Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Goran Martinic şi defensiva Clujului

Adrian Micinic

Adrian Micinic
24.01.2012

Seara de miercuri (25.01) va programa un meci de zile mari la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca. Campioana în exerciţiu a României, U Mobitelco din localitate va primi replica revelaţiei actualei ediţii a Diviziei A, este vorba despre CSM Bucureşti.

Partida deţine câteva elemente de maximă atracţie. Ajunge să pomenim câteva nume de jucători. De la gazde vorbim în primul rând, în mod evident, despre Kyndall Dykes, Zoran Krstanovic ori Vladimir Mijovic. De cealaltă parte nu poţi începe o discuţie pe tema CSM Bucureşti, baschet masculin în varianta 2011/12, fără să îi pomenim pe Virgil Căruţaşu şi Claudiu Fometescu, tot aşa cum nu poţi să uiţi de Goran Martinic.

Însă partida deţine nişte ingrediente speciale. Jocul va fi condimentat de prezenţa pe marginea terenului a celor doi antrenori: Marcel Ţenter de o parte, respectiv Hristu Şapera de cealaltă. Este de-a dreptul îmbucurător pentru cineva care urmăreşte cu mare atenţie această disciplină ca cei doi principali protagonişti să fie antrenori români.

Ambii se pregătesc intens pentru a-şi dispune elevii pe parchet în cel mai ordonat mod posibil şi mai ales pentru a pune în valoare avantajele de care anumiţi jucători le deţin. Despre un astfel lucru vorbim în cazul muntenegreanului Goran Martinic.

În vârstă de 24 ani, baschetbalistul ex-iugoslav este letal în orice zonă a terenului s-ar afla. Pentru a fi atât de periculos el îşi pune în valoare măiestria şi calităţile tehnice respectiv viteza cu care este înzestrat. Martinic a făcut ravagii atât din aruncări de la distanţă cât şi pe pătrundere. Pentru acest baschetbalist distanţa faţă de ţintă ori procedeul prin care trimite mingea în coş nu reprezintă probleme.

Totuşi, Martinic, cum de altfel aproape orice jucător de pe această planetă, poate fi încetinit. Iar acest lucru a fost încercat şi parţial reuşit de anumite echipe în acest sezon competiţional. E posibil ca uneori să fi fost vorba despre o întâmplare, ori de o seară mai puţin reuşită pentru Goran. Însă meciul de miercuri va fi extrem de interesant din punct de vedere tactic.

Acest lucru se datorează lui Marcel Ţenter. Un antrenor extrem de meticulos şi care nu s-a sfiit să experimenteze pe parcursul celor doi ani şi jumătate de când e antrenor principal al echipei din Cluj-Napoca. Având şi material de valoare la dispoziţie, tehnicianul originar din Satu Mare a pus la punct câteva sisteme defensive de mare efect.

Una dintre ele are toate şansele de a fi aplicată împotriva unei echipe cu profilul CSM-ului. Este vorba despre o schemă de apărare care se poate folosi împotriva unor echipe care mizează cu precădere pe capacitatea unui jucător de a marca mult şi foarte mult. Exact ceea ce este capabil să facă Goran Martinic.

Sistemul defensiv despre care vorbesc se numeşte box and one. Şi trebuie spus faptul că nu ar fi o premieră pentru Marcel Ţenter dacă l-ar folosi.

Ce presupune apărarea box and one?

În primul rând reprezintă un foarte mic indiciu despre cât de serioasă este munca de antrenor în România. Un campionat care deţine câţiva tacticieni de mare efect.

Este un sistem defensiv pe care antrenorii îl folosesc împotriva unui jucător periculos din punct de vedere al finalizării pe faza de atac. Pe scurt, jucătorul - în cazul nostru Martinic - este apărat pe relaţie unu la unu de către un apărător redutabil. Ceilalţi patru jucători aflaţi pe faza defensivă se apără în sistem zonă respectând noţiunea de box. Adică doi jucători jos şi ceilalţi doi sus în aşa fel încât să se realizeze un pătrat.

Cei patru nu au voie să se relaxeze nicio clipă în perioada în care această apărare este pusă în aplicare. Ei trebuie să aibă capacitatea de a juca solid împotriva ofensivei adverse, mai exact împotriva celorlalţi patru jucători ofensivi şi să fie atenţi la eventuala scăpare din marcaj a jucătorului apărat în relaţie om la om.

