Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Imagine din 2007, dintr-un meci amical BC Mureş vs naţionala României, câştigat atunci de mureşeni, 80-79
Evenimentele din ultimele zile legate de baschetul masculin românesc nu mai suprind pe nimeni. A devenit atât de uzual ca regulile să se schimbe în timpul jocului încât acest fapt nu mai reprezintă o ştire. Avem un campionat nesigur, care se schimbă după cum bate vântul şi în care, nici măcar acum, cu două etape înainte de final nu avem UN REGULAMENT CLAR!
Federaţia Română de Baschet a anunţat luni că în acest sezon nu vom avea parte de un PLAY-OUT. Acum, cu două etape înainte de final. Ceea ce face subiectul acestui articol este motivarea deciziei luate:
"(...) având în vedere solicitarea scrisă, parafată şi semnată a mai multor echipe şi având în vedere că au ramas doar 15 echipe, conform RSCN div. A masculin, jocurile pentru locurile 9 – 13 nu se mai dispută, iar pentru locurile 14 – 15 se va juca un singur tur după sistemul cel mai bun în 3 jocuri (...)"
Aşadar, decizia a fost luată "la solicitarea mai multor echipe" şi e evident că cele care au decis sunt cluburile aflate în partea secundă a clasamentului, pentru că lor li se adreseată play-out-ul. De aici se nasc însă mai mult discuţii.
Care ar putea fi aceste cluburi? Să o luăm logic!
Poli Iaşi şi Miercurea Ciuc ar fi fost oricum implicate în duelul pentru retrogradare, deci nu aveau cum să solicite să scape de nişte jocuri în plus. BCM U Piteşti şi Energia Rovinari se luptă cot la cot cu Sibiul, prima peste linie, pentru locul 8 şi în mod sigur sunt mai preocupate de acest aspect decât să se gândească la lupta "plictisitoare" din play-out. Singurele formaţii care nu au nicio grijă în acest moment sunt Craiova, Dinamo şi Giurgiu. Ele oricum nu îşi pot îmbunătăţii semnificativ locul, nu au nicio şansă la locul 8 şi deci... îşi cunosc deja soarta. Aceea de a juca în faza a doua a campionatului pentru un loc de "palmares".
Dinamo a fost cea mai deşteaptă dintre ele. Şi-a expediat jucătorii americani pentru că ştia că nu are cum să retrogradeze şi deci va duce un final de campionat fără griji.
Mai sunt Craiova şi Giurgiu, cluburi care ar urma să aibă parte doar de nişte meciuri în plus, fără miză.
Avem aşadar nişte cluburi plictisite! Sătule să mai ducă campionatul la final. Ce mai contează? S-au gândit probabil că oricum nu contează un loc în clasament pe care nimeni nu îl ţine minte. În plus, aspectul cel mai important e cel financiar! Iar o lună în minus de meciuri înseamnă o bună economie la buget!
Este sau nu moral? Cel puţin bine că s-au decis acum şi nu pe la începutul returului, nu? Dacă tot ştiau că nu intră în play-off. Din păcate pentru ele, erau obligate să joace cu echipele din prima jumătate pentru că acestea aveau o miză. Dar puteau să spună "pas" la partidele dintre ele. Făceau din nou economie.
Din păcate, într-un campionat atât de nesigur, e atât de sigur ca astfel de lucruri să se întâmple. Cum ar fi ca în formula 1 de exemplu, piloţii întârziaţi să se pună de-a latul pistei, că doar oricum nu au nicio şansă? Cum ar fi ca la fotbal, la 0-6, echipa condusă să iasă de pe teren, că doar nu mai are cum să învingă? Sau ogarii să nu mai alerge ca nebunii după iepure... că doar e de cârpă?
E o situaţie asemănătoare. Doar că diferenţa o face respectul pentru competiţie, fani şi meserie. Însă alţii, care poate în vremuri demult apuse, au trecut prin ceea ce trecem noi acum şi au luat măsuri. Uite de aceea, piloţii întârziaţi trebuie să se dea la o parte din calea celor din fruntea cursei, dar nu cedează cursa, chiar dacă fiecare gram de combustibil costă enorm în Formula 1!
Ce le putem cere atunci echipelor care au decis că, într-un sistem competiţional în care avem PLAY-OFF şi PLAY-OUT, că deh, asta e natura lui, nu vom mai avea parte decât de jumătate din el? E clar că avem probleme financiare la cluburi şi e uşor de înţeles decizia lor. De altfel, modul în care e organizat sistemul competiţional nu e DELOC atractiv dacă nu lupţi nici la titlu, nici la retrogradare şi aici FRB trebuie să remedieze situaţia,, dar totuşi, în momentul în care te-ai angrenat într-o astfel de competiţie, înseamnă că ai ACCEPTAT acest sistem! Că acum, după 28 de etape nu îţi mai place sau mai bine zis nu îţi mai convine... nu te mai poţi lamenta!
În plus, avem pauză din mai până în octombrie. Fanii, care şi aşa nu sunt foarte mulţi în săli vor fi mai "fericiţi" acum cu încă o lună în plus de pauză din partea acestor echipe?
Domnilor, Otopeniul s-a retras la jumătatea sezonului, Dinamo şi-a expediat jucătorii, iar acum unii spun că nu mai vor să joace... fără rost. S-or fi plictisit, aşa că au aruncat prosopul!
