Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Foto: Andor Marton
Invazie de jucători străini în baschetul românesc. Consecinţă firească a deciziei Adunării Generale din luna mai a acestui an, cluburile prim divizionare şi-au ticsit loturile cu mai mulţi baschetbalişti proveniţi de pe alte meleaguri. Majoritatea dintre ei aflaţi la primul angajament în Divizia A masculin. Adevărate dileme nu doar pentru dumneavoastră în calitate de suporteri sau simpli privitori ci şi pentru cei care i-au angajat.
Până la ora startului oficial al sezonului competiţional 2012/13 mai este destul, timp suficient să consemnăm şi alte noutăţi. În acest moment considerăm că este potrivit să vă prezentăm câteva cifre foarte interesante. Şi o opinie proprie, dacă tot suntem aici.
După cum ştiţi regula obligativităţii prezenţei jucătorului român pe parchet în permanenţă la nivel de Divizia A (redenumită Liga Naţională) a fost eliminată. Această decizie a fost dublată de mărirea numărului maxim de jucători străini înscrişi pe foaia oficială a unui meci. Astfel, în sezonul 2012/13, în primul eşalon baschetbalistic al României vom vedea o mulţime de baschetbalişti străini şi foarte puţini autohoni. Aş plusa spunând că prezenţa sportivilor tineri români la meciurile din elita baschetului autohon va fi inexistentă.
De fapt, indiferent că aprofundăm sau nu, baschetbalişti români cu adevărat tineri cu şanse de a juca în următoarea ediţie de campionat sunt Adrian Guţoaia, Alex Pop, Bogdan Ţibîrnă, Adrian Roşu, Lucian Chirof, Baris Aktas, Cătălin Petrişor şi câţiva baschetbalişti de la Dinamo, echipă care nu va avea niciun străin. Altfel, mici speranţe pentru alţi jucători foarte tineri ce bat la poarta Diviziei A. Aşadar, şapte jucători. Acestora li se adaugă o serie de alţi baschetbalişti români până în 25 de ani precum Andrei Mandache, Dani Popescu, Laci Lazar, Titus Nicoară, Szabolcs Santa, Iulian Orbeanu, Cătălin Baciu, Dragoş Andrei, Aurel Urucatu, Daniel Tudosă şi cam atât. Efectivul de români va fi completat de 'nemuritori' precum Virgil Stănescu, Cătălin Burlacu, Virgil Căruţaşu, Claudiu Fometescu, Bogdan Popescu, Flavius Lăpuşte, Liviu Dumitru, Viorel Mocanu, Dan Păltinişanu, Levi Szijarto, Cristian Crăciun, naturalizatul Angel Santana respectiv de români cu un rol bine definit în echipa lor precum Adrian Tudor (Blidaru), Silviu Lupusavei, Tudor Jucan, Ionuţ Drăguşin sau Cătălin Vlaicu.
În schimb, vorbim despre nu mai puţin de 50 jucători străini care se află la prima lor lună în România. Alţi aproximativ 40 de baschetbalişti de altă cetăţenie au contracte ferme parafate pentru sezonul 2012/13 cu echipe din Liga Naţională. Aşadar, mai mult de jumătate dintre străinii care vor juca în Divizia A pe parcursul sezonului următor sunt debutanţi în această competiţie. Este un lucru care spune multe despre nesiguranţă şi despre faptul că noua măsură a înnebunit efectiv cluburile din România.
Prin măsura luată nimeni nu se va mai uita la jucătorii tineri români. Nu că până acum ar fi făcut-o, dar toate echipele îşi vor îngroşa rândurile cu jucători tineri, câte unul sau doi, în vederea introducerii regulii cu baschetbalistul tânăr român din anul 2014. Însă e limpede că nimeni nu va juca cu aceştia în sezonul următor. Va fi un an în care nu vom mai bate pasul pe loc. Vom face unul înapoi în ceea ce priveşte viitorul sportului cu mingea la coş pentru practicantul născut în această ţară.
