Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dragan Petricevic a explicat de ce l-a ales pe Kris în locul lui Patrick la lot

Dragan Petricevic a explicat de ce l-a ales pe Kris în locul lui Patrick la lot

În această săptămână vor avea loc meciurile din etapa a 9-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin iar, apoi, cluburile de seniori vor lua o pauză, datorită acțiunii echipei naționale. Vulturii se vor duela în 28 noiembrie cu Luxemburg, într-un joc din precalificările EuroBasket 2025.

Luni seara (15.11), Federația Română de Baschet a publicat lotul de 16 jucători care se vor pregăti în Capitală pentru această fereastră. Față de lotul anunțat inițial, s-a efectuat o modificare: Kris Richard apare în locul lui Patrick Richard.

Într-un interviu acordat Baschet.ro, Dragan Petricevic, antrenorul tricolorilor, a declarat că nu este vorba nici de o înlocuire, nici de vreo accidentare a lui Patrick, ci este o decizie luată pe baza a două motive.

Patrick Richard nu a fost înlocuit. Nu știu cum a apărut atunci, o fi fost o greșeală de tipar sau, pur și simplu, având în vedere că sunt doi Richard în lot, s-a înțeles ceva greșit. Lista de 20 a fost trimisă în felul următor: au existat 18 jucători eligibili pentru a fi chemați la echipă plus încă doi, Christian Chițu și Edward Petrescu, care din start figurau ca rezerve în cazul unor accidentări sau situații neprevăzute cu Covid, etc. Eu vreau să fiu foarte clar pentru că mi se pare că, în general, în baschetul românesc se vorbește mai mult despre ce nu trebuie să se vorbească decât despre performanța din meciuri. Aici nu mă refer neapărat la scandal, ci la pierderea timpului asupra unor subiecte prea puțin importante. Vreau să fiu foarte, foarte deschis, în primul rând, pentru că este și obligația mea, ca selecționer – să fiu mereu deschis la orice întrebare. Cred că mă cunoașteți și știți că mereu am fost deschis la orice întrebare, fie că e vorba de club, fie că e vorba de altceva”, ne-a spus Petricevic.

Principalul motiv pentru care selecționerul României l-a ales pe Kris în locul lui Patrick este că al doilea a evoluat foarte mult în acest sezon, un total de 16 meciuri. Prin urmare, Petricevic a considerat că baschetbalistul Oradiei ar aduce un plus de prospețime.

În ceea ce privește situația și de ce am luat decizia de a-l aduce pe Kris Richard în locul lui Patrick Richard există două motive. În primul rând, în foarte multe meciuri jucate în acest sezon, Patrick Richard a fost locomotiva celor de la Cluj, multe din rezultate datorându-i-se și lui. În schimb, Kris Richard a fost mai puțin utilizat și, astfel, ar avea mai multă energie pentru meciurile care urmează. Asta nu înseamnă că din partea lui Patrick Richard nu a existat dorință. Dimpotrivă, am avut o discuție cu el duminică și el dorea foarte mult să ajungă la națională. Deci, avem doi jucători valoroși. De Watson nu vorbim de data aceasta, fiindcă e accidentat. Ei evoluează pe poziții similare și, atunci, am considerat că pentru acest meci din Luxemburg, aducerea lui Kris în locul lui Patrick ar fi mai de bun augur. Și dacă hotăream invers, sunt convins că era la fel de bine. Acesta este principalul motiv. Eu sunt antrenor în Liga Națională și știu ce efort depune fiecare. Clujul a început foarte devreme pregătirile, a avut calificările în Champions League și, pur și simplu, am considerat că Kris Richard ar aduce un plus de prospețime. Să fim cinstiți. Nu a trebuit să aleg între Jokic și un jucător de la o școală sportivă din țară. A fost vorba de doi jucători sensibil egali, pe aceeași poziție.

Un alt motiv pentru care noul tehnician al naționalei a decis ca Patrick Richard să nu participe la această acțiune este procesul pe care acesta îl are cu Federația Română de Baschet. Petricevic a mărturisit că își dorește foarte mult ca atmosfera din cadrul lotului să fie una pozitivă și nu ar vrea ca presa să se concentreze în următoarea săptămână pe situația extrasportivă.

În al doilea rând, știm cu toții despre anumite probleme și litigii care există între sportivi și Federația Română de Baschet. Prin urmare eu, personal, fără să vorbesc cu cineva sau fără să îmi fie impus acest lucru, am considerat că, în acest moment, este mai bine să fie Kris la lot. Nu doresc să implic în decizia mea nici pe Federația Română de Baschet, nici pe jucător. Acesta a fost un motiv mult prea puțin important față de primul. Nu am vrut să se asocieze acest lucru sau să existe discuții săptămâna următoare, când o să fim cu toții la lot. Dar, repet, nu a fost principalul motiv, deci să nu se scoată nimic din context. Patrick Richard și Giordan Watson sunt în continuare jucătorii naționalei României și vor fi în vederile mele atât timp cât voi fi selecționer. Dar de data aceasta, coroborat cu principalul motiv pentru care am luat decizia, am considerat că Kris Richard este varianta cea mai fezabilă.

La final, Dragan Petricevic a ținut să precizeze că întotdeauna atmosfera de la lot a fost una bună, indiferent de baschetbalistul naturalizat care a fost selecționat.

Să înțeleagă toată lumea că atmosfera în cadrul lotului este una bună. Mereu am auzit că a fost foarte bună – și atunci când a fost Patrick Richard, și atunci când a fost Kris Richard sau Giordan Watson. Sunt convins că va rămâne și în continuare. Doar de asta avem nevoie – să se vorbească despre baschet, nu despre celelalte. Eu, unul, nu sunt nici judecător, nici nu cunosc speța prea mult așa că am dorit să ne focusăm doar pe baschet. A fost hotărârea mea și duminică am luat decizia definitivă. Evoluții bune, în ultima perioadă, în meciurile din cupele europene, au avut ambii. În sânul lotului național consider că trebuie să existe doar situații clare și pozitive.

Lotul României se reunește în 21 noiembrie, urmând ca, în 27 noiembrie, să plece în Luxemburg.

*foto: fiba.basketball

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Cit se poate
    de corecta si de bun simt explicatia lui Dragan. Cred ca multi ar fi procedat la fel.

    Sper ca rezultatul sa fie altul decit la juniori :)

    cu 2 ani în urmă (16.11.2021) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    de salutat
    ... deschderea selectionerului de a explica deciziile sale. Cat de mare diferenta fata de mandatul de trista amintire....
    In ceea ce priveste decizia in sine, nu prea e nimic de comentat, este alegerea lui si cam atat, vom vedea dupa astea 2 meciuri.

    cu 2 ani în urmă (16.11.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    eu cred
    ca a gandit o exact invers, adica din perspectiva binelui jucatorilor. Petrica riscand o accidentare ori la lot ori la intoarcerea la echipa, avand in vedere cat load a avut in perioada asta, atat fizic cat si mintal. Kris avand nevoie de incredere si meciuri pentru a-si creste nivelul. Sau poate doar asa o vad eu :)
    Sa argumentezi ca jucatorul mai in forma (pentru ca, intre cei doi, clar Petrica e mai forma) nu e selectionat pentru "lipsa de energie" sau, in fine, cel de-al doilea pentru energie suplimentara, mi se pare putin tras de par. Aduci pe cine-i mai in forma.

    In fine, nu conteaza asa mult. Ce conteaza e comunicarea. Mare plus.

    cu 2 ani în urmă (16.11.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!