Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cât de important e avantajul terenului propriu în duelurile Oradea – Cluj?

Cât de important e avantajul terenului propriu în duelurile Oradea – Cluj?

După primele patru jocuri din finala Ligii Naționale de Baschet Masculin, scorul este 2-2 între CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca. Bihorenii au câștigat primele două meciuri din Oradea Arena (79-73, 93-83), iar clujenii au răspuns cu două victorii în BTarena (80-70, 86-80).

Unele partide au fost mai spectaculoase, altele mai puțin spectaculoase, însă cert este că avem una dintre cele mai echilibrate finale din baschetul românesc. Însă, dincolo de jocul de pe teren, această finală este unică datorită interesului deosebit arătat de către suporterii celor două rivale.

La Oradea, ambele confruntări au fost sold-out și același lucru se anunță și pentru disputa de joi, 25 mai, în timp ce, la Cluj-Napoca, au fost peste 9000 de oameni în tribune în cele două încleștări.

Iată cum arată statistica oficială de pe frbaschet.ro:

  • Meciul 1 (Oradea Arena) – 5350 de spectatori
  • Meciul 2 (Oradea Arena) – 5200 de spectatori
  • Meciul 3 (BTarena) – 9536 de spectatori (record al Ligii Naționale)
  • Meciul 4 (BTarena) – 9074 de spectatori

Adunând cele patru numere, aflăm că 29.160 de suporteri au asistat la primele patru jocuri ale finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin. Așadar, o medie de 7290 oameni/meci, de zece ori mai mare decât media campionatului (703.55).

Atât Cristian Achim și Mihai Silvășan, antrenorii celor două finaliste, cât și jucătorii care au oferit interviuri de-a lungul acestei finale au vorbit adesea despre atmosfera din tribune și despre importanța acestui moment pentru baschetul românesc.

„Pentru aceste două orașe, pentru baschetul din România, pentru sportul din România, mie acest aspect mi se pare, sincer vă spun, mai important decât jocul în sine, dintr-un punct de vedere. Adică faptul că reușim, la baschet, să avem două săli pline... Mă refer la spectatori plătitori fiindcă și acest aspect e important. Oamenii nu vin pe gratis, ci plătesc o sumă, chiar dacă este modică, pentru a vedea un spectacol sportiv. Pentru mine, repet, acest lucru mi se pare foarte important. Sunt foarte bucuros că sunt și eu parte dintr-un astfel de fenomen. Asta arată, totuși, dorința oamenilor de a vedea baschet de calitate”, declara Achim înaintea primului joc al finalei.

„Cred că e foarte important să existe astfel de rivalități, în primul rând. Evident, între noi și Oradea în ultimii șapte-opt ani s-a creat o astfel de rivalitate. Suntem singurele echipe care au câștigat titlul național în ultimii ani. Ne bucură asta și că fiecare echipă își dorește să câștige, ceea ce este foarte sănătos pentru o competiție ca și Liga Națională. Ne bucură că asta atrage lumea la sală”, l-a completat Silvășan pe omologul său.

Nu doar în finală, ci și în alte faze ale sezonului s-a observat importanța pe care o joacă avantajul terenului propriu. Începând cu stagiunea 2016-2017, când Mihai Silvășan a preluat banca tehnică a Clujului, doar 9 din cele 46 de meciuri disputate între cele două rivale au fost câștigate de oaspeți.

U-BT Cluj-Napoca are un bilanț de 22-3, pe teren propriu, în fața bihorenilor, în timp ce CSM Oradea are 15-6 împotriva clujenilor. Iată cum arată o defalcare a acestor statistici pe fiecare sezon:

2016-2017

  • U-BT Cluj-Napoca – 5-0
  • CSM Oradea – 2-3

2017-2018

  • U-BT Cluj-Napoca – 2-0
  • CSM Oradea – 2-0

2018-2019

  • U-BT Cluj-Napoca – 3-2
  • CSM Oradea – 3-2

2019-2020

  • U-BT Cluj-Napoca – 4-0
  • CSM Oradea – 2-0

2020-2021

  • U-BT Cluj-Napoca – 4-1
  • CSM Oradea – 3-0

2021-2022

  • U-BT Cluj-Napoca – 1-0
  • CSM Oradea – 0-1

2022-2023

  • U-BT Cluj-Napoca – 3-0
  • CSM Oradea – 3-0

Așadar, alb-negrii au avut patru sezoane în care nu au pierdut acasă în fața Oradei, iar roș-albaștrii au avut trei stagiuni în care nu au fost învinși în Oradea de clujeni. Ultima înfrângere suferită de gruparea lui Cristian Achim la Oradea, în fața lui U-BT, a avut loc în 29 ianuarie 2022, când Patrick Richard a adus victoria „studenților”. Înainte de acest eșec, precedenta înfrângere a Leilor-Roșii, pe teren propriu, a fost consemnată în 11 noiembrie 2018 (69-72).

