Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Gaz Metan Mediaș este una dintre echipele de top ale Diviziei A la baschet masculin. Acest statut și l-a câștigat pe parcursul ultimilor trei ani, perioadă în care a bifat două finale de cupă și două semifinale de campionat. Tot în același interval de timp a obținut și primul trofeu din istoria clubului.
Cunoscut ca un oraș important pe harta baschetului românesc în special datorită lui Octavian Șerban, un adevărat șlefuitor de talente și un personaj intrat pe bună dreptate în istoria sportului cu mingea la coș din România, Mediașul își propune primul titlu național.
Sezonul 2011/12 a început cu o schimbare pe postul antrenorului, respectiv cu două plombe, Craig Moore și Scott VanderMeer, pe posturile de fundaș și extremă. A început prin eliminarea campioanei în turul inaugural al Cupei României, o palidă revanșă pentru seria extraordinară din semifinalele precedentei ediții de campionat, una decisă în meci decisiv.
Faza regulată a Diviziei A a început excelent, cu o serie de șapte victorii înlănțuite. A urmat un scurtcircuit, consemnat în minutul 7 al partidei cu CSU Asesoft Ploiești. Ardelenii au jucat cu cinci străini și această eroare a dat peste cap atmosfera și implicit modul în care echipa s-a exprimat. Au urmat câteva înfrângeri logice pe baza jocului etalat, suferite în deplasările de la Timișoara, Cluj respectiv Pitești.
În pauza dintre tur și retur formația de pe Trnava Mare s-a despărțit de VanderMeer, respectiv de conducătorul de joc care a petrecut ultimii doi ani și jumătate alături de această echipă. Jarrett Howell, căci despre el exte vorba, unul dintre cei mai buni coordonatori din baschetul românesc în ultimii ani, a părăsit echipa.
În schimb, a revenit Ivan Zigeranovic pentru postul de pivot și a fost adus Ivan Tomeljak, un fundaș pe care medieșenii l-au văzut la lucru în sezonul trecut și cu care s-au confruntat în finala Cupei României în anul 2011.
Înaintea începerii returului Gaz Metan a fost eliminată din Cupa României de către CSM București, la capătul unei duble manșe pasionante, în care, asemenea înfrânerilor suferite în turul campionatului, Mediaș a pierdut în primul rând datorită atitudinii și a dezorganizării din joc.
Returul, deși nu se anunța unul foarte bun pentru Gaz Metan, a început asemenea primei părți din sezonul regulat cu victorii logice asupra Energiei Rovinari, Iașiului, Mureșului, Ciucului, celor de la Dinamo, respectiv Sibiului, înaintea derby-ului de la Brazi.
Lipsită de aportul lui Ivan Ivanovic, echipa de pe Târnava Mare a pierdut împotriva unei alte echipe aflate în urcare din punct de vedere al jocului prestat. Au urmat două succese importante, cu Timișoara, respectiv asupra lui CSM București, rezultate ce vin să confirme ascendentul moral dar și cel din jocul etalat de ardeleni în această perioadă.
Gaz Metan are cinci meciuri în retur când a depășit pragul de 100 puncte marcate și are o medie de 94.6 puncte înscrise în medie pe meci.
După mult timp, cu referire la ultimele două partide disputate, Gaz Metan Mediaș a jucat în efectiv complet și a avut atitudine, respectiv concentrare în joc. Ținând cont de aceste aspecte gruparea din județul Sibiu a demonstrat ceea ce se aștepta de foarte mult timp. Învinge și joacă convingător.
Celelalte ingrediente au rămas. Știm foarte bine ce forță ofensivă are această formație. Gaz Metan dispune de câțiva jucători capabili să înscrie foarte mult, dar și de o întreagă echipă capabilă să puncteze.
De asemenea, forța la recuperare. A existat întotdeauna și a fost vizibilă chiar și în perioada în care Mediașul nu s-a regăsit. Gaz Metan este una din puținele echipe care dispune în permanență trei jucători pe parchet care prin calitățile lor sunt superiori la recuperare adversarului direct. Echipa din Mediaș are nu mai puțin de șase jucători capabili la acest capitol. Pozițiile 3, 4 și 5 oferă două variante antrenorului, indiferent de cea alesă, situația la recuperări este controlată. Din acest punct de vedere Mediaș este o echipă unicat în România.
Lucrurile nu se opresc aici. Gaz Metan este o echipă excelentă pe joc pozițional, în special din punct de vedere ofensiv. Are jucători capabili să rezolve pe relația unu la unu, respectiv sportivi care în anumite zone ale terenului sunt imposibil de dovedit pentru majoritatea adversarilor din baschetul nostru.
În plus, calitățile jucătorilor permit un joc mai ritmat și oferă posibilitatea echipei din Mediaș de a se folosi de viteză atunci când adversarul sau nevoile echipei impun acest lucru.
Ovidiu Teleabă are la dispoziție câțiva jucători de excepție la ceea ce știu să facă. Craig Moore aruncă excepțional dar este un jucător suficient de sigur pentru a juca poziția 1.
