Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Arnaud Guppillotte, garanția succesului pentru baschetul juvenil francez

Adrian Micinic

Adrian Micinic
14.07.2012

Guppillotte (prim plan) și oamenii săi de încredere, secunzii Arnaud Brogniet și Julien Egloff

Sezonul 2012 la nivel juvenil nu a început încurajator pentru baschetul din Hexagon. Naționala de seniori feminină a izbutit, ce-i drept, să se califice la Jocurile Olimpice prin intermediul unei participări solide la turneul preolimpic de la Ankara. Lucrurile nu au continuat în aceeași manieră.

Și acest lucru se datorează accidentării lui Joakim Noah, respectiv a operației la ochi pentru Tony Parker. Cel din urmă a primit undă verde să participe, dar nu e același lucru. El va trebui să recupereze și nu putem să fim siguri că are timp suficient să se pună la punct cu pregătirea fizică și în același timp să se acomodeze cu ochelarii de protecție pe care este obligat să-i poarte în timpul meciurilor. Astfel, șansele, la un moment dat foarte bune, de a cuceri o medalie olimpică în concursul de baschet masculin după argintul de la Sydney, în anul 2000, au scăzut brusc.

Apoi a început sezonul competițional rezervat echipelor de nivel juvenil. Franța s-a prezentat la Campionatul Mondial U17 masculin. Însă participarea a fost una dezamăgitoare. Les bleus au strâns două victorii în șapte meciuri disputate și au terminat pe locul al 10-lea din totalul de 12 participante. A fost cel mai modest clasată echipă din Europa la acest eveniment și a devansat echipele Coreei și Egiptului, formații care nu au fost în stare să învingă pe nimeni.

De asemenea, Campionatul European U20 masculin a început prost. Joi (12.07), Franța s-a înclinat în fața Germaniei, scor 52-54.

Însă în aceeași zi, în concurs a intrat naționala U16 feminin. Pregătită de pe margine de un nume care deja este sinonim cu succesul la nivel european și nu numai. Este vorba despre Arnaud Guppillotte.

Are doar 36 de ani (neîmpliniți), însă a marcat deja baschetul continental. Guppillotte este adeptul jocului organizat, al jocului colectiv. Echipele pe care le pregătește vor lupta până la ultima picătură de energie însă în același timp vor juca baschetul care pune în valoare calitățile jucătoarelor pe care Guppillotte le pregătește. Iar de regulă acestea sunt cele fizice. În același timp echipele sale joacă în funcție de adversar, scouting-ul făcându-se în detaliu și la nivel juvenil. O dovadă că într-o echipă inteligența staff-ului tehnic este mai importantă decât orice calitate a celui sau celor mai bun(i) jucător(i).

Cu siguranță veți spune că Franța are bază de selecție și nu e atât de important cine este antrenorul echipei naționale indiferent de nivelul/categoria de vârstă la care joacă. Și într-o oarecare măsură aveți perfectă dreptate. Franța este împânzită de cluburi serioase care investesc bani, timp și oameni pricepuți în sectorul juvenil. Dar în cea din urmă categorie se încadrează și personajul nostru. Guppillotte este un adevărat profesor, un adevărat pedagog. Și în același timp un antrenor priceput. Este omul la care tinerele jucătoare ale Franței se vor uita și pe care îl vor asculta dacă-și doresc să crească în valoare.

Sigur că participarea la un european de nivel juvenil, cel puțin pentru baschetbalistele din Franța, este doar un pas spre o carieră serioasă în sportul cu mingea la coș. Și nu e atât de important rezultatul obținut la nivel juvenil, cânt este important modul în care este făcut acel pas. Și anume ca jucătoarele să nu se întoarcă doar cu medalia la gât ci să câștige în experiență și să se întoarcă la clubul unde se formează cu lucruri noi învățate. Predate de acest tănăr, dar atât de ambițios și priceput antrenor.

Dar ca să vorbim concret, Guppillotte nu a participat la vreun concurs european în care să se fi întors cu mâna goală. El are deja patru participări la europenele de juniori. Iată rezultatele sale:

- CE U16 feminin 2005 - locul 2, cinci victorii și trei înfrângeri
- CE U16 feminin 2008 - locul 3, șapte victorii și o înfrângere
- CE U16 feminin 2009 - locul 3, șapte victorii și două înfrângeri
- CE U18 feminin 2011 - locul 2, opt victorii și o înfrângere (la Oradea).

De asemenea, Guppillotte are o participare și la Campionatul Mondial:

- CM 17 feminin 2010 - locul 2, cinci victorii și trei înfrângeri.

Toate concursurile s-au consemnat la nivel de Divizia A (primul eșalon) și în calitate de antrenor al echipei naționale a Franței. Așadar, în total, Guppillotte are cinci participări la campionate europene sau mondiale cu un bilanț general de 34-10 (după victoriile de la actuala ediție a europeanului U16 feminin. La vârsta de doar 36 ani are două medalii de argint și două de bronz la europene, precum și un argint mondial.

Se află în căutarea primului aur. Ca fapt divers, Arnaud va împlini 36 de ani exact pe 22 iulie, ziua finalei Campionatului European U16 feminin - Divizia A de la Miskolc. Cine i se poate opune?

Foto: fibaeurope.com 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!