Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce a învățat Mihai Silvășan din sezonul 2022-2023 și ce urmează pentru U-BT Cluj-Napoca

Ce a învățat Mihai Silvășan din sezonul 2022-2023 și ce urmează pentru U-BT Cluj-Napoca

Chiar dacă s-a terminat sezonul 2022-2023 al Ligii Naționale de Baschet Masculin, acum începe una dintre cele mai interesante perioade pentru iubitorii de baschet din întreaga lume – perioada de transferuri.

U-BT Cluj-Napoca se pregătește și ea pentru stagiunea 2023-2024 și deocamdată a anunțat o singură schimbare – faptul că Milorad Perovic nu va mai fi antrenorul secund al alb-negrilor. Întrebat despre acest aspect la Sports Festival, în cadrul Sports Talks, Mihai Silvășan a spus următoarele:

Da, am văzut, astăzi a apărut știrea. Cu siguranță, ne gândim [la un nou antrenor secund]. Nu avem un nume în momentul de față, deci nu o să vă dăm un nume. Însă, evident, va veni altcineva în locul lui Pero.

Mai multe detalii despre ce urmează pentru campioana României am discutat într-un interviu cu antrenorul principal al ardelenilor, primele două părți fiind publicate joi, 1 iunie, și vineri, 2 iunie.

„Obiectivele echipei sunt și vor rămâne aceleași: în România să câștigăm tot ce se poate câștiga iar, în Europa, să facem, evident, o figură mai bună decât anul trecut”, ne-a explicat Silvă. „Din perspectiva mentalității, sunt două competiții total diferite. Mă refer la EuroCup, unde suntem underdogs, o echipă nouă, unde nu avem cel mai mare buget, unde sunt probleme în a aduce jucători valoroși pentru că trebuie să vină într-o ligă cum este cea a României. Și mă refer la România, unde ești favorită în fiecare an și așteptările sunt să câștigi fiecare meci. Acest lucru trebuie gestionat.”

L-am întrebat pe tehnicianul „studenților” ce baschetbaliști l-au impresionat în această ediție a 7DAYS EuroCup:

„Sunt mulți. Fiecare echipă are anumiți jucători pe care i-aș vrea la noi în echipă. Însă, din păcate, este foarte greu să aduci jucători care au fost staruri anul acesta în EuroCup pentru că ei, evident, țintesc spre Euroligă. De exemplu, despre [Onuralp] Bitim de la Bursa se vorbește acum că va semna la Fener. Prometey tocmai a semnat cel mai bun scorer din campionatul Franței (n.r. Ronald March, cel mai bun marcator al Franței, la egalitate cu Victor Wembanyama), un jucător despre care noi am vorbit însă e foarte greu, din punct de vedere financiar, să îl aducem. Ne concentrăm pe ce jucători alegem. Sperăm, vrem și cred eu că vom face o treabă mai bună decât sezonul trecut. Vedem și cine va rămâne dintre cei care sunt. Treburile sunt încă la început și nu trebuie să ne grăbim.”

Mihai Silvășan nu a spus foarte multe despre cine va rămâne și cine va pleca, menționând doar că a avut o discuție cu Emi Cățe și că pivotului naționalei României îi place la Cluj-Napoca. De asemenea, Patrick Richard și Andrija Stipanovic mai au doi, respectiv un an de contract.

„E prea devreme de spus. Vor fi jucători care vor rămâne, vor fi jucători care vor pleca. Încă nu am avut discuții cu majoritatea dintre ei, nu am apucat să discutăm. Însă, repet, ne dorim să rămână unii jucători, alții vor pleca cu siguranță. Cu Emi am avut discuții. Lui i-a plăcut aici la Cluj. A avut numai cuvinte bune de spus despre situația de-aici. Însă, repet, este prea devreme, vor fi negocieri, vedem ce va ieși.”

În legătură cu bugetul clubului, dacă va fi mai mare în sezonul 2023-2024, Silvășan a declarat următoarele:

„Asta nu e treaba mea ca antrenor. Treaba mea e să găsesc jucători, bineînțeles, alături de staff-ul meu, și să antrenez echipa. Ceea ce mi se dă trebuie să folosesc cât mai bine cu putință. Câtedoată îți iese, câteodată nu îți iese. Însă e prea devreme de vorbit despre chestiile astea. Urmează să fie întâlniri, probabil, și se va stabili și acest lucru. Însă e prea devreme.”

