Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dragan Petricevic: „În sport, noi vrem să livrăm calitate... Este un ordin populist”

Dragan Petricevic: „În sport, noi vrem să livrăm calitate... Este un ordin populist”

În ultimele două zile, subiectul fierbinte în baschetul românesc s-a legat de ordinul emis de ministrul Eduard Novak, prin care se impune obligativitatea unei ponderi de 40% a jucătorilor români în competițiile sportive. Cristian Achim, antrenorul lui CSM Oradea, și Tudor Costescu, tehnicianul lui CS Rapid București, au vorbit deja pe acest subiect, iar lor li s-a alăturat și Dragan Petricevic, antrenor la SCM Timișoara și la echipa națională a României.

Petricevic este implicat din 1995 în baschetul românesc, dar a antrenat și în țări precum Georgia, Tunisia sau Egipt. Iată ce a spus tehnicianul bănățenilor:

E o vorbă: se varsă golul în nimic. Cred că la asta s-a referit colegul meu, Tudor Costescu. Are dreptate în ceea ce spune. În spațiul public a apărut ieri o scrisoare deschisă a colegului și prietenului meu, Cristian Achim, căruia îi dau dreptate în totalitate și o să vin și în completare. Cred că fiecare antrenor care a stat să se gândească un pic mai profund găsește și alte argumente pe care un singur om nu poate să le enumere.

În luna august am avut o intervenție la televiziunea națională, unde am fost întrebat despre acest ordin și atunci am spus foarte clar că nu este deloc bine gândit și bine structurat. Este un ordin haotic și care nu are la bază o analiză făcută de dinainte. Sunt tone de hârtii și tone de documente pe care federația de specialitate le depune la ministerul legat de activitatea loturilor naționale. Pentru ce există această pondere de 40%? Dacă face parte dintr-o strategie națională, atunci există pentru a crește sportul autohton și, implicit, rezultatele echipelor naționale. Eu sunt convins că analiza nu a fost făcută și a fost dat un ordin populist la vremea aceea, probabil după valul de bucurie și simpatie, apărut după rezultatele lui David Popovici. Exact la vremea aceea a apărut acest ordin. Cred că nu a fost foarte bine gândit și foarte bine aplicat.

De ce spun acest lucru? În primul rând, nu se poate aplica în mod egal la toate sporturile. Vorbim de sporturile de echipă. Acolo este această pondere de 40% pentru jucătorii cu pașaport românesc, pentru că nu sunt incluși doar jucătorii autohtoni, ci și cei naturalizați. Nu toate sporturile sunt fel. Fiecare are specificul lui fie că vorbim de rugby, handbal sau baschet. Durata competiției este diferită, liga, nivelul de competiție sunt diferite. Există cupele europene, unele formații evoluează doar în campionat, altele și peste hotare. Vorbim despre numărul de echipe înscrise într-o ligă. În baschet, avem 18 echipe, adică cred că LNBM e printre ligile cu cel mai mare număr de echipe din Europa, categoric mai multe decât la handbal, rugby sau polo. Baschetul nu poate fi pus în aceeași categorie. Cred că, în primul rând, aici nu s-a făcut această analiză.

