Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

LNBM Power Ranking – luna octombrie

LNBM Power Ranking – luna octombrie

În acest weekend va avea loc debutul noului sezon competițional din Liga Națională de Baschet Masculin. CSM CSU Oradea este dublă campioană en-titre, CSU Sibiu caută primul titlu după mai bine de 20 de ani iar U-BT Cluj s-a întărit substanțial în această vară. Craiova, Steaua sau Pitești se află printre echipele care pot emite pretenții la o medalie, în timp ce în grupa valorică B CSO Voluntari și CSM Mediaș au formații redutabile cu care amenință ultimele două locuri de playoff.

În acest sens, am decis să scriu un „power ranking” înainte de startul sezonului 2019/2020.

1. CSM CSU Oradea. Campioana ultimelor două sezoane și-a păstrat nucleul intact, cu două mici implanturi. În ciuda unui debut mai puțin strălucit contra lui Falco, Aaron Broussard și-a arătat valoarea în meciul cu CSU Sibiu și pare a fi o îmbunătățire față de Muha Pasalic. De asemenea, „Bobo” Baciu a jucat mult mai mult decât Laci Lazar și Bogdan Țibîrnă în ultimele sezoane și este un jucător eficient, căruia nu îi trebuie multe minute pentru a bifa rubricile statistice. Un alt avantaj pentru Cristian Achim este și faptul că are din acest sezon două opțiuni de jucător naturalizat, în persoanelor lui Kris Richard și Giordan Watson, ambii MVP-uri ai ultimelor două finale din LNBM.

2. U-BT Cluj. Clujenii au ratat pentru al doilea rând titlul, deși aveau cel mai mare buget din LNBM. Astfel, a avut loc o adevărată „revoluție” în sânul clubului ardelean. Mihai Silvășan a revenit pe banca echipei, Branko Cuic este director sportiv, în timp ce legendarul Dusko Vujosevic va fi antrenor coordonator al echipei.  După toate aceste schimbări, U-BT a avut și un adevărat „makeover” și la nivel de lot. Astfel, printre numele ajunse la Cluj se numără jucători precum Darko Planinic, Patrick Roberts, Artis ate sau Donatas Tarolis. Cu toate acestea, absențele lui Nandor Kuti și Brandyn Curry, plus omogenitatea lotului bihorenilor, m-a făcut să nu îi pun pe U-BT pe primul loc în acest top, pentru moment.

3. CSU Sibiu. Anul trecut sibienii au avut un mare avantaj sub panou, cu tripleta Philmore – Falker – Cooper. În acest an, trupa lui Dan Fleșeriu l-a adus și pe Rolland Torok, pentru un plus de aruncare din partea oamenilor de sub panou. De altfel, trupa de pe malul Cibinului a adus foarte mult „shooting” în această vară, dar a pierdut la capitolul versatilitate, calitate atletică și jucători care pot conduce atacul prin plecările lui Monyea Pratt și Kevin Hardy. Rămâne de văzut așadar cum va arăta Sibiul în acest sezon.

4. SCM U Craiova. Trupa din Bănie a reușit cel mai bun rezultat din istorie în sezonul precedent și acum caută să crească după această performanță și să facă următorul pas. În acest sens, oltenii i-au păstrat pe antrenorul Aco Todorov și pe căpitanul Porter Troupe, au adus pe foștii idoli sibieni Monyea Pratt și Tyler Laser, dar și alte transferuri impresionante, precum Omari Gudul sau Dragoș Diculescu, jucătorul U23 cu cel mai bun progres în sezonul anterior. Așadar, se anunță vremuri interesante pe malul Jiului.

5. BCM U Pitești. Echipa din Trivale a adunat nume importante de la echipele din România, precum Justas Tamulis, Danilo Tasic sau Goran Gajovic, dar și pe americanii James Washington și Devin Searcy. Florin Nini a rămas antrenor la Pitești pentru al doilea sezon consecutiv, Tudor Gheorghe și Mihai Măciucă sunt opțiuni interesnate pentru regula U23, iar trupa argeșeană speră să nu mai aibă probleme cu sănătatea pentru a putea avansa cel puțin în semifinale.

6. CSA Steaua. S-au știut puține lucruri despre steliști în această vară. Informația privindu-l pe Cătălin Burlacu a plutit în aer până când a fost confirmată de club. Andrei Mandache și Rareș Vîrnă continuă la Steaua și vor fi principalele opțiune pentru „rolurile” de jucători români. Ambii vin după cele mai bune sezoane din carieră. Lotul de străini a fost complet schimbat, cele mai interesante nume fiind cele de sub panou: Will Davis și Keith Clanton. Steliștii au câștigat în meciurile amicale contra lui Dinamo sau Craiova, așa că perspectivele sunt bune. Cu siguranță mai bune ca anul trecut, când Steaua a început pregătirea cu câteva zile înainte de startul sezonului.

7. SCM Timișoara. O bancă formată din Dragan Petricevic și Cristian Bota reprezintă un bonus pentru bănățeni. La fel și Mirel Dragoste. Dar pierderile sunt importante. Bănățenii nu-i mai au pe Brandon Randolph, Vladan Vukosavljevic, Cătălin Baciu sau Dragoș Diculescu, jucători importanți în sezonul recent încheiat. De văzut dacă Bogdan Popa va păstra forma uluitoare din această vară de la națională și dacă echipa se va ține departe de problemele financiare. Multe întrebări pe malul Begăi.

8. Dinamo Știința. Tudor Costescu, Ouszy Barro și principalii jucători U23 crescuți de Știința au rămas în cadrul echipei. De asemenea, Mladen Jeremic este o adiție bună pentru Dinamo. Dar trupa din Ștefan cel Mare nu a avut un parcurs prea bun în presezon, iar în afară de transferul lui „Jerry”, ceilalți jucători nu sunt niște certitudini. Ce-i drept, este clar că Dinamo va arăta mult mai bine în acest sezon LNBM decât în debutul stagiunii precedente.

În afara top 8, CSO Voluntari, CSM Galați și CSM Mediaș se vor lupta pentru întâietate în grupa valorică B și vor încerca să acceadă în playoff, în timp ce celelalte cinci formații pare că vor trage să evite ultimele două locuri care duc la barajul pentru LNBM. Cel puțin așa arată atât numele din lot, cât și prestațiile din prima rundă a Cupei României.

Revin cu un power ranking după meciurile din luna noiembrie. 

*foto: frbaschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!