Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cernat și Niculescu

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.06.2012

Sâmbătă (02.06), baschetul românesc va fi martor la o încleștare a doi monștri sacri ai disciplinei. Turneul final al Diviziei B la baschet masculin îi aduce față în față pe Dan Niculescu II și Costel Cernat, două nume fabuloase pentru un sport care actualmente se zbate în mediocritate.

Vorbim despre o perioadă fructuoasă pentru baschetul românesc. Despre 63 de puncte înscrise de un român redutabilei Maccabi Tel-Aviv. Despre participări la EuroBasket într-o perioadă în care acolo aveau acces cele mai bune 12 echipe ale continentului (nu 24 ca și acum, când oricum nu ne putem apropia de un astfel de eveniment). Despre un baschet inteligent, ordonat, colectiv. Despre baschetul jucat de români. De cei mai buni români. Despre o perioadă în care americani non-valori și ex-iugoslavi veniți în România pentru a se îmbogăți erau niște noțiuni inexistente.

Cei doi, în perioadele petrecute pe parchet, au umplut până la refuz Sala Floreasca din capitală în derby-urile Dinamo - Steaua, meciuri de baschet cum nu se mai pot vedea, în mod regretabil, în țara noastră la momentul prezent. Atât Niculescu cât și Cernat au scris pagini importante de istorie în baschetul românesc și pot fi considerați embleme ale celor două cluburi aflate în declin. Ei sunt exemple că baschetul românesc a avut, cândva, forță și putere de a produce jucători carismatici, de valoare extraordinară pe plan continental și care se confundă practic cu cele mai grele nume din toată istoria sportului românesc. Acești oameni au avut o atât de puternică influență asupra sportului cu mingea la coș încât Nicolae Ceaușescu a interzis la un moment dat disputarea meciurilor de baschet în Sala Floreasca, un loc ce trezește atâtea amintiri frumoase cu și despre baschet.

Cernat, originar din Constanța, județ în care s-a născut în anul 1953, antrenează echipa Farul din localitate. În sezonul 2011/12, el s-a întors în locul unde a început totul. A petrecut 19 ani la Steaua, are 11 titluri naționale și este cunoscut pentru cele 63 puncte marcate într-un meci de legendă în Cupa Campionilor Europeni, disputat alături de Steaua împotriva lui Maccabi Tel-Aviv. Performanța sa este cea mai bună pentru un jucător în toată istoria competiției.

Niculescu, născut în anul 1953, este unul dintre cei mai mari jucători care au evoluat vreodată pentru cea mai titrată echipă de baschet din România, Dinamo București. El a fost coleg la echipa națională cu Cernat la Campionatele Europene din 1985 și 1987, ultimele două prezențe românești la un turneu de asemenea anvergură. În mod paradoxal, poate cel mai important jucător din istoria lui Dinamo se află actualmente pe banca tehnică a lui Steaua.

Pentru cei tineri prea ocupați cu alte activități dar pasionați totuși de baschet, Costel Cernat și Dan Niculescu nu sunt niște nume. Sunt niște necunoscuți. Însă, cei interesați au aflat cu siguranță de la iubitorii baschetului de vârste respectabile că acești oameni au făcut baschetul un sport îndrăgit și l-au dus la un nivel la care un slam dunk zguduitor sau un baschet jucat la ciupeală însă elevat la rangul de artă nu vor putea să ajungă niciodată. Duelurile purtate, alături de alte nume grele, consemnate în anii 70-80, reprezintă câteva dintre cele mai importante amintiri ale jocului cu mingea la coș din țara noastră. Au fost vremuri când baschetul se juca pe teren. Acolo unde o fentă, o schemă simplă executată ca la carte sau o aruncare cu mâna în ochi stârneau ambiție și dorință de a învinge. De a demonstra că ești mai bun. Pe teren.

Fără Cernat și Niculescu cu siguranță altul ar fi baschetul românesc acum. Cu mult mai sărac.

Au fost vremuri complet diferite de cele pe care le trăim, când răutatea și indivia ne împiedică să apreciem jocul de baschet și ne împinge să dorim necazul rivalei și să ne bucurăm de acest lucru mai mult decât de succesul și binele formației favorite. Când în pofida rivalității reale și pur sportive jucătorii lui Dinamo și Steaua se înfrățeau și mureau de gât cu iugoslavii la Belgrad. Și o făceau având tricolorul pe piept.

Așadar, sâmbătă (02.06), vă invit în fața televizoarelor - setate pe DigiSport 2, sau la Arena de Baschet, cu începere de la orele 16:30, pentru a vedea două legende. Doi oameni mari și importanți. Care au dus o rivalitate sportivă impresionantă în baschetul românesc. Unul pe care, atunci când au jucat, l-au ridicat la cel mai înalt nivel întâlnit în țara noastră în toată istoria sportului cu mingea la coș. Cei în vârstă pentru a-și aminti și poate rememora clipe unice pentru acest sport, iar cei tineri pentru a vedea, pentru aproximativ două ore ce înseamnă cu adevărat două legende.

Va fi un duel foarte interesant. Decisiv pentru Steaua lui Niculescu. Iar Cernat ar putea să-i dea lovitura de grație echipei la care a scris istorie.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!