Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Gaz Metan Mediaș a învins, în manieră entuziasmantă, pe CSM București în derby-ul etapei a 25-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin. Iubitorii sportului cu mingea la coș din țara noastră au avut posibilitatea de a urmări confruntarea în transmisiune directă pe DigiSport 2.
Formația ardeleană a impresionat în primul rând din punct de vedere ofensiv. Echipa lui Ovidiu Teleabă a avut procentaje de excepție și a executat fără cusur pe parcursul întregului meci. A fost o victorie obținută în special mentalității și calităților ofensive de excepție de care această formație dispune. Cum a fost posibil acest lucru?
Un meci de baschet are două protagoniste. Inevitabil soarta unei partide este decisă de ceea ce produce, sau nu, fiecare dintre ele pe parcursul celor 40 minute de joc efectiv. De obicei, mai ales atunci când se întâlnesc două echipe dezechilibrate, ne grăbim să etichetăm respectivul joc și să atribuim merite învingătoarei fără a ne deranja să băgăm în seama ce face sau a făcut învinsa.
Nu e cazul unui meci între CSM București și Gaz Metan Mediaș în anul 2012. Nici măcar după victoria la 23 de puncte diferență bifată de Gaz Metan în manșa tur din sezonul regulat. Pentru că avem exemplul revanșei CSM-ului în cupă, respectiv a unui întreg sezon de excepție din punct de vedere pur baschetbalistic pentru formația pregătită de către Hristu Șapera.
Totuși, cei bine informați știau foarte bine că CSM-ul nu se va ridica la cel mai înalt nivel etalat în acest sezon competițional. Acest lucru se datorează absenței lui Virgil Căruțașu și a lui Bryson McKenzie. Ei produc, în medie, peste 18 recuperări pe meci, iar exceptând statistica sunt doi jucători esențiali în identitatea pe care această echipă și-a construit-o de-a lungul sezonului. Blocaj defensiv excelent, apărare foarte bună în spațiul de trei secunde atât la oamenii mari, adică pe apărarea directă, cât și la fundașii sau extremele echipelor adverse, adică pentru a ajuta colegii cunoscuți ca având probleme în faza defensivă.
CSM București a devenit o echipă cunoscută pentru modul serios și disciplinat în care joacă baschet. Dar în condițiile lipsei celor doi jucători amintiți lucrurile au stat cu totul altfel. Este clar că multe din ideile de joc și concepția tactică au de suferit când absentează doi jucători din garnitura de start.
Hristu Șapera a fost obligat să abordeze altfel acest meci. El a încercat să surprindă puțin adversarul, deși e posibil ca acesta să se fi așteptat la așa ceva în condițiile în care știa de problemele din efectivul CSM-ului și a început meciul cu un joc în viteză. Exact ce nu a jucat în acest sezon competițional. Deși îmi amintesc de anumite astfel de abordări chiar în cupă, împotriva aceluiași adversar. Dar e limpede că nu e un stil care să avantajeze CSM-ul pe termen lung.
Bucureștenii au încercat să surprindă defensiva adversă. CSM-ul a abordat ofensiva în mare viteză cu scopul de a juca împotriva unei defensive care nu a avut timp să se așeze. Acest lucru a funcționat la început, însă marele semn de întrebare a fost în ce măsură se poate juca în acest fel timp de 40 de minute.
CSM-ul nu are experiență pe acest stil de joc. În plus run and gun se poate aplica pe termen lung în meciuri cu adversari puternici din toate punctele de vedere, precum este Mediașul, atunci când dispui de o rotație generoasă. Dar fără Căruțașu și McKenzie e clar că despre așa ceva nu putea fi vorba. Iar în prima secvență CSM București a jucat în cei cinci oameni cu care a început partida: Martinic, Gallimore, Bosnjak, Rhinehart și Vizitiu. Fără pivot clasic, într-o alcătuire mai scundă și ceva mai dinamică.
