Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Marcel Ţenter şi defensiva zonă au decis soarta derby-ului

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.01.2012

U Mobitelco Cluj-Napoca a câştigat derby-ul cu CSU Asesoft Ploieşti din etapa a 16-a în sezonul regulat al Diviziei A la masculin - ediţia 2011/12. Meciul ce a opus finalistele a patru din ultimele şase ediţii de campionat a fost adjudecat de către echipa care a răspuns mai iute şi mai eficient la jocul adversarului.

Marcel Ţenter, căci lui i se atribuie foarte multe din meritele succesului împotriva lui CSU Ploieşti din seara de sâmbătă (14.01) de la Sala Horia Demian, şi-a dispus echipa foarte bine în teren, găsind soluţii pe faza defensivă la care omologul său nu a avut replică.

Ardelenii nu au avut energie şi păreau depăşiţi de inspiraţia şi determinarea Ploieştiului, ale cărui acţiuni ofensive au fost magistral ordonate de către Cătălin Burlacu. Defensiva om la om al Clujului a dat greş pe fondul lipsei de reacţie a lui Zoran Krstanovic şi a absenţei din teren a lui Kyndall Dykes. Nici pe faza ofensivă lucrurile nu au mers prea bine pentru gazde care în scurt timp se vedeau conduse la 12 lungimi pe tabela de marcaj.

După acest început catastrofal tehnicianul amfitrionilor a încercat să modifice cât mai des pe faza defensivă, acordându-se o atenţie deosebită lui Arvydas Cepulis, ale cărui aruncări nu au mai intrat din sfertul al doilea. Cătălin Burlacu a fost încetinit de apărarea pe sistem de zonă pregătită de staff-ul tehnic al campioanei. Reacţia dinspre banca tehnică a lui CSU Asesoft a întârziat să apară. Din acest motiv Mihai Paul, alături de Vladimir Mijovic şi Kyndall Dykes, a instrumentat revenirea pe tabela de marcaj a gazdelor. U Cluj a preluat conducerea, iar adversarul nu a avut cu ce să reacţioneze.

Dado Arnautovic a rămas fidel sistemului ofensiv cu care a început meciul, fără să ţină cont de evidentul progres înregistrat de apărarea adversă. În condiţiile în care antrenorul nu a reacţionat prea inspirat nici la schimbul de jucători, pe parcursul sfertului al 2-lea existând momente în care Angel Santana a fost împerecheat pe faza defensivă cu mult mai masivul şi extrem de periculosul Vladimir Mijovic, iar Darius Hargrove pe cât de admirabil şi de elegant se mişcă pe teren pe atât de puţin bătăios, repriza a luat sfârşit cu un U Mobitelco mai bun, mai pe val.

Pauza a venit la momentul oportun pentru vizitatori. Aceştia au revenit foarte bine de la vestiare. Drasko Albijanic şi Darius Hargorve au marcat de câte două ori din acţiune, pe fondul unei defensive foarte solide, iar Cepulis a înscris ultimul său coş în acest meci în minutul 25 pentru a mări avantajul Asesoftului la 11 puncte pe tabela de marcaj.

Din nou Marcel Ţenter a reacţionat la momentul oportun şi a solicitat timp de odihnă, deşi totuşi putea să o facă ceva mai devreme. Ca de obicei în era tehnicianului sătmărean, tandemul Krstanovic - Dykes a făcut minuni şi în scurt timp Clujul era în avantaj, americanul cu numărul 32 marcând ultimele patru puncte ale amfitrionilor în sfertul al 3-lea, scorul cu zece minute înainte de final fiind de 54-53.

Gazdele au cedat iniţiativa pe tabela de marcaj o singură dată pe parcursul secvenţei decisive, la scorul de 63-64, după coşul lui Albijanic, dar Krstanovic şi Dykes s-au îngrijit în continuare de faza ofensivă. Cu trei minute înainte de final Jerome LaGrange a îngropat cea mai importantă aruncare a meciului, una din spatele semicercului, din 45 de grade, la capătul unei acţiuni colective de o frumuseţe deosebită. David Lawrence a stabilit rezultatul final de la linia de pedeapsă într-un meci pe care Clujul l-a câştigat folosindu-se ca calităţile ofensive deosebite ale tripletei Krstanovic - Dykes - Mijovic.

Marcel Ţenter l-a depăşit pe Vladimir Arnautovic din punct de vedere al deciziilor. Un antrenor complet îşi pregăteşte echipa meticulos la antrenament pentru a-i pune în valoare avantajele şi se foloseşte de şedinţele video şi tactice pentru a limita armele adversarului. Dar munca unui antrenor valoros este desăvârşită pe marginea terenului, când jocul se desfăşoară, tensiunea este maximă şi inspiraţia, sângele rece respectiv inteligenţa sunt armele pe care acesta mizează.
Defensiva zonă, cu apărarea atentă în sistem om la om a lui Cepulis, indiferent de poziţionarea acestuia în teren, în vreme ce patru apărători ai campioanei au apărat diferitele porţiuni de teren şi nu la om, a fost o mostră de măiestrie tactică din partea tehnicianului campioanei.  Clujenii nu au urmărit jucătorul cu mingea în defensivă om la om. Ei l-au apărat om la om pe Cepulis, iar ceilalţi patru jucători au rămas în zonă.
Totuşi, pentru cei critici de-a lungul timpului la adresa muncii lui Marcel trebuie spus că pe un sistem de apărare zonă ai nevoie şi de material. Adică de inteligenţă din partea jucătorului. Nu poţi să copiezi apărarea din Euroligă dacă nu ai la dispoziţie oamenii capabili să facă acest lucru. Trebuie să improvizezi şi să o adaptezi la calităţile echipei tale. Iar asta înseamnă muncă. Ţenter şi Clujul au muncit serios pentru a ajunge la acest rezultat.

