci, la Timişoara a venit puternica Galil Gilboa, vicecampioana Israelului şi una din favoritele Ligii Balcanice. Timişorenii nu îşi făceau speranţe înainte de meci, iar calculele hârtiei au fost respectate. Galil şi-a respectat statutului şi a câştigat cu 83-76, dar alb-violeţii s-au ridicat de multe ori la nivelul adversarului.

În clasament aveau însă deja un bilanţ negativ, 1-3 după primele patru runde.

Cu dorinţa de a acumula noi puncte au mers bănăţenii în deplasarea de la Bar. În jocul cu Mornar au avut parte însă de un nou final de foc. Pentru a treia oară, timişorenii au pierdut în ultimele secunde, 77-79, iar acest lucru nu mai ţinea deja de ghinion. Echipa avea o problemă în a gestiona avantajele pe sfârşit de joc şi de a se apăra în ultimele clipe.

Astfel, BC Timişoara încheia turul grupei A din Liga Balcanică având o singură victorie şi 4 înfrângeri, dintre care 3 în ultimele secunde!

Prima partidă din retur a consemnat deplasarea la Belgrad pentru jocul cu OKK. Alb-violeţii au prestat însă un joc excelent, peste aşteptări şi s-au impus în capitala Serbiei, 84-75, obţinând astfel prima victorie românească pe terenul unei echipe din Serbia! A fost de altfel şi al doilea succes în faţa lui OKK, iar şansele de a merge mai departe din grupă se regrupau.

La sfârşitul lunii ianuarie a venit şi momentul revanşei. La Timişoara a sosit Rilski Samokov, iar alb-violeţii au arătat că meciul tur a fost un accident. Bănăţenii au jucat ofensiv, cu multă dăruire şi au trecut clar de bulgari, 80-69, obţinând a treia victorie în grupă.

Cu un raport de 3-4, alb-violeţii au plecat în Israel, pentru returul cu Galil Gilboa. Fără Badnjarevic şi cu câţiva jucători de bază lăsaţi acasă pentru odihnă, timişorenii au jucat curajos în faţa liderului din grupă şi chiar au condus în sfertul trei. Lipsa de prospeţime şi banca scurtă i-a împiedicat însă să obţină mai mult, iar BCT a pierdut cu 91-73. Şansele de calificare se rezumau acum la calcule, dar şi la jocul rezultatelor.

Bănăţenii aveau nevoie de 2 victorii în ultimele 2 runde, dar şi ca Rilski sau Mornar Bar să se impiedice.

Timişorenii au abordat cu dorinţa de revanşă şi deplasarea din Macedonia cu Torus Skopje. Vroiau să răzbune jocul foarte prost făcut pe teren propriu şi le-a ieşit. Deşi au făcut mai bine de 12 ore cu autocarul şi veneau după un sezon intern foarte aglomerat, timişorenii s-au impus cu 73-63 şi au amânat decizia calificării pentru ultima rundă.

Calculele erau simple. BCT era obligată să o învingă pe Mornar Bar acasă, iar Rilski trebuia să piardă în Bulgaria cu OKK Belgrad. Cele două partide au început la aceeaşi oră, dar au avut şi acelaşi deznodământ. Atât Timişoara, cât şi Rilski au câştigat fără emoţii partidele. Bănăţenii s-au impus cu Mornar 88-73, iar Rilski 87-70 cu OKK şi s-a calificat astfel mai departe, în dauna Timişoarei.

Trupa de pe Bega a încheiat grupa pe locul 4, cu 5 victorii (4 în retur) şi 5 înfrângeri.

UNDE S-A PIERDUT CALIFICAREA

În ceea ce priveşte campioana U Mobitelco Cluj-Napoca, aceasta nu a fost mai deloc în cărţile calificării. Eşecurile au ţinut-o mereu la coada clasamentului, asta deşi meci de meci trupa lui Marcel Ţenter a abordat jocurile la victorie şi mai ales cu speranţă. Ultimele speranţe s-au spulberat după jocul cu Antwerp Giants, pe care clujenii trebuia să îl câştige la peste 24 de puncte.

Timişoara în schimb a avut şanse până în ultima etapă. Alb-violeţii au pierdut calificarea în primul rând datorită celor 3 partide din tur pierdute în ultimele secunde, cu Rilski, Torus şi Mornar Bar. În plus, alte rezultate surpriză precum victoria lui Rilski cu Gilboa sau succesul lui Mornar Bar de acasă cu OKK Belgrad, tot în ultima secundă au năruit speranţele bănăţenilor. Astfel, Timişoara a fost la un singur punct în clasament de locul 3, ultimul calificabil în sferturile de finală şi regretă probabil şi acum avansul de 7 puncte din Bulgaria şi coşul primit în ultima secundă, probabil cea mai dureroasă dintre cele 3 înfrângeri pe final de meci.

PLUSURI ŞI MINUSURI 

- U Mobitelco -

Participarea în EuroChallenge a decimat lotul de jucători. Echipa a contabilizat patru accidentări în timpul acestei aventuri. Cea a lui Zoran Krstanovic a fost minoră, iar David Lawrence a rămas sănătos, lucru îmbucurător.

În schimb, Paul Chetreanu și Mihai Silvășan au plătit din diferite motive pentru această participare, iar Tyler Morris s-a accidentat foarte grav.

Între timp, lotul a fost modificat în mod forțat de aceste probleme și în echipă au apărat americanii Jerome LaGrange și Phillip Jones.