În al doilea rând, am o întrebare: acest ordin, de fapt, ce protejează? Nu înțeleg ce protejează. Dacă protejează produsul intern, atunci mă întreb de ce la cinematografele de la mall-urile din România, la Cinema City, nu există o pondere de 40% a filmelor românești rulate în fiecare seară. N-am auzit de o pondere de 40% a licitațiilor pentru kilometri de autostradă câștigate de firme românești. Imediat o să mă duc la un supermarket și o să număr produsele românești, să văd dacă ponderea este de 40%. De ce firmele nu sunt categorizate după pondere, dacă sunt românești sau nu. Pentru că vor să livreze calitate, nu? La fel de bine, în sport, noi vrem să livrăm calitate. Noi acum vorbim despre sportul profesionist, nu despre sportul de masă. Noi, antrenorii din sportul profesionist, dorim să livrăm rezultate. Rezultatele le livrăm cu cei mai capabili sportivi pe care îi alegem și nu ne uităm la pașaportul lor. Pentru că pick-and-roll sau un eseu la rugby nu cred că au pașaport. Nu cred că pick-and-roll are pașaport și cetățenie. Așadar este vorba de livrat. Ce protejăm atunci? Nu s-a făcut nicio analiză pertinentă a rezultatelor loturilor juvenile de la toate sporturile. Nu știu la alte sporturi, dar știu că la baschet naționalele de U16, U18 și U20 nu sunt în divizia A. Atunci ce protejăm sau ce încurajăm? Încurajăm doar participarea unor sportivi la fenomenul sportiv care știu că au locul asigurat, indiferent de cât de multă valoare au. Am citit tot felul de comentarii la ceea ce a spus Cristian Achim în care se întreba: Da câți jucători români a scos Cristian Achim? Dragan Petricevic a scos jucători români și Cristian Achim la fel. La toate echipele la care am fost, la mine au jucat jucătorii români. Știți foarte bine că, la Timișoara, cât timp a fost Alex Olah, au jucat doi români în primii cinci, chiar dacă nu mă obliga regula la vremea aceea. Iar dacă aveam posibilitatea să-l păstrez pe Alex Olah la Timișoara, l-aș fi păstrat în dauna oricărui jucător pe poziția 5 din Liga Națională. Aceste comentarii naționaliste și populiste chiar nu-și au locul în această discuție și în această ecuație.

Nu vreau ca cineva să înțeleagă că eu nu doresc să joace jucătorii români. Aici nu este vorba pe cine prefer eu, deoarece la mine mereu joacă jucătorii români care în alte locuri nu aveau această șansă. Dar nu sunt de-acord ca un jucător tânăr să aibă statut preferențial și salariu cu mult peste valoarea lui, doar pentru că este protejat de un ordin sau lege. Noi, antrenorii, uneori greșim cu alegerea unui jucător străin, care poate nu livrează ceea ce ne-am fi așteptat. Asta se întâmplă oriunde, sunt lucruri normale în sport, dar când e vorba de un jucător străin, greșeala se poate îndrepta prin rezilierea contractului. Ei bine, ce poți să faci cu un jucător autohton, plătit peste valoarea lui, care nu muncește suficient, nu-și arată interesul, dar știe că nu ai ce să-i faci? Asemenea ordine sau legi pot crea și aceste situații, ca să nu mai vorbim că unii sportivi care s-au lăsat acum un an sau doi se vor reactiva deoarece „acum se mai poate lua un ban neașteptat”. Dacă asta înseamnă Strategia pentru Sport, atunci cred că nu e bine gândită.

Noi vorbim foarte, foarte simplu. Ce protejăm în afara produsului intern? Sunt de-acord să-l protejăm dacă face parte dintr-o strategie națională care duce la creșterea valorii. În sport, noi vorbim de creșterea valorii. Mai bine domnul ministru și cei responsabili se gândeau la o strategie națională în care să se crească calitatea și numărul sportivilor la nivelul juvenil. Să se facă o analiză pertinentă de la sport la sport. Ce dorim la handbal? Nu știu, să creștem numărul jucătorilor români care joacă pentru că suntem la poarta Campionatului European și nu reușim, ne mai trebuie doi jucători români de valoare. Ce dorim la baschet? Să creștem numărul practicanților cu încă 5000, de exemplu. Trebuie ca cineva să se gândească foarte bine deoarece este un ordin de masă, nu un ordin care ajută sportul de performanță.

