Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FINALA 2018. Palmaresul jucătorilor de la CSM CSU Oradea și CSM Steaua în finalele Ligii Naționale

Andreea Vlase

Andreea Vlase
04.06.2018

csm csu oradea

Opt jucători din lotul CSM CSU Oradea și șapte de la CSM Steaua Eximbank au jucat într-o finală de LNBM până acum. Cele două echipe deschid în această seară finala acestui sezon. Bogdan Țîbîrnă, de la orădeni, a intrat în cele mai multe meciuri, iar Marius Runkauskas a fost de două ori în double-double în perioada când juca la Ploiești.

Vlad Negoițescu, de la Steaua, a intrat în teren la trei finale diferite și a fost în lot la alte trei, cu un total de 4 apariții în teren. Jonte Flowers are două finale câștigate cu ploieștenii, având contribuții importante. Runkauskas și Țîbîrnă au o finală câștigată și una pierdută. Gajovic, Lazar și Fraseniuc așteaptă să-și treacă în palmares primul titlu în România, după ce au pierdut două finale. Patru jucători de la Oradea au jucat într-o serie finală a LNBM pe care au și câștigat-o, în timp ce la Steaua sunt trei baschetbaliști cu o singură finală, cea pierdută anul trecut.

În ceea ce privește antrenorii, pentru Cristian Achim este a 3-a finală de campionat pe banca orădenilor, iar Jukka Toijala o joacă pe a doua la rând cu Steaua.

jukka toijala sasha ocokoljic

Jukka Toijala și Sasha Ocokoljic se află la a doua finală consecutivă

De la CSM CSU Oradea trei jucători vor fi la a 3-a finală a LNBM. Bogdan Țîbîrnă le-a jucat pe cele din 2014 și 2016 cu bihorenii și a câștigat-o pe a doua. Are în total 10 partide în ultimul act al campionatului. Cele mai multe minute le-a prins în meciul doi din 2014, 15:20. Are 6 puncte personal best în ultimul act.

Laszlo Lazar și Goran Gajovic au pierdut două finale consecutive cu BC Mureș, în 2015 și 2016. Ambii au intrat în toate cele 8 meciuri. Lazar a avut cele mai multe minute (13:51) în meciul 1 al finalei pierdute în fața orădenilor în 2016. Cele mai multe puncte (7) le-a înscris în ultimul meci al acelei finale. Gajovic a jucat între 23:26 și 28:08 minute în finala din primul an, iar în a doua a petrecut pe parchet între 30:27 și 35:17 minute. Cel mai mult a înscris (18 puncte) în meciul care a deschis din finala cu orădenii.

Trei jucători care au dus titlul spre Oradea în 2016 sunt și acum în lot. Conform statisticilor disponibile pe site-ul federației, a fost prima lor finală în campionatul românesc. Andrei Mandache, Martin Zeno și Bogdan Nicolescu au intrat în toate cele 5 meciuri ale acelei finale. Zeno a avut o contribuție importantă în meciurile 3 și 5 când a jucat peste 35 de minute și a marcat 25 și 21 de puncte. În celelalte a intrat mai puțin de o jumătate de oră.

martin zeno oradea

Martin Zeno a fost MVP-ul finalei din 2016

Mandache a fost de patru ori în double-digits în acea finală, cu 15 puncte înscrise în două rânduri. Doar în meciul doi a jucat sub 20 de minute și nu a trecut de 10 puncte marcate. Cel mai mult a evoluat în a treia partidă, 35:35 minute. Nicolescu va avea parte în acest an de mai multe minute decât la precedenta finală în care a evoluat, grație regulii cu jucătorul sub 23 de ani în primul sfert. Tânărul jucător de la CSM CSU Oradea a strâns în total în jur de 3 minute și jumătate în cele cinci partide din finala din 2016.

mandacheAndrei Mandache, cu trofeul LNBM, ediția 2015/2016

Alți doi orădeni au evoluat într-o finală de LNBM. Vaidas Kariniauskas a câștigat titlul în sezonul trecut cu U-BT Cluj-Napoca, formație de la care a mers la Oradea după startul acestui campionat. Lituanuanul a intrat în toate cele trei partide ale finalei câștigate în fața Stelei. Cel mai mult a jucat în meciul trei, 24:32 minute, când a și marcat 9 puncte. Sean Denison are la activ o finală cu formația bihoreană, cea pierdută din 2014. Acesta a jucat în toate cele 5 partide, între 19:59 minute și 27:49. A înscris cel mai mult în meciul 4, 16 puncte.

