Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
Cel mai tânăr antrenor care activează actualmente în Divizia A masculin a realizat o primă performanţă notabilă. Aflat la primul sezon pe banca tehnică a unei echipe prim divizionare Hristu Şapera a calificat în premieră pe CSM Bucureşti la turneul final al Cupei României la baschet masculin. După un tur de campionat foarte-foarte bun.
Echipa bucureşteană a început sezonul cu un program infernal şi a încasat trei înfrângeri în patru jocuri, însă CSM-ul şi-a găsit identitatea şi calea, iar apoi au început victoriile. Fometescu&co au terminat turul în forţă, iar anul 2012 a demarat cu o eliminare senzaţională a lui Gaz Metan Mediaş, nimeni alta decât echipa care a jucat finala Cupei României în 2010 şi pe care a câştigat-o în 2011.
O coincidenţă a făcut ca Hristu Şapera să obţină primele momente de satisfacţie ale meseriei de antrenor, unul principal la o echipă din prim planul baschetului românesc, la capătul unui meci pierdut. Însă CSM-ul a pierdut la Mediaş revenind pe fondul unui parţial de 17-0, în care defensiva a refuzat să se predea şi a izbutit opt minute de joc efectiv în care nu a încasat niciun punct. Nici măcar unul. Iar adversar a fost Gaz Metan Mediaş, echipa care în ultimii doi ani şi jumătate a terorizat defensivele din baschetul românesc.
Bine-nţeles că CSM-ul a profitat de problemele existente la Mediaş. Fie că vorbim despre greşeala lui Ovidiu Teleabă şi a staff-ului tehnic de la Gaz Metan consemnată în turul campionatului dar însă vie în memoria tuturor, despre plecarea lui VanderMeer ori de cea a lui Howell, accidentarea lui Drăguşin ori absenţa lui Zigeranovic la jocul tur pe motiv că acesta nu primise cartea verde din Serbia. Nici peste accidentarea lui Deven Mitchell nu pot să trec cu vederea. Dar în pofida acestor probleme Gaz Metan este o echipă redutabilă în baschetul românesc, una greu de dovedit pentru oricine indiferent despre cine vorbim.
Trebuie să ştii cum se pot specula problemele adversarului, iar Hristu Şapera şi CSM Bucureşti au demonstrat acest lucru. Echipa din capitală a trecut cu brio peste unul dintre cele mai grele momente ale lui Goran Martinic din acest sezon competiţional. Muntenegreanul a avut doar 14 puncte în meciul de ieri de la Mediaş. Doar împotriva Iaşiului, când nu a petrecut nici măcar 10 minute de joc, a marcat mai puţin pe parcursul sezonului 2011/12.
De precizat faptul că deşi CSM-ul a fost avantajată de lipsa unui conducător de joc clasic în echipa adversă, Goran Martinic a avut de suferit din cauza acestui aspect. El a fost apărat de oameni mai masivi, care în general se apără la jucători mai înalţi sau care posedă calităţi fizice mai bune decât muntenegreanul. De aici a rezultat şi statistica: 4/17 la aruncările din acţiune!
În pofida ineficienţei lui Martinic, Şapera a găsit soluţii pentru a pune puncte pe tabela de marcaj. Garry Gallimore a demonstrat din nou că joacă excelent împotriva lui Gaz Metan şi a preluat din punctele venite în mod obişnuit de la jucătorul cu numărul 5. În plus, Claudiu Fometescu a organizat jocul în manieră caracteristică în condiţii potrivnice echipei sale. Căruţaşu a jucat extrem de inteligent în repriza a doua deşi a avut probleme cu greşelile personale, iar echipa sa avea nevoie de joc defensiv perfect. McKenzie a făcut de toate, realizând un double-double şi izbutind să dezechilibreze mental pe unul dintre oamenii cheie ai adversarului. Iar apoi, Şapera a avut inspiraţia necesară şi încredere de a-l trimite în teren pe Aurel Urucatu, jucător ce a marcat de două ori de la distanţă în momente extrem de importante.
La un moment dat CSM-ul a încercat să se apere zonă, însă Gaz Metan a speculat această aşezare în teren, iar forma extraordinară a lui Tudor Dumitrescu a expus apărarea gândită de Şapera. După câteva bombe încasate de la distanţă echipa din capitală a revenit la o defensivă om la om şi s-au făcut ajustările necesare.
Jocul prestat de CSM Bucureşti la Mediaş ilustrează foarte bine priceperea antrenorului. Cei care au urmărit meciul la TV au avut posibilitatea de a asculta indicaţiile lui Hristu Şapera din momentele de întrerupere ale jocului. Vorbim despre un antrenor modern. Perfect conectat la joc, ancorat în realitate şi mai ales având atitudinea potrivită, a punctat de fiecare dată foarte bine tot ce trebuiau să audă jucătorii. Nicio mustrare, fără ton ridicat, revolat ori care să indice orice urmă de reproş. Şi în aceste condiţii, împreună cu ajustările din joc, mizând pe supra motivarea jucătorilor, CSM-ul a obţinut un rezultat ce îi permite calificarea la turneul final al Cupei României.
Promovată în prima divizie în anul 2009, CSM Bucureşti a ratat calificarea în fazele superioare ale competiţiilor din baschetul românesc indiferent de numele jucătorilor ori cel al antrenorilor care s-au aflat pe banca tehnică a echipei. Şi vorbim despre câteva nume importante precum Tudor Costescu, Mladen Ostojic sau Predrag Vasic.
Şapera a mers pe mâna baschetului inteligent, jucat de CSM Bucureşti pe toată perioada în care acesta a pregătit-o. Formaţia din capitală a jucat excelent pe jumătate de teren, având un atac poziţional foarte bine pus la punct şi o defensivă redutabilă fie că vorbim despre joc poziţional ori despre unul în tranziţie.
Hristu Şapera şi CSM Bucureşti culeg roadele unei munci extraordinare. Jocul în echipă. Atât de plăcut de urmărit şi cât este el de eficient. Mulţi nu au idee ce muncă presupune o astfel de concepţie. Ai nevoie de atmosferă corespunzătoare, chimie între jucători, acel ceva care să îi atragă pe sportivi şi să îi facă să aibă încredere unul în celălalt. Asta fără să vorbim despre munca din punct de vedere tactic pe care o depune un antrenor conşiincios. Ore de vizionare a înregistrărilor jocului prestat de următorul adversar, iar apoi şedinţele cu jucătorii. Explicarea atribuţiunilor fiecărui jucător şi punerea la punct a tuturor detaliilor. Iar apoi vine meciul, în timpul căruia un mare antrenor îşi desăvârşeşte munca cu decizii, ajustări jocului şi schimbările de jucători. În funcţie de orice se întâmplă în teren.
Foto: Radu Roşca
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Nathan Mensah, din Euroligă direct la U-BT Cluj-Napoca
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Nathan Mensah, din Euroligă direct la U-BT Cluj-Napoca
1 comentariu la aceasta stire:
Felicitari!
cu 13 ani în urmă (11.01.2012) RaspundeUn adevarat profesionist! Desi e foarte tanar, stie tot timpul ce are de facut si reuseste sa se impuna in fata jucatorilor. Ma bucur ca avem antrenori de perspectiva(Achim, Costescu poate), daca la capitolul jucatori tot stam foarte foarte foarte prost. Felicitari, Hristu Sapera!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!