Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FRB face menţionări în legătură cu eligibilitatea jucătorilor români cu dublă cetăţenie

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
14.02.2012

În cursul acestor zile Federaţiei Române de Baschet a făcut, pe site-ul propriu, mai multe precizări în ceea ce priveşte jucătorii români ce posedă dublă cetăţenie. În articol se arată faptul că preşedintele FRB a solicitat la FIBA "eligibilitatea pentru naţionala României pentru mai mulţi sportivi cu dublă cetaţenie, cum ar fi Anamaria Cata-Chitiga, Niv Berkovitz, Roye Zeen Berkovitz, Ionuţ Ionescu, Daniel Grunfeld, Jonathan Nir etc.", menţionându-se faptul că sportivii s-au aflat în vederea loturilor naţionale ale României, însă acest lucru "nu înseamnă că sportivii respectivi (în afara americanului Daniel Grunfeld) s-au antrenat sau au jucat vreodată pentru echipele naţionale ale României". De asemenea, jucătorii mai sus menţionaţi nu pot juca pentru naţionala României deoarece "momentan nu sunt declaraţi eligibili pentru România de către FIBA".

În acelaşi articol mai sunt prezentate câteva paragrafe din regulamentul FIBA privind statutul naţional al jucătorilor după cum urmează:

In Art 88, punctul 2, din Statutul National al Jucatorilor, se precizeaza: “Daca un jucator detine doua sau mai multe cetatenii legale, la nastere sau prin naturalizare, poate alege la orice varsta sa joace pentru echipa nationala pentru care doreste.” In plus, se mai arata ca, “daca un jucator care are doua sau mai multe cetatenii este selectionat de catre o echipa nationala dupa implinirea varstei de 18 ani, este obligat sa aleaga pentru care dintre echipele nationale doreste sa joace”. In final, se puncteaza ca, “daca un jucator a jucat pentru o nationala intr-o competitie majora FIBA, se considera ca acesta a ales echipa nationala a tarii respective, cu exceptia Art 88 punct 4. (n.n. - inaintea varstei de 17 ani poate juca pentru o alta nationala, daca cele doua federatii nationale sunt de accord ca dupa aceea sa joace pentru o a doua nationala).
Pe de alta parte, la Art 88, punctul 5, se precizeaza ca, “un jucator care a jucat dupa 17 ani pentru o nationala intr-o competitie majora FIBA nu mai poate juca pentru o alta nationala a altei tari.”
Referitor la baschetbalistii Niv Berkovitz, Roye Zeen Berkovitz si Jonathan Nir, conform datelor FIBA-Europe, acestia au jucat pentru Israel la Campionatele Europene, fiind eligibili la FIBA pentru nationala acestei tari. In cazul sportivului Jonathan Nir, conform datelor FIBA, acesta este nascut in 03.07.1986, are dubla cetatenie (israeliana si romana) si are 2,04 m. A jucat pentru nationala Israel la 2 Campionate Europene: European Championship U18, Division A, din 2004 (Israel locul 8, NIR a fost cel mai bun marcator si recuperator al echipei) si European Championship U20, Division A, din 2006 (Israel locul 12, NIR a fost cel mai bun marcator si recuperator al echipei). Totodata, Jonathan Nir a evoluat si in nationala universitara a Israel, in 2009, la Turneul International “Nation Cup – Munster 2009”.

Ca o completare, dorim să vă aducem la cunoştiinţă faptul că, în lume, sunt mai mulţi jucători de baschet care au evoluat, după împlinirea vârstei de 18 ani, la două reprezentative de seniori diferite. Îl putem da exemplu pe Ermal Kurtoglu, sportiv în vârstă de 31 de ani, născut la Korce în Albania. Acesta a obţinut cetăţenie turcă la vârsta de 18 ani pentru ca, 6 ani mai târziu, în 2004, să primească invitația de a juca în echipa națională a Turciei, ofertă pe care o onorează. Între timp, la vârsta de 30 de ani, Kuqo a decis să revină la naţionala ţării sale de baştină, evoluând chiar împotriva României, în dubla confruntare din Campionatul European masculin 2011 - Divizia B.

Există cazuri şi mai complicate, de exemplu cel al lui Emir Preldzic, sportiv în vârstă de 24 de ani. Deși s-a născut în Bosnia-Herțegovina, Preldzic deține cetățenia slovenă și a evoluat în echipa națională a acestei țări la turneul preolimpic din anul 2008. De altfel, în 2006 și 2007, el a jucat pentru echipa națională de tineret (U20) masculin a Sloveniei.
Apoi, în vara anului 2011, presa din Bosnia anunța că Preldzic va juca pentru această țară, dar informațiile au fost demontate în scurt timp, atunci când Federația Turcă de Baschet a anunțat numele lui în lotul lărgit al primei reprezentative în vederea participării la EuroBasket, unde a și jucat pentru naționala Semilunei. Astfel, Preldzic a evoluat pentru naţionalele Turciei şi Sloveniei, deşi s-a născut în Bosnia-Herţegovina.

Vă întrebaţi cum e posibil acest lucru? Regulamentul FIBA permite în cazuri excepţionale ca un jucător să poată evolua la mai multe naţionale de seniori în cazul în care federaţia respectivei ţări plăteşte o taxă către FIBA.

A player who has played in a main official competition of FIBA (see article -1) after having reached his seventeenth (17) birthday may not play for a national team of another country. However, in exceptional circumstances the Secretary General may authorise such a player to play for the national team of his country of origin if he is ineligible to play for such country according to this article -23 and if this is in the interest of the development 9 of basketball in this country. An administrative fee as stipulated in article -305 and decided by the Secretary General is payable to FIBA.

Mai citiţi şi:

Carmen Tocală: "Yonhatan Nir a jucat anul trecut la naţională"

Yoni Nir, românul de care nu ați auzit

Campionatul European masculin 2011. Emir Preldzic, născut în Bosnia, a jucat pentru două echipe naționale

Ermal Kurtoglu, jucătorul care a evoluat pentru două echipa naționale

Notă: Nu am putut găsi articolul 305 pentru a afla ce sumă este vehiculată în regulament

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!