Dintre steliști, Jonte Flowers și Iuri Fraseniuc au jucat în 8 meciuri contând pentru finala LNBM, în două ediții. Flowers are în palmares două titluri cu Asesoft Ploiești în 2014 și 2015. Cel mai mult a înscris în meciul doi al finalei din 2015, 18 puncte. Cel mai puțin a stat în teren 29:55 de minute într-un meci din ultimul act, iar cel mai mult, 40. Iuri Fraseniuc a pierdut ambele finale în care a evoluat, în 2016 cu BC Mureș și anul trecut cu CSM Steaua. Are între 16 și 25 de minute jucate, cu 11 puncte reușite în trei rânduri.  

Marius Runkauskas are o finală câștigată cu Ploieștiul și cea de anul trecut pierdută cu Steaua. Shooter-ul stelist are în total 6 partide în ultimul act din LNBM. În sezonul jucat pentru ploieșteni a reușit să încheie două partide din finală în double-double. O singură dată a jucat sub 33 de minute, în meciul care a încheiat finala din sezonul trecut. Cel mai mult a înscris în meciul trei al finalei din 2015, 26 de puncte la care a adăugat 10 pase decisive.

Vlad Negoițescu a făcut parte din lotul fostei campioane Asesoft la 5 finale, dar a intrat doar la două dintre acestea. A mai prins finala cu Steaua în sezonul trecut. Are în total 4 partide jucate în ultimul act, 3 cu ploieștenii, una cu bucureștenii. Cel mai mult a jucat în primul meci din sezonul trecut, 1:54 minute. Are la fel de multe titluri în palmares câte partide a prins în ultimul act. Probabil că ar fi prins mai multe meciuri ale finalei în teren dacă se aplica regula cu jucătorul sub 23 de ani în perioada când Asesoftul domina campionatul intern.

marius runkauskasMarius Runkauskas, în finala jucată în 2015 contra lui BC Mureș

Alți trei steliști au evoluat într-o singură finală, cea pierdută anul trecut. Cătălin Baciu și Randal Falker au jucat în toate cele trei partide din sezonul trecut. Pivotul român a intrat între 8:41 și 14:17 minute, cu 13 puncte în partida care a deschis finala. Americanul a stat pe parchet între 23:18 și 25:43 minute. A fost în double-double la meciul doi, iar cel mai mult a înscris 12 puncte, în primul. Tânărul Georges Darwiche își va mări și el numărul de apariții în ultimul act, grație regulii U23. În sezonul trecut a primit doar 43 de secunde în meciul trei.

Va fi prima finală în LNBM pentru câțiva stranieri care sunt la primul sezon în campionatul românesc: Richard și Valeika de la Oradea, respectiv Taylor și Lapornik de la Steaua. Boone nu a mai prins lotul bucureștenilor de mult, astfel că pare greu de crezut să revină în teren la meciurile din finală. Marinov va fi la prima finală în al treilea sezon petrecut în România. Zekovic are un titlu în palmares cu Asesoft, în 2014, dar nu a putut să joace în finala din acel an, din cauza unor probleme de sănătate. Accidentarea lui Pasalic îl împiedică să bifeze primele minute în ultimul act al LNBM. Gavrilă ar putea să debuteze într-un meci din finală, la fel ca și tinerii din loturile celor două echipe care sunt la primul sezon în Liga Națională. Rămâne de văzut dacă aceștia din urmă vor primi minute sau antrenorii se vor limita la cei deja consacrați.

Finala LNBM din acest an debutează astăzi, de la ora 20, la Arena Antonio Alexe. Orădenii caută al 2-lea titlu în trei ani, în timp formația din capitală nu au mai câștigat campionatul de la începutul anilor '90.

*foto: Roby Boros/ sportpictures.eu/facebook Andrei Mandache/ facebook CSM CSU Oradea

3 comentarii la aceasta stire:
  • tsc_1980 :

    Csm Oradea
    Femeia de servici din poza cu campioni oradeni .... PRICELESS!

    cu 5 ani în urmă (04.06.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Mai bine doamna cu mopul
      ...decat doamna cu coasa.

      cu 5 ani în urmă (04.06.2018)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea 6X :

    Fair play.
    Dragi suporteri CSM, nu mai raspundeti la nici un mesaj provacator .Sa aratam ca suntem civilizati,onesti OAMENI si SUPORTEI unei echipe care este aproape de sufletul nostru.
    Hai CSM, Luptam ,luptam si castigam.

    cu 5 ani în urmă (04.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!