Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 7 - CSU Atlassib Sibiu. Rezultat excelent cu o rotație foarte scurtă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
30.12.2011

BC Timişoara - CSM Oradea - BC Mureş Târgu Mureş - Gaz Metan Mediaş - "U" Mobitelco - CSM Bucureşti

După un parcurs ce a avut darul de a surprinde întreaga competiție CSU Atlassib Sibiu a încheiat prima jumătate a sezonului regulat în Divizia A masculin pe locul 7. Gruparea de pe Cibin a strâns zece victorii și cinci înfrângeri, bilanț stricat în luna decembrie, atunci când a avut parte de un calendar infernal.

Mircea Vulc, conducător al clubului de pe Cibin, a continuat să meargă pe mâna fiului său, Cătălin, căruia i-a încredințat funcția de antrenor principal încă după îndepărtarea lui Audrius Prakuraitis în timpul sezonului 2010/11.

În conformitate cu cele întâmplate și anii trecuți, configurația lotului de jucători a suferit cosmetizări majore. De fapt, în timp s-a dovedit că în rotația obișnuită folosită în turul campionatului doar Cristian Crăciun s-a regăsit în echipa galben-albaștrilor și în sezonul precedent.

După rețeta obișnuită marca CSU Sibiu la echipă au venit jucători precum Bobby Howard, Christopher Sprinker sau Lorenzo Davis, care nu au staționat prea mult în fosta capitală culturală a Europei. Tot atunci au venit Jay Wisseh, Mychal Kearse, Kaylone Riley, Devon Austin și Nikita Khartchenkov.

Cu acești jucători și Cristian Crăciun s-a desfășurat prima jumătate a sezonului regulat în ediția de campionat 2011/12 pentru CSU Sibiu.

Ardelenii au început cu o dublă înfrângere în Cupa României, pe mâna lui BCM U Pitești, iar apoi a urmat o altă corecție, în propriul fief, pe mâna lui CSM Oradea, în prima etapă din campionat.

Jocul echipei suferea cumplit. Fără o idee clară de joc pe faza ofensivă și cu prea multe găuri în defensivă dar și cu o atitudine pasivă din partea jucătorilor nord-americani în fața unor formații extrem de bine puse la punct în jocul pe semicerc.

Însă situația s-a schimbat brusc. Echipa s-a pregătit sub atenția lui Mircea Vulc și acesta a început să-și pună amprenta asupra modului de exprimare al echipei. S-a mizat foarte mult de jocul în vitază, calitate de bază a jucătorilor aduși la echipă în vară, iar adversarul a căzut victimă acestui stil.

Treptat jocul fără minge al ardelenilor a devenit o problemă pentru majoritatea echipelor din Divizia A. Sibiul a început să se apere pe tot terenul, sportivii făcând risipă de efort dar această abordare a avut darul de a surprinde adversarul și trebuie spus că multe echipe au căzut victime. 

CSU a avut o perioadă de 11 meciuri consecutive în care a strâns cele zece succese. Totul între etapele a 2-a și a 12-a.

Finalul anului 2011 a găsit-o pe CSU Sibiu în genunchi. Luna decembrie a început cu o victorie împotriva unei echipe fără busolă, BC Mureș, iar apoi ardelenii au revenit miraculos în confruntarea cu CSU Ploiești, care a consemnat de toate.

A urmat derby-ul pentru întâietate cu BC Timișoara, pierdut mult mai greu decât era totuși de așteptat, pentru ca apoi să piardă categoric în propriul fief pe mâna lui CSM București. Singura echipă care a arătat cum trebuie dejucată apărarea pe alocuri disperată a Sibiului. În fine, campioana U Mobitelco, măcinată de o grămadă de accidentări, a depășit pe CSU Sibiu în derby-ul ultimei runde. De notat că în ultimul joc nu a mai evoluat Kearse.

Mizând pe un joc în mare viteză, fără un atac pozițional pus la punct, CSU Sibiu a devenit echipa cu cea mai mare medie de puncte marcate pe meci - 92.5. Totodată problemele mari din apărare, problemă eternă a Sibiului sau a jucătorilor nord-americani aduși de-a lungul timpului la această echipă, se transpun în 84.2 puncte încasate pe meci. Prin această statistică CSU se situează pe locul 11 în Divizia A, cu precizarea că toate echipele din grupul primelor opt au o medie de puncte încasate sub 75 puncte, cu excepția Mureșului (78.3).