Partea pozitivă se referă la experiența dobândită de jucători și de staff-ul tehnic al campioanei. Rezultatele nu au fost extraordinare, însă într-o asemenea grupă pentru o echipă românească era aproape imposibil să se termine altfel.

La câteva luni după încheierea aventurii europene, Clujul resimte faptul că și-a pierdut trei oameni extrem de importanți. Jocul nu merge și tot datorită accidentărilor echipa pregătită de Marcel Țenter nu a putut face nicio modificare în efectivul de jucători, lucru pe care cu siguranță l-ar fi încercat dacă regulamentul i-ar fi permis acest lucru.

- BC Timişoara -

Bănăţenii au fost norocoşi la capitolul accidentări. Lotul nu a suferit probleme medicale grave, iar antrenorii au putut încerca toţi jucătorii.

Timişorenii au avut parte de adversari de valoare apropiată, dar şi de meciuri cu nivel ridicat, precum cele cu Galil Gilboa, în care totuşi, s-au comportat demn. Au plătit tribut lipsei de experienţă, dar şi de concentrare în meciurile din tur şi au turat motoarele în partea a doua a Ligii Balcanice, cu speranţa că se mai pot califica.

A fost totuşi o aventură utilă, mai ales din punct de vedere al relaţiilor din joc, dar şi pentru fanii timişoreni, care au putut vedea din nou echipa la lucru într-o competiţie europeană.

CONCLUZIE: "U" nu s-a făcut de râs, ci doar... a plâns

Expriența din acest an a lui U Mobitelco Cluj-Napoca în Europa nu este una plăcută. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi utilă. Important este ca oamenii din conducerea acestui club să realizeze că aici a fost doar începutul. Să înțeleagă că este obligatoriu ca formația de pe Someș să joace anual în cupele europene. Lucru valabil pentru toate cluburile românești potente din punct de vedere financiar. Trebuie pus în prim plan interesul sportiv. Nicidecum cheltuielile. Dacă vrem să avem baschet mai competitiv decât cel actual.

CONCLUZIE: Timişoara a omogenizat lotul... până l-a obosit

Bănăţenii au folosit până la urmă experienţa europeană pentru a închega relaţiile de joc, iar acest lucru a fost foarte util, mai ales în toamnă, când timişorenii obţineau victorie după victorie în campionat. Badnjarevic a încercat mai multe variante de echipă în BIBL, chiar dacă nu a schimbat foarte multe faţă de cinci-ul de bază. Totuşi, din luna ianuarie, Liga Balcanică a început să devină o mică povară. Programul încărcat din campionat, accentuat şi de acea amânare cauzată de vreme, jocurile din Cupa României şi finalul grupei din Liga Balcanică au pus echipa în cap. Timişorenii au fost obosiţi, iar acest lucru începe deja să se vadă în campionat. Antrenorii au ales în ultimele 3 meciuri din BIBL să mai odihnească din titulari şi să reducă un pic efortul depus de aceştia în ritm constant. Una peste alta, Leii din Banat nu s-au făcut de râs în această competiţie şi chiar au fost lăudaţi pentru prestaţia lor, dar aşa cum au spus chiar ei, mai bine că nu s-au calificat în sferturi pentru că erau alte meciuri în plus faţă de programul şi aşa extrem de încărcat din campionatul intern.

Am fost, am jucat, cu ce ne-am ales?

Un lucru e cert: nici Clujul şi nici Timişoara nu s-au făcut de râs. Au arătat pe alocuri momente de baschet de calitate şi au lăsat impresia că se poate şi mai bine. În plus, fiecare echipă a mai adaugat puţin la bagajul de experienţă europeană şi a putut să vadă la ce nivel e pe plan extern.

Din punct de vedere baschetbalistic, campionatul românesc rămâne deocamdată unul de nivel scăzut, asta pentru că iată, nu a reuşit să iasă cu vreo echipă din grupele a două competiţii din linia secundă europeană. Am fost şi anul acesta prezenţi, ceea ce e cu siguranţă un lucru benefic, dar deocamdată, doar ca să mai vedem... ce e pe afară.

Speranţa rămâne, iar progresele mici pe care le fac echipele din România se simt. Poate că în câţiva ani vom reuşi să mergem mai departe în fazele superioare. Important e să ţinem cât mai aproape de lumea bună şi să avem an de an echipe calificate.

Pentru sezonul viitor se ştie deja că BCM U Piteşti trebuie să ne reprezinte după spusele lui Carmen Tocală în FIBA EuroChallenge, din postua de câştigătoare a Cupei României. Argesenii sunt astfel oarecum obligaţi să dea ceva înapoi baschetului, după ce acest sport le-a adus un trofeu. Trupa din Piteşti e nevoită să facă investiţii, nu doar pentru a nu se face de ruşine în Europa, ci şi pentru că e sănătos pentru club să continue cu rezultate tot mai bune şi în România.

Rămâne să aşteptăm finalul campionatului ca să aflăm exact câte echipe şi în ce competiţii va trimite România în sezonul viitor al cupelor europene.

sursa foto: u-mobitelco.ro; opiniatimisoarei.ro

1 comentariu la aceasta stire:
  • Dumbo :

    gorjenii
    poate argesenii din gorj, sau gorjenii din arges sau....Hai mai baieti ca puteti mai mult

    cu 13 ani în urmă (13.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!