Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opinie! Costescu merita mai mult credit

Adrian Micinic

Adrian Micinic
26.11.2013

BC Timișoara schimbă al 3-lea antrenor în ultimul an

Pe 29 noiembrie 2012, adică în urmă cu un an (dacă rotunjim cu câteva zile), Baschet Club Timișoara anunța despărțirea de Predrag Badnjarevic. Tehnicianul ex-iugoslav a propus rezilierea contractului după eșecul suferit de alb-violeți la Kormend, în FIBA EuroChallenge.

Motivele despărțirii sunt mai multe și este inutil acum să amintim ce s-a întâmplat în urmă cu un an. Însă ceea ce rămâne în urma deciziei din 29 noiembrie 2012 este că BC Timișoara se afla pe o pantă ascendentă în campionat și în acel punct al sezonului nimeni nu putea să prevadă ce se poate întâmpla la încheierea stagiunii respective. Personal consider că la potențialul acelui lot, valoarea antrenorului și forța financiară pe care bănățenii o aveau în sezonul 2012/13 existau premise ca BC Timișoara să egaleze măcar rezultatele din 2011/12. Însă e tardiv să facem supoziții.

După plecarea lui Badnjarevic, conducerea Timișoarei l-a promovat în funcția de principal pe Srdjan Jovanovic. Acesta fusese asistent pentru Badnjarevic în finalul stagiunii 2011/12 și în debutul sezonului 2012/13. Acesta a rămas în funcție până la finalul precedentei ediții de campionat. Bănățenii au ieșit prematur din playoff, după ce au dat peste Asesoft în primul tur. Jovanovic a calificat echipa la turneul final al cupei, însă a obținut locul al 3-lea, ratând revenirea în finală a Timișoarei în cupă, o competiție în care alb-violeții sunt specialiști. La încheierea sezonului 2012/13, Srdjan Jovanovic s-a despărțit de alb-violeți.

A urmat o vară în care atât banca tehnică, cât și lotul de jucători au suferit schimbări drastice. Potrivit anunțului făcut de conducerea clubului bugetul a scăzut cu aproximativ 30% față de sezonul 2012/13. Astfel, a devenit limpede că nu vor putea fi păstrați jucătorii din stagiunea anterioară și nici nu vor putea fi aduși jucători de același nivel valoric. Totuși, BC Timișoara a rămas, atât ca și potențial financiar, cât și din punct de vedere al ambițiilor, între echipele cu pretenții și șanse de calificare în playoff. Startul sezonului a fost decent, în condițiile în care alb-violeții au eliminat Steaua CSM în cupă și au câștigat patru din primele șase jocuri în campionat. Au urmat trei eșecuri și astfel s-a ajuns la situația în care Tudor Costescu a fost concediat.

Dacă despre trecut și sezonul precedent consider că este inutil să vorbim pentru că a curs destulă cerneală pe marginea acelor subiecte, sunt de părere că în cazul lui Costescu merită să purtăm o discuție.

În primul rând s-a vorbit despre promovarea tinerilor jucători. Când vorbești serios despre acest lucru se presupune că știi la ce să te aștepți. Adică (și) la înfrângeri. Cu ele se călește orice jucător, iar atunci când un club își asumă acest lucru devine foarte clar că e posibil să ai dificultăți.

Nu stau să discut cât de util, de bun sau ce perspective are George Toth în baschetul românesc. Este o cu totul altă discuție. De asemenea, atunci când faci eforturi susținute să-l aduci înapoi pe Leo Filip, este normal să-i acorzi șanse de a juca. Atunci când faci aceste lucruri este limpede că vei pierde niște meciuri. Pentru că majoritatea adversarilor joacă cu șase străini și autohtoni consacrați. Pe care îi cunoaște toată lumea și le știm cu toții potențialul. Cu tinerii e mai greu. Ei sunt la început de drum și așa cum copilașii se împiedică și cad când învață să meargă, tot așa vor fi greșeli din partea tinerilor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care nu înțeleg înlăturarea lui Costescu.