Această precauție s-a observat și în discuția legată de participarea în EuroCup. Branko Cuic a declarat, în cadrul podcastului 100% U, că U-BT va evolua în a doua cea mai importantă competiție europeană și în stagiunea 2023-2024, dar Silvă a spus că deocamdată nu sunt semnate actele:

„Eu o să fiu 100% sigur când se vor semna actele. Într-adevăr, feedback-ul e bun, ne doresc acolo, noi dorim să fim acolo, deci nu ar trebui să fie probleme mari. Însă, până nu e oficial, nu putem să ne bucurăm pentru lucrul acesta.”

Pentru a înțelege mai bine ce fel de jucători se vor căuta în următorul sezon, l-am întrebat pe antrenorul clujenilor ce consideră că a lipsit în jocul echipei în această stagiune:

Probabil că un șut mai bun de la linia de 3 puncte. Ne-a lipsit mai ales în EuroCup unde s-a văzut asta mai accentuat. Cred eu că de multe ori am avut energie bună, mingea a mers bine, am fost una din echipele de top din EuroCup la numărul de assist-uri și de recuperări. Însă, de multe ori, când a trebuit să băgăm mingea în coș în momentele importante, ne-a lipsit șutul de 3 puncte. Sper să facem o treabă mai bună sezonul viitor, să avem o echipă cu un șut mai bun de la linia de 3 puncte. În continuare îmi doresc să fim o echipă care se apără bine, să fim o echipă tough, să avem jucători fizici, să avem jucători bătăioși care se vor lupta la fiecare fază. Îmi doresc să fim, probabil, și puțin mai inteligenți în joc.

La final, am abordat trei subiecte: ce a învățat Mihai Silvășan din sezonul 2022-2023, cum abordează înfrângerile și cum se construiește o chimie în cadrul echipei.

Ce a învățat Silvă în stagiunea 2022-2023

Cu siguranță, constanța în joc trebuie să fie un lucru fundamental pe care să te bazezi. Trebuie lucrat la asta. Echilibrul în ceea ce privește selecția jucătorilor și crearea unei echipe puternice cu o echipă bună încă de la început este fundamental pentru a avea succes, mai ales în EuroCup. Am învățat că îți trebuie răbdare mai multă. Nu e prima oară când aflu lucrul acesta, dar cu siguranță am avut nevoie de foarte multă răbdare și să las orgoliul puțin deoparte pentru binele echipei. Cu siguranță, ca antrenor, ai nevoie de lucrul acesta și cred eu că fac o treabă din ce în ce mai bună din punctul acesta de vedere. Nu doar eu, ci noi ca staff și ca echipă. Am învățat cum să gestionez înfrângerile mai bine. E un lucru greu, nu-i ușor. Poți gestiona înfrângerile în foarte multe feluri, însă multe din aceste moduri de a le gestiona pot face rău echipei pe termen lung. Pot crea dispute sau lipsă de încredere între staff și jucători. Este extrem de important să existe încredere pentru a reuși să faci performanță. Încrederea între jucători și antrenori e un lucru fundamental, trebuie să existe pentru a câștiga.

Cum abordează înfrângerile în vestiar

În primul rând, după înfrângeri nu îmi place să vorbesc foarte mult în vestiar, la cald. Îmi place să analizez meciul și să mă uit de două, trei ori să văd ce s-a greșit. Îmi place să văd motivele pentru care am pierdut. Pot fi extrem de diferite. Pot fi adversarii mai valoroși. Tu să faci tot ce ține de tine, să ai un meci bun, însă adversarii pot fi mai valoroși și să te învingă. Pot fi motive ce țin de de atitudine ceea ce este întotdeauna cel mai rău, iar reacția mea este imediată dacă se întâmplă chestia asta, să nu depunem efortul necesar sau să nu avem intensitatea necesară pentru a câștiga meciul. Cred eu că asta este fundamentul unei echipe de succes – să ai focusul și intensitatea necesară și să depui efortul care trebuie pentru a câștiga meciuri. Poți pierde pentru că ai o zi proastă la 3 puncte sau pentru că ai o zi proastă la aruncări libere, cum s-a întâmplat în meciul de la Oradea, însă efortul e acolo. Sunt diferite feluri, depinde de cauza pentru care am pierdut. Cam așa încerc să gestionez. Însă, de cele mai multe ori, cu calm, cu comunicare multă, cu ședințe video în care analizăm și le arăt băieților ce s-a întâmplat și de ce am pierdut. Evident, în timpul unui sezon, există și momente mai tensionate, momente în care discuțiile nu sunt cele mai calme. Însă astea fac parte din viața fiecărei echipe.