Deven Mitchell este o extremă clasică și capabil să finalizeze în forță pe pătrundere împotriva oricui. El are probleme de constanță, dar nu este un jucător esențial în echipa ardeleană.
În schimb, Ivan Ivanovic este omul esențial și de cele mai multe ori decisiv în jocul Mediașului. Este un patru clasic și deține toate calitățile necesare pentru a juca pe această poziție. În plus se deplasează foarte bine și dispune de inteligență în joc. Este principalul organizator al defensivei Mediașului și un baschetbalist extrem de bun pe combinații în faza ofensivă.
Ivan Tomeljak este un conducător de joc clasic. Nu are viteza lui Howell și probabil nici prezența ofensivă a americanului, însă are ingredientele necesare de a face din Gaz Metan o echipă mai bună din punct de vedere al jocului colectiv. Mediaș poate juca mai organizat cu acest jucător.
Ivan Zigeranovic este un pivot foarte masiv ale cărui principale calități îl recomandă drept un centru ofensiv. El poate marca mult și se folosește bine de corp și de plasament pentru a câștiga poziție în spațiul de trei secunde. De asemenea are potențial de a puncta de la semidistanță sau în orice caz din afara spațiului de trei secunde.
Echipa din Mediaș are nu mai puțin de patru jucători de echipă națională. Cel mai important este fără îndoială Titus Nicoară. Un jucător care mizează tot mai mult pe fizicul excepțional construit la o vârstă fragedă (lucru rarisim în sportul românesc). În continuare intuiția și plasamentul rămân calitățile de bază și pe baza cărora orădeanul trăiește în apropierea coșului.
Tudor Dumitrescu este un specialist al aruncărilor. Grosul punctelor sale vine din afara semicercului, însă un lucru interesant legat de acest jucător și pentru care este foarte important în angrenajul Mediașului se referă la faptul că orice adversar întâlnește este respectat. Acest lucru aduce și o apărare atentă pentru că atunci când rămâne libed Tudor poate ucide orice echipă. Dar dacă este apărat strâns acest lucru poate crea superioritate în alte zone ale terenului pentru jucătorii capabili de a rezolva situațiile în relația unu la unu.
Tudor Jucan aduce foarte multă intensitate și datorită ei este un jucător periculos la recuperare și extrem de util pe faza defensivă. Nu are calități ieșite din comun la capitolul forță ofensivă, însă poate oferi satisfacție pe termen scurt.
Ionuț Drăgușin este cel mai înalt jucător din Divizia A și acest lucru îl recomandă din start ca fiind extrem de periculos. În plus este jucător de mână stângă ceea ce-l face cu adevărat special. Din păcate el are anumite probleme de atitudine și nu este foarte bun pe combinații. Poate juca unu la unu cu oricine în Divizia A.
Antrenorul Ovidiu Teleabă are la dispoziție, așadar, un nucleu excelent de jucători. Pe lângă faptul că vorbim despre o echipă cu valori incontestabile, Mediașul se poate lăuda cu jucători extrem capabili să joace la fel de bine pe mai multe poziții. Acest lucru îi permite antrenorului să folosească mai multe formule în funcție de nevoie. Referitor la Teleabă trebuie precizat faptul că deși a trecut prin momente dificile în acest sezon competițional a avut puterea de a readuce echipa pe drumul cel bun. Are calitățile necesare de a antrena la cel mai înalt nivel și ucenicia pe lângă Bruno Soce trebuie să îl ajute. Va avea o misiune extrem de dificilă în playoff.
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Jeffery Taylor, transfer cu nume realizat de U-BT Cluj-Napoca
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Inevitabilul s-a produs: Cristian Achim rămâne antrenorul lui CSM CSU Orade...
CS Vâlcea 1924 și-a asigurat serviciile lui Amedeo Casale
4 comentarii la aceasta stire:
competentza
cu 13 ani în urmă (13.03.2012) Raspundeextrem de competenta analiza , ca de altfel majoritatea articolelor semnate "Adrian Micinic" .
Felicitari si... Multumim !
)
cu 13 ani în urmă (13.03.2012) RaspundeNiciun cuvant despre Florinel Munteanu, se vede cat de mult lipseste echipei. :)
@sean
cu 13 ani în urmă (13.03.2012) Raspundestimate forumist , contributzia lui florinel muntean este absolut remarcabila : fara retragerea lui
voluntara, ar fi fost obligat teleaba sa-l introduca in fiecare meci , inclusiv cu tm ! , ceea ce ar fi
marit substantzial sansele adversarilor . Asa , prin retragerea lui , acest lucru a fost evitat si ,iata ,
adversarii au fost astfel profund derutatzi . Asa ca , cu adevarat , avem motive sa ne bucuram...
Sper sa nu revina in sezonul urmator. LOL , cu o urma de spaima :)
marcu
cu 13 ani în urmă (13.03.2012) Raspundebaiatul acesta merita mai multa atentzie ; are totusi potential mai mare decat multzi jucatori
romani . Oare de ce se poarta asa, marele talaba , cu el ?
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!