Federația Română de Baschet face pași în această direcție prin diferite reguli, prin obligativitatea de a avea categoria juvenilă de U13 la toate echipele, care este una bună. Practic, de-acolo începe fundația. Nu cei de la birou cresc jucătorii. Aici o să apară o discuție despre ce se întâmplă cu cei ce termină junioratul și nu au suficient timp de joc la nivel de seniori pentru că, vezi Doamne, se aduc jucători străini. Să joace în liga I, să joace în liga U20, să joace la un satelit. Și Timișoara are o echipă de U18 care va termina în acest sezon, iar de la anul va evolua în liga I. Am ajuns la nivelul la care Liga Națională e una foarte puternică la nivel european. Cu un ordin de genul va scade valoarea ligii și nu va crește valoarea jucătorilor români. Eu vă garantez acest lucru pentru că sunt de douăzeci și ceva de ani în România și sunt martor că, atunci când se termină antrenamentul, dacă se termină cu 15 minute mai devreme, cel mai mare număr al jucătorilor care pleacă în vestiar sunt jucătorii români, din păcate. Dacă sunt protejați, dacă nu există un sistem concurențial, nu vor crește valoric. Cunoașteți cât de repede intră românul în zona de confort.

Consider că această regulă este dăunătoare pentru sportivii tineri, pentru bugetele cluburilor pentru că, în situația în care nu există suficienți jucători români (minim 100) care să livreze calitativ, cresc salariile. Ajungem să plătim mediocritatea. Repet, sunt jucători români pe care eu, personal, ca antrenor, ca manager, i-aș plăti indiferent de suma pe care o solicită. Pentru că știu că vor livra. Nu vreau să îi nominalizez, pe unul l-am nominalizat deja, dar mai sunt jucători. La fel de bine, este o mare parte a jucătorilor români care sunt protejați de regula actuală și vor fi și mai protejați de regula care urmează să fie implementată.

Formularea acestei reguli e foarte ambiguă, e un talmeș-balmeș. Am citit acolo că măsurile sau aceste amenzi vor fi dați de angajații sau inspectorii DJST. DJST are o autoritate doar în județul în care activează. Adică DJST Timiș are autoritate doar în județul Timiș. Și atunci ce facem la meciul Timișoara vs. Cluj, îi vom amenda doar pe cei din Timișoara și pe cei din Cluj nu? Nu este nimic clarificat, nu este nimic structurat bine, nimic gândit bine. Am venit, am dat un ordin și gata. Repet, consider că este un ordin populist. Nu se discută în asemenea termeni, în Europa, în anul 2023. Ce facem cu sportivii letoni, lituanieni, bulgari? Cei ce sunt cetățeni ai Comunității Europene. Sunt atât de multe lucruri paradoxale. Noi știm cel mai bine ce se întâmplă pe teren. Noi muncim jos, în mină. Specialiștii nu au fost consultați și întrebați.

Mai citiți și:

Gânduri despre baschetul românesc. Și nu numai.

Tudor Costescu, despre regula Novak: „S-a umplut un gol uriaș cu nimic”

*foto: Facebook - Leii din Banat - SCM Timișoara

7 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Iata
    inca o opinie clara si zic eu, obiectiva. Dar Dragan nu are oscior de dac, "deci" huo la oase !
    Oare citi participanti activi la fenomen mai trebuie sa se exprime ca onor ferebeul sa zica ceva. Chiar ar fi interesant de vazut opinia unui federal. Sau inca nu v-au raspuns ? Se vede clar ca cu fiecare opinie apar idei in plus. De exemplu Dragan aduce in discutie competitia PROFESIONISTA ! Iar profesionism cu mediocrii poate ca exista , dar fara rezultate. Cu permisiune nenecesara a ciucatilor o sa comentez la aceste luari de pozitie vis-a-vis de acest subiect. Acum, hai pa ca incep meciurile din Euroliga...

    cu 1 an în urmă (03.03.2023) Raspunde
  • Ciucâ :

    Titirel
    Comenteazâ te va aprecia dragan câ are nevoie mult de tine. Un nume greu al baschetului românesc ce trebuie luat ca exemplu ptr realizârile sale, mai ales din ultima perioadâ la nationalâ. Sunt greşeli gramaticale la meciurile de Euroligâ sau te uiți la panourile alea colorate de lângâ teren?