Elevii lui Mihai Silvășan au fost învinși de bihoreni, în BTarena, în 7 martie 2021, în semifinalele Cupei României (81-89), însă atunci s-a jucat fără spectatori. Ultima înfrângere cu Oradea, pe teren propriu, când au fost și suporterii prezenți în sală, a avut loc în 12 mai 2019 (86-90).

În concluzie, observăm cum, fără dubii, avantajul terenului propriu a reprezentat, până în acest moment, un factor extrem de important în confruntările dintre orădeni și clujeni. Pentru a câștiga titlul național, U-BT Cluj-Napoca este nevoită să câștige măcar o dată în deplasare, în timp ce pentru CSM Oradea este de-ajuns să își apere terenul propriu, acolo unde a fost învinsă o singură dată în acest sezon.

Vom vedea, în această finală, victorii în deplasare sau se va respecta tiparul din cele șase dueluri disputate la Oradea și Cluj în această stagiune?

Programul ultimelor trei partide:

  • Meciul 5 – joi, 25 mai, ora 18:30, Oradea Arena
  • Meciul 6 – duminică, 28 mai, BTarena
  • Meciul 7 (dacă va fi nevoie) – miercuri, 31 mai, Oradea Arena

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, Facebook – CSM Oradea

6 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    Care este suma modica a biletului ?
    Ce pret are biletul la meciurile din Oradea si pretul biletului din Cluj ?

    cu 11 luni în urmă (23.05.2023)
    • Istrate David:

      Preț
      La Oradea costă 15 lei și la Cluj 30 de lei.

      cu 11 luni în urmă (23.05.2023)
    Raspunde
  • Sorin Buta :

    Cluj
    9500 + 9000 = 18500 spectatori

    Scădem abonamentele și invitații, să zicem 4500

    Rezultă 14000 X 30 = 420.000 lei = 84.000 euro

    F..k me, asta da rețetă

    cu 11 luni în urmă (23.05.2023) Raspunde
  • Silvois :

    Oradea @ Cluj, Cluj @ Oradea
    Da, cele doua orase, atat de apropiate geografic, dar si atat de diferite in destule privinte, au nevoie unul de celalalt in dorinta lor de dezvoltare. Competitia, dar si colaborarea dintre ele este, trebuie sa fie una benefica, invata unul de la celalalt, devin mai performante, fiecare, in competitia dintre ele. Cele doua au devenit modele de dezvoltare urbana in societatea romaneasca actuala, Sibiul la fel, de ele are nevoie Romania ca de niste motoare de dezvoltare si exemple de civilizatie normala la cap.
    Extrapoland, Clujul, Oradea, Sibiul si celelalte orase cu echipe in prima liga a baschetului de la noi, au nevoie de bunele practici, de performantele, mai mari sau mai mici, ale celor mai bune dintre aceste echipe, doar competitia dintre ele, una corecta, evident, putand duce la progresul real al acestui sport pe meleagurile noastre. Exemplul acestor sali pline si superbe, spectacolul incrancenat al meciurilor finalei, dar si performanta senzationala a Sibiului, de a juca pentru un loc pe podium cu o echipa incropita cu bani putini, dar cu un public aproape perfect de partea ei, sunt povestile care pot aduce plus valoare baschetului romanesc.

    cu 11 luni în urmă (23.05.2023)
    • metropolitul:

      subscriu
      Doar 1 mentiune am aici:
      La Oradea, Cluj, Sibiu sunt uscaturi, gesturi reprobabile samd. Totusi mizeria nu e dusa la nivel de intreaga galerie. La sibiu de cand cu "sunteti sclavii lui Sere" si "Suie Mere" sunt strigate la unison de galerie mi-am pierdut respectul pentru patimasul si cunoscatorul nucleu de suporteri sibieni. Aceste mizerii nu au ce cauta la baschet. Cu atat mai mult cat timp la Sibiu a fost Ionut Georgescu cu trecutul lui, Bogdan Popescu si altii. Atat am de zis, in rest de admirat parcursul Sb in acest sezon. Si respect suporterilor care insotesc echipa peste tot dar se dezic de astfel de mizerii (daca or fi si din aia...)

      cu 11 luni în urmă (23.05.2023)
    Raspunde
  • Bihor :

    silvois
    foarte adevarat
    personal, astept si muresul ... din ce am vazut, publicul e tot ”acolo” ... mai ramane bugetul ...

    cu 11 luni în urmă (23.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!