Mergem mai departe. Tehnicianul originar din București a fost curtat de Timișoara în această vară. Adică în urmă cu câteva luni. Acest om a venit în Banat pentru un proiect. Lung sau scurt, Costescu a venit la Timișoara, probabil măgulit de faptul că este curtat cu insistență de unul dintre cluburile importante în baschetul românesc. Să știți că antrenorii nu au prea multe motive de satisfacție, iar în comparație cu munca, stresul și oboseala care vin cu acest job, bucuria sau momentele de mândrie sunt relativ scurte și trecătoare. Din moment ce l-a curtat în această vară, adică se afla la primii pași, la început de drum, se presupune că la nivel de conducere BC Timișoara trebuia să aibă mai multă răbdare cu antrenorul.

Acesta este un alt motiv pentru care nu mi se pare firesc să renunți la un antrenor despre care toată lumea știe că este un teoretician de excepție și până la urmă un antrenor român cu rezultate, cu trofee.

În fine, haideți să ne uităm puțin peste rezultatele Timișoarei în acest sezon competițional:

1. a eliminat Steaua CSM în cupă, un club important și cu o forță financiară de excepție la nivelul baschetului românesc.

2. a câștigat la Pitești și a învins din nou Steaua CSM în campionat. Două victorii în compania unor rivale la calificarea în playoff.

3. a câștigat cu Chiajna și Constanța. Victorii logice și pe care le bifează oricare din plutonul primelor 11 clasate.

4. cu cine a pierdut?
- CSU Asesoft Ploiești și CSM Oradea pe teren propriu. Două dintre echipele bine cotate și care au început sezonul cu dreptul.
- BC Mureș în deplasare. O sală foarte grea și o echipă extrem de periculoasă. În plus e vicecampioana în exercițiu a României.
- Energia Rovinari în deplasare. O echipă grea și în formă, iar alb-violeții nu au învins în toată istoria lor nici măcar o dată la Târgu-Jiu.
- U Mobitelco Cluj în deplasare. O echipă mai mult decât experimentată și care știe cum se joacă baschet. În plus, clujenii sunt neînvinși pe teren propriu în acest sezon competițional.

Când mă uit cu cine și în ce condiții a pierdut, mi se confirmă ideea că demiterea lui Costescu este pripită.

În plus, deși nu e firesc să gândim în acest mod, trebuie să ținem cont de faptul că până la urmă BC Timișoara dispune, după spusele propriei conduceri, de mai puțini bani decât în sezonul precedent. Dacă cu bani nu ai reușit mai mult decât locul 7, fără ei ce pretenții poți avea? Repet, când îți propui și să promovezi tinerii jucători.

Sunt convins că nu am toate datele problemei. Le-aș avea doar dacă aș fi angajat în cadrul clubului și mi-aș petrece timpul în preajma managementului, a staff-ului tehnic și a jucătorilor deopotrivă. Poate atunci aș avea o imagine completă asupra lucrurilor.

Cât timp nu am aceste informații pot doar să raționez pe baza datelor pe care le am la dispoziție. Ca să privesc imaginea completă mă gândesc și din punctul de vedere al conducerii. Al oamenilor care au luat această decizie, sunt convins, nedorită nici de ei. 

E posibil ca BC Timișoara să nu își poată permite luxul de a rata calificarea în playoff de dragul de a promova niște tineri care nu e sigur că vor confirma.

Dar pe de altă parte lipsa rezultatelor nu poate fi pusă doar pe seama antrenorului sau pe lipsa de experiență a celor tineri. Până la urmă sunt niște jucători străini care au beneficiat de suficientă încredere și care nu au confirmat așa cum poate mulți dintre noi s-ar fi așteptat. Desigur și aici putem privi din mai multe unghiuri. 

Poate nu au confirmat acei jucători, dar de ce nu au făcut-o?

Să fie din cauza antrenorului? Care nu a găsit modalitatea de a pune în valoare aceste piese? 

Să fie din cauza antrenorului? Pentru că a eșuat în campania de achiziții? Știm foarte bine că toți antrenorii de pe planetă mai dau greș cu anumiți jucători.

Să fie din cauza faptului că într-adevăr campionatul României este unul aparte? În care presiunea este mult mai mare atât pe antrenor, cât și pe jucător? Adevărul este că presiunea pe rezultat în România, de la o săptămână la alta, este enormă. Și chiar nu sunt de invidiat, în special, antrenorii. Adică acei oameni care trebuie să gestioneze o echipă cu atâtea caractere diferite (să nu spunem neapărat dificile) și în plus presiunea venită din partea conducerii și a finanțatorilor.