Care sunt factorii de care depinde chimia unei echipe

De caracterul jucătorilor, de lideri, de rolul pe care îl are fiecare. Anul trecut am început sezonul și calificările în șapte jucători, plus doi copii, Grasu și Colceag. E mult mai ușor să formezi o echipă unită și să definești la toată lumea rolurile când ai mai puțini jucători. E mult mai ușor. Evident, dezavantajele sunt că nu ai o rotație, pot apărea accidentări și atunci jocul tău suferă foarte mult. Când ai 10 jucători în rotație plus 2, 3 copii pe care trebuie să îi bagi, lucrurile se complică puțin. Evident, fiecare își dorește să fie în teren, apar nemulțumiri care trebuie gestionate. Pe de altă parte, un roster mai larg îți oferă posibilitatea de a fi safe, într-un fel, când apar accidentări. Fiecare parte cu lucrurile bune, cu lucrurile rele. Dacă ne uităm la EuroCup, la finaliste, Gran Canaria e o echipă care joacă în 12 oameni. Echipele din Spania, în general, folosesc o rotație foarte mare. Însă, dacă ne uităm la echipele din Turcia, finalista de anul acesta, Turk Telekom, și finalista de anul trecut, Bursaspor, joacă într-o rotație mică. În finală, au jucat în 8 oameni. Joacă în 7, 8, 9, câteodată 10 oameni, însă în meciurile importante în 8, maxim 9 oameni. Așa procedează ei. Au 5-6 străini, plus doi turci buni pe care îi folosesc. Ambele variante pot fi de succes, însă depinde și ce material ai, depinde foarte mult de calitatea jucătorilor autohtoni, depinde de multe lucruri.

În încheiere, Mihai Silvășan a vorbit și despre cum o vede pe U-BT Cluj-Napoca în următorii 5 ani:

E foarte greu de făcut predicții pe 5 ani în baschet. Jucătorii vin, pleacă. Foarte rar ai jucători cum sunt Patrick Richard, Karel Guzman sau Andrija Stipanovic care au stat atât de mult la noi. Cei mai tineri jucători vor să vină, să-și facă un nume, să aibă statistici bune și să plece. Pentru asta folosesc mulți dintre ei EuroCup sau Champions League, cum era sezonul trecut. Evident, își doresc bani mai mulți, își doresc o carieră mai bună. Deci e foarte greu de făcut predicții în sensul ăsta. Însă cred eu că acest club e pe un drum bun. Probabil că te referi dacă avem gânduri de Euroligă, acolo bați. Însă cred eu că e prea devreme și ar fi naiv din partea noastră să ne gândim acolo. Da, ne dorim, evident. Ca orice antrenor, îmi doresc să antrenez în Euroligă, îmi doresc să fiu printre cei mai buni, însă cred eu că trebuie să luăm lucrurile pas cu pas. Cel mai mult trebuie să ne concentrăm cum să facem o figură frumoasă în EuroCup, dacă vom juca și ne vor accepta. O figură mai frumoasă decât anul trecut, să prindem playoff-ul și, de ce nu, și mai sus. După care ne dorim să aducem cât mai mulți oameni la sală. Este un lucru foarte important atât pentru noi, cât și pentru sponsorul nostru principal. Să creem o emulație cât mai mare pentru baschet. Cred că mentalitatea asta de a lua lucrurile pas cu pas este cea mai corectă pentru clubul nostru în momentul de față.

Citiți și:

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

7 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Ok
    Am asteptat acest ultim episod al interviului pentru a comenta din postura de chibit de sport, dar si de persoana cu o oarecare experienta de viata. Daca as fi jurnalist as pune titlul " In alb si negru " doar este vorba de U-BT si vorba cintecului doua culori, o singura dorinta ! In alb si negru vad eu acest interviu si ma explic din prima : - pe de o parte este discursul tip ( sau gen, dupa preferinte) :" cred eu că trebuie să luăm lucrurile pas cu pas." ( desi mi se cam apleaca in ultimii 9 ani de acest pas cu pas :)). Pe de alta parte foloseste foarte des expresia : " staff-ul meu " si in general un discurs de Director Tehnic mai degraba , decit de un antrenor. Stiu este multa nerabdare in general in domeniile in care bugetul este conditionat de o performanta imediata. Dar in timp, nu acesta este modelul de succes de durata. Inca nu as treage un semnal de alarma, dar sper sa nu se alunece spre un oarecare "totalitarism ". In sport, ca in viata ar fi de evitat. Se stiu exemplele...
    In schimb as aprecia analiza facuta sezonului incheiat, faptul ca a punctat si nu a ocolit neimplinirile si neajunsurile. Din start am acceptat ca a fost un an de tranzitie si cred ca s-a invatat ceva. Cel putin din declaratii reiese ca da. Pentru viitor, printre rinduri intuiesc un mix intre modelul spaniol cu cel turcesc la nivel de alcatuire a lotului. Adica, Petrica plus maxim 7 straini, pastrarea lui Cate si aducerea unui jucator autohton de valoare peste Kuti ( care probabil va ramine). Asta inseamna banca de 10 pentru EuroCup. Si ceea ce ne dorim foarte multi chibiti a lui U-BT, SHOOTER ! Un shooter clasic. Acum nu stiu daca acest shooter va rezolva si problema PG-ului. Bine ar fi sa fie separat. Ce este clar ca va fi extrem de greu ( spre imposibil) de adus o VEDETA ( si asta din mai multe puncte de vedere). Si aici sunt de acord ca mai bine aduci de aceiasi bani, doi jucatori buni si mai ales folositori. Parerea mea este ca apararea este rezolvata mai ramine atacul. Ce mi-a placut deasemenea in interviu, este optimismul ponderat al lui Silva. De aceea ma astept ca noul sezon sa aduca un plus ( as zice mare plus - loc 4-5 in grupa EC) in performanta internationala a echipei, iar pe plan intern sper sa dispara totusi idea ca un trofeu ratat este o treagedie. Da, trebuie sa ne propunem sa cistigam tot, dar trebuie tinut cont ca nu "alergam" singuri iar din zvonistica precompetitionala se anunta aspiratii mari la Oradea, Sibiu, Voluntari, Constanta, Rapid. E drept ca in fiecare vara multi isi propun si la inceput de play-off se constata ca sunt doar 2 favorite.
    Asadar, rabdare fara tutun, concediu placut, relaxare totala si o vara cit mai spornica. Ca subiecte de discutii vor fi cu siguranta... HAI U !

    cu 9 luni în urmă (03.06.2023)
    • Ricardo:

      U BT CLUJ NAPOCA
      Din interviu rezulta foarte clar dorința de a avansa in EUROCUP .... Nu este încă sigur pe ce buget va putea construi echipa dar clar se vrea a se aduce 2...3 jucători de top. Dacă s-au uitat după March și nu la plesnească a rostit acest nume clar ca urmăresc jucători peste nivelul celor ce au evoluat. În privința contracandidaților nu știu ce sa zic în afara de Oradea și Rapid bu prea vad forța economica dătătoare de speranțe pe nicăieri... Sibiu are un buget undeva la 20% din ce are UBT nu prea vad minuni peste vara , la Constanța se vrea dar în limita celor 1.2 mil euro pe sezon!

      cu 9 luni în urmă (03.06.2023)
    • Ricardo:

      U BT CLUJ NAPOCA
      Din interviu rezulta foarte clar dorința de a avansa in EUROCUP .... Nu este încă sigur pe ce buget va putea construi echipa dar clar se vrea a se aduce 2...3 jucători de top. Dacă s-au uitat după March și nu la plesnească a rostit acest nume clar ca urmăresc jucători peste nivelul celor ce au evoluat. În privința contracandidaților nu știu ce sa zic în afara de Oradea și Rapid bu prea vad forța economica dătătoare de speranțe pe nicăieri... Sibiu are un buget undeva la 20% din ce are UBT nu prea vad minuni peste vara , la Constanța se vrea dar în limita celor 1.2 mil euro pe sezon!

      cu 9 luni în urmă (03.06.2023)
    • Soare:

      Bugete
      Iar vorbești ca să te afli în treabă? Știi tu bugetele echipelor? De unde? Dă-ne și nouă niște link-uri. Așa m-am săturat de papagalii care nu urmăresc decât să li se mărească nr de bostani prin postări goale și fără conținut

      cu 9 luni în urmă (03.06.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Doua culori
    O sg iubire

    Locul 4 Eurocup e o utopie.

    cu 9 luni în urmă (03.06.2023)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Dacă e să ne gândim retrospectiv...
      ...chiar și EuroCup părea o utopie acum 4-5 ani. Eu aș zice hai să așteptăm și vedem ce se întâmplă în următoarele 1-2 sezoane.

      cu 9 luni în urmă (03.06.2023)
    Raspunde
  • 'mpepo :

    U-BT
    Tot ceea ce s-a întâmplat la "U" în ultimii ani ne face să visăm frumos. De la FIBA Eurocup la BCL și sezonul trecut, EuroCup. Prestații frumoase, lume tot mai multă la meciuri, atmosferă optimistă. Sperăm să continuăm pe linia ascendentă. Avem nevoie de un buget conform aspirațiilor și de scouting inteligent. Haide "U" !

    cu 9 luni în urmă (03.06.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!