Aplicarea acestei apărări nu se poate face fără ca antrenorul să-şi cunoască foarte bine jucătorii şi să-şi aleagă cu pricepere oamenii potriviţi. Astfel, cel mai bun apărător pe posturile 1, 2 sau 3 îl va apăra pe Martinic în cursul serii de miercuri. Eu aş miza fie pe Jerome LaGrange, fie pe David Lawrence sau chiar Alex Pop dacă i se va acorda credit în continuare. Rămâne de văzut ce va considera Ţenter mai important ţinând cont şi de alte aspecte ale jocului, nu doar de pericolul evident reprezentat de către Martinic.

Opiniile antrenorilor diferă de la caz la caz în legătură cu box and one. Cert este că orice antrenor care se consideră serios pregăteşte un astfel de sistem defensiv. Iar în actuala ediţie a Diviziei A, box and one a mai fost aplicat de către Energia Rovinari la Jason Forte, respectiv de către U Mobitelco Cluj la Arvydas Cepulis. Acestea sunt doar două exemple de dată recentă şi nu sunt singulare ori izolate.

Mulţi antrenori preferă să folosească această apărare în câteva faze şi nu apelează la ea pe termen lung dar revin la ea în mai multe rânduri pe parcursul unui meci. Poate fi decisiv. Într-un meci extrem de echilibrat, între două echipe valoric foarte apropiate o astfel de apărare poate decide soarta partidei întrucât are capacitatea de a-l scoate din ritm pe jucătorul vedetă.

Important de precizat este faptul că această apărare de aplică împotriva echipelor ce au în componenţă un jucător excelent pe finalizare şi care nu are suport constant între ceilalţi jucători. Aplicând această situaţie la CSM Bucureşti putem spune că sunt şanse mari ca Ţenter să se folosească de această apărare pe care Clujul a demonstrat că poate să o folosească. Rămâne de văzut care va fi reacţia de această dată.

Box and one poate fi dejucat cu inteligenţă. Cel mai important este ca antrenorul formaţiei aflate în ofensivă să observe în timp util acest lucru şi să fie capabl să ajusteze jocul echipei sale la apărarea adversarului.

 

În cazul celor de la CSM Bucureşti, dacă Claudiu Fometescu (nu vorbesc despre faptul că în sezonul trecut a jucat la U Cluj, cunoscând în amănunt modul de lucru şi multe dintre schemele de joc ale campionilor) nu se află pe parchet în momentul aplicării acestei defensive, cu alte cuvinte Goran Martinic jucând rolul conducătorului de joc, este indicat ca jucătorii care aruncă cel mai bine de la distanţă dintre ceilalţi patru să coboare în zero grade. Martinic trebuie să atace coşul în relaţie om la om. Dacă apărătorii încep să alerge către cei doi atacanţi aflaţi în zero grade se eliberează spaţiu pentru finalizare pe pătrundere. Dacă apărătorii rămân pe poziţii trebuie pasat pe una dintre extreme şi să se încerce aruncări de la distanţă. În această situaţie avem şanse mari de a-l vedea pe Aurel Urucatu (jucător care a arătat în ultima perioadă cât e de periculos la aruncările din spatele semicercului) alături de Garry Gallimore în poziţii de finalizare de la mare distanţă. Există şanse la fel de mari ca schema ofensivă să funcţioneze dar aruncarea să fie imprecisă. Se întâmplă des.

Cu Fometescu pe parchet situaţia se schimbă radical în box and one. Martinic va fi izolat foarte probabil pe extrema dreaptă astfel încât apărătorul acestuia să iasă din peisaj. Astfel se joacă patru la patru iar box-ul poate fi expus în mijloc. Avându-l pe Virgil Căruţaşu, poate cea mai bună combinaţie de experienţă şi inteligenţă baschetbalistică în România la ora actuală, CSM-ul are mari şanse de a expune în mod eficient apărarea Clujului în box and one.
Gilă ar fi varianta ideală de aplicare a schemei împotriva acestei defensive. Fometescu îi pasează lui Căruţaşu în mijlocul căciulii, iar de acolo, prin mişcarea colegilor, se pot elibera jucători fie pe stânga, fie pe dreapta. Dacă nu este contestat, ţinând cont că posedă o aruncare de semidistanţă redutabilă, Virgil poate finaliza de acolo.

Această schemă de apărare poate fi dejucată şi prin alte metode. Jocul de baschet este un izvor nesecat de soluţii pe care antrenorii nu contenesc să le găsească pentru a dejuca cele mai inteligente sisteme defensive.

Acesta este un mic exemplu despre războiul tactic pe care Ţenter şi Şapera îl vor duce pe parcursul celor 40 minute de baschet cu adevărat atractiv care se va derula la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca în cursul serii de miercuri (25.01) cu începere de la orele 19:00.

Foto: Radu Roşca (www.staychill.net

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!