Într-un fel e mai bine. Că ne-ar fi plictisit şi pe noi.
-------------------------
NOTĂ. Totalbaschet va încerca să afle ce echipe au semnat această solicitare şi care a fost motivarea lor
foto: fotogalerie.ro
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
FR Baschet, obligată să reinstituie regula cu doi jucători români în perman...
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Oficial. Arturo Alvarez rămâne antrenorul principal al lui CS Vâlcea 1924
Jaizec Lottie sosește din Bundesliga și va evolua pentru CSM Oradea
6 comentarii la aceasta stire:
Oare?
cu 13 ani în urmă (27.03.2012) RaspundeDar oare cine castiga in urma acestei organizari? Baschetul romanesc ar fi mult mai castigat daca am avea un campionat cu 10 echipe, apropiate valoric. Nu s-ar mai cheltui bani aiurea pe meciuri Timisoara-Iasi sau Medias-Dinamo, iar echipele mari ar avea o motivatie in plus. Sau macar, in play-out sa participe echipele calificate la turneul final din divizia B. Nu stiu daca mai stateau asa linistiti nesimtitii de la Dinamo stiind ca trebuie sa treaca de o echipa ca Timba, Constanta sau mai stiu eu , pentru a ramane in A.
Cum cine castiga?
cu 13 ani în urmă (27.03.2012) RaspundeToata lumea castiga!
Iata cum: a) unele echipe pot sa isi trimita la plimbare jucatorii "scumpi" (a se citi strainii) incepand cu 4 Aprilie, seara; fara alte costuri, salarii, deplasari, etc pentru meciurile din playout b) Altii, mai economicosi, pot sa isi trimita aceiasi jucatori acasa incepand cu ziua de azi. La fel, economie. Si un scop nobil "in ultimele 2 etape, fiindca nu mai au miza pozitionarii pentru playout, ne-am hotarat sa promovam juniorii romani" c) Altii pot sa judece si mai pragmatic: nu-si trimit strainii acasa dar...ce bine ar fi un stimul de la vreunul dintre aia "mari" sa incurce in meciul ramas pe altul dintre aia "mari"? Pe cascaval, fireste!. De ce n-ar incerca in ultimele 2 etape "bomba" Craiova la Oradea, Sibiu la Bucuresti sau cu Clujul, Dinamo acasa cu Oradea, etc? Ca doar trebuie sa manaca si gura lor asa , de despartire...si e un campionat echilibrat, uite ca au facut surprize chiar daca nu se mai joaca playofful, bravo FRB pentru campionatul asta cinstit si frumos. Sigur, sunt doar scenarii...vorbele trec, greata ramane.
erata
cu 13 ani în urmă (27.03.2012) Raspunde*playout-ul
exagerat
cu 13 ani în urmă (27.03.2012) RaspundePersonal mi se pare putin exagerat articolul. Un playout in conditiile actuale era mai normal? Cu echipele de pe locurile 12 si 13 jucand de palmares fara a exista posibilitatea retrogradarii pe cand teoretic echipele de pe 10 si 11 ar fi putut retrograda. Era o situatie de-a dreptul penibila. Ce se intampla acum este o solutie de compromis. Un playout normal in sistemul actual ar fi implicat 8 echipe, asadar scenariul ideal a disparut in momentul retragerii Otopeniului. La urma urmei este o solutie de compromis acceptabila in conditiile date. In opinia mea solutia ideala ar fi un playout disputat intre ultimele 4 clasate. Nu doar in conditiile actuale ci ca solutie permanenta. Ar face si lupta petru evitarea retrogradarii mai interesanta. Oricum primele echipe de sub locul 8 se lupta doar formal pentru a ramane in prima liga.
Iasi vs. Dinamo
cu 13 ani în urmă (28.03.2012) RaspundeIn ultima perioada echipa din Iasi a pierdut la diferente mai mici de scor fata de perioada de inceput a campionatului, in timp ce Dinamo este pe o panta descendenta cu infrangeri la 50-60 de puncte. Avand in vedere factorul psihologic ce decurge din acest trend, sunt curios care este diferenta dintre cele doua echipe in acest moment. Acest lucru ar fi trebuit sa fie decis de playout. La ultimul joc dintre cele doua echipe, Iasi a pierdut la 10 pct., dar atunci Dinamo s-a bazat pe 4 americani care au reusit 72 din cele 83 de puncte ale echipei si au recuperat 44 de mingii dintr-un total de 54.
@fratejder
cu 13 ani în urmă (28.03.2012) RaspundeHai sa o luam pe rand: Un playout in conditiile actuale era mai normal ? Pe langa faptul ca normalitatea nu are grad de comparatie, raspunsul e da. De ce ? Pentru ca in nici un campionat care are o pretentii de competitie serioasa nu se schimba regulile in mijlocul jocului. De ce nu facem o adunare generala extraordinara a federatiei sa decidem ca anul asta pentru play-off se pot face inca 5 extra transferuri ? Nu de alta dar echipele au accidentati.
Referitor la variantele posibile, de ce nu se organizeaza un turneu intre echipele din defunctul play-out si primele clasate din Divizia B ?
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!