Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea învinge pe revenire și se califică în semifinale

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.04.2013

CSM Oradea a învins pe U Mobitelco Cluj-Napoca, scor 73-71, în Meciul 4 al seriei pe care cele două formații au disputat-o în primul tur al playoff-ului. În urma acestui rezultat bihorenii și-au asigurat locul în careul de ași al Ligii Naționale de baschet masculin.

La mai puțin de 24 ore după ce roș-albaștrii au învins la Cluj cu scorul de 72-64 la capătul unui meci în care a condus aproape permanent în pofida faptului că a fost dominată la recuperare, lucrurile au decurs după un cu totul alt scenariu.

În primul rând trebuie notat faptul că U Mobitelco a fost extrem de inspirată la aruncările de la mare distanță în prima repriză, atunci când s-a consemnat un procentaj de 50% la acest procedeu. Remarcabil în acest sens este aportul lui Steve Ross, autor a trei coșuri din afara semicercului. Practic toate au venit din aceeași zonă a terenului.

În același timp, Silvășan a fost extrem de inspirat în relația unu la unu. El i-a bătut pe adversari în spațiul de trei secunde, acolo unde a beneficiat de un evident plus din punct de vedere fizic, la care trebuie adăugată bogata experiență dobândită de către căpitanul lui U Mobitelco.

De cealaltă parte, Oradea părea să aibă un minus din punct de vedere al prospețimii de natură fizică. Totuși, statistic bihorenii au stat mult mai bine la recuperări ofensive. În plus, echipa lui Achim a controlat numărul de posesii pierdute, capitol la care a stat foarte bine în întreaga serie, poate mai puțin în Meciul 1. Însă, CSM-ul a avut mari probleme la finalizarea din interiorul semicercului. Ei au marcat cinci din primele 13 astfel de aruncări.

U Mobitelco a reușit să se mențină la conducere aproape în permanență, bihorenii fiind obligați să alerge după rezultat întreg meciul. În debutul reprizei a doua Clujul a fost inspirată la recuperare ofensivă și a forțat jocul la interior. Gazdele nu au mai aruncat de la distanță, forțând lucrurile la interior în încercarea de a-și doborî adversarul din punct de vedere fizic. Oradea a replicat însă decent, chiar dacă nu a reușit să schimbe prea mult pe tabela de marcaj. Oaspeții au ratat foarte multe aruncări libere și acest lucru putea să-i coste.

Actul decisiv a consemnat revenirea CSM-ului. Bihorenii au năucit adversarul cu același sistem defensiv colectiv elaborat. Același Ross a mai înscris o dată de la mare distanță, însă aceasta a fost singura reușită a lui U Mobitelco în primele patru minute și jumătate ale secvenței decisive. Wright a înscris la rândul său de la distanță, dar William Franklin a oferit replica imediat. Silvășan a fost singurul jucător al Clujului în ultimele minute ale partidei care și-a păstrat sângele rece, însă acest lucru nu putea să le fie suficient gazdelor. Maric a profitat de un paravan pentru a înscrie pe pătrundere și astfel a adus-o în avantaj definitiv pe CSM Oradea. Mihai Paul și-a asumat ultima aruncare pentru U Cluj după ce Wright ar fi avut posibilitatea să arunce, însă a preferat să trimită mingea mai departe. Trebuie notat că în ultimele minute de joc ale partidei, atunci când a contat mai mult Clujul nu a dezvoltat nimic din punct de vedere ofensiv. Au fost doar acțiuni individuale.

Meciul 4 a consemnat 14 schimbări la conducere și 6 egalități. Cea mai mare diferență s-a consemnat în actul al 3-lea, când U Mobitelco conducea cu scorul de 52-42 (minutul 25). Interesant este faptul că Oradea a început extrem de modest la aruncările de două puncte însă a terminat cu un procentaj de 50% și mai bun decât al adversarului la acest procedeu. De asemenea, oaspeții au forțat aruncările de la distanță, capitol la care au avut un procentaj mai modest, însă au bifat mai multe reușite. În schimb, U Mobitelco a avut cu 15 aruncări mai multe din interiorul semicercului decât CSM Oradea.

Astfel, CSM Oradea închide seria cu U Mobitelco Cluj după două victorii într-o sală în care nu câștigase niciodată până la startul sezonului competițional 2012/13. Soarta acestei serii a fost decisă de către defensiva gândită de către Achim. Aceasta a năucit efectiv echipa clujeană. Mai mulți jucători de la U Mobitelco au fost scoși din ritm de apărarea combinată, de tip matchup zone.

În plus, Cristian Achim, un antrenor convențional și considerat previzibil de unii, a făcut ajustările necesare. A decis să-l lase pe Topcov în afara lotului. Oarecum de înțeles în condițiile în care el nu era 100% din punct de vedere fizic după accidentarea la genunchi, însă motivul principal a avut rațiuni tactice. De cealaltă parte, o echipă neconvențională pentru cea a Clujului a fost bătută clar cu propriile arme. Nu trebuie să câștigi la diferențe de 30 de puncte pentru a demonstra că ești mai bun decât oponentul. Însă Oradea a învins în Meciurile 1 și 3 controlându-le în permanență, iar în Meciul 4 s-a impus pe revenire, similar jocului din sezonul regulat de la Sala Horia Demian. Bihorenii au pierdut pe o astfel de revenire în Meciul 2, cînd au egalat, însă nu au reușit să răspundă eficient liberei înscrise de către Barnette.

U Mobitelco Cluj a încercat să obțină un rezultat apropiat celui din sezonul precedent în condițiile în care nucleu de bază a fost schimbat aproape în permanență. Nu a fost departe, însă e clar că a fost bătută cu propriile arme de o echipă despre care s-a spus că este limitată. Dovadă că mai are de lucru.

Un aspect extrem de important ce a hotărât această serie constă în faptul că echipele românești - nu toate, însă majoritatea - nu pot gestiona cu succes presiunea. Oradea a pierdut locul 1 din acest motiv la încheierea sezonului regulat. Fiind în cădere majoritatea a fost convinsă de faptul că U Mobitelco va câștiga seria cu CSM. Automat acest lucru a pus presiune pe Cluj. Una pe care nu a reușit s-o gestioneze. O problemă mentală. Pe care Clujul a avut-o și în finala cupei.  În schimb, la CSM Oradea anumiți jucători etichetați ca fiind incapabili să performeze la nivel înalt în meciurile cu adevărat importante au contrazis puternic acest lucru.

Pe de altă parte, nu trebuie omis faptul că U Mobitelco a pierdut în acest sezon cu toate echipele situate pe locurile 1-8 la încheierea sezonului regulat, mai puțin Timișoara. Adică nu e chiar întâmplător că a pierdut cu Oradea. Chiar dacă a avut anumite avantaje. Chiar dacă s-a jucat până la trei victorii.

Bihorenii avansează în semifinale, acolo unde pe hârtie au șanse și mai puține decât împotriva Clujului. Adversar va fi CSU Ploiești, o echipă convențională, dar extrem de rutinată. Așadar, bihorenii trebuie să se autodepășească pentru a putea juca la același nivel cu prahovenii. Până atunci însă mai avem câteva zile de așteptat.

Foto: Manases Sandor (www.sportoldal.ro)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!