Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM București s-a revanșat pentru eșecul din cupă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.02.2012

În cursul serii de miercuri (22.02), iubitorii baschetului din România au fost privați de un spectacol baschetbalistic în adevăratul sens al cuvântului. Spun asta pentru că meciul dintre BCM U Pitești, recent câștigătoare a Cupei României la baschet masculin, și CSM București nu a fost transmis în direct.

Vorbim despre o confruntare între două dintre echipele care ne-au încântat cu un baschet extrem de bun și care dispun de un rafinament tactic peste media întâlnită la cluburile din țara noastră. Cât subiectivism există în această afirmație rămâne să decidă fiecare cititor în parte.

Cert este faptul că BCM U Pitești și CSM București s-au confruntat într-o partidă de zile mari vineri (17.02), în semifinalele Cupei României, iar cei care au urmărit acel meci, din sală ori din fața televizorului, cred că au fost satisfăcuți de ceea ce au văzut.

Desprindere la 17 puncte, revenire miraculoasă, aruncări de excepție, pătrunderi pe măsură, faze defensive individuale de maximă intensitate, apărare zonă extrem de bine dispusă și de inteligentă. Angajament fizic dus la extrem, exemplu în acest sens fiind starea fizică a lui Virgil Căruțașu după respectiva confruntare sau, dacă vă amintiți, ciocnirea extrem de dură dintre Martinic și Calotă pe pătrunderea fundașului echipei din Pitești în repriza a doua. Și multe alte lucruri care pe moment îmi scapă. Desigur și lipsă de inspirație în anumite momente sau greșeli esențiale. Dar până la urmă și asta face parte din baschet și chiar poate separa cele două protagoniste în mod decisiv.

Așteptările au fost extrem de ridicate cu privire la acest joc. Unul revanșă. În care echipa din București a venit rănită și lipsită de cel mai important om al echipei. Martinic poate să înscrie mult și foarte mult, dar problemele sale din punct de vedere defensiv îl împiedică să fie un jucător complet. Iar acest cuvânt în caracterizează pe Gilă.

În plus, echipa lui Hristu Șapera a rămas datoare la turneul final al Cupei României. Intensitatea a fost acolo, seriozitatea lui Gallimore, Fometescu și același Căruțau la fel. Dar ceva a lipsit. Poate inspirație individuală, poate probleme de natură tactică. De citire a defensivei adverse. Poate lipsa soluțiilor în duelurile cu Kinloch, ori imposibilitatea de a face ceva împotriva pătrunderilor lui Calotă după ce McKenzie s-a eliminat singur prin acea reacție.

Nu am avut ocazia să vedem dacă jocul excelent al celor cinci jucători străini de la Pitești poate continua. Nici cum va juca Octavian Popa Calotă la primul meci după titlul de MVP al turneului final. Nu am văzut ceremonia organizată înaintea meciului, una de celebrare a trofeului obținut și care s-a desfășurat în fața acelei echipe împotriva căreia a început povestea frumoasă a Piteștiului. Și, dacă tot suntem la subiectul acesta, nu am avut posibilitatea de a le privi reacțiile și trăirile jucătorilor sau antrenorului de la CSM București în acele momente.

Până la urmă unde s-a mai pomenit ca după un eveniment atât de reușit (vorbesc despre calitatea baschetului, nimic altceva) să nu transmiți un meci între două echipe care ne-au încântat cu baschetul oferit cu doar cinci zile înainte?

Din moment ce nu am avut posibilitatea de a fi prezenți la Pitești, deși sunt convins că mulți, asememea mie, și-ar fi dorit să ia loc în tribune pentru a urmări acest meci nu ne-a rămas (cel puțin celor care sunt atrași de baschetul propus de aceste echipe) decât să urmărim transmisiunea live fază cu fază pusă la dispoziție de Federația Română de Baschet.

Iată ce am observat din punct de vedere statistic:

CSM București a avut nevoie de finalizări precise pentru a avea șanse în acest meci din moment ce Virgil Căruțașu, o piesă att de esențială în jocul de baschet, nu a fost prezent în joc. Însă mai important era să nu rămână în urmă. Pentru că în condițiile unei absențe importante și cu orgoliul rănit respectiv un moral nu foarte bun un început modest ar fi putut fi fatal pentru bucureșteni.

Nu a fost să fie. CSM-ul a început bine și chiar dacă nu a conectat din afara semicercului în prima secvență, procentajul la aruncările de două puncte a fost suficient de bun. Goran Martinic a început excelent marcând opt puncte. Dar trebuie să punem la socoteală cele două posesii pierdute sau cele două aruncări de la distanță irosite.

Gazdele au avut probleme să reacționeze. Sfertul al doilea a fost unul catastrofal pentru BCM U Pitești. A înscris 13 puncte și a încasat 28. Gallimore și Martinic nu au putut fi opriți. Aruncările jamaicano-canadianului au descumpănit echipa adversă și s-a ajuns la pragul psihologic de 17 puncte în favoarea bucureștenilor. Repriza s-a încheiat cu un ecart de 16 lungimi între cele două, procentajul aruncărilor de două puncte fiind excelent pentru oaspeți (15/23 - 65%). La asta se adaugă numărul dublu de posesii pierdute de gazde, recuperările ofensive dar și defensive mai multe ale CSM-ului. Echipă care a evitat problemele cu greșelile personale. A comis doar șase faulturi în primele 20 minute de joc.