De-a lungul turului de campionat, Cătălin Vulc a rotit cu precădere șase oameni. Este vorba de cuplul de fundași Wisseh - Kearse, extremele Austin - Khartchenkov, cu Crăciun și Riley în spațiul de trei secunde. Minute nesemnificative au bifat Mihai Popa și Cristian Ban
În aceste condiții termenul de rotație este prea pompos pentru ce a folosit Sibiul în turul acestui sezon competițional. Practic Kearse a fost unica rezervă, jucătorul care a avut momente excelente de joc în timp ce a oferit pe rând minute de răgaz titularilor.

Jay Wisseh este unul dintre cei mai rapizi jucători din Divizia A. Viteza sa putea fi contestată doar de Josh Brown. Însă amândoi au avut mari carențe în jocul defensiv. Practic Sibiul a fost dependent de Wisseh, jucător care a oferit satisfacție aproape în fiecare meci. Capabil să înscrie foarte mult, toate acțiunile ofensive ale echipei au pornit de la el. Este cel mai influent jucător asupra propriei echipe pe faza ofensivă în Divizia A.

Nikita Khartchenkov a fost un țintaș de nădejde, un jucător foarte experimentat care însă a avut ceva probleme cu ritmul de joc. Rusul aruncă foarte mult de la distanță, dar procentajul de 40% la acest procedeu este foarte bun.

Mychal Kearse este de departe rezerva care a înscris cel mai mult. El a fost al doilea marcator al echipei cu o medie de 18.5 puncte pe meci. Foarte bune recuperator pentru postul său, el s-a folosit de partea superioară a corpului pentru a înscrie majoritatea punctelor sale pe pătrundere.

Devon Austin este poate cel mai bun apărător dintre americanii Sibiului. Pe de altă parte a avut cel mai puțin semnificativ rol în atac, astfel încât a trebuit să se facă remarcat prin risipă de efort în apărare și prin dăruire în joc.

Cristian Crăciun este românul care joacă cel mai mult la echipele din plutonul fruntaș. El are o medie de 34.0 minute pe meci dar a avut mari probleme cu ritmul de joc. Statisticile sale nu sunt impresionante, dar a avut momente în care și-a făcut datoria din plin. Însă e greu de crezut că CSU Sibiu poate avea rezultate mai bune în retur dacă se continuă în aceeași manieră.

Kaylone Riley este genul de pivot atletic. Nu foarte puternic din punct de vedere fizic, dar cu membre foarte lungi și detentă pe măsură. El se deplasează excelent pe teren și a ținut ritmul cu cei doi fundași extrem de iuți. A marcat și de la distanță, dovedind că știe să și arunce, nu doar să îndese mingea în coș.

 

La stilul practicat și ținând cont de cât este de scurtă, echipa Sibiului a adunat un număr impresionant de victorii. Jocul, entuziasmant prin elementele ateltice și finalizările în viteză, destule deasupra inelului, are o mulțime de carențe și care nu este deloc atrăgător din punct de vedere tactic. Echipa de pe Cibin câștigă cât o poate căra Wisseh, iar dacă înlocuitorul lui Kearse nu poate fi cel puțin la fel de util Sibiul va avea probleme.

De asemenea, probleme majore vor fi dacă CSU continuă să rămână fidelă aceluiași stil de joc și în retur. Meciul cu CSM București va fi, dacă nu a fost deja, disecat de antrenorii celorlalte echipe, iar cele care au armele de care a dispus Hristu Șapera vor porni cu prima șansă în fața acestei echipe. E limpede probabil și pentru cei mai înverșunați susținători ai Sibiului că această abordare a jocului de baschet în Divizia A nu poate aduce succes pe teren lung. Vorbesc despre calificări în fazele superioare ale campionatului.

Întrebare: ce echipă situată actualmente pe unul din primele opt locuri credeți că ar putea să încaseze trei înfrângeri cu acel CSU Sibiu văzut în tur?

Răspunsul, dacă stilul Sibiului nu se schimbă și rotația nu crește (iar pentru a crește este nevoie ca și ceilalți români să primească șanse, sau să fie transferați alții), îl vom avea prin aprilie. Dacă nu chiar mai devreme.

Foto: Andor Marton
Foto 1: www.csufans.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!