Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dusko Vujosevic: „Șansele ca Euroliga și EuroCup să continue sunt aproape inexistente”

Dusko Vujosevic: „Șansele ca Euroliga și EuroCup să continue sunt aproape inexistente”

Dusko Vujosevic, antrenorul coordonator al lui U-BT Cluj-Napoca, a vorbit pentru presa locală din Serbia despre situația în care se află cele mai puternice competiții intercluburi din Europa și despre opțiunea Euroligii de a finaliza sezonul 2019/2020 la Belgrad.

Vujosevic, fostul tehnician al lui Partizan Belgrad și unul dintre cei mai respectați oameni din baschetul european, este sceptic în ceea ce privește finalizarea pe parchet a sezonului 2019/2020, de asemenea, acesta nu consideră Belgrad o locație potrivită pentru organizarea turneului final. 

Șansele ca Euroliga și EuroCup să continue sunt aproape inexistente. Sunt prea mulți factori de care depinde reluarea activității sportive, cel mai important dintre ei este închiderea granițelor și lipsa aproape totală a zborurilor. În plus, se știe că majoritatea țărilor impun carantină obligatorie atunci când un cetățean călătorește dintr-o țară în alta.

În Serbia, o țară în care până ieri era instaurată starea de urgență, se consideră o situație normală și se trimit acte pentru a organiza o competiție pe care nimeni nu o vrea...Luând în considerare pandemia, dacă siguranță era importantă, atunci un turneu de genul ar trebui să fie organizat de Austria sau de Islanda, locații în care numărul infestaților este mai mic. Baschetul este jucat pentru audiență, pentru public și acest lucru va fi imposibil în condițiile actuale.  În opinia mea, dacă Euroliga și EuroCup vor completa într-un fel sau altul sezonul 2019/20, este total irelevant unde se va juca deoarece publicul nu va fi prezent în sală. Este ca și cum te-ai duce în Tenerife  să privești plajele la TV.

Antrenorul anului 2009 în Euroligă a vorbit și despre jucătorii americani și faptul că aceștia sunt nucleul multor echipe, astfel, o competiție fără aportul acestora, în mod evident, nu ar fi aceeași competiție. 

Jucătorii americani reprezintă nucleul de bază al echipelor de club din Euroligă și EuroCup. Majoritatea dintre aceștia au plecat în SUA. Conform măsurilor anunțate de Euroleague Basketball, salariile jucătorilor vor fi plătite în procent de 80% dacă sezonul va fi anulat și în procent de 85% dacă el va putea fi completat. Majoritatea jucătorilor nu vor veni din Statele Unite ale Americii pentru acei 5%. Mai ales cei ale căror contracte expiră la sfârșitul acestui sezon. 

Fără jucătorii americani competiția nu mai este aceeași. Calitatea și interesul scad substanțial. Totodată, este nevoie de o perioadă îndelungată ca baschetul să revină la nivelul la care a fost după o asemenea perioadă de întrerupere totală.

Totuși, Vujosevic a demonstrat că întelege poziția oficialilor cluburilor, cât și aspectele financiare pe care le implică o competiție cu un nivel ridicat: 

Datorită contractelor existente cu televiziunile și sponsorii, este normal și de înțeles de ce Euroliga continuă să caute soluții pentru completarea sezonului.  Chiar dacă pierderile financiare nu mai pot fi compensate, amânarea Jocurilor Olimpice cu un an a creat spațiu pentru a putea împinge sezonul 2019/20 până târziu în vară, dar eu tot nu cred că se va putea completa sezonul actual. Prin urmare, imposibilitatea de a încheia sezonul în competițiile interne, dar și în Euroligă și EuroCup vor face dificilă stabilirea componenței celor două întreceri în stagiunea următoare.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!