Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 6 - BC Timișoara. Un pariu riscant. Dar și dacă iese...

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.12.2012

Vicecampioana în exercițiu a României a avut o primă jumătate de sezon zbuciumată, însă parcursul din campionat poate fi trecut totuși la capitolul aspecte pozitive. Sau, în orice caz, la confirmări. BC Timișoara se situează pe locul al 6-lea în ierarhia la zi a Ligii Naționale de baschet masculin, având 11-3 la general.

Trebuie precizat și în cazul alb-violeților faptul că au un joc mai puțin disputat, urmând să urce pe locul locul 2 în eventualitatea unei victorii, respectiv 4 în cazul înfrângerii din partida cu CSU Ploiești, care se va desfășura pe 7 ianuarie.

Deși au ieșit la iveală mult mai târziu, lucrurile consemnate în cadrul echipei bănățene nu sunt cele mai plăcute cu putință. Oricât de frumos am încerca să prezentăm situația e cert că antrenorul demisionar, Predrag Badnjarevic nu a dorit să înceapă sezonul 2012/13 cu prea mulți jucători din acea echipă care a pierdut ambele finale în stagiunea 2011/12. Concret, cei vizați pentru despărțire, dar care au rămas în lotul Timișoarei deși antrenorul nu i-a mai dorit sunt Zlatko Jovanovic, Dominique Archie și Bogdan Popescu. Conducerea a intervenit și acești jucători au semnat noi contracte cu alb-violeții, dar involuntar această decizie a creat mici tensiuni, dar mai ales o atmosferă încărcată, care a dus în cele din urmă la despărțirea de antrenor.

Însă, ea nu a fost prea plăcută, chiar dacă oamenii și-au strâns mâinile la depărțire. Să nu uităm că ruptura a venit ca urmare a unei declarații de presă președintelui Leontin De Maio, care a considerat principal responsabil pentru eșecul de la Kormend, din EuroChallenge, pe antrenorul principal. Nu sunt sigur că vina îi aparține antrenorului în condițiile în care, repet, el nu a dorit să continue cu mai mulți dintre jucătorii din sezonul precedent. Desigur, putem să spunem Badnjarevic trebuia să spună stop din vară, atunci când i-au fost impuși jucătorii pe care nu i-a dorit. Dar, sunt sigur că nu deținem toate informațiile. Cum de altfel unele lucruri e mai bine să rămână nespuse.

Până la despărțirea de Badnjarevic, vicecampioana în exercițiu a României a acumulat șapte victorii din nouă partide disputate. Lucru care vine să confirme că totuși în campionatul intern formația de pe Bega a fost competitivă în pofida celor două înfrângeri consecutive, suferite la începutul sezonului. Atunci când putem să spunem că bănățenii se căutau și încercau că îi integreze pe cei nou veniți.

Aceștia sunt Andrei Căpușan, de la rivala Asesoft, respectiv străinii Delvon Johnson, Marko Derasimovic și Ivan Jelenic, toți la primul angajament în România. De notat că schimbarea de regulament, respectiv introducerea obligativității echipelor prim divizionare de a avea echipă de U23 i-a îndepărtat de la prima echipă pe tinerii Zoran Milencovici și George Toth, în vreme ce Leo Filip a ajuns la Dinamo. De asemenea, pentru echipa de Liga II au fost aduși alți doi tineri de perspectivă, în persoana lui Georgian Păun, respectiv a lui Horia Cristiean.

După plecarea lui Badnjarevic s-a consemnat o singură înfrângere în campionat, formația timișoreană bifând chiar și o victorie la Mediaș. E drept în fața unei echipe cu probleme, dar tot victorie asupra lui Gaz Metan se numește. Din punct de vedere al minutelor de joc sau chiar a stilului de joc lucrurile nu s-au schimbat dramatic. Probabil pentru a se observa schimbări majore este nevoie de mai mult timp pe de o parte, iar de alta nu trebuie să uităm că înlocuitorul, Srdjan Jovanovic a fost alături de echipă în ultimele nouă luni ca antrenor secund. Știa ce joacă echipa și astfel e posibil să fi făcut mici ajustări pentru că niciodată doi oameni nu vor gândi identic.

Însă, schimbarea vizibilă față de sezonul precedent constă în faptul că jocul lui Bogdan Popescu este mult în scădere. Acest lucru se poate explica prin faptul că bănățenii joacă cu un pivot atletic, mai apropiat de poziția 5. Acest lucru i-a limitat minutele lui Popescu. Altfel spus jucătorul bucureștean a avut probleme în a accepta noul său rol, vizibil mai puțin important dintr-o sumă de motive. Nici nu poate fi ușor ca din MVP al sezonului (în opinia TotalBaschet) să devii o piesă mai puțin importantă în propria echipă. De asemenea, a venit și Andrei Căpușan, jucător folosit și pe pozițiile 3 și 4. 

În ceea ce-i privește pe Jovanovic și Archie, rolul lor a rămas unul extrem de important. Ei sunt cei mai importanți jucători ai Timișoarei.

Din punct de vedere statistic Archie are mai puține finalizări din spațiul de trei secunde. Adică joacă mai mult afară, explicabil prin faptul că BC Timișoara are mai mulți oameni la interior. De asemenea, el are mult mai puține vizite la linia de pedeapsă. Americanul este un jucător disciplinat și se deosebește de compatrioții săi care evoluează în România, astfel încât el a găsit soluții de a rămâne productiv, eficiența fiind la fel de bună.

În schimb, Jovanovic aruncă mai puțin de la mare distanță, dar a crescut media de pase decisive. Cert este că Zlaja rămâne singurul conducător de joc real din această echipă. SIngurul fundaș creator în condițiile în care accidentatul Dragoș Andrei nu a avut un rol foarte important la acest capitol, iar Ivan Jelenic este un jucător mai apropiat de poziția 2. Sau, în orice caz un baschetbalist atras de partea de finalizare.

Spre deosebire de sezonul precedent Timișoara dispune de o rotație mai bună, chiar dacă acest lucru nu reușește să scoată tot ce e mai bun din fiecare jucător în parte. Din păcate nu toți pot accepta sau înțelege că 20 minute de efort maxim sunt mai prețioase de 40 de minute istovitoare în care niciun om nu prea reușește să joace constant în fiecare seară. Timișoara are jucători capabili să marcheze de la distanță și în același timp să marcheze de sub coș. Practic alb-violeții sunt liderii campionatului la precizia aruncărilor. Un lucru foarte important în jocul de baschet. În concluzie, este o echipă foarte solidă, demnă de statutul de echipă grea a campionatului.

Pentru a doua jumătate a sezonului Timișoara a renunțat la un pivot pe care nu îl folosește și a adus în schimb un fundaș român. Exact ce îi trebuia pentru a suplini absența lui Dragoș Andrei. De asemenea, a fost adus Garry Gallimore, un jucător de ambele faze ale jocului și care nu se va sfii să paseze sau să accepte un rol mai puțin important pe faza ofensivă. Însă, cu siguranță a câștigat un jucător care nu are jumătăți de măsură. Mai mult, Timișoara are șapte străini și dacă îi va păstra pe toți ar putea să-i rotească, în special unde are un surplus, adică la pozițiile 2-3. 

Un lucru e sigur, BC Timișoara dispune de un lot de jucători cu un potențial foarte bun pentru Liga Națională. Dacă Srdjan este cel puțin pe jumătate atât de bun ca antrenor cum a fost ca jucător această echipă va face ravagii în campionatul nostru în următoarele luni. Dacă nu, atunci pot apărea probleme.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!