Acest lucru le-a permis probabil oaspeților să aibă mai multe variante la startul reprizei a doua. Adică ne putem imagina cât este de avantajos să ai un plus de 16 lungimi la pauză și doar șase faulturi de echipă, cu un singur jucător (chiar dacă el este McKenzie) având două greșeli personale.

Însă Piteștiul a încercat să joace așa cum îl știm în acest sezon. Să contrazică pe toată lumea și să câștige. Adevărul este că le-a intrat de la distanță în repriza a doua. Nu am văzut meciul dar cred că știu de ce CSM-ul a rămas expus pe semicerc. Mai ales când vedem pe statistică cine a fost cel care a punctat cu regularitate din spatele semicercului. Totuși, la sfârșitul sfertului 3, CSM-ul avea în continuare peste 60% la aruncările de două puncte, iar adversarul era undeva sub 40% la același procedeu. Echilibru la recuperări, dar cu un mic plus pentru oaspeți însă un număr de posesii în creștere alarmantă pentru vizitatori.

În secvența decisivă gazdele s-au pripit și astfel au terminat meciul cu 20 posesii pierdute. Astfel e greu să învingi mai ales dacă procentajul la aruncările de două puncte (de atâtea ori decisiv) nu îți este favorabil. Chiar din contră. CSM-ul a pierdut teren pe final, dar cred că a gestionat suficient de bine situația în așa fel încât să nu se repete istoria de vineri de la București.

Trebuie notat procentajul mizerabil al lui Slobodan Popovic: 1/11 cu un total de 4 puncte în 29 minute de joc.

Octavian Popa Calotă nu a repetat prestația din semifinala cupei și a terminat cu 4 puncte (25% la aruncări) și 2 la eficiență, în 26 minute de joc.

Nici Uros Velickovic nu a excelat. Nu a punctat deloc de la distanță. A terminat cu 13 puncte și tot atât la eficiență, dar a marcat doar două coșuri din acțiune și a pierdut mingea enorm (6 posesii pierdute).

Damien Kinloch și Darko Vujacic au ținut ofensiva gazdelor, iar din punct de vedere statistic Ivan Stefanovic nu a excelat. Dar el de obicei ce remarcă prin altceva. Totuși a pierdut cinci posesii. Cam mult.

De cealaltă parte tandemul Gallimore - Martinic a combinat pentru 55 de puncte și au avut împreună 55 la eficiență. Ceea ce este foarte bine pentru că vorbim despre primele două opțiuni în ofensiva echipei.

Erik Rhinehart a fost titularizat pe poziția 4. A avut o statistică decentă: 9 puncte, 6 recuperări, o pasă decisivă înainte de a fi eliminat. Eficiență: 8. A suferit media sa de pase decisive.

Dar interesant este faptul că Piteștiul a folosit o rotație de nouă oameni. Tudor Costescu a acordat credit jucătorilor români. Mă refer la Șenai și Neguț. De această dată nici rotația lungită nu a avut efect.

În schimb, deși lipsit de Virgil Căruțașu, antrenorul bucureștenilor, Hristu Șapera, a rotit opt oameni. Fiecare dintre ei a bifat cel puțin 12 minute de joc. Ei au fost rotiți des, apelându-se la multe schimbări.

16 procente a avut în plus CSM București la finalul meciului în ceea ce privește aruncările de două puncte, respectiv 11 procente la aruncările din acțiune.

Diferența aruncărilor libere efectuare a scăzut, față de jocul de vineri, de la 29 la 6. Un amănunt destul de important asta în condițiile în care de această dată faulturile au fost împărțite uniform. Ambele echipe au terminat cu câte 21 de faulturi comise. Spre deosebire de raportul de 32-19 consemnat în meciul de vineri.

Diferența la eficiență este iarăși esențială. CSM București a avut 93, iar Piteștiul doar 72.

Asta s-a văzut din statistică. Ce s-a văzut în timpul meciului nu știm. Nu am avut ocazia să vedem. Deși tare ne-am fi dorit.

Concluzia este că CSM București obține un succes de moral. Pe de altă parte BCM U Pitești pierde teren important. Nu reușesc să-mi dau seama dacă este un succes important pentru București sau un eșec important pentru Pitești. Dar cred că ambele.

E foarte interesant cum statutul de favorită certă a alternat în mai puțin de o săptămână dinspre București către Pitești. Adevărul este că niciuna nu a făcut față acestui statut. A jucat mai bine când a avut șansa a doua.

Foto: Mihai Neacșu (foto-press24.com)

1 comentariu la aceasta stire:
  • bobi :

    pacat
    Pacat ca nu s-a transmis la televizor,in acest fel nici arbitrul Marius Ciulin nu iesea atat de tare in evidenta cum a facut-o cand numai pitestenii l-au vazut.Este mare pacat ca din cauza unui arbitru s-a dus spectaculozitatea meciului,pacat de spectacolul pe care l-au facut fanii pitesteni la inceputul meciului....acum asta e si jucatorii Pitestiului au fost foarte obositi dupa Final Four mai ales ca ei au jucat si finala iar CSM Bucuresti in finala mica nu a tras asa tare la victorie...Martinic terminand meciul cu 12 puncte mult sub media lui.

    cu 12 ani în urmă (23.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!