    cu 1 an în urmă (03.03.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Mda
    Multă gargară politicianistă din partea celui mai uns cu toate alifiile antrenor / manager din baschetul românesc.
    O să ma opresc la o generalizare care m-a deranjat tare... Aceea că jucătorul român este primul care părăsește terenul de antrenament. În ultimii 3 4 anii, datorită faptului că fiu-meu își face junioratul, am avut ocazia să văd sfârșitul a 1 2 antrenamente săptămânale ale echipei mari; și pot să spun că ultimii care plecau de pe parchet erau întotdeauna Lucas, Mirel, Rolli, Aurică sau Basti... Așa că să mă slăbească nea Dragan cu zona de confort a jucătorului român.
    Că or fi și jucători români care rup ușile se prea poate, dar ăia sunt cei care nu se respectă pe ei și pe antrenorul Petricevic.

    cu 1 an în urmă (03.03.2023)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Am observat
      Nota comentariilor tale pe acest subiect de la toate cele 3 articole: achim, costescu si dragan. Mai mai ca nu zici ca regula i buna. Surpinzator.

      cu 1 an în urmă (04.03.2023)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @studentU
      Ca să nu mai fie dubii: regula așa cum e impusă de ordinul de ministru e proastă, iar momentul aplicării la fel.
      Dar... Eu cred că există nevoie de reguli pentru protecția jucătorului român, însă aplicate inteligent, nu așa. De-asta am spus că sunt și multe lucruri bune spuse de cei 3 antrenori. Costescu (cât nu-mi place mie de el) mi s-a părut cel mai coerent. E nevoie de dezbatere, sunt multe lucruri care trebuie discutate, desigur că trebuie plecat de la copii și juniori, dar se pot face reguli și schimbări peste tot. Uite eu cred că sunt mult prea multe echipe în prima ligă, ar trebui maxim 12 echipe, iar liga 1 ar trebui să devină una puternică, în care să poți dezvolta o pepinieră.
      Ce nu-mi place este frontul comun pe care-l fac acum antrenorii și faptul că jucătorii nu vorbesc și ei (sunt destui care au curaj și nu au de pierdut).

      cu 1 an în urmă (04.03.2023)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Titigram
    unde eşti?mai respiri dupâ ce ți a bâgat Gyke perna n gurâ.gramaticâ corectâ,informații de ultimâ orâ, tatâ de baschetbalist(cred câ este mai mult de atât) dar nu este de aceiaşi pârere cu tine. Tare curios sunt cum te simți

    cu 1 an în urmă (04.03.2023) Raspunde
  • ovidel :

    Punem carul inaintea boilor...
    ... ca de obicei :(

    Nu asa iti cresti valoarea sportivilor autohtoni... Dl. Ministru ar trebui sa verifice mai intai sistemul piramidal din baschetul romanesc, sa se documenteze si sa afle de ce e asa de subtire grupul de jucatori romani adulti de calitate (capabili sa faca fata unui campionat profesionist). Majoritatea juniorilor renunta la baschet inainte de varsta la care Giannis Antetokounmpo a pus prima data mana pe o minge de basket :(

    Lipsa locurilor de antrenament (mii de sali de sport de scoli stau goale pentru ca e mai simplu asa), a antrenorilor cu adevarat interesati (pentru majoritatea conteaza doar rezultatele la categoria de varsta pe care o antreneaza, nu sa formeze jucatori care poate vor "inflori" mai tarziu) sa stimuleze dragostea pentru baschet a copiilor care poate aduce rezultate mult mai tarziu, nu sa tina cont doar de orgoliile personale si rezultatele de moment. Un copil e bun si incurajat doar daca e bun/inalt si aduce rezultate ACUM, nimeni nu vrea sa creasca pentru mai tarziu.

    Pertinente observatiile D-lui Petricevic, desi unii il acuza mai sus de politicianism. Dar atata timp cat nu ai de unde alege, nu poti sa impui o astfel de regula prin lege. Ca sa impui ceva prin lege la varf, trebuie sa iei in calcul tot traseul, de la baza pana la varf

    cu 1 an în urmă (04.03.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!