Să fie din cauza nepotrivirii între jucători?

Să fie din cauza faptul că e posibil ca valoarea individuală a jucătorilor să nu mai fie aceeași din sezoanele precedente, iar aceasta nu a putut fi compensată printr-un joc colectiv și o închegare a lotului de jucători?

În vară am avut convingerea că Tudor Costescu nu se potrivește la Timișoara. Mi s-a părut că nu are cum să se identifice cu orașul, cu publicul. Totuși, dacă i s-a acordat încredere la început consider că merita credit până la capăt.

În fine, ca să nu par că pozez în avocatul lui Costescu o spun și pe aia care o spune toată lumea: indiferent de dificultăți sau de situație, indiferent de orice, Tudor Costescu nu a avut constanță în rezultate. Indiferent că a fost la CSM București, BCM U Pitești sau BC Timișoara. Acesta e adevărul. Chiar dacă acest adevăr are substraturi și explicații.

În opinia subsemnatului o relație club - antrenor nu se poate sfârși atât de repede. Trebuie să fie probleme foarte grave pentru a renunța atât de ușor.

8 comentarii la aceasta stire:
  • SCM Timișoara sorin :

    O decizie luata in ceasul al 12-lea.
    Costescu a plecat pentru ca nu a reusit sa motiveze(tactic si psihic) jucatorii si sa-i mentina pe linia de plutire.Lasand la o parte bugetul mai slab ca in ultimii doi ani,nu si-a dat seama unde sunt problemele echipei sale.Singura lui realizare a fost faptul ca i-a acordat(meritat) mai multe minute de joc lui Toth si a incercat (tardiv) sa faca aceealasi lucru si cu Filip.In rest,jocul letargic al echipei s-a rasfrans in rezultatele negative din ultima vreme si asta s-a transcris in mod logic,in gasirea si demiterea unui vinovat.Pentru ca sunt mai multi vinovati aici.Insa ne place sa-l aratam cu degetul pe primul si cam atat.Si facem si greseala din sezonul trecut de a numi pe secundul antrenorului demis in functia cu mare respnsabilitate de antrenor principal.Mutare ce denota neseriozitate in abordarea eficienta pana la capat a problemei aparute.Si nu ma sfiesc sa spun si de o mie de ori:cu jucatorii neplatiti de 4 luni,dar cu o echipa ce a jucat cu inima si intotdeuna cu sala plina,in sezonul 2009-2010,Timisoara,cu Dragan Petricevic antrenor,a castigat Cupa Romaniei si a jucat finala campionatului...

    cu 10 ani în urmă (27.11.2013) Raspunde
  • SCM Timișoara cristian_ :

    proastă decizie
    Eu cred că nu e vina lui Costescu că nu a reușit să întrețină o atmosferă productivă în echipă ci e vina conducerii clubului. În ultimii doi ani în care se pare că atmosfera proastă de la club e cea care provoacă jocul slab al echipe s-au schimbat 3 antrenori deci problema e la oamenii care au rămas la club. Nu știu cum reușesc aceștia dar se pare că de fiecare dată după un timp dispare plăcerea echipei de a juca.

    În condițiile obiectivelor propuse cred că Costescu trebuia păstrat și că trebuiau făcute alte schimbări la nivelul conducerii clubului. Cel care trebuia să plece este acea persoană care nu știe să lucreze constructiv cu oamenii și să-i ajute să facă performanță.

    Cei de la club se apară că dl. Diaconu (viceprimar, președinte de club) și dl. Demaio (manager) nu sînt remunerați. Parcă ar fi ceva lăudabil. Pe viceprimar îl putem înțelege că are postul de la primărie, dar în acest caz oare nu e prea mult și postul de președinte? Pe dl. Demaio ce îl recomandă pentru acest post? El și dl. Vermeșan (plus ceilalți mai mici) sînt singura constantă la acest club în această perioadă cu probleme.