În momentul când acești jucători s-au epuizat banca nu a oferit prea mult suport, asta pentru că nu a avut alternative capabile să se plieze pe acest stil. E foarte greu pentru un veteran precum Claudiu Fometescu să susțină acest ritm. Iar pe de altă parte pentru că nu dispune de rezerve obișnuite să joace un număr important de minute cu echipe de calibrul Mediașului.
De notat că titularii CSM-ului au marcat 83 de puncte în acest meci. În schimb, pe parcursul primei secvențe s-au consemnat 14 schimbări la conducere pe tabela de marcaj și șase egalități. Dacă existau rezerve pe măsura titularilor cine știe câte schimbări pe tabela de marcaj s-ar fi consemnat până la sfârșitul jocului.
În schimb, Gaz Metan este o echipă foarte bine proporționată și care dispune de resurse pe multe posturi. Ardelenii au susținut acest stil de joc și au replicat cu multe acțiuni purtate în mare viteză. De asemenea, Mediașul a avut ceva în plus. A recuperat ofensiv atunci când mingea nu a vrut să intre în coș pe prima posesie. Și de cele mai multe ori recuperările ofensive au fost transformate foarte repede în puncte. Imediat după recuperare. Iar acest lucru se datorează faptului că Gaz Metan și-a expus adversarul prin jucătorii masivi de care dispune pe posturile 4 și 5, plus pe jocul extraordinar de atletic al lui Mitchell respectiv pe intensitatea lui Jucan.
Viteza în ofensiva CSM-ului a scăzut în finalul primei secvențe, atunci când Gallimore a transformat două aruncări de trei puncte care au avut darul de a restabili egalitatea pe fondul unor acțiuni colective pe atac pozițional. Mult mai aproape de jocul obișnuit al bucureștenilor. Dar gazdele au jucat tot mai lent și au comis foarte multe greșeli în jocul de construcție. Pe de altă parte presiunea exercitată de apărarea oaspeților a produs multe mingi pierdute adversarului. Deși pe parcursul primei reprize Gaz Metan a avut mai multe posesii pierdute, CSM-ul le-a comis mult mai grav. S-au consemnat multe mingi pierdute pe prima pasă. Nu e același lucru să pasezi în afara terenului sau să pierzi mingea în favoarea adversarului când ești ultimul poziționat în ofensiva echipei tale. Iar aceste greșeli au fost speculate de adversar. Gaz Metan are un ritm excelent și e cunoscută pentru capacitatea de a juca pe contraatac împotriva oricui în România. Practic în sfertul al 2-lea gazdele au pierdut meciul din mână. Greșelile din jocul de construcție au condus la multe puncte pe contraatac.
La același capitol se încadrează și faptul că CSM București, prin ritmul mai lent, a avut probleme destul de evidente împotriva defensivei zonă a lui Gaz Metan. Nu întâmplător în sfertul al 2-lea, când această apărare a fost dispusă cel mai mult pe parcursul acestui meci, CSM-ul a înscris cel mai puțin, doar 16 puncte. Este rezultatul evident al greșelilor din faza de construcție și al defensivei zonă care nu a putut fi dejucată de CSM. Și aici tind să cred că tot datorită absenței, în special, lui Căruțașu. Un adevărat intelectual pe terenul de baschet și o piesă esențială în construiera acțiunilor ofensive. Faza de atac nu se rezumă doar la aruncatul mingii la coș. Important e în ce condiții poți să o faci.
În plus, oaspeții au arătat în anumite momente ale jocului că pot să joace cu o formulă mai scundă (fără pivot clasic). Chiar și atunci Mediașul are forță la recuperare dar poate juca mai rapid.
Mediaș avea 80% la aruncările de două puncte după 20 minute de joc și la acest procentaj se adaugă cele șapte coșuri de trei puncte marcate de către Craig Moore în cadrul aceleiași perioade de joc. De asemenea, raportul recuperărilor era de 18-7.
CSM București a avut o singură recuperare defensivă la jumătatea meciului!
