Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Giordan Watson, Patrick Richard și U-BT Cluj mai merg încă o dată în fața Justiției

Giordan Watson, Patrick Richard și U-BT Cluj mai merg încă o dată în fața Justiției

Asociația Club Sportiv U BT Cluj Napoca, Giordan Watson și Patrick Richard au acționat încă o dată în instanță Federația Română de Baschet pe tema deciziei luate de Consiliul Director al FRB în data de 21.09.2021.

Reamintim că la punctul 14, Consiliul Director a decis ca pe foaia de joc să apară „maxim un jucător naturalizat”, ori Watson și Richard sunt amândoi baschetbaliști cu cetățenie română și care au jucat pentru națională.

Inițial cei trei reclamanți se adresaseră Curții de Apel Cluj, dar au pierdut primul litigiu, întrucât instanța le-a spus că este inadmisibilă procedura urmată de ei, întrucât hotărârea de Consiliu Director nu este exercitată din postura de autoritate publică. FRB este într-adevăr asimilată instituțiilor publice, din punct de vedere al utilității publice, dar nu din poziția aceasta a fost emisă hotărârea de CD, ci din postura de entitate civilă. Iar dacă hotărârea CD din 21.09 nu este un act administrativ (cum sunt cele date de primării sau consilii județene, de exemplu), ci una civilă, U-BT și jucătorii au decis să atace hotărârea în civil.

Astfel, cei trei reclamanți cer anularea hotărârii printr-o cerere înregistrată la începutul lunii, cu numărul de dosar 26459/300/2021. Primul termen al dosarului are loc astăzi, 13 decembrie. Pe lângă anularea hotărârii, juriștii reclamanților au trimis și o ordonanță presidențială prin care încearcă să obțină mai repede suspendarea, înainte de rezolvarea cauzei.

Sursele baschet.ro spun că jucătorii s-au adresat și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Reamintim că nu este prima oară când Giordan Watson acționează în judecată Federația Română de Baschet. În sezonul 2019/2020 Watson se afla sub contract cu CSM CSU Oradea și era coleg de echipă cu Kris Richard, alt jucător naturalizat. Cei doi au contestat regulamentul specific al FRB. La acea vreme problema numărului de jucători naturalizați trecuți pe foaia de joc a ajuns și pe masa Consiliului Național de Combatere a Discriminării.

CNCD a decis atunci că Watson și Richard au fost discriminați pe temei de cetățenie, după cum urmează:

„Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, condiționarea participării la o activitate economică a unei personae ori a alegerii sau execitării libere profesii de apartenență sa la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie social, respectiv de convingerile, de sexul sau orientarea sexuală, de vârstă sau de apartenența sa la o categorie defavorizată.”

Ulterior, FRB a primit doar un avertisment și nu amendă contravențională, după ce Regulamentul Specific al Ligii Naționale de Baschet Masculin 2019/2020 a fost modificat. În ceea ce privește litigiul înregistrat de Watson și Richard, acesta a rămas fără obiect conform portalului instanțelor de judecată.

*foto: facebook U-BT Cluj

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu mihaitha :

    Se aude pana la Oradea
    Nu merge si Sere cu ei de data asta? Ca parca ultima oara era tare contrariat si vocal. Acum brusc nu il mai deranjeaza?

    cu 2 ani în urmă (13.12.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!