Clujul a fost la pămât de două ori în acest meci, dar de fiecare dată i s-a întâmplat când a avut suficient timp pentru a repara greşelile. Şi nu a lăsat timpul să treacă fără să reacţioneze. Ardelenii au învins datorită faptului că pe faza ofensivă au împins mingea către jucătorii cu potenţial şi care ştiu ce este de făcut pe parte de finalizare. 

Campioana nu a avut energie la început, dar impulsionată de o întreagă sală şi-a elevat nivelul de intensitate fizică, dominându-şi adversarul pe alocuri la recuperări în special datorită prezenţei sub panoul advers, iar pe parte de inteligenţă baschetbalistică Marcel Ţenter, alături de staff-ul său tehnic, a făcut o demonstraţie cât se poate de clară a ceea ce înseamnă să ştii să antrenezi. Emblematic pentru acest meci este sistemul defensiv pe zonă combinată, unul care l-a anihilat complet pe Arvydas Cepulis în repriza a doua şi care l-a împiedicat pe Darius Hargrove să se dezlănţuie.

De cealaltă parte Dado Arnautovic a rămas dator. El are la dispoziţie un lot mult mai competitiv şi cel puţin pe hârtie dispune de o rotaţie mai lungă, apropiată de ceea ce înseamnă lot de echipă cu pretenţii. Totuşi, tehnicianul prahovenilor a uitat de Szijarto, a jucat cu Dzambic în momentele cheie deşi el are probleme evidente în acest sezon iar în partida de la Cluj a fost lăsat pe bancă aproape întreaga primă repriză. Turbo Rade avea zero puncte în momentul în care a irosit aruncarea ce putea să relanseze meciul, iar apoi pe posesia următoare tot el a ruinat orice şansă a Asesoftului în acest meci. De asemenea, amintesc încă o dată de împerecherea lui Santana la Mijovic în defensiva ploieşteană. Ca să nu mai vorbesc de faptul că ibericul a bifat trei minute de joc fără să fie inclus în vreo schemă ofensivă. Vorbim despre un jucător transferat în pauza dintre tur şi retur pentru potenţialul său pe faza ofensivă, nicidecum că ar fi un bun jucător defensiv chiar şi la oamenii de talia sa (vorbesc exclusiv despre înălţime).

Sunt de acord că Arnautovic are mari probleme în acest moment şi acesta a fost de abia primul meci în formula cu care CSU Asesoft va juca foarte mult în retur. Relaţiile de joc nu aveau cum să fie sudate, iar ploieştenii au venit la Cluj cu gândul la victorie, nicidecum la stabilirea unor relaţii de joc. Tocmai din această cauză Ploieştiul a fost ghidat exclusiv de către Cătălin Burlacu. Un jucător care a încântat din nou. Dar el nu a fost susţinut suficient de ceilalţi jucători cum nici staff-ul tehnic nu a reuşit să găsească cu răspuns adecvat la reacţia adversarului.

Astfel, U Mobitelco Cluj-Napoca este învingătoarea derby-ului şi dublează succesul din tur, alături de victoria din finala precedentei ediţii de campionat. Ploieştiul nu a arătat rău, dar din punct de vedere al reacţiei la tactica mereu schimbătoare şi de cele mai multe ori extrem de inspirată a adversarului mai este mult de lucru. E posibil ca diferenţa de valoare individuală dintre jucătorii Ploieştiului (şi aici îi includ pe elegantul Hargrove şi ţintaşul Cepulis) şi restul campionatului să nu mai existe. Iar atunci este nevoie de inspiraţie dinspre banca tehnică. Aceasta a venit, însă din partea cealaltă.

Foto: Andor Marton 

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca air23 :

    Marcel Tenter
    In sfarsit se recunoaste valoarea lui Tenter si cand spun asta nu ma refer la Totalbaschet ci la detractorii care-l criticau chiar dupa ce a castigat campionatul anul trecut . Felicitari Marcel si Haide "U" !

    cu 13 ani în urmă (15.01.2012) Raspunde
  • realHQ :

    :)
    Valoarea lui tenter nu a fost pusa niciodata la indoiala de cunoscatorii baschetului sau de "inamicii" de la echipele adverse. Ca exista cativa bastinasi talibani "Anti" e in firea lucrurilor, nu trebuie creat un eveniment din asta. :)

    cu 13 ani în urmă (15.01.2012) Raspunde
  • Pitagora :

    Marcel Ţenter :)))
    Este cel mai inteligent "jucător" al nostru! Toată stima, Maestre!!!

    cu 13 ani în urmă (15.01.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    avem antrenor
    De ceva vreme toata lumea recunoaste valoarea lui Tenter, Si cand te gandesti ca in campionatul trecut, dupa meciul de acasa cu Ploiestiul, sala ii striga demisia. Nu cred ca i-o mai vrea cineva acum. Qre si Cristescu un merit, i-a dat in continuare credit dupa acel episod.

    cu 13 ani în urmă (15.01.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!