Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
În cursul serii de duminică (29.01), la Arena de Baschet din capitală, s-a consemnat una dintre cele mai valoroase performanțe individuale din acest sezon competițional din punct de vedere al punctelor marcate. Goran Martinic, jucătorul muntenegrean al lui CSM București, a avut 39 de puncte și a stabilit un record personal al carierei sale în România.
Interesant este că Martinic a izbutit cea de-a 3-a performanță de acest gen ca valoare în actuala ediție de campionat și cea mai importantă pentru un jucător european. El este devansat de către americanii Jaytornah Wisseh (Sibiu) și Josh Brown (ex-Dinamo).
Cele mai multe puncte marcate de un jucător într-un meci din actuala ediție de campionat îi aparțin lui Wisseh, care a înscris 41 împotriva lui CSM Oradea. Interesant este că și Martinic a izbutit propriul record tot împotriva bihorenilor. Coincidența face ca ambii jucători să joace mare parte din timp pe postul 1, acolo unde Cristian Achim nu dispune de un jucător puternic din punct de vedere fizic și, din câte se pare, insuficient de rapid pentru a-i stopa pe acei jucători care de la începutul sezonului se luptă pentru titlul de cel mai bun marcator al campionatului.
Goran Martinic, prin precizia de care a dat dovadă în acest meci - în primele 30 minute de joc efectiv a înscris 30 puncte și a ratat doar două aruncări, a dat peste cap întregul resitru tactic al confruntării.
Bucureștenii au fost confruntați cu greșelile personale ale lui Virgil Căruțașu, jucător esențial în apărare, dar la fel de important și util în faza de construcție a gazdelor. Însă, fiind vorba despre tactică, CSM Oradea nu a avut nicio soluție optimă de a-l încetini pe muntenegrean.
Cristian Achim a încercat să schimbe de mai multe ori apărătorul direct și în unele situații a forțat cu apărare zonă, fie clasică cu doi oameni, respectiv trei oameni sus, fie box and one. Nimic nu a funcționat împotriva lui Martinic.
Dar pentru că un meci de baschet nu se va câștiga niciodată de unul singur, trebuie precizat faptul că ceilalți jucători ai gazdelor au executat extrem de bine schemele îndelung muncite la antrenament precum și indicațiile antrenorului venite în timpul jocului.
Au fost momente, în special pe finalul jocului, când Martinic nu a ținut cont de recomandarea antrenorului Hristu Șapera, cel care a cerut cât se poate de limpede ca mingea să circule. Totuși, defensiva orădeană, oarecum resemnată spre finalul jocului, nu a reușit să pună suficientă presiune pe omul cu mingea, astfel încât Martinic a lungit în dribling atacurile pentru a câștiga timp în favoarea echipei sale. Nu a fost foarte disciplinat, însă de această dată a funcționat.
În ceea ce-i privește pe ceilalți oameni ai gazdelor:
Garry Gallimore - a jucat extrem de energic și s-a folosit cât mai mult posibil de avantajele fizicului său lucrat. El a dominat din acest punct de vedere duelurile directe cu adversarii, indiferent că perechea sa a fost Maric, Pașca sau Markovic. Canadianul a petrecut 40 minute în teren și la finalul jocului era la fel de proaspăt precum în prima secvență, chiar dacă nu a stat pe loc nicio clipă. Gallimore a jucat excelent pentru că întotdeauna își caută poziție și încearcă să-și surprindă adversarul în situații de unde doar el (și echipa sa) are de câștigat.
Bryson McKenzie - nu este cel mai inteligent jucător posibil însă jocul său se axează pe alte lucruri. Se luptă exemplar și chiar dacă este prea des omul la care se oprește acțiunea ofeinsivă a echipei, el este păstrat pentru prezența impunătoare din spațiul de trei secunde. De asemenea, a jucat un rol esențial pentru a se opune jocului cu pivotul pe care bihorenii îl practică de obicei.
Virgil Căruțașu - a jucat în pofida unei accidentări care l-a scos din teren în sfertul 2 al meciului de la Cluj. El a fost necăjit în plus de problemele cu greșelile personale în care a intrat devreme și nu a reușit să le corecteze pe parcurs. Totuși, a jucat un rol foarte important în sfertul decisiv, când orice greșeală l-ar fi eliminat din joc. S-a apărat cum numai el știe să o facă (patru intercepții), dar a și recuperat ofensiv alături de McKenzie.
Claudiu Fometescu - a petrecut 25 minute pe parchet. Nu a găsit ținta de la distanță, dar a văzut jocul în alți termeni. L-a aerisit în folosul echipei sale reușind să creeze superioritate în mai multe zone, eliberându-l pe Martinic în anumite situații de dublaj. Extrem de sigur când se află în posesie a permis lui CSM București să joace așa cum îi place, fără să se expună inutil.
Erik Rhinehart - a petrecut 25 minute în teren și a suplinit cu succes un nume uriaș în Divizia A. El nu este foarte prezent în joc, nici un recuperator retudabil, dar se potrivește stilului acestei echipe pentru că are un IQ baschetbalistic deosebit. De asemenea, aruncă precis atunci când scapă de marcaj. De altfel nici nu aruncă în alte situații.
Antrenorul Hristu Șapera - a folosit o rotație mai lungă în această seară. Oamenii de bază au rămas aceiași, ei bifând minute importante. Însă a jucat cu Bogdan Stăncuț, Daniel Tudosă și Andrei Vizitiu în diferite momente ale jocului, trimițându-i în teren în prima repriză și apoi a doua oară spre final. De asemenea, Aurel Urucatu a fost titularizat din nou în condițiile absenței lui Marko Ljubojevic. A luat multe decizii foarte utile echipei sale și a arătat încă o dată cât de multe soluții poate găsi în fracțiuni de secundă. La primul sezon în calitate de antrenor principal.
Gazdele au profitat de faptul că au anumite avantaje de natură fizică. Echipa din București îi are pe Bryson McKenzie și Garry Gallimore, doi jucători cu un profil de care Oradea nu se poate atinge din punct de vedere atletic. Un foarte important dezavantaj atunci când tactica nu te mai poate ajuta. Din punct de vedere individual jucătorii echipei din capitală au fost mai inspirați și parcă au stat mai bine din punct de vedere fizic.
În concluzie CSM București a învins pentru că a respectat ceea ce știa că are de făcut pentru a se impune. În plus, a expus problemele adversarului și acest lucru a fost decisiv.
Foto: Radu Roșca (www.staychill.net)
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
FR Baschet, obligată să reinstituie regula cu doi jucători români în perman...
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Oficial. Arturo Alvarez rămâne antrenorul principal al lui CS Vâlcea 1924
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
1 comentariu la aceasta stire:
cs martinic
cu 13 ani în urmă (30.01.2012) Raspundein concluzie, csm bucuresti a invins pentru ca au un jucator de baschet senzational, respectiv martinic, care a castigat acest meci aproape de unul singur, marcand in locul tuturor coechipierilor, de 3, semidistanta, patrundere, pana si de pe pozitia 5 de vreo 2 ori... asta cu echipa care a respectat ce stia ca are de facut este putin fortata... ca sa fiu corect, totusi, gallimore a pus si el umarul cu niste aruncari de 3 in dintii adversarului...
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!