Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

F4. Blestemul organizatoarei sau blestemata Oradea?

F4. Blestemul organizatoarei sau blestemata Oradea?

Primul trofeu din 2020 din baschetul românesc se pune în joc în perioada 9-10 februarie în cadrul Final Four-ului Cupei României de la Cluj-Napoca. U BT Cluj-Napoca, CSM CSU Oradea, Dinamo Știința București și SCM Timișoara sunt cele patru echipe calificate la turneul final, care vor încerca să pună mână pe cupă.

Principalele favorite înaintea turneului final de la Cluj-Napoca sunt U BT și CSM CSU Oradea. Cele două formații conduc Liga Națională de Baschet Masculin. U BT Cluj-Napoca are patru înfrângeri în competițiile interne în acest sezon iar campioana României a suferit doar două înfrângeri pe plan intern. Chiar dacă calculele hârtiei le indică drept mari favorite, cele două pornesc cu un handicap dat de istoricul competiției din ultimii ani.

Echipa organizatore nu câștigă

În 2008 a fost ultima dată când gazda Final Four-ului Cupei României a reușit să câștige turneul. CSU Asesoft Ploiești învingea atunci în Sala Olimpia pe Elba Timișoara cu scorul de 90-73. Au urmat 9 turnee finale consecutive în care echipa organizatoare nu s-a putut apropia de trofeu. De menționat este faptul că două turnee finale s-au desfășurat pe teren neutru, în 2010 la Sibiu și în 2018 la Sfântu Gheorghe. Mai mult decât atât, echipa gazdă ratează și finala. Acest lucru s-a întâmplat în opt din cele nouă cazuri în care a existat o echipă organizatoare. Următorul tabel este extrem de edificator:

An

Gazdă TF

Câștigătoare

2008

Ploiești

CSU Asesoft Ploiești (vs. Elba Timișoara 90-73)  

2009

Târgu-Jiu

CSU Asesoft Ploiești (vs. CS Otopeni 83-63)

2010

Sibiu (neutru)

Elba Timișoara (vs. Gaz Metan Mediaș 92-83)

2011

Târgu Mureș

Gaz Metan Mediaș (vs. Steaua CSM 71-61)

2012

București (CSM)

BCM U Pitești (vs. Elba Timișoara 91-78)

2013

Timișoara

Gaz Metan Mediaș (vs. U Mobitelo Cluj 76-62)

2014

Ploiești

Energia Târgu Jiu (vs. CSM CSU Oradea 58-55)

2015

Pitești

BC Timișoara (vs. BC Mureș 78-73 OT)

2016

Oradea

U-BT Cluj (vs. CSM Oradea 82-75)

2017

Sibiu

U-BT Cluj (vs. BC Mureș 79-78)

2018

Sfântu Gheorghe (neutru)

U-BT Cluj (vs. CSM CSU Oradea 64-61)

2019

Cluj-Napoca

BC CSU Sibiu (vs. CSM CSU Oradea 88-78)

U BT Cluj-Napoca a trăit pe propria piele blestemul organizatoarei chiar la ediția precedentă. La Final Four-ul găzduit la BT Arena, clujenii au cedat încă din semifinale, când au fost învinși de CSM CSU Oradea, cu scorul de 70-66.

Așadar, U BT Cluj-Napoca are avantajul terenului propriu la acest Final Four-ul dar are împotrivă istoricul recent al turneelor finale, în care echipele gazdă nu câștigă. De menționat este faptul că U BT va găzdui Final Four din acest an în Sala Horia Demian, după ce anul trecut s-a jucat în BT Arena.

CSM CSU Oradea, echipa cu cele mai multe finale pierdute în acest interval

Actuala campioană a României nu a fost ocolită de „blestem” în Final Four-ul Cupei României, deși a organizat o singură dată un turneu final. În 2014 echipa lui Cristian Achim disputa prima finală în această competiție și pierdea finala contra Energiei Târgu Jiu la Ploiești, cu scorul de 58-55. De atunci bihorenii au mai disputat alte trei finale, toate pierdute, de două ori în fața lui U BT Cluj-Napoca și în ediția precedentă în fața lui BC CSU Sibiu.

După cea de a 4-a finala pierdută în Cupa României, pe data de 18 aprilie 2019, Cristian Achim a avut o următoarea remarcă: „Da, bat un record. N-am ce să spun, e foarte dureros.”

Totuși, CSM CSU Oradea a doborât un record negativ în Cupa României și a reușit să ajungă în finală în 2016, după gazdele turneelor finale nu mai reușiseră acest lucru din 2008.

Un alt aspect interesant în ceea ce le privește pe principalele favorite ale Final Four-ului Cupei României este acela că ambele au ajuns în patru finale în ultimele sezoane. U BT Cluj-Napoca stă mult mai bine, cu trei trofee câștigate, toate consecutiv între 2016 și 2018. După cum am prezentat și mai sus, Oradea a pierdut patru finale, dintre care două consecutive, chiar la ultimele două ediții.

Așadar, principalele favorite la câștigarea Cupei României au ocazia să rupă „blestemul” care le urmăresc iar o eventuală finală între cele două s-ar putea decide și la nivel mental.

foto: sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!