Pe de altă parte, la finalul jocului Gaz Metan a marcat 74 puncte din spațiul de trei secunde față de cele 40 ale adversarului.
Gaz Metan se află într-o formă foarte bună la ora actuală. Ardelenii au trecut prin momente grele în tur, când greșeala din meciul cu CSU Ploiești a fost foarte aproape de a distruge sezonul ardelenilor. Lucrurile au mers din rău în mai rău. În pauza cauzată de sărbători au plecat doi jucători, printre ei numărându-se poate cel mai important conducător de joc din ultimii trei ani în baschetul românesc. Au fost și multe probleme de efectiv. Dar în acest moment totul este istorie.
Gaz Metan are tot lotul valid, jucătorii sunt într-o formă fizică și sportivă foarte bună. În plus, actuala echipă a Mediașului dispune de un potențial de excepție. Și sunt de părere că nu a atins punctul culminant.
Pe de altă parte însă, susținătorii echipei din Mediaș, dar nu numai, ar trebui să se bucure de acest succes ca și de o simplă victorie. Pentru că nu este cu nimic mai mult decât atât. Sunt două puncte, importante ce-i drept, în clasament și echipa confirmă trendul ascendent prin care trece.
Dar modul în care a decurs acest meci nu se va repeta de prea multe ori. Indiscutabil Gaz Metan Mediaș are un lot extrem de valoros și a arătat că jucătorii, atunci când sunt conectați la joc, pot oferi multe momente de satisfacție pe ambele faze ale jocului. Însă e greu de crezut că în playoff sau în următoarele meciuri împotriva echipelor puternice ale campionatului, va avea posibilitatea de a juca așa cum au făcut-o la Arena de Baschet. E greu de crezut că o echipă poate înscrie 51 de coșuri din acțiune pe un procentaj de 71% în 40 minute de joc prea des. Dar a fost un joc pe cinste făcut de ardeleni, care și-au văzut de treabă și au expus absențele de marcă dar și carențele din jocul echipei adverse. Până la urmă nu e vina lor că adversarul are probleme de efectiv.
Cât de importantă este o absență? Am văzut la Brazi, când Gaz Metan a avut o apărare zonă jenantă fără Ivan Ivanovic. La Arena de Baschet ea a arătat și s-a exprimat cu totul altfel.
Cât de importante sunt două absențe? Foarte. Când acelea se numesc Căruțașu și McKenzie. CSM-ul nu a avut interior și acest lucru s-a văzut în toate aspectele jocului. Pentru că 8 recuperări defensive într-un meci pe teren propriul este ceva incredibil de modest. Mai ales că adversarul a avut 16 recuperări ofensive. În plus, o parte din posesiile pierdute se datorează absenței lui Căruțașu, un jucător extrem de util pe faza ofensivă prin lucrurile care nu sunt văzute de toată lumea. Altfel îți așezi acțiunile ofensive împotriva zonei cu Gilă și evident altfel fără el.
În concluzie, Gaz Metan Mediaș a învins pentru că în această seară a arătat cu adevărat cât este de puternică și de valoroasă. Poate pentru prima dată după mult timp a jucat un baschet de excepție. Întrebarea este dacă o poate face în mod constant și, mai important, dacă reușește același lucru împotriva echipelor cu efectiv complet și cu un joc defensiv (tot ce implică el, începând cu apărare om la om, inteligență, intensitate, blocaj defensiv, recuperare șamd) foarte bun.
CSM București a prestat bine din punct de vedere ofensiv, cu excepția anumitor erori în jocul de construcție. Însă a rămas datoare pe faza defensivă. E clar, nu poate emite pretenții împotriva forțelor campionatului fără titularii posturilor 4-5. Iar în momentul de față situația nu e prea fericită pentru bucureșteni din această privință.
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Jeffery Taylor, transfer cu nume realizat de U-BT Cluj-Napoca
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
CS Vâlcea 1924 și-a asigurat serviciile lui Amedeo Casale
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!