Nu am pretenţia ca în Divizia A să fie formaţi jucătorii români şi să fie învăţaţi cum se dă o pasă cu pământul sau ce trebuie să faci în apărare la un pick and roll. Dar atunci când tânărul român va vedea că nu are nicio şansă din cauza faptului că peste tot sunt străini se va gândi, logic, că nimeni nu îl bagă în seamă. Cine nu ar face acest lucru la o vârstă fragedă?
Am mai scris-o şi o fac din nou. Aştept să văd acea echipă sau antrenor din Divizia A care să-şi întoarcă cu adevărat privirea spre baschetul românesc. Numărul extrem de redus de antrenori, sau trimişi ai acestora, prezenţi la turneul final al Campionatului Naţional U18 masculin din sezonul 2011/12 spune multe despre interesul manifestat de cluburile din Divizia A faţă de ce vine din urmă. Însă, poate fi (şi) un sezon în care putem experimenta acest lucru. În sensul că vom descoperi, fără a mai fi obligaţi de regulament, ce echipe şi antrenori îşi vor îndrepta atenţia şi spre jucătorul român. Iar aici sigur nu mă refer la românul trecut de 30 de ani. I-am enumerat mai sus pe tinerii de perspectivă şi pe cei ajunşi la 25 ani, vârstă la care cu greu îţi mai poţi schimba/corecta obiceiurile din punct de vedere baschetbalistic. Câţi dintre ei vor putea să crească cu adevărat în materie de baschet într-un astfel de campionat?
N-are rost să vorbim despre obiceiurile majorităţii dintre antrenori de a permite jucătorilor străini de bază un număr nelimitat de greşeli într-un meci în vreme ce românul are dreptul la o greşeală pentru ca apoi să fie retras pe bancă. Mă întreb oare cum poate să crească un jucător tânăr în valoare dacă nu-i oferi şansa de a învăţa din greşeala pe care o comite.
Căruia dintre dumneavoastră nu i-a plăcut de Aleksandar Vlahovic în playoff-ul trecut? De ce a crescut în joc atât de mult? Pentru că a jucat şi a fost folosit un sezon întreg deşi a avut concurenţă pe post (poate nu în cea mai bună formă, dar cu siguranţă experienţa lui Rade Dzambic i-a fost de mare folos lui 'Vlahi'). De ce să nu facem acelaşi lucru cu un Petrişor sau Aktas? Bine, diferenţa esenţială până la urmă e că Vlahovic are şi o cu totul altă bază de cunoştinţe şi un juniorat mult mai serios decât tinerii baschetbalişti români. Admit acest lucru!
Revenim la străini. Concret, Dinamo nu are niciun străin, însă acest lucru se explică prin simplul fapt că nu are buget şi joacă pe bani foarte puţini, cu jucători români foarte tineri şi lipsiţi de pretenţii în ceea ce priveşte remuneraţia respectiv condiţiile de pregătire ori de cazare.
La polul opus se află CSŞ Giurgiu, CSM Oradea, BCM U Piteşti, U Mobitelco Cluj, toate cu câte şapte străini sub contract.
CSU Ploieşti şi Timba Timişoara au câte cinci străini. Restul de nouă au câte şase străini. Ar mai fi de adăugat că Farul Constanţa şi SCM U Craiova vor avea câte un jucător naturalizat.
Aşadar, pe 11 septembrie 2012 avem 92 de jucători străini sub contract la nivel de Divizia A. O medie de 5.7. Iar dacă o excludem pe Dinamo ajungem la 6.1. Cine e dispus să parieze că trecem de 130 de străini pe parcursul sezonului 2012/13? Câţi români sunt în loturile celor 16? Aproximativ 100. Dar câţi vor face parte din rotaţia obişnuită? Nu mai mult de 30-35. Cu indulgenţă 40.
