Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Capitala în cădere. Sezonul 2011/12 a fost compromis de echipele bucureștene

Adrian Micinic

Adrian Micinic
09.04.2012


Foto: Zoltan Biro

Baschetul în București se clatină serios. Cel puțin la cel mai înalt nivel. Adică în Divizia A. Dinamo București se află în imposibilitate de a se înscrie în următoarea ediție a primei divizii după ce a încheiat actualul sezon cu jucători români în condițiile în care a concediat toți sportivii străini.

Echipa care a strâns cele mai multe titluri naționale în baschetul masculin din România este a 3-a care nu poate să joace în primul eșalon baschetbalistic al țării și provine din capitală sau din jurul acesteia. Trist. Modul în care aceste echipe renunță este și mai trist.

Steaua București a încheiat sezonul 2010/11 cu datorii la jucători și s-a aflat în imposibilitate de a participa în Divizia A în noua stagiune. Militarii au renunțat în ultimul moment și astfel au privat întregul campionat de concurență. Practic tot sezonul 2011/12 a fost lipsit de competitivitate și concurență în condițiile în care înlocuitoarea, Politehnica Iași, a folosit tot sezonul juniori sau baschetbaliști lipsiți de experiență în prima divizie.

A urmat CS Otopeni. Echipă care nu și-a remunerat jucătorii și care nu s-a pregătit pentru meciuri. Totul a culminat cu retragerea din competiție la jumătatea sezonului regulat. După ce pe la jumătatea turului a concediat majoritatea jucătorilor străini. Jucătorii nu și-au încasat nici acum banii, numărul participantelor a scăzut și ținând cont de valoarea modestă a echipei din Iași a devenit limpede, încă de la jumătatea sezonului regulat, cine va retrograda. Cu alte cuvinte lupta la retrogradare nu a mai existat.

Dinamo și-a bătut joc de competiție la fel cum au făcut-o celelalte două. Și-a concediat jucătorii străini, i-a trimis la sacrificiu pe juniori, dar a făcut-o șmecherește, asigurându-se că nu va retrograda din punct de vedere sportiv. Dar acum se află în imposibilitate de a mai juca la nivel de Divizia A.

Putem spune că sezonul competițional 2011/12 în Divizia A masculin, cu o singură excepție, a fost compromis de către echipele din capitală. Sezonul a început cu retragerea Stelei, a continuat cu cea a Otopeniului și se încheie cu probabila retragere a lui Dinamo.

Asta după ce Bucureștiul a avut cu regularitate echipe în playoff și care aveau un cuvânt de spus în sportul cu minea la coș în țara noastră.

În anul 2012, CSM București salvează onoarea capitalei. Și nu e vorba doar de performanță sportivă. Ci de multe alte lucruri.

Totul se datorează faptului că FR Baschet permite un număr mult prea mare de participante în campionat. De ce acceptă acest lucru?

Pentru că echipele din toată țara, aproape fără excepție, depind de banii proveniți de la municipalitate. O echipă aflată în primul eșalon primește bani de la buget. De asta avem 16 și e posibil să crească la 18 participante în Divizia A.

Dacă joci în Divizia B nu ai șanse de a primi bani de la buget. Sau primești mărunțiș. Asta e situația. Și nimic nu se va schimba prea curând.

Carmen Tocală le-a răspuns cititorilor TotalBaschet printr-o întrebare în locul unui răspuns concret atunci când a fost întrebată de ce există un număr atât de mare de echipe în primul eșalon când o bună parte dintre ele sunt o glumă. A întrebat cine are de câștigat dacă sunt mai puține echipe în Divizia A.

Cert este că FR Baschet nu are nimic de câștigat din treaba asta.

Dacă vom avea 18 echipe în Divizia A cu posibilitatea de a legitima 6 străini, așa cum știe toată lumea că se va vota încă înaintea Adunării Generale, vă puteți da seama ce de bani va încasa federația.

În schimb, dacă am avea un campionat cu 10-12 echipe banii încasați de federație pentru legitimarea jucătorilor străini ar fi mult mai puțini. Nu contează că valoarea s-ar concentra, atât a jucătorilor străini (nu vom avea atât de multe rebuturi de așa numiți baschetbaliști), cât și a celor români (autohtonii de valoare s-ar concentra la mai puține echipe și ar exista șanse mai mari de a întâlni mai multe formații care să joace cu mai mulți români de valoare certă). 