    Ca încheiere aș adăuga că așa se întîmplă cînd cei de la primării se ocupă de altceva decît administrarea unui oraș. Să finanțeze cluburi dar să lase oamenii care au trăit în acest sport să ia deciziile.

    cu 10 ani în urmă (27.11.2013) Raspunde
  • SCM Timișoara cristian_ :

    comparație cu situația de la Mediaș
    Dacă și cei de la Mediaș (3 victorii din 9 meciuri) ar fi fost atît de impacientați deja Țenter era demis de acolo mai ales că ei nici nu și-au propus creșterea valorii jucătorilor tineri ca cei de la Timișoara.

    cu 10 ani în urmă (27.11.2013)
    • tzontzolino:

      re
      La Medias inca se mai spera cu EuroChallenge si o s-o tina asa pana dupa ianuarie cand probabil vor mai lua 1-2 jucatori si vor iesi din rahat. Si Muresul e candidata ca si Timisoara- in Eurochallenge nu straluceste si in campionat are 4 meciuri grele care posibil sa le piarda. Au adus pe Jelenic si Brown care nu stiu daca vor suplini... Pitesti e pe margine ca si Timisoara...daca pierde cu Gaz si Craiova e game over si la Pitesti. Si or sa ramana doar cei care au siguranta play-off-ului si cam asta e. Sezonul asta oricum a fost compromis de la inceput cu lipsa retrogradarii.

      cu 10 ani în urmă (27.11.2013)
    Raspunde
  • CS Municipal Mediaș bbfreak :

    nu cred ca se pot compara
    La Medias, problema e ca multi cred ca Romgaz si Transgaz stau pe un purcoi de bani, care zac in cine stie ce cont. Banii vin in functie de cum sunt si realizarle fiecareia din cele doua companii, care printre altele au de dat bani si la bugetul statului, si mai sunt "mulse"si "smantanite" de multi altii pana ajung banii si la club.
    Singurul loc unde se pot compara echipele / cluburile (si unde pot concura): care are un manager mai prost pregatit ptr acel post, care este dintre directorii cluburilor mai paralel cu baschetul si cu managementul sportiv in general.
    Referitor la jucatorii tineri gresesti: sunt acolo (cei din Medias ex Funar, cei nou veniti ex. Solopa). Anul acesta Tenter trebuia sa pregateasca refacerea echipei. Si acesta cred ca va fi un test ptr el: va putea sa construiasca o echipa in conditii mai putin proprice (ca sa nu spun dificel)?
    Daca va reusii, va dovedii tututor ca este nu doar un antrenor foarte bun, care poate obtine performanta in conditii bune, ci un antrenor care obtine performante indiferent de conditii. Asta cred ca va fi provocarea lui si a lui Mitza Popa.

    cu 10 ani în urmă (27.11.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe nimsoc10 :

    tipic romanesc
    Daca reprosezi ceva sau critici pe cineva, vin unii destepti si nu gasesc alta solutie decat sa dea afara antrenorul! L-au dorit la echipa trebuia sa-l tina si, eventual, analizat la finalul turului sau dupa cupa romaniei - turul urmator. Altii trebuia sa fie dati afara, vreo 2-3 jucatori! Cine vine acum ca antrenor va face minuni? Graba strica treaba...si mai mult1

    cu 10 ani în urmă (27.11.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    momentul 0
    momentul decaderii echipei din timisoara a fost intr-adevar demiterea lui badnjarevic. dupa mine, conducerea clubului este nehotarata, capricioasa si instabila nestiind ce obiective poate atinge cu valoarea echipei si a antrenorului pe care il au. niciunul din antrenorii care au urmat lui badnjarevic nu s-a ridicat la nivelul lui. parerea mea.

    cu 10 ani în urmă (27.11.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gabi30us :

    Opinie
    Problema lui Costecu este urmatoarea:la un buget respectabil a adus jucatori de doi lei, ori nu se pricepe ori a adus cu buna stiinta cointeresat niste petarde de jucatori. Cum poti sa nu aduci niciun pivot de meserie si sa iti marcheze acasa 37 de puncte un jucator ca Stanescu care este deja la pensie?
    Problema nu este ca a pierdut cu Clujul, cu sau cu Rovinariu ci maniera in care a facut-o si lipsa oricarei perspectiva a echipe inchegate de el.

    cu 10 ani în urmă (30.11.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!