Admit. Mi-a plăcut sezonul precedent pentru că a fost unul nebun. La fel se anunţă şi următorul. Aşadar avem şanse să fim încântaţi de ceea ce vom vedea. Lupta pentru locurile 4-10 va fi infernală. Cu meciuri şi rezultate imprevizibile. Divizia A, sau Liga Naţională, nu va fi recomandată pariorilor. Se anunţă alte două echipe capabile să producă nişte rezultate surpriză. Există premise pentru un campionat pigmentat cu de toate. Inclusiv cu prestaţii solide, efort şi implicare totale din partea jucătorilor străini. Ceea ce e bine.
Problema mea e că nimeni nu se gândeşte la jucătorul român şi la viitorul acestuia. Când voi vedea o echipă din Divizia A că sacrifică rezultatul unui meci de campionat pentru a-şi promova jucătorii români cu inteligenţă, acordându-le încredere şi timp atunci vom avea o şansă. Spun echipă şi nu antrenor pentru că am convingerea că sunt câţiva specialişti implicaţi la momentul actual în baschetul românesc ce şi-ar dori o altfel de abordare. Însă, cu mai multe minute de joc acordate românilor în detrimentul angajamentului fizic şi a unor bătălii menite să distreze şi bine dispună publicul în după-amiezele de sâmbătă ar scădea numărul sponsorilor, al finanţărilor. Desigur, direct proporţional cu numărul spectatorilor prezenţi în săli. Care în mod evident ar scădea. Nu îţi vine lume la sală nu ai expunere. Şi uite aşa scad banii. Pe lângă faptul că o parte dintre sponsori investesc şi pentru că sunt, la rândul lor, pasionaţi de acest senzaţional sport.
Niciun cuvânt despre sectorul juvenil. Unde e jale!
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
Oficial. Arturo Alvarez rămâne antrenorul principal al lui CS Vâlcea 1924
13 comentarii la aceasta stire:
?
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeLa FRB sunt oameni care odata ajunsi vor face orice sa ramana, orice mai putin ce trebuie ca baschetul sa avanseze ca sport de performanta si ca baschetul sa redevina un sport de mase, ptr tineri si in special ptr cei din centrele universitare.
Insa la cluburi sunt oameni de baschetL fie in staf-ul tehnic, fie ca si antrenori, deci oameni cu putere de decizie. De ce acestia se complac in aceasta situatie? Au uitat oarec de unde au plecat? Au uitat ca datoreaza ceva acestui sport? Ca inca traiesc de pe urma lui, si ca normal ar fi sa lase ceva in urma (in afara de palmarese personale)?
Daca cluburile ar "vorbii" aceasi limba si daca cluburile (conduse de oameni de baschet) ar dorii, s-ar putea impune catirva neaveniti din federatie.
De ce nu o fac?
De ce nu iau exemplul altor sporturi unde cluburile nu neaparat ca dicteaza, insa au un cuvant de spus, si o fac in interesul sportului, nu in cel personal si vremelnic?
:)
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeLa CSS Giurgiu sunt 6 jucatori straini si nu 7.
Josh Simmons,Perry Petty,Derek Thomas,Brian Burrell,Chris Ware si Trevor Havey - total 7 nu ? :) :))
hai la baschet pe tv
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeVrei baschet de cea mai inalta clasa? este la tv, net,... cat vrei.
In liga nationala rotatia frecventa cu 5 straini in lot era de 8 jucatori, deplasarile se faceau frecvent in 10 jucatori iar echipele de acasa completau foaia cu 2 juniori, care aveau. Este clar ca loturile vor fi de 10 jucatori- bugete restranse- completate cu juniori. Din 10 jucatori 6 vor fi straini. La un salariu mediu de 2500 euro + casa ,masa si asistenta medicala...s-ar ajunge la un 3000 euro/ jucator, ceaa ce duce la cheltuieli de 3.000.000 euro pe an. "Noi suntem romani" si putem cheltuii acesti bani. Bine dar pentru ce? Baschetul mare tot la tv il vedem.
Un posibil raspuns ar fi asa se mareste baza de selectie, multi copii se vor apuca de baschet.... de zeci de ani numarul echipelor de juniori scade odata cu cunoasterea mai in amamnunt a acestui sport, paradoxal juniorul pe masura ce invata cu ce se mananca acest sport se lasa de el in draci-6 echipe feminine la U23, la masculin 5 echipe din 8 la turneul final si acelea selectionate pe 5-6 ani, naschuti 1989 si mai tineri si formate din jucatori apartinand mai multor centre. Aici e buba si e mare.
Daca juniorul roman si-ar gasi un viitor in acest sport cu totul altfel ar arata baschetul romanesc, cu siguranta nu ar renunta la el la varsta de 17-18 ani.
nu sunt de acord
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeIn primul rand ca sa functioneze o astfel de strategie protectionisa, ar trebui sa ai pe cine sa protejezi. Problema este ca nu prea avem jucatori tineri cu potential. Pe de alta parte cei cu adevarat talentati (au fost enumerati in articol) oricum vor juca. Faptul ca ei sunt mai putini la numar decat ar fi normal, nu e vina cluburilor de divizia A. Ei nu au nico obligatie (nici macar morala) sa "creasca" jucatori in echipele de seniori. Aceste echipe vor sa obtina rezultate cat mai bune folosind un buget disponibil, in caz fericit aducand si lumea la sala. Deci pana la urma e vorba de bani si e normal sa fie asa. Solutia pentru jucatorul roman ar fi dezvoltarea sectorului juvenil, iar pentru cei trecuti de varsta junioratului, o Divizie B mai bine organizata si campionatul U23. Asadar parerea mea ca aici ar trebui cautati vinovatii (federatia cumva?) si nu la cluburi.
5
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) Raspunderomanii de sub 20 de ani pot sa creasca in divizia B; daca au chiar valoare, o sa fie luati de cluburi din A. si cand o sa terminam cu sportul facut ca ambitie personala, o sa intelegem ca e mai ieftin sa crestem 5 juniori in paralel cu 7 seniori din care straini sa fie 3 max 4. in felul asta ar exista decenta in toate, inclusiv in salariile cerute de jucatorii romani.
@corleone
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeBaschetul romanesc este prea sarac ca sa isi permita experimente cu "tinerei" din pacate, daca nu ai rezultate nu ai nici sponsori deci nu ai loc pentru ei! Te rog sa vezi exemplu Marcel Tenter la U, a jucat cu "tinereii" doar cand rezultatul era mult prea clar ca sa se mai intample ceva sau cand faulturile au fost in numar prea mare! In loc sa promoveze copii acelasi Marcel Tenter a preferat sa aduca tot felul de jucatori cu CV care au practicat jocul de nimic! Sper ca anul acesta la Cluj copii sa prinda mai multe minute pentru ca sunt cativa de perspectiva , Kuti este unul dintre ei, care merita promovati chiar daca au doar 15-16 ani. Din punctul meu de vedere este un obiectiv urias sa promovezi copii sa iti promovezi anii de munca si banii investiti in juniori si sper ca Niksa Bavcevic sa lucreze asa cum a promis si cu juniorii si sa ii scoata la joc asa cum nu au fost scosi de catre Marcel Tenter !
Haide "U"
Speranta moare ultima
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) Raspunde@hell, daca nici in meciuri amicale nu joaca tineri o sa joace in campionat?
romani
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeSi baschetul - ca mai tot restul in ultima vreme - se invarte in jurul banilor. Si al rezultatelor, pt ca rezultatele aduc spectatori/sponsori, deci tot bani!. Pe de alta parte, atat timp cat nu avem o liga profesionista, iar jucatorii nu se pot "vinde" de catre un club - vezi exemplul fotbalului - un club nu va investi in juniori pentru ca exista "riscul" ca odata format, acesta sa plece la alta echipa. Nu exista filosofia scolilor de fotbal, care traiesc din vanzarea jucatorilor. Si aici e vina cea mai mare a federatiei, ca nu forteaza lucrurile spre o liga profesionista. Pana atunci echipele care promoveaza tineri se bazeaza doar pe fidfelitatea jucatorilor - ca ei vor continua la clubul la care s-au format
@hell Tenter a folosit si tinerii - Pop, Corpodean, Faur. Da, mai mult in meciurile considerate usoare, sau ca inlocuitori ai celor cu multe faulturi. Pop de ex a jucat in 25 meciuri (din 37 jucate de echipa), cu medii aproape 9 min/meci.
@razv-an
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeDoar Pop ce a jucat ... in rest? au fost arestati pe banca de rezerve! Tenter nu a avut picatura de incredere in ei si nici nu le-a oferit sansa sa aiba incredere in ei, parerea mea este ca Tenter este si o sa fie un antrenor care stie sa faca performanta dar din pacate doar cu jucatori versati dar complet incapabil sa invete "juniorii" sa faca ceva util cu mingea..... Sunt curios cum o sa fie Santa la CSM !
culegem roadele
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeIncep sa se vada "rezultatele" lipsei unui program (sistem) coerent de dezvoltare a baschetului. Unii cer valoare jucatorilor tineri romani. Ca acestia sa fie valorosi trebuie instruiti de antrenori competenti astfel incat dupa ce sunt corect selectionati, sa aiba fizicul si cunostintele specifice necesare. Cati indeplinesc aceste conditii?
hell
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundePrietene Santa nu are valoare si calitati de baschetbalist, ii lipsesc miscari de pivot care le invata la 12-13 ani nu la 24-25. Are sa ajunga la 35 de ani sa fie un pivot bunicel poate cand are sa se retraga. Jucatori de perspectiva momentan dintre juniorii de 14-17 ani de la "U" sunt Kuti, Lazar si Pop, acesta din urma timp limitat in teren din cauza faulturilor multe si a lipsei unei aruncari de trei puncte precise in momentele cand este liber. Cat despre restul, da, pot sa progreseze, dar nu toti dintre ei pot deveni jucatori buni.
Kuti
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeAveti juniori mai buni la Cluj decat acest mult mediatizat Kuti : Dragoste, Ciotlaus, Pogacean . Jucatori talentati , muncitori si mai ales disciplinati. Kuti, desi mult mediatizat si promovat, a avut un an slabut, atat la nationala U16 cat si la echipa de club. Cred ca nu s-a obisnuit cu statutul de vedeta.
D-nul Tenter NU A PROMOVAT juniorii clujeni in campionatul trecut. Pop a jucat pt. ca nu existau alternative pe pozitia 1. Corpodean, Faur, Crainic jucatori foarte talentati au lustruit banca chiar si la meciurile in care puteau juca lejer 15-20 min. Cand au intrat in teren au fost timorati si nu s-au vazut decat pe faza defensiva. Sunt convins ca noul antrenor de la Cluj, Backevic, va acorda mult mai mult credit tinerilor jucatori romani asa cum a procedat si la Steaua cu Tibarna.
Dupa cum se observa un alt antrenor roman, Achim, continua sa joace cu falanga de sarbi expirati Pesici, Marici si Topchov care nu accepta sa-l includa pe Bogdan in combinatiile lor. Achim " nu vede " Sere nici atat iar Oradea va fi din nou pe locul 5. Pacat ca Bogdan Tibarna va mai pierde un an
un moldovean
cu 12 ani în urmă (11.09.2012) RaspundeCand vorbesti despre Tenter in ANII trecuti nu doar anul trecut trebuie sa spui tot. Aici ma refer la mister Cristescu, cel care da tonul la "U" la ce se intampla si ce nu, cel care "taie si spanzura". Nu umbla cu jumatate de vorba!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!