Dar mai bine jucăm cu străini, în special americani, care nu vor găsi un contract de jucător de baschet nicăieri altundeva pe această planetă. Și, de asemenea, sacrificăm acei, puțini, jucători români tineri care demonstrează potențial la nivel juvenil și ai căror pași trebuiesc ghidați cu chibzuință.

Până când vor fi acceptate echipe ca Dinamo, Otopeni sau Steaua, ori forțate echipe precum Iașiul, nivelul baschetului românesc va rămâne același. Atât ca valoare a campionatului cât și a echipei naționale. Ne vom califica la EuroBasket tot așa cum ne-am calificat și până acum. De acest lucru să nu vă îndoiți nici măcar o secundă.

3 comentarii la aceasta stire:
  • suporterdiniasi :

    Mai ganditi-va o data!
    Domnule Micinic,cum puteti spune ca nivelul baschetului romanesc va ramane acelasi datorita ,,fortarii'' unor echipe precum Iasiul?Poate la inceput s-a vazut ca echipa din Iasi este tanara si necoapta pentru o asemenea competitie,dar ati putea si voi sa observati cresterea in rezultate si statistici pe care acesti copii au realizat-o in a 2-a jumatate a sezonului??Nu cred ca echipele au mai castigat cu asa usurinta meciurile cu Iasiul,cel putin de pe teren propriu.Un exemplu excelent este U-Mobitelco Cluj-Napoca,CAMPIOANA Romaniei,care a castigat cu chiu cu vai abia la 8 puncte in fata unei echipe,cum ziceti voi,de JUNIORI.Mi se pare corect si firesc sa dedicati un articol si acestor baieti care chiar au crezut in sansele lor pana la sfarsit si nu s-au uitat ca unii jucatori ar putea fi parinti dupa varsta pentru ei si si-au jucat sansa pana la capat.Nu mai spun ca unii jucatori chiar au dat dovada de o maturitate iesita din comun progresand enorm intr-un sezon.Nu puteti spune ca baschetul romanesc nu castiga nimic din experienta ieseana in primul esalon.Dar voi,atotcunoscatorii,stiti mai bine....

    cu 12 ani în urmă (09.04.2012) Raspunde
  • man_08 :

    :)
    Cata vreme, si pe plan politic/ economic in Romania, se fac reguli peste noapte ca sa beneficieze unul sau altul de ele, schimbandu-se in timpul jocului (azi e o o lege, maine apare alta ca sa apere pe altii ), de ce ar fi pe plan baschetbalistic altfel ? Corecta parerea, dar oricum, Adi sau TotalBaschet, in federatie nu se va schimba nimic pentru ca nu se vrea. Unde ar mai lucra rudele lui X sau prietenii lui Y daca s-ar face curatenie in regulamentele si structura baschetului romanesc ??? Ar trebuie sa isi caute de munca acele personaje:)) Iar o munca intr-un birou unde sa nu faci mai nimic si sa raportezi mereu ca ai crescut numarul de practicanti, fara a se vedea nici un fel de progres (loturi nationale de juniori in lumea a treaia sau a patra a baschetului ) unde mai poti gasi ?:)) Nu exista nici o iesire, nici peste 100 ani, peste un numar de ani vor veni copiii sau rudele celor implicati acum, posturile se transmit din generatie in generatie in baschetul romanesc, asa ca...

    cu 12 ani în urmă (09.04.2012) Raspunde
  • Pitagora :

    @suporter al lui Iaşi
    1. tur U-Iaşi 121 --44
    2. retur Iaşi --U 70-81 deci nicio diferenţă de 8 puncte.
    3. Iar dacă nu pricepi că la un astfel de meci, echipa noastră rulează jucătorii tineri în special, Dykes de exemplu care v-ar fi dat 40 pc, nici n-a pus măcar piciorul pe parchet... ce să zic decât, să fiţi fericiţi!

    cu 12 ani în urmă (10.04.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!