Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
1. Cine este în opnia vostră MVP-ul sezonului?
Eduard Popa: Andrija Stipanovic. În mod normal se ia cel mai în formă jucător de la cea mai bună echipă, iar cum U-BT a fost neînvinsă mult timp, pivotul croat devine astfel cel mai bun jucător al sezonului. Mediile sale de 16,5 puncte, 5,6 recuperări și 2,4 pase decisive în doar 23:51 de minute, totul pentru 69,5% din acțiune sunt destul de grăitoare. Faptul că a reușit și cea mai bună prestație din acest sezon chiar în derby-ul cu Oradea (20 de puncte, 13 recuperări, 8/8 din acțiune, +30 eficiență) reprezintă un argument în plus.
David Istrate: Fiindcă vorbim de Liga Națională, am ales un component al celei mai dominante formații din această stagiune: U-BT Cluj-Napoca. Este vorba de Andrija Stipanovic, pivotul care a sosit în orașul de sub Feleac pentru a-l înlocui pe Darko Planinic. Baschetbalistul în vârstă de 34 de ani a devenit liderul trupei ardelene și a adunat următoarele cifre: 16.5 puncte, 5.6 recuperări, 2.4 pase decisive, 69.5% la nivelul aruncărilor de două puncte și 18.6 la eficiență. Stipanovic și-a arătat experiența în confruntările din LNBM și a evoluat cu o constanță impresionantă în 20 din cele 23 de victorii ale clujenilor.
Ovidiu Pavel: Consider că Andrija Stipanovic este MVP-ul acestui sezon. Experimentatul pivot al lui U-BT Cluj, câștigătoarea sezonului regulat, a avut evoluții extrem de constante în marea majoritate a celor 23 de partide jucate. Cu un procentaj de 69,2% la aruncările de două puncte, bosniacul a fost o opțiune solidă în ofensiva echipei antrenate de Mihai Silvășan.
Bogdan Isailă: Andrija Stipanovic este jucătorul care primește titlul de MVP din partea mea. A fost de de departe cel mai constat jucător în evoluții bune de la U BT Cluj-Napoca, echipa care a dominat sezonul regulat în Liga Națională de Baschet Masculin. Pivotul a încheiat stagiunea drept lider al clujenilor la puncte marcate, recuperări și eficiență, motive pentru care îl consider cel mai valoros jucător al sezonului regulat.
2. Cine este în opinia voastră cel mai bun antrnor al sezonului?
Eduard Popa: Ar fi trebuit să fie distincția lui Mihai Silvășan, dar felul în care a scăzut forma clujenilor în ultima perioadă este destul de alarmantă. Apoi Sasha Ocokoljic are meritul de a fi construit o echipă spectaculoasă la Voluntari, care a și reușit să câștige Cupa României. Însă Oradea pare a fi cea mai în formă echipă la intrarea în playoff, iar bronzul obținut în FIBA Europe Cup îl recomandă pe Cristian Achim pentru această distincție.
David Istrate: Cristian Achim. Tehnicianul lui CSM Oradea a mizat și în acest sezon pe continuitate, însă astfel l-a pierdut pe Kris Richard, cel mai bun jucător al ultimei campioane a României. În plus, trupa bihoreană s-a confruntat cu diverse accidentări, s-a văzut nevoită să producă multiple transferuri și, în același timp, să evolueze pe mai multe fronturi. După un început ezitant, Achim a reușit să își redreseze echipa și a condus-o în finala Cupei României, în finala mică a FIBA Europe Cup, unde a obținut medaliile de bronz, și pe poziția a doua în LNBM.
Ovidiu Pavel: Cristian Achim. Antrenorul lui CSM Oradea a gestionat bine situația până în acest moment și a reușit să încheie sezonul regulat al LNBM cu o serie de 11 victorii consecutive în condițiile în care ultima campioană a României a început sezonul extrem de inconstant. De asemenea, ajutat și de un lot consistent, acesta a reușit să gestioneze destul de bine minutele jucătorilor săi chiar dacă echipa sa a ajuns până în fazele superioare ale Cupei României și ale FIBA Europe Cup.
Bogdan Isailă: Nu pot face o diferență între antrenorii din top 4. Un mic plus înclină spre Cristian Achim, având în vedere finalul de sezon regulat, unul extrem de aglomerat, la finalul căruia CSM CSU Oradea și-a asigurat poziția secundă în clasament și avantajul terenului propriu până în finală.
3. Ce echipă este, în opinia voastră, revelația sezonului?
Eduard Popa: CSM Galați a navigat „under the radar” pe toată durata sezonului. În cele din urmă, cu niște victorii importante obținute la momentul potrivit, trupa antrenată de Florin Nini a reușit să prindă ultimul loc de playoff, în fața lui Dinamo și Steaua. Așadar, pentru mine cel puțin, moldovenii sunt revelația acestei stagiuni.
David Istrate: Din punctul meu de vedere, revelația sezonului este CSO Voluntari. Aflată la debutul pe prima scenă a baschetului românesc, echipa pregătită de Sașa Ocokoljic a depășit adversare precum BCM U Pitești, SCM U Craiova sau SCM Timișoara și a încheiat pe poziția a patra. Mai mult decât atât, gruparea ilfoveană a câștigat Cupa României în fața lui CSM Oradea, obținând primul trofeu pus în joc de Federația Română de Baschet în acest sezon.
Ovidiu Pavel: În opinia mea, nicio echipă nu și-a depășit condiția în acest sezon. Poate nu mă așteptam ca CSM Galați să obțină un loc în playoff-ul LNBM.
Bogdan Isailă: Nu cred că vreuna dintre echipele care a luat startul în ediția 2020/2021 și-a depășit așteptările în sezonul regulat. CSM Galați este echipa care a surprins, la un moment dat în sezon nu părea să emite pretenții de playoff dar în final au reușit o performanță notabilă.
4. Ce jucător a avut, în opinia voastră, cel mai mare salt valoric?
Eduard Popa: Dragoș Diculescu a continuat o ascensiune fulminantă și a devenit cel mai bun marcator al unei echipe cu pretenții în LNBM. Cunosc stranieri aduși pe bani grei care nu au cele 14,3 puncte, 4,4 recuperări și 3,5 pase decisive puse pe meci de tânărul international român. Desigur, merită precizat aici și Nikola Jevtovic. Ultima oară când l-am văzut jucând la Steaua, în sezonul 2016/2017, Jevtovic fusese scos din rotație de către Randal Falker. Trei ani mai târziu pivotul sârb a devenit cel mai eficient jucător al echipelor calificate în playoff, fiind pe locul secund, după gigantul lui Târgu Jiu, Kevin Allen. Mai mult, Jevtovic se află și în top cinci la recuperări (7,6 pe meci) și este cel mai bun marcator al Piteștiului, cu 15,6 puncte pe întâlnire.
David Istrate: Dragoș Diculescu. Tânărul baschetbalist al Craiovei a fost unul dintre cei mai importanți jucători din rotația lui Aco Todorov, reușind să crească la toate capitolele statistice. Cu toate că a jucat, în medie, cu doar trei minute mai mult decât în stagiunea 2019-2020, Diculescu a contabilizat 14.3 puncte (2019-2020: 8.8 puncte), 4.4 recuperări (2019-2020: 4.2 recuperări), 3.5 pase decisive (2019-2020: 1.6 pase decisive), 1.3 intercepții (2019-2020: 0.9 intercepții) și 14.0 la eficiență (2019-2020: 9.2).
Ovidiu Pavel: Dragoș Diculescu. Baschetbalistul lui SCM U Craiova a profitat de rolul pe care I l-a acordat Aco Todorov și a reușit să termine sezonul cu medii statistice de 14,3 puncte, 4,4 recuperări și 3,5 pase decisive și 14 la eficiență, medii statistice superioare celor din stagiunile precedente.
Bogdan Isailă: Aici consideră că Dragoș Diculescu se remarcă enorm față de stagiunea precedentă. Cifrele sale au avut un salt mare la cele mai importante capitole statistice iar rolul său în echipei Craiovei nu a fost doar acela de jucător U23.
5. Ce jucător este în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?
Eduard Popa: Mă feresc să dau un răspuns clar aici. Din cauza contextului medical în care s-a desfășurat acest sezon poate cea mai mare dezamăgire este dată de faptul că nu am putut vedea la lucru mulți jucători din cauza accidentărilor, a cazurilor de covid-19, au pierdut timp prețioși din pregătire… Ok, hai să dau un nume, cu juma de gură: Kevin Hardy.
David Istrate: Au fost mai mulți jucători care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor pe care le aveam în acest sezon: Chris Cooper, Patrick Richard și Dejan Borovnjak. Totuși, probabil că cel mai dezamăgit am fost de Kevin Hardy, un baschetbalist care în sezoanele trecute era liderul lui BC CSU Sibiu. De această dată, jucătorul american a semnat cu gruparea galben-albastră în timpul anului competițional și nu a reușit să se integreze, înregistrând medii de 8.5 puncte, 5.5 recuperări, 4.1 pase decisive și 1.9 intercepții. Mai mult decât atât, din motive personale, Hardy a decis să se reîntoarcă în Statele Unite ale Americii și să nu continue sub comanda lui Dan Fleșeriu.
Ovidiu Pavel: Greu de spus în contextul pandemiei și al noului sistem de desfășurare al competiției. Totuși, aș afirma faptul că mă așteptam mai multe de la experimentatul Dejan Borovnjak, dar dezămăgire este un cuvânt prea dur în condițiile date.
Bogdan Isailă: La această întrebare nu aș dori să nominalizez pe cineva anume. Cred că acest sezon a fost o provocare pentru toți baschetbaliștii, având în vedere modul de organizare al partidelor, în condiții de pandemie.
6. Ce echipă este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?
Eduard Popa: Cele mai galonate echipe din istoria baschetului românesc au reușit contraperformanța de a rata playoff-ul. La Dinamo acest lucru s-a întâmplat în ultima rundă. Oricum proiectul din Ștefan cel Mare este încă în construcție, după declinul suferit în urmă cu mai mulți ani, după despărțirea de Știința, șamd, plus plecarea lui Antonis Constantinis și accidentările din acest sezon.
De partea cealaltă eliminarea Stelei s-a produs cu mult înainte de finalul sezonului regulat. Și cel mai probabil a avut loc în momentul accidentării lui Andrei Mandache, sufletul și motorul acestei echipe. De altfel, este păcat de contingentul de români de la roș-albaștri (Eugen Ilie, Titus Nicoară, Radu Vîrnă, samd), dar cu doar doi străini capabili și restul de umplutură, doar să dea la număr (sau pagubă la buget) e imposibil să reușești să faci un proiect serios. Chiar și cu buget de top 6. Dar despre asta cu altă ocazie.
David Istrate: CS Dinamo București. După două sezoane foarte bune sub comanda lui Tudor Costescu, formația din Ștefan cel Mare l-a adus pe Antonis Constantinides, însă acesta a plecat ulterior în Ungaria. Dinamo nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor și a căzut pe poziția a 9-a, ratând calificarea în playoff-ul Ligii Naționale.
Ovidiu Pavel: CSA Steaua și CSM Miercurea Ciuc.
Bugetul și lotul inițial al echipei din Capitală îi obliga pe aceștia la playoff.
De la Miercurea Ciuc nu mă așteptam neapărat la un record mai bun, însă meciurile în care aceștia au fost competitivi au fost foarte puține.
Totuși, adevărata dezamăgire din acest sezon este circul creat în jurul alegerilor FRB, o chestiune care nu are nicio legătură cu pandemia, cu sistemul competițional, cu schimbările la nivelul lotului sau cu bugetul.
Bogdan Isailă: Steaua și Dinamo se pot lua de mână și să primească această titulatură de dezamăgire a sezonului. Cele mai titrate echipe din baschetul românesc au ratat accederea în playoff și în plus nu au prea reușit să învingă echipele importante ale campionatului și aici mă refer la primele opt.
foto: sportpictures.eu/ Manases Sandor
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Surse. Mircea Cristescu este noul manager general al lui CSM Târgu Mureș
David Fîntînă pleacă de la U-BT Cluj și va evolua din sezonul viitor la CSU...
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Surse. Mircea Cristescu este noul manager general al lui CSM Târgu Mureș
David Fîntînă pleacă de la U-BT Cluj și va evolua din sezonul viitor la CSU...
4 comentarii la aceasta stire:
.
cu 4 ani în urmă (15.05.2021)Mi se pare cam dur si injust sa fie numit Hardy dezamagirea sezonului, care s-a alaturat echipei in ianuarie si a jucat doar 2 luni. A fost al 2-lea cel mai eficient din echipa in FEC, iar statisticile lui din campionat nu sunt cu mult inferioare fata de cele din anii trecuti.
@
cu 4 ani în urmă (15.05.2021)Încearcă să judeci puțin la rece... Lăsând la o parte cifrele, care erau așteptările când a venit și cât a livrat?
Hardy a hotărât să-și înceapă târziu sezonul, a ajuns în ianuarie clar nepregătit, a avut nevoie de săptămâni bune să ajungă la o formă cât de cât decentă, iar apoi a hotărât să se întoarcă din nou în State. Sunt propriile lui decizii, nimic de criticat aici, dar și pentru mine Hardy a fost o dezamăgire sezonul acesta.
.
cu 4 ani în urmă (15.05.2021)Sunt cat se poate de obiectiv, nu sunt un mare admirator al lui Hardy.
Pentru mine era destul de evident ca nu va avea acelasi randament avand in vedere ca nu s-a antrenat cu echipa de la inceputul sezonului, plus 10 luni de pauza in care nu a jucat. Chiar si asa, a ajutat mult echipa si a fost decisiv in anumite momente (ex: meciul cu Voluntari).
Opinii
cu 4 ani în urmă (15.05.2021) RaspundeDe acord cu aproape toate nominalizările de mai sus.
Doar la echipa revelație a sezonului eu aș spune că a fost clar Voluntari. Chiar dacă erau anumite așteptări (ținând cont de faptul că exista un buget generos și acum și cineva priceput), faptul că au câștigat un trofeu și au ajuns în primele 4, de la primul sezon cu adevărat în prima ligă, îi îndreptățește la această titulatură.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!