Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ordonanța care vine în sprijinul participanților la activitatea sportivă a fost publicată în Monitorul Oficial

Baschet .ro

Baschet .ro
21.03.2020

Ordonanța care vine în sprijinul participanților la activitatea sportivă a fost publicată în Monitorul Oficial

În cursul acestei dimineți, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial textul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Articolul XV reglementează situația participanților la activitatea sportivă prevăzuți la articolul 67 indice 1 alin. (1) lit. a-c a Legii 69/2000, adică antrenori, sportivi, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți și cercetători. Nu intră sub incidența legii arbitri, observatori, operatori video și personalul auxiliar. 

Alineatul (2) al articolului XV prevede că pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul nr. 195/2020, pe perioada suspendării temporare a contractului de activitate sportivă din inițiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele menționate în paragraful anterior beneficiează de o îndemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salariului mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, nr. 6/2020. Art. 15 al acestei legi prevede câștigul salarial mediu brut pe anul 2020 ca fiind de 5.429 lei. Prin urmare, 75% din această sumă, 4.071,75 lei se va acorda tuturor celor a căror contract de activitate sportivă este încheiat pentru o sumă superioară celei de 5.429 lei brut. 

Indemnizația va fi suportată din bugetul general consolidat, fără a exista alte condiționări precum cele ce se aplică contractelor de muncă (existența unei diminuări a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie - februarie 2020). De asemenea, din lecturarea întregului articol XV reiese că îndemnizația nu va fi supusă impozitării, deoarece alineatul (3) al articolului prevede că doar indemnizația acordată conform alineatului (1) va fi supusă impozitării, nu și cea datorată activității sportive.

Prin urmare un sportiv care câștigă peste 5.429 lei brut, va fi indemnizat cu suma de 4.071,75 lei, iar un sportiv care câștigă de exemplu 2000 lei brut, va fi indemnizat cu suma de 1500 lei. La calcularea sumei câștigată de către un participant la activitatea sportivă se includ toate "drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive" adică și indemnizațiile sau alte sume de acest gen.

Ce mai trebuie reglementat este modul de plată al indemnizației, însă cel mai probabil structura sportivă va plăti direct sportivul/antrenorul/participantul la activitatea sportivă, iar suma îi va fi rambursată ulterior de către Guvern.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!