Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dragan Petricevic, despre națională: „Nu există locuri bătute în cuie în echipă”

Dragan Petricevic, despre națională: „Nu există locuri bătute în cuie în echipă”

Astăzi, 28 august, România va disputa cel de-al doilea meci din faza secundă a precalificărilor pentru EuroBasket 2025. După ce a pierdut prima partidă cu Portugalia, scor 59-75, selecționata noastră o întâlnește pe Bulgaria, în Samokov.

Lotul tricolorilor va fi același ca în duelul organizat în Sala Olimpia din Ploiești: Emi Cățe, Radu Vîrnă, Tudor Gheorghe, Lucas Tohătan, Marcu Badiu, Patrick Richard, Bobe Nicolescu, David Vida, Nandor Kuti, Rolland Torok, Ștefan Grasu și Alexandru Olah.

Dragan Petricevic, antrenorul naționalei României, a acceptat să ofere un interviu exclusiv site-ului nostru în care să vorbească despre modul în care a fost făcută selecția jucătorilor și despre argumentele care au stat la baza deciziilor sale.

Mai întâi, selecționerul Vulturilor a explicat cum a ales să renunțe la Mihai Măciucă și Dragoș Diculescu, doi dintre jucătorii de bază ai naționalei în ultimii ani.

În primul rând, este foarte greșit să folosim termenul „doi jucători de bază”. Eu unul nu înțeleg această exprimare. Pentru mine toți jucătorii sunt egali și nu există unul care nu poate fi înlocuit. Valoarea jucătorilor noștri este apropiată, nu avem vreun Luka Doncic sau Nikola Jokic astfel încât eu să accept lipsa de energie și de intensitate în pregătire. La echipa națională cer mai mult consum energetic decât cer la echipa de club. Doresc ca fiecare element tehnico-tactic să fie executat la intensitate maximă, fie că e vorba de efort fizic sau de efort mental.

Exact asta a fost nemulțumirea mea cu Mishu Măciucă. El e încă foarte tânăr, se gândește prea mult la posesia mingii, la oportunitatea de a arunca la coș. Iar, la lotul național, mingea trebuie „să meargă”, ca să mă exprim în termenii pe care îi folosim noi. Despre mine puteți să spuneți orice, dar oricine urmărește baschet în țara asta, cât și în afara ei, pe unde am lucrat, știe că echipele antrenate de mine joacă baschet organizat și că există circulația mingii. Îndrăznesc să spun că acest lucru se vede și la națională. Că acum jucăm cu adversari de nivel mai ridicat și nu reușim să evoluăm așa 40 de minute, e altă discuție și e legată de mai multe aspecte. În fine, când i-am adus în vedere lui Mishu ce obligații și ce drepturi are, el a redus din intensitate și și-a pierdut concentrarea. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauză că ar fi nerespectuos. Dimpotrivă, el este un băiat bun, însă efectiv la vârsta asta nu înțelege. El este un jucător care, datorită regulii U23, a jucat mult, poate uneori și când ar fi meritat să fie pus pe bancă. El se va maturiza în timp, cu siguranță, și este un jucător de care baschetul românesc are nevoie în viitor, dar nu este Luka Doncic ca să nu pot renunța la el atunci când nu este concentrat suficient.

Dacă la Mihai Măciucă a fost vorba de o lipsă de concentrare și de o intensitate redusă, la Dragoș Diculescu problema a fost legată de faptul că acesta nu s-a recuperat 100% după ultima accidentare suferită.

„Dragoș, din cauza unei accidentări, a fost absent în ultimele două ferestre. Din acest motiv a pierdut și o parte din sezon la echipa de club. Înainte de a face lista convocaților pentru această fereastră, am înțeles că a avut o intervenție chirurghicală și chiar vorbisem cu el pentru a fi sigur că în data de 8 august va fi pregătit. Nu puteam să am garanția că va fi, însă tocmai pentru că pierduse deja ultimele două ferestre, nu voiam să piardă și a treia pregătire cu lotul. În timpul verii el a făcut toate eforturile pentru a se pregăti dar, din păcate, controlul medical ne-a arătat că are un plus de kilograme destul de mare. Cu toate acestea, mi-am dorit să îl am în amicalele din Israel însă, până la urmă, am considerat că în acest moment nu este 100% pregătit. Dragoș este un jucător care își dorește foarte mult să dea totul pentru echipa națională. Sunt puțini jucători care au arătat atât de mare dorință de a juca pentru națională și îl felicit pentru asta, dar eu am considerat că, în acest moment, poate mai puțin decât își dorește, iar acest lucru nu avea cum să fie în folosul echipei. Și Dragoș este un jucător de care baschetul românesc are nevoie în viitorul apropiat dar, ca să joace bine, trebuie să fie pregătit 100%”, a declarat Petricevic.

Doi dintre baschetbaliștii care au prins lotul pentru dubla cu Portugalia și Bulgaria sunt Ștefan Grasu și David Vida, sportivi care nu au participat la amicalele cu Israel. Dragan Petricevic ne-a explicat și care este situația celor doi.

De ce David și Ștefan au fost incluși în lot, v-am răspuns când v-am explicat de ce Mihai și Dragoș nu au rămas în rosterul de 12 jucători. În Israel nu au fost deoarece acolo am decis, împreună cu antrenorul federal, să mergem cu 14 jucători, iar lista pentru bilete trebuia trimisă cu opt, nouă zile înainte. Noi nu cumpărăm biletele de pe site-uri, ci e nevoie de niște proceduri, referate, etc, deoarece banii sunt publici. Nu avea nicio logică să mergem cu 16, în primul rând, fiindcă nu vrem să facem cheltuieli inutile și, apoi, pentru că nu aveam cum să îi utilizăm pe toți. David și Ștefan, care s-au antrenat exemplar, au fost înștiințați că există șanse reale să se întoarcă în cantonament așa că era normal să continue să se antreneze. Nu cred că era normal să le spunem să alerge cinci zile prin parcurile din Ploiești, ci era firesc să se antreneze la echipele de club, unde au toate condițiile necesare. După ce ne-am întors din Israel, au făcut joncțiunea cu lotul chiar de la aeroport. Au arătat și înainte de Israel, și după întoarcerea de-acolo o atitudine pozitivă și o mare disponibilitate de a-și accepta rolul, lucru pe care trebuie să îl aibă fiecare jucător, dacă vrea să aibă loc în rosterul de 12. Pe lângă toate acestea, erau și bine pregătiți. Repet pentru a nu știu câta oară: nu există locuri bătute în cuie în echipă. Nu este echipă de club ca eu să trebuiască să tremur pentru că cineva e nemulțumit de rol și că fără el nu se poate, fiindcă nu am altul. Aici există concurență și așa trebuie să fie. Și la naționala Serbiei sunt jucători care au mers la unele turnee de pregătire, iar alții au rămas acasă și apoi au făcut rocada. Nimic anormal în asta.

La final, antrenorul României a vorbit și despre Rareș Uță, unul dintre cei mai buni autohtoni din stagiunea 2021-2022, care nu s-a regăsit în lotul extins pentru acțiunea naționalei din luna august și nu a jucat nici în ultimele două partide din prima fază a precalificărilor pentru EuroBasket 2025.

Rareș Uță a fost „unul dintre cei mai buni autohtoni”, cum v-ați exprimat dumneavoastră, eu fiind de-acord cu asta, și înaintea meciurilor cu Luxemburg și Albania, nu doar acum. În cantonamentul din Timișoara el nu a făcut niciun antrenament complet, doar niște încercări. Medicul echipei și kinetoterapeutul, precum și preparatorul fizic, m-au informat că nu este vorba de vreo accidentare, dar el susținea că „nu-l țin picioarele”. Asta înseamnă că nu ești pregătit, că ai terminat sezonul la începutul lunii mai și ai venit la lot, la finalul lunii iunie, fără să te pregătești. Asta în condițiile în care le-am dat programul de pregătire tuturor cu o lună înainte. Ok, ai semnat un contract bun, ai intrat în „zona de confort”, nu e nimic anormal pentru un băiat de 24 de ani. Ok, ești nepregătit, nu poți decât 5-6 minute, dar antrenează-te. Mâine o să poți 8, poimâine 10 și în ziua meciului 15, însă tu zilnic repeți același lucru: „nu mă țin picioarele”. Atunci ce garanție am eu că nu o să vii și mai nepregătit în august? Acesta e motivul pe care nu l-am chemat pe Uță. Îi doresc să se pregătească bine la echipa de club, deoarece eu chiar doresc să-l am la națională.

La finalul discuției, Dragan Petricevic a formulat o concluzie legată de mentalitatea pe care încearcă să le-o transmită jucătorilor naționalei.

Sunt unele lucruri pe care le repet zilnic acestor jucători tineri. Să se pregătească 12 luni, deoarece sunt jucători de baschet tot anul, chiar dacă sunt plătiți 9 sau 10 luni pe an. Să își accepte rolul fiindcă nu doar eu le voi cere asta, ci și antrenorii lor de la club. Știți de ce le spun asta? Pentru că aici sunt cei mai buni jucători români și, datorită regulii „jucătorului român”, au semnat cu echipele cu bani mulți și pretenții la trofee. Acolo sunt antrenori cu autoritate, care îi vor pune pe bancă pentru aceleași lucruri pentru care îi pun și eu. La lotul național nu joacă cei mai buni 12 jucători, cei mai buni marcatori, ci 12 jucători capabili să accepte rolul, minutele și drepturile mai puține decât la echipa de club. Așa că ei trebuie să muncească individual și să învețe de la antrenorii lor, fiindcă eu nu îi voi învăța la echipa națională de seniori cum să câștige 1 la 1. Trebuie să înțeleagă că echipa națională e un loc unde trebuie să dea 100% în apărare, chiar dacă nu au aruncat timp de cinci atacuri consecutive. Sunt foarte mulțumit de felul cum 95% din jucători înțeleg aceste lucruri dar până vor înțelege toți, va dura ceva timp.

Acesta este punctul meu de vedere, v-am arătat deschidere și transparență din respect pentru suporterii naționalei, dar vă rog să înțelegeți că nu mă voi abate de la principiile mele și asta pentru că cred în ele.

Meciul dintre Bulgaria și România va începe la ora 19:00 și va putea fi urmărit, în direct, pe Digisport 4.

*foto: fiba.basketball

5 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Pînă la urmă
    este corect ceea ce spune. Problema este că multe lucruri, referitoare la selecție, trebuiau spuse înainte ca lumea să-și faca tot felul de griji/impresii.
    Printre rînduri citesc faptul că Dragan este de părere că regulile pro-dacii liberi mai mult au stricat decît să fi fost de folos. Și asta nu numai d.p.d.v. al valorii baschetbalistice, ci inclusiv la capitolul atitudine față de sport. De acord !

    cu 1 an în urmă (28.08.2022) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    3 chestii...
    Prima legată de Măciucă... zice Dragan așa ”El este un jucător care, datorită regulii U23, a jucat mult, poate uneori și când ar fi meritat să fie pus pe bancă.” Ce fain că o să avem doi români obligatoriu pe teren... o să ridice nivelul baschetului românesc pân la cer!

    A doua legată de Uță. ”Asta înseamnă că nu ești pregătit, că ai terminat sezonul la începutul lunii mai și ai venit la lot, la finalul lunii iunie, fără să te pregătești.” Nu l-am urmărit în particular pe Uță, dar știu destui alții pentru care ideea de pregătire de vară este inexistentă. De exemplu...

    Vida (a treia chestie). Eu nu știu ce pregătire individuală intensă și efort susținut a făcut Vida. Pe parte baschetbalistică mă refer, că altfel tânărul e pe calea ”cea bună” la tocat banii pe care-i face (mulțumită regulilor frb, în mare proporție) fără să fie extrem de preocupat de pregătire de vară.

    cu 1 an în urmă (28.08.2022) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmmm
    E foarte bine că a hotărât să răspundă, cel puțin e transparent.
    Pe de altă parte, asta e una dintre fațetele monezii. Eu unul aș fi foarte curios să aud și cealaltă variantă; dar sunt chiar sceptic că jucătorii vor alege să răspundă.
    Dar cel mai dezamăgit sunt de faptul că speram ca după epoca Costescu, să văd că există o atmosferă bună la națională și toată lumea să vină cu bucurie și dorință la echipa națională.

    cu 1 an în urmă (28.08.2022) Raspunde
  • Suporterrrr :

    Vida
    Ca idee, Vida a fost plecat toata vara in vacante, nu s-a antrenat nici macar o zi.

    cu 1 an în urmă (28.08.2022) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    wow
    deci cei 2 baieti care s-au antrenat exemplar si i-au inlocuit pe maciuca (cel care aresteaza mingea) si diculescu (cel cu multe kilograme in plus), au bifat impreuna 43 de secunde... excelent!
    in plus, cei de la cluj cred ca sunt in extaz ca petrica e in asa forma de poate juca 33 de minute la nivel inalt...
    de-abia astept sa vina fereastra urmatoare sa mai fac niste hate gratuit :)

    cu 1 an în urmă (29.08.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!