Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM București a produs surpriza Meciului 1 în turul inaugural al playoff-ului

Adrian Micinic

Adrian Micinic
11.04.2012

BC Timișoara a suferit o înfrângere clară în propriul fief cu ocazia meciului de deschidere al playoff-ului în Divizia A masculin - ediția 2011/12. Leii din Banat au cedat în fața lui CSM București, scor 84-97, în ceea ce este surpriza primei serii de meciuri din fazele superioare ale actualei ediții de campionat.

O echipă care a fost în frunte de la începutul sezonului și care prin jocul prestat, faptul că și-a sudat relațiile de joc în timp record (țineți cont de faptul că doar Dan Păltinișanu joacă meci de meci din lotul care a evoluat pentru Timișoara în sezonul precedent), datorită valorii individuale a jucătorilor, respectiv priceperii antrenorului, a pierdut pe teren propriu după ce a ajuns într-o situație pe care și-a dorit-o. Cel mai accesibil adversar pe hârtie, din cauza problemelor de efectiv și un culoar care ar fi trebuit să-i motiveze pe jucători să-și simplifice și mai mult misiunea până la finală.

De cealaltă parte s-a aflat o formație care a fost obligată să-și schimbe stilul de joc și să caute variante pentru a-și lungi rotația în așa fel încât să poate fi competivită pe ambele faze ale jocului. Acest lucru este esențial în baschet.

Știm foarte bine care este regulamentul jocului. Mult mai bine îl știu antrenorii. Unii dintre ei țin cont foarte mult de nivelul de joc al adversarului, de particularități, intensitate și așa mai departe.

Atunci când are parte de o rotație lungă, o echipă are posibilitatea de a face schimbări mai multe. Prin asta își poate surprinde adversarul. Dacă antrenorul se pricepe. De asemenea, printr-o rotație mai lungă o echipă își permite să se apere mai agresiv. Are faulturi mai mult de dat. Nu trebuie să joace cu temerea că oamenii importanți trebuie să facă efort supraomenesc în apărare și să-și irosească faulturile aiurea.

Acestea sunt doar câteva aspecte. Nu neapărat aici s-a decis meciul. Pentru că, până la urmă, CSM București nu a avut rotația mai lungă decât a Timișoarei. Dar nu a fost nici mai scurtă. Iar cei care au urmărit partida pot confirma faptul că Hristu Șapera și-a folosit oamenii, cei opt, mai diversificat decât a făcut-o Timișoara.

Pe de altă parte, CSM-ul este construit pe un nucleu de jucători foarte experimentat. E drept că o bună parte dintre aceștia se află la primul playoff în Divizia A. Dar baschetbaliști precum Gallimore, Bosnjak, McKenzie sau Rhinehart dispun de valoare suficientă și experiență pe măsură pentru a fi competitivi împotriva echipelor din Divizia A. În plus, Claudiu Fometescu ne-a arătat încă o dată că și după 20 de ani în prima divizie a țării este la fel de periculos oponentului și util echipei sale pe un joc foarte bine organizat. 

De asemenea, un aport extrem de important a avut Goran Martinic. Nu a devenit un apărător de excepție în playoff, însă a jucat foarte util pentru echipa sa pe faza ofensivă. A avut procentaje bune la aruncări, a distribuit mingea și a limitat numărul posesiilor pierdute. Chiar dacă tot el a pierdut cele mai multe mingi.

Însă din punct de vedere statistic nu există nicio îndoială. CSM-ul a fost net superior. Indiferent despre ce vorbim. A avut 67% la aruncările de două puncte. Cu 13 procente mai bine decât Timișoara și a aruncat de 12 ori mai mult! De asemenea, a avut cu zece procente mai mult decât adversarul la aruncările din acțiune. Chiar dacă alb-violeții au înscris 11 coșuri de la distanță. Un aspect la care e posibil ca bucureștenii să încerce să lucreze: apărarea pe perimetru.

În continuare, procentajul aruncărilor libere a fost mai bun pentru oaspeți, iar diferența de reușite a fost doar de un punct în favoarea gazdelor.

CSM-ul a câștigat la recuperări: 35-30, cu 9-9 la cele ofensive. Bucureștenii au comis doar 16 faulturi, față de 18 ale adversarului.

De asemenea, elevii lui Șapera au pierdut de 10 ori posesia mingii și au permis adversarului să obțină cinci intercepții. În schimb, Timișoara a pierdut 12 mingi, majoritatea dintre ele fiind valorificate de către adversar. CSM-ul a terminat cu 9 intercepții.

În concluzie statistica eficienței este senzațională pentru CSM: 124-88!

CSM-ul a învins pe BC Timișoara după ce a pierdut ambele jocuri directe din sezonul regulat.

Meciul 2 va fi o cu totul altă poveste. Asta nu înseamnă că altcineva trebuie să câștige. Însă Timișoara va veni mult mai motivată și cu siguranță va încerca să limiteze adversarul să execute atât de bine pe faza ofensivă. Rămâne de văzut în ce măsura acest lucru se va întâmpla. Pe de altă parte, CSM-ul va fi supus unui test important. Va putea juca la fel de bine cu gândul că poate pleca de pe Bega cu 2-0 și în aceeași măsură va fi interesant de urmărit dacă are capacitatea de a juca la fel de bine după oboseala acumulată în primul meci? E drept, oboseală a acumulat și Timișoara respectiv celelalte șase echipe din playoff. Diferența este că CSM-ul are jucători accidentați și în rândul celor care joacă.

Primul episod al duelului care opune antrenorii clasați pe primele două locuri ale anchetei realizate de TotalBaschet a fost adjudecat de către Hristu Șapera